deepcool-castle-280-rgb-folyadekhutes-tesztje

Deepcool Castle 280 RGB folyadékhűtés tesztje

2018. szeptember 02. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Napjainkban egyre keresettebbek a folyadékhűtések és a gamer rétegekben egyre inkább háttérbe kerülnek a léghűtéses megoldások. Persze azért vannak kivételek, hisz aki például egy Noctua márkára esküszik, annak „be kell érnie” egy NH-D15, vagy NH-C15 modellel. A folyadékhűtések többsége ma már címezhető RGB világítással érkezik és többségükön a ventilátor mellett a pumpa is fényárban tündököl. Vannak közöttük szebb és kevésbé megfogó darabok, de a Deepcool legújabb AIO folyadékhűtéses sorozata a Castle RGB mindenképp a szép kategóriába sorolható. A Castle RGB név alatt két hűtés vált elérhetővé, a Castle 240 RGB és a Castle 280 RGB. A gyártónak köszönhetően volt lehetőségünk kipróbálni a 280 mm-es radiátorral ellátott modellt.

A Castle 280 RGB egy méretes dobozban érkezett meg hozzánk, melyen a folyadékhűtés pumpáját próbálja hangsúlyozni a gyártó, ami érthető is, hisz nem mindennapi darab. Ezen felül természetesen a hűtésre vonatkozó legfontosabb tudnivalók is szerepelnek a dobozon.


A dobozt felnyitva, a jól megszokott módon, szelektálva megtaláljuk a radiátort, melyre AIO hűtő révén előre fel van szerelve a kétirányú folyadékcső és a pumpa is. Kapunk még két RGB-s ventilátort, egy dokumentációt és ot vannak persze az összeszereléshez szükséges tartozékok is.


A Castle 280 RGB radiátora 323 x 146 mm-es méretekkel rendelkezik, vastagsága pedig 27 mm. Az anyaghasználat ebben az esetben nem réz, hanem alumínium, de az AIO folyadékhűtéseknél ez a megszokott.


A radiátor oldalsó részén, mindkét oldalon olvasható a Gamer Storm felirat, ez a felirat viszont nem kapott RGB háttérvilágítást, meg kell elégednünk a pumpa és a ventilátorok fényével.


Bár a csőszerkezetről nincsen sok információnk, annyi viszont látszik, hogy a folyadékcső nylon borítást kapott, ami esztétikusabbá teszi a rendszert. Ez a folyadékcső 40 cm hosszú, ami bőségesen elég.

A Castle 280 RGB pumpája egy valódi remekmű. Bár a 91 x 79 x 71 mm-es méretekkel rendelkező szerkezet szabályos hengernek tűnik, felfelé keskenyedik. Erre azért volt szükség, hogy alul meglegyen a maximális szélesség, ugyanis a TR4 foglalat támogatás miatt nagy "coldplate" volt szükséges. A pumpa burkolata műanyag és a felső részen elhelyezett üvegnek látszó elem is műanyagból készült, közepén a Gamer Storm logójával, ami csak működés közben mutatja meg magát.


Maga a processzorblokk tiszta rézből készült és E-alakú mikrocsatornáit úgy tervezték, hogy növeljék azon felületek méretét, amelyeken a hőcsere zajlik. Arról, hogy a pumpa hosszú ideig tegye a dolgát a kerámia tengelycsapágyak és tengelymagok gondoskodnak. Ennek időtartamát nagyjából 12.000 órára hitelesítette a gyártó.


A Castle 280 RGB két darab 140 mm-es ventilátorral rendelkezik, melyek 500 és 1800 RPM közötti fordulatszám tartományban képesek működni. Ez 96,7 CFM maximális légszállítást jelent, zajszintben pedig 19.8~35.4dB(A) közötti terhelésről beszélhetünk. A fekete kereten a rögzítési pontok gumibakokkal lettek beborítva, így a ventilátorról a radiátorra, így a házra, a rezgések nem jutnak át, ezáltal csökken a működési zajszint. A LED-ek a motorborítás alatt kaptak helyet, ami miatt a lapátok természetesen átlátszóak.


Összeszerelés:

Ami a kompatibilitást illeti, a Castle 280 (240) RGB támogatja az összes jelenleg használatos AMD foglalatot, beleértve a TR4-et, valamint ugyanez a helyzet Intel fronton is. A beszerelés nem mondható nagy feladatnak, inkább kimondottan könnyű. A radiátor felhelyezése után a pumpa is könnyedén rögzíthető a foglalathoz. Attól függően, hogy milyen foglalattal van dolgunk, különféle elemeket és csavarokat kell felhasználnunk, melyben a mellékelt dokumentáció nagy segítséget nyújt.


Maga a folyadékhűtés beszerelése tehát nem jelenthet problémát, de mivel címezhető RGB világításról van szó, ezért jónéhány mellékelt kábelt össze kell dugdosni.

A pumpa és a ventilátorok is a tápcsatlakozó mellett egy-egy RGB csatlakozóval is el lettek látva. Ezeket a mellékelt füzérhez kell csatlakoztatni. Innentől két (illetve három) lehetőség áll fenn. Ha nem rendelkezünk RGB kompatibilis alaplappal, akkor ezt a füzért egy kontrollerhez kell kötni, melynek másik végén egy SATA tápcsatlakozót találunk, amit értelem szerűen a tápegység egyik SATA csatlakozójára kell dugni.


Ha kompatibilis alapunk van – ami a mi esetünkben egy Gigabyte Z370 Aorus Gaming Ultra 2.0 – akkor a két mellékelt kábel egyikével kell kapcsolatot teremtenünk a füzér és az alaplap között. Innentől az RGB világítás az alaplap szoftverével vezérelhető.


Tesztkonfiguráció:

A teszthez egy LGA 1151 (V2) foglalattal ellátott Gigabyte Z370 Aorus Ultra Gaming 2.0 OP alaplapot használtunk, melyben egy hatmagos Intel Core i7-8700K processzor teljesített szolgálatot. Memóriából 3600 Mhz-es órajelű 32 GB Corsair Vengeance Pro RGB volt az alaplapon. A Deepcool Castle 280 RGB egy Corsair 740 Air számítógépházba lett beszerelve.

Tesztkörnyezet:

A teszteket az Aida 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram stabilitásteszt alkalmazásával végeztük el. Az Intel Core i7-8700K processzort gyári órajeleken járattuk, ami 3700 Mhz-es alap és 4700 Mhz-es Turbo órajelet jelent.

A tesztekhez egy Corsair H110i GTX AIO folyadékhűtést, egy Arctic Cooling Liquid Freezer 240 AIO hűtést, egy SilverStone AR03 léghűtést és a Noctua két zászlóshajójának egy-egy változatát. Az NH-D15S és NH-C15S modelleket használtuk.

Teszteredmények:

A 140 mm-es ventilátorok 500 és 1800 RPM között képesek működni, így több mérést is végeztünk. Megnéztük, hogy a Castle 280 RGB milyen hűtési teljesítményre képes 1200 és 1800 RPM fordulatszámon.


Ahogy az eredményekből látszik, a hűtési teljesítményben teszi a dolgát, azaz nem kellett csalódnunk. 280 mm-es hűtő révén a másik tesztalanyunk, a Corsair H110i GTX teljesítményét hozza. Emellett még alacsonyabb fordulatszámon is a többi hűtő előtt jár. Tuningot most nem kíséreltünk meg, de minden bizonnyal egy másik hűtő tesztjében már a Castle 280 RGB emelt processzor órajelekhez tartozó eredményei is szerepelni fognak.

A világítás:

Mint már említettük, két módja van annak  hogy a Castle 280 RGB fényeit előcsaljuk. Az egyik módja, ha RGB kompatibilis alaplappal rendelkezünk. Ez annyit jelent, ha olyan Gigabyte, MSI, ASUS, vagy AsRock alaplapunk van, melynek a dobozán az Aurora Sync, az RGB Fusion, a Mystic Light Sync, vagy Polychrome Sync logó díszeleg, akkor bátran vehetjük is elő az RGB csatlakozókat és keresgélhetjük az alaplap szoftverében az opciókat. Ha szoftveres módon próbálkozunk, akkor lehetőségünk van egyedi színek beállítására is természetesen.


Abban az esetben, ha nem rendelkezünk az említett alaplapok egyikével, akkor sincs tragédia, mindössze a szoftveres vezérlést és úgy általában a fények szinkronban tartását elfelejtve használhatjuk a mellékelt kis kontrollert, melyen három gombot találunk. A középső gombot hosszan nyomva kikapcsolhatjuk az RGB világítást (röviden nyomva a sebességet állíthatjuk) a felső és alsó + és - gombokkal pedig a módok között ugrálhatunk. Szerencsére a gyártó elég szép számú effektet programozott a kontrollerbe (összesen 36-ot), így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét.


Most egy rövid videó összeállításban megnézzük, mire is képes a Castle 280 RGB világítás terén:


Összegzés:

Mivel egy 280 mm-es AIO folyadékhűtésről beszélünk, ezért a hűtési teljesítményt nagyjából be lehetett lőni és ezen a téren nem ért bennünket meglepetés. A Castle 280 RGB teljesítménye bőségesen kielégítő, ami tuningra is kellő teret biztosít – bár esetünkben most nem éltünk ezzel a lehetőséggel – és a feladatát csendesen végzi el. Ami viszont figyelemre méltó, az a címezhető RGB világítás. A ventilátorok esetében nincs nagy újdonság a konkurenciához képest, a pumpa viszont valami csodálatos. Aki egy olyan - nagy hűtési teljesítménnyel rendelkező - processzorhűtőt szeretne számítógépbe, ami feldobja a konfigurációja látványvilágát, annak mindenképp ajánlott a Deepcool Castle 280 RGB (vagy akár a Castle 240 RGB) beszerzése.

Írta: Kocsis Bence