deepcool-gamer-strom-maelstrom-240-folyadekhutes-tesztje/2014/08/04

Deepcool Gamer Storm Maelstrom 240 folyadékhűtés tesztje

2014. augusztus 04. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Deepcool azzal a céllal alakult meg 2006-ban, hogy világszerte kiváló hűtési megoldásokkal lássák el a felhasználókat.  Azóta a Deepcool termékei online webáruházakban, vagy helyi boltokban elérhetőek és a különböző termékek számtalan díjat söpörtek be a neves weboldalak és magazinok által.

Természetesen a hírnév nem tart örökké, ezért minden gyártó arra törekszik, hogy kövesse az aktuális felhasználói igényeket, vagy akár innovatív megoldásokkal szerezzenek maguknak új követőket. A legtöbb hűtéstechnikai megoldások készítésével foglalkozó gyártó előállt saját all-in-one folyadékhűtéses megoldásával, és így tett a Deapcool égisze alá tartozó Gamer Storm is. Nemrégiben a gyártó bemutatta új folyadékhűtéses sorozatát, melyben a Maelstrom 240, Maelstrom 120 és Maelstrom 120K debütáltak. Ezen hűtők közül a gyártónak köszönhetően egy Maelstrom 240 vendégeskedett nálunk.

A Gamer Storm Maelstrom 240  x 20 x 14 mm-es méretű doboza hasonló formájú és méretű, mint a többi folyadékhűtéses megoldás. A dobozon egy "felboncolt" szivattyú látható, valamint a radiátor paramétereivel és a processzor kompatibilitással is büszkélkedik a gyártó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A dobozt kinyitva láthatjuk a Maelstrom 240 belső csomagolását, melyből kiderül, hogy a gyártó arra törekedett, hogy a felhasználó mindenképp sértetlenül, működőképesen kapja meg a hűtést. (Utóbbit lehet tényként is kezelni, hisz a hozzánk érkező mintadarab csomagolása sok mindenen átmehetett, ha a felső képet megnézitek)

A Maelstrom 240 minden modern foglalatot támogat, melynek összeszerelése az univerzális hátlapnak, valamint az Intel és AMD rögzítőkészletnek köszönhetően nem nagy ördöngősség. Annak ellenére, hogy a Maelstrom 240 támogatja a 4 ventilátoros módot, a készlet nem tartalmaz plusz csavarokat. Minden más, a telepítéshez szükséges tartozék, eszköz rendelkezésre áll. A gyártó nem mellékelt hővezető pasztát, hanem az AIO hűtéseknél megszokott módon előre felvitte a réz lapra azt.

A Maelstrom 240 egyik sajátossága, hogy a radiátort és a szivattyút a megszokott tömlők helyett hullámos, melev műanyag csövek kötik össze.  A gyakrabban használt FEP cső előnye az, hogy rugalmasabb, könnyebben hajlítható, viszont a műanyag cső esetében nem áll fenn az a veszély, hogy egy-két év után elkezd repedezni, "kiszárad" és megadja magát.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Maga a cső körülbelül 30 cm (300 mm) hosszú, ami elég kell legyen ahhoz, hogy a ház tetejére rögzített radiátortól a pumpát feszültségmentesen az alaplapon található processzorhoz illesszük. A radiátor teljes mérete 274 X 120 X 27 mm azaz mikor kompatibilitást keresünk a hátunk és a radiátor között, tegyünk még rá 4 cm-t és ne csak a 120 + 120 mm-es radiátorméretet vegyük alapul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A szivattyú a szokásos a klasszikus "jégkorong" forma, amit azért emelek ki, mert nem nagyon szimpatizálok a szögletes formájú pumpákkal. A pumpán ott virít a Gamer Storm logója, ami első ránézésre egy statikus szürke színű logónak tűnik, azonban működés közben egy háttérben pulzáló fény fogja feldobni a látványt. Először találkoztunk olyan AIO folyadékhűtéses megoldással, melynél a pumpán el volt helyezve egy "Caution: No warranty if torn" feliratú matrica, miszerint ha ezt a matricát elszakítod, akkor az garanciavesztéssel jár.

A Maelstrom 240 két darab GF120 ventilátort tartalmaz, melyek PWM vezérléssel 600 és 2200 RPM fordulat között képesek működni. A gumi bevonatnak és az FDB csapágyazásnak köszönhetően alacsony zajszintre lehet használatukkor számítani. A ventilátorok 9 nagy ívben hajlított lapátot tartalmaznak, melyeken a légáramlás optimalizálása érdekében 7 kisebb "uszony" található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Specifikációk:

Radiátor méret: 274 X 120 X 27 mm
Radiátor anyaga: Alumínium
Ventilátorok mérete: 120 X 120 X 25mm
Ventilátor fordulatszáma: 600 - 2200 (±10%) RPM
Ventilátor teljesítményfelvétel: 2.88W
Max légszállítás: 182.24CFM
Zajszint: 17.6-39.3dB(A)
Pumpa fordulatszám: 2800 8±10%) RPM
Pumpa teljesítményfelvétel: 3,6W
Intel kompatibilitás: LGA2011/LGA1366/LGA1156/LGA1155/LGA1150
AMD kompatibilitás: FM2+/FM2/FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2
.

Összeszerelés:

Az összeszerelés a folyadékhűtéses megoldásokhoz hasonlóan nagyon egyszerű, ami a Maelstrom 240 esetében főképp elmondható. A készlet tartalmaz egy univerzális hátlapot, 4 darab csavartartó műanyag fixet, négy hátlapi csavart, AMD, Intel (+LGA 2011) szereléket, 8 darab ventilátor csavart, 8 darab radiátor felfogató csavart, egy gyorsrögzítőt, egy Gamer Strom fém logót, valamint egy Y-kábelt helyettesítő Deepcool ventilátor HUB-ot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teszt során a Maelstrom 240-et a következő konfigurációba építettük be:

  • Alaplap: MSI Z77A-GD65
  • Processzor: Intel Core i5-3570K
  • Memória: 4 x 4 GB Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz
  • Videókártya: Gigabyte Geforce GTX 770 OC 2 GB
  • Merevlemez: SanDisk Extreme II 240 GB SSD
  • Ház: Fractal Design ARC XL
  • Tápegység: Antec HCG 520W 80Plus Bronze
  • Operációs rendszer: Windows 8.1

A folyadékhűtés telepítését érdemes a ventilátorok radiátorra történő felszerelésével, valamint a radiátor házra történő rögzítésével kezdeni, így a pumpa rögzítésénél nem kell tartanunk a komplett folyadékhűtést.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előző processzorhűtő nyomainak eltávolítása után nincs szükség újabb paszta felvitelére, hisz a Maelstrom 240 már előre pasztázott, így az összeszerelés jóval kevesebb "piszokkal", mint egyébként az megszokott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annyi a dolgunk, hogy az univerzális hátlapon, a leírásnak megfelelően megkeressük a ránk vonatkozó csavarhelyeket, betesszük a csavarokat, majd rögzítjük a mellékelt műanyag sapkákkal. Ezután a csavarok már nem tudnak elmozdulni, így nem kell attól tartanunk, hogy a pumpa alaplap felől történő felhelyezésekor a csavarok elkezdenek kipotyogni, ahogy az más folyadékhűtéseknél előfordul.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Ha a csavarok a helyén vannak akkor fel tudjuk helyezni a szereléket az alaplap hátoldalára, ami elég fixen áll ahhoz, hogy tovább dolgozhassunk. Fontos megemlíteni, hogy a gyártó nem mellékelt távtartó szivacsot, ami a z alaplap forrasztásait hivatott megvédeni, hisz minden olyan helyre nyílást tett ahol bármiféle érintkezés történhetne. Ennek eredményeképp a rögzítő stabilan fekszik fel a gyári hátlapra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Következő lépés a rögzítő pántok pumpára történő felhelyezése. Itt is az Intel és AMD pántok közül kell választanunk, ha ez megtörtént, tényleg már csak a négy csavart kell behúzni és a folyadékhűtés a helyén van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha a pumpa is rögzítésre került, nincs más dolgunk, mint a pumpa működéséhez szükséges 3 pines kábelt rögzítsük az alaplapra, valamint a mellékelt ventilátor HUB-ot a házon belül valahová felragasszuk, majd ezt a 4 pines kábellel ugyancsak az alaplaphoz csatlakoztassuk. Esetleg a Gamer Storm logóját még a házra rögzíthetjük...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Maelstrom 240 piros színű ventilátorai természetesen eléggé bekorlátozzák a hozzá használható alaplap, kábelek színét. A mi MSI Z77A-GD65 alaplapuk kék színe annyira nem passzol, a ventilátorok színéhez, de minden bizonnyal a hűtés ugyanolyan jó lesz... (Azért egy MSI Gaming alaplap javítana az összképen)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Maelstrom 240 pumpa-borítása sárgásfehér pulzáló fénnyel világít, ami egy átlátszó oldallappal rendelkező számítógép esetében sokat dob a kinézeten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztkörnyezet:

A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai tesztprogram rendszerstabilitás alkalmazásával végeztük el. A tesztek során a Core I5-3570K processzort a Turbo Boost funkció segítségével 3800 Mhz-en mértük, majd az MSI OC Genie funkciót használva 4600 Mhz-re hajtottuk fel. Mivel a Maelstrom 240 ventilátorai 2200 RPM maximális fordulatra képesek, ezért ezen az értéken, valamint 1500 RPM fordulatszámon is próbálkoztunk.

4600

Teszteredmények:

Az bizonyos volt hogy folyadékhűtés révén a Maelstrom 240 a léghűtéses megoldásoknál jobban teljesít (ebben benne van a magasabb fordulatszám is). Rendelkeztünk korábbi folyadékhűtések eredményeivel is, így be tudtuk "skatulyázni" a hűtőt, mégis mire képes.

3800 Mhz-es órajelen, maximális fordulatszámon némiképp elmaradt a hűtési teljesítmény a Corsair H110-hez és az ugyancsak 240 mm-es Antec Kühler H2O 1250-hez képest, de bőven hozta a felsőkategóriás léghűtők hűtési teljesítményét. Mikor 1500 RPM-re visszafogtuk a fordulatszámot, bár a hűtési teljesítmény visszaesett, az 55°C még mindig nagyon barátságos hőmérséklet a processzor egészségére nézve.

graph

4600 Mhz-en ami a processzor határa körüli érték (ügyesebbek még 100 Mhz-et ki tudnak belőle hozni) sem okozott komolyabb problémát a processzorhűtőnek. 2200 RPM fordulatszámon 1 °C-kal már ellépett a léghűtéses zászlóshajóktól a Noctua NH-D15-től és a piacot meghódítani akaró Cryorig hűtőitől. Azonban nem kell ahhoz maximális fordulatszám és 39.3 dbA zajszint, hogy 4600 Mhz-en hűteni lehessen, hisz 1500 RPM-re csökkentve a fordulatszámot is 65 °C-on tudtuk tartani a processzor hőmérsékletét, ami 1, illetve 2 °C-al marad csak el a legnagyobb léghűtésektől.

Ez nagyon szép eredmény egy ilyen 240 mm-es radiátorral ellátott folyadékhűtéstől, hisz, ha megnézzük azt, hogy a magas profilú memóriák milyen szépen sorakoznak a pumpa mellett, azért léghűtéseknél nem nagyon látunk ilyent és csak két darab 120 mm-es radiátorhelyre volt szükségünk.

Értékelés:

A Gamer Storm Maelstrom 240 a Deepcool első folyadékhűtéses sorozatához tartozik, de ez nem látszik meg sem a minőségen, sem a teljesítményen. A 240 mm-es radiátorméret kompatibilitási szempontból jóval kedvezőbb, mint 280 mm-es társai, ezért jóval több esetben használható. A 120 mm-es ventilátorok maximális fordulaton sem fülsiketítőek, de akinek mégis bántaná a fülét alacsonyabb fordulaton is kellőképp tud hűteni. A hűtés telepítése talán még az általánosan megszokottnál is könnyebb. Problémát csak a ventilátorok színe okozhat, mely csak kevés konfigurációban mutat szépen, talán a fekete ventilátorok hasznosabbak lettek volna ilyen szempontból. A Maelstrom 240 hazánkban is hamarosan elérhető lesz 100-110 dollárnak megfelelő áron.

ajanlott_new

deepcool_logo

Írta: Kocsis Bence