corsair-rx-rgb-sorozatu-ventilatorok-jartak-nalunk

Corsair RX RGB sorozatú ventilátorok jártak nálunk

2024. április 18. Kocsis Bence Rendszerhűtés

A Corsair nemrégiben tovább bővítette iCUE LINK ökoszisztémáját az iCUE LINK RX ventilátor sorozattal, melyet nagy vonalakban a Corsair 6500X számítógépház tesztünkben már bemutattunk. Ma azonban egy kicsit részletesebb bemutatót olvashattok a sorozatról, hisz kitérünk a teljes széria felhozatalára, de vizuális téren maradunk a fehér színű, RGB világítással ellátott modelleknél.

De hogy mit is tartalmaz a sorozat? Az iCUE LINK RX sorozat összesen 6 modellt vonultat fel. Az iCUE LINK RX120 és iCUE LINK RX140 modellek RGB világítást nélkülöző modellek és kizárólag fekete színben kaphatók. Ezzel szemben az iCUE LINK RX120 RGB és iCUE LINK RX140 RGB modellek kaptak RGB világítást és elérhetőek fekete, valamint fehér színben. 

Mit is kell tudni az RX sorozatról? Először is, az RX sorozatú ventilátorok kihasználják a Corsair iCUE Link technológiáját, ami azt jelenti, hogy a ventilátorok zökkenőmentesen kapcsolhatók össze egymással, melyek aztán egyetlen kábel segítségével csatlakoznak a Corsair iCUE Link Hub-hoz. A ventilátorok lapátjai prémium minőségű, üvegszállal megerősített folyadékkristályos polimerből készültek a kiemelkedő tartósság és nagyobb teljesítmény érdekében. Ehhez jön még a Corsair AirGuide fantázianevű technológia, mely abból átt, hogy a keret összekötő lapátjai szögben lettek elhelyezve, amik fókuszálják az áramló levegőt, kizárva a nem kívánatos turbulenciát, ami főképp radiátoron történő használat során nyújt nagy előnyt lefedettség és hőelvezetés terén. A Corsair Magnetic Dome csapágyazás a csökkentett súrlódásnak köszönhetően hosszú élettartamot és alacsonyabb zajszintet jelent, ráadásul a ventilátorok 0 RPM módban is képesek működni alacsony rendszerterhelés esetén. 

120 mm-es ventilátorok:

A 120 mm-es modellek 400 és 2100 RPM fordulatszám tartományban képesek működni, ami 20-100% közötti intervallumot jelent. Ez zajszintben 10 és 36 dBA közötti tartományt jelent, légszállítás terén pedig 10,5 - 74,2 CFM közötti értékekről beszélhetünk. A 0 RPM módban természetesen a zajszint természetesen 0 dBA.

140 mm-es ventilátorok:

Ezek a modellek egységesen 300 és 1700 RPM közötti fordulatszám tartományban képesek működni. A gyártó kimondottan nagy figyelmet fordított a csendes működésre, ennek köszönhető, hogy a zajszint tartomány ebben az esetben és 10 és 36 dBA közötti és természetesen a 0 RPM mód ebben az esetben is adott. Ami a légszállítást illeti, a 140 mm-es modellek kicsit hatékonyabbak, hisz 20%-os működésnél 18,1 CFM-ről indulunk és a maximális fordulatszámon 95,7 CFM a plafon. 

A 120 és a 140 mm-es ventilátorok is egy és többventilátoros készletekben érhetők el. Ez azt jelenti, hogy mindkét méretben tudunk vásárolni egy egy ventilátoros, úgynevezett Expansion kiszerelést. A 120 mm-es modellek esetében egy háromventilátoros Starter kit érhető el, míg a 140 mm-es modellek esetében kétventilátoros Starter kit választható. A Starter Kit-ek  tartalmaznak egy Corsair iCUE Link Hub-ot, melyre idény szerint tövábbi ventilátorok köthetők. 

Mai bemutatónk az RGB-s modellekre tér ki, azon belül is a fehér változatokat szeretnénk megismertetni veletek, hogy is néznek ki, hogy kell őket beszerelni, illetve hogy is működik ez az iCUE Link ökoszisztéma. 

A ventilátorok csomagolása követi a mostanában népszerű Corsair sárga / fekete színösszeállítást. A dobozokon megtaláljuk a ventilátorokkal kapcsolatos legfontosabb specifikációkat és az is látható, hogy ez a termékcsalád az iCUE LINK SMART ököszisztéma részévé varázsolható.

Mint már említettük, az eltérő készletek eltérő tartozékokat kaptak. A egy ventilátoros kiszerelések tartalmaznak egy ventilátort, egy iCUE Link kábelt, a rögzítéshez szükséges 4 darab csavart, egy fizikai összekötő elemet és egy az adat és tápellátás átviteléért felelős összekötő elemet. 

A több ventilátoros kivitelek nagyobb készletek. Itt már kettő (140 mm-es ventilátorok esetében), illetve három (120 mm-es ventilátorok) ventilátort kapunk. A rövid iCUE Link kábel mellé jár egy hosszabb, 60 cm-es megoldás is. Csavarokból 8, illetve 12 darab áll rendelkezésre és itt is járnak az összekapcsolásért felelős elemek, 2, illetve 4 felosztásban. Kapunk USB kábelt és PCIe tápkábelt is, valamint itt már megjelenik az iCUE LINK Hub is.  

Az előszóban már beszéltünk a ventilátorok főbb tulajdonságairól, de most jöjjön a magyarázat képekkel is. Ugyebár vannak 120 és 140 mm-es modelljeink. Mindkét esetben a lapátok folyadékkristályos polimerből készültek, üvegszál megerősítéssel, ami kimondottan jó tartósságot és stabilitást jelentenek. az anyaghasználatnak köszönhetően a lapátok még magas fordulatszámon is olyan szögben állnak, ahogy azt a gyártó megtervezte. A lapátok és a keretek belső része félig átlátszó, így a világítás áthatol rajta.

A lapátok között, a motorház burkolatán helyet kapott egy Corsair logó, melyez mintázat vesz körül. A venntilátorok Magnetic Dome csapágyazást használnak, melynek az az előnye, hogy a mágneses technológiának köszönhetően a súrlódás csökken a mozgó alkatrészek között, ami növeli a tartósságot és csökkenti a működési zajszintet. 

A ventilátorok két oldalsó eleme levehető, ezáltal növelhető az RGB világítás intenzitása. Ezek az elemek akár fel is cserélhetők, így ha a Corsair logó rossz oldalon van, át is helyezhetjük.

Ha megnézzük a légkavarók oldalát, két nyílást láthatunk, melynek az összekapcsolásban, ezáltal az iCUE LINK ökoszisztémában van fontos szerepe. Bal oldalon találunk egy vak csatlakozót, mellyel az összekapcsolásnál a stabilitást kapjuk meg. Jobb oldalon pedig az adatátvitelért és a tápellátásért felelős csatlakozó kapott helyet, melybe egy adaptert kell behelyeznünk. 

Az iCUE LINK HUB a többventilátoros RX készletekhez jár, mely bár a házon belül fog elhelyezésre kerülni, eléggé esztétikus darab, rajta a Corsair logójával. 

Az egyik oldalon találjuk a tápellátásért felelős csatlakozót, az USB csatlakozót és egy TACH kimenetet. 

Az iCUE LINK kábel csatlakozójából kettőt is kapunk, melynek segítségével több ventilátort füzért is csatlakoztathatunk egyetlen HUB-hoz, ami sok-sok ventilátort jelent (portonként maximum 12-t), így nem kell aggódnunk azért, hogy valamelyik légkavaró kimaradna az ökoszisztémából, ami ugye ebben az esetben, a speciális csatlakozás miatt a teljes használhatatlanságot is jelentené. 

Az HUB-ba történő csatlakoztatás nem ördöngősség. Csatlakoztatnunk kell a mellékelt USB kábel egyik felét a HUB-ba, másik felét pedig az alaplapra kell dugnunk. A tápellátásért felelős kábel egyik fele a HUB-ba megy, másik fele pedig a tápegység egyik 6 pines kábelére. Az iCUE LINK kábel egyik fele a HUB-ba megy, másik fele a ventilátorba, több ventilátoros felállás esetén pedig a füzér utolsó ventilátorába. Ha több helyen lesznek ventilátorok a házban, akkor a második iCUE LINK csatlakozót is kihasználhatjuk. 

A ventilátorok összekapcsolása a már említett módon kimondottan egyszerű, ráadásul a stabilabb tartásért mágnesek is felelnek, így a csatlakozók mellett a mágnesek is helyén tartják a ventilátorokat. a ventilátorok házban történő rögzítését a mellékelt QuickTurn Mounting névre hallgató csavarokkal történik, melyek nem klasszikus csavarok, ugyanis speciális menetkialakításuknak köszönhetően 2-3 behajtással, a szokottnál kevesebb roncsolással használhatók. 

Corsair iCUE szoftver:

A Corsair iCUE mindenféle iCUE kompatibilis Corsair eszközt felismer és képes kezelni azt, legyen szó ventilátorról, folyadékhűtésről, peridériáról, memóriáról, vagy külső RGB-s kiegészítőről. A szoftver újabb verziója már sokkal kevésbé erőforrásigényes azáltal, hogy modulokat telepít a telepítési folyamat során észlelt kompatibilis eszközökhöz. 

A szoftver számos előre beállított animált fényefektussal rendelkezik a venilátorokkal történő használathoz. A lehetőségeknek szinte csak a képzelet szabhat határt.  

A Corsair Murals névre hallgató mód lehetőéget ad arra, hogy nem csak összehangoljuk az iCUE kompatibilis RGB-s eszközeinket, de egy az efekteket is átvihetjük egyik eszközről a másikra, így egy szinte végeláthatatlan füzért hozhatunk létre. A beállításokban lehetőség van a különféle csatlakoztatott eszközöket az elhelyezéstől függően rendezni, így az effektek folyamatosak és nem törnek meg. A Murals lehetőséget ad arra, hogy a Monitor színmintája szerint állítsa be az RGB fényeket, illetve lehetséges az is, hogy a számítógépen megszólaló zenék, játékok alatti effektek ritmusára villogjanak ventilátoraink. 

Nincs kedvünk a BIOS-ban állítgatni a ventilátorokat, vagy nem szeretnénk feltenni az alaplapi szoftvert? Semmi gond, hisz az iCUE a ventilátorok teljes testreszabását is lehetővé teszi. Választhatunk csendes, kiegyensúlyozott és extrém beállítások között, de akár ventilátor görbéket is létrehozhatunk, így a számítógép terheltségétől függőn alacsonyabb, vagy magasabb fordulatszámon fognak forogni ventilátoraink. 

Összegyűjtöttünk néhány fotót, amit működés közben lőttünk. Szerintem nagyon sokat dobtak a ventilátorok a számítógépen, természetesen az elsődleges szempontot, a hűtést nem felejtve.

Összegzés:

A Corsair RX ventilátor sorozat fekete és fehér színben áll rendelkezésre , ezáltal minden környezetbe integrálható. A ventilátorok minőségi, jól átgondolt darabok. Esztétikusak, gyönyőrű RGB világítással rendelkeznek, magas a hűtési teljesítményük és zajszint téren is sikerült összerakni őket. Az összeszerelés az iCUE LINK technológiának köszönhetően gyors és letisztult. A szoftveres támogatást a Corsair rajongók számára iCUE biztosítja, mely kihozza a maximumot a ventilátorokból teljesítmény és RGB világítás terén is. Egyetlen hátránya lehet a Corsair új jövevényeinek, méghozzá az, hogy közvetlenül nem, csak az iCUE LINK HUB-on keresztül bírhatók működésre, de természetesen aki ilyen ventilátorok vásárlására adja a fejét, az számol ezzel és feltehetőleg be is szerzi a szükséges kiegészítőket, akár egy több ventilátoros pakk formájában. Ami az árazást illeti, az ajánlott fogyasztói árak a következők:

  • Corsair RX 120 Single Pack - 29,90 euró
  • Corsair RX 120 Triple Pack - 114,90 euró
  • Corsair RX 140 Single Pack - 34,90 euró
  • Corsair RX 140 Dual Pack - 79,90 euró
  • Corsair RX 120 RGB Single Pack - 34,90 euró
  • Corsair RX 140 RGB Triple Pack - 134,90 euró
  • Corsair RX 140 RGB Single Pack - 39,99 euró
  • Corsair RX 140 RGB Dual Pack - 94,90 euró

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: