benq-a-pantone-validated-tanusitvany-elonyei

BenQ - A Pantone Validated tanúsítvány előnyei

2021. április 21. Herczeg Balázs Monitor

A Pantone egy jól ismert tanúsítvány a tervezők körében, akiket arra tanítanak, hogy a Pantone színkönyvtár segítségével válasszák ki és jelöljék meg a munkájukhoz felhasználandó színeket, különös figyelmet fordítva az „Év Pantone színe” jelölésre, hogy annak segítségével műalkotásokat, híreket, vagy akár események és filmek alapján készítsenek termékeket a kiválasztott szín alapján. A Pantone Color System, a Pantone Color Library, a Color Book vagy a Color Guide papírra nyomott, vagy textil hordozókra festett színeket jelöl. A Pantone Validated tanúsítás fontos szerepet játszik a fizikai színminták és a digitális adatok összekapcsolásában, amelyet a BenQ is felismert, így tervezői monitorjaikat a Pantone tanúsítvány alapján is hitelesítik.

A Pantone története

A Pantone eredetileg egy nyomda volt, amelyet az 1960-as években alapítottak, azonban felismerték, hogy a grafikai iparágban nincs hatékony színkommunikációs szabvány, ezért a vállalat 1963-ban bevezette az első Pantone Matching rendszert, amely 500 színt tartalmazott, célja pedig egy új fajta kommunikációs rendszer biztosítása volt. A Pantone Matching rendszert azóta továbbfejlesztették és több mint 1300 színre bővítették. Ezt követően 2007-ben az X-rite, a színmérési és -kezelési termékek vezető gyártója felvásárolta a Pantone-t.

Pantone hitelesítés a BenQ-tól

2019-ben a BenQ bejelentette a „Pantone Validated” tanúsítvánnyal rendelkező monitorok kínálatát, beleértve a DesignVue PD tervezői- és a PhotoVue SW fotós monitorokat. A BenQ az első professzionális képmegjelenítéssel foglalkozó márka, amely elkötelezett a Pantone Validated tanúsítvánnyal rendelkező professzionális monitorok létrehozása mellett. A hitelesítést az X-rite, a Pantone és a BenQ 2013-ban készítette elő, azóta pedig a BenQ folyamatosan használja a szabványt a monitorjai hitelesítéséhez.

A tanúsítvány előnyei

A Pantone Validated tanúsítás megszerzésének egyik előnye, hogy a legújabb Pantone termékhez, a PantoneLIVE-hoz is kapcsolódik. A PantoneLIVE a Pantone színkönyvtár digitális verziója, egy felhőalapú szolgáltatás, melynek célja, hogy a márkatulajdonosok, a tervezők, a PR szakemberek és a sajtó hozzáférjenek ugyanahhoz az adatbázishoz és ugyanazon színértékekhez, amely szükséges a munkájukhoz. A színek kezelése a felhőben történik. A Pantone Validated tanúsítás teszteli a monitor azon képességét, hogy pontosan reprodukálja a Pantone színeket. Ha a monitor képes pontosan megjeleníteni a színek bizonyos százalékát, akkor megkapja a monitor Pantone Validated tanúsítványt. A teszt színek ezreit ellenőrizheti. Ezért a tervezőknek, ha megbízható monitorra van szükségük, megtudhatják, hogy az általuk használt monitor megkapta-e a Pantone Validated tanúsítványt.

A DesignVue PD vagy PhotoVue SW sorozat egyaránt megkapta a Pantone Validated tanúsítványt. A PD sorozatú monitorok Pantone Validated tanúsítása gyárilag alapértelmezett, míg az SW sorozatú monitorok esetén a tanúsítvány a gyári beállításokra és a kalibrációs üzemmódokra egyaránt vonatkozik. A PD és az SW monitorok felhasználói egyaránt élvezhetik a beépített Pantone színpontosságot, továbbá az SW sorozatú monitorok esetén a felhasználók a BenQ szabadalmaztatott hardveres kalibrációs szoftvere – a Palette Master Element – segítségével is beállíthatják a Pantone színeket.

Elérhetőség

A Pantone Validated tanúsítvánnyal rendelkező SW és PD sorozatú monitorok már egyaránt elérhetők a hazai kiskereskedelmek kínálatában. Ha többet szeretnél tudni, kérjük vedd fel a kapcsolatot a BenQ helyi kereskedelmi, vagy PR képviseletével.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter