deepcool-ls520-kompakt-meret-nagy-teljesitmeny

Deepcool LS520 - Kompakt méret, nagy teljesítmény

2022. december 27. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Deepcool nemrégiben bemutatta új, LS folyadékhűtés sorozatát, mely három fő modellcsoportot jelent. Az LS320, LS520 és LS720 hűtések 120, 240 és 360 mm-es radiátorral rendelkeznek, ezen felül fekete és fehér színben érhetők el. Az újdonságok már a Deepcool 4. generációs szivattyújával lettek felszerelve bízva abban, hogy teljesítményben és zajszintben felülmúlják az elődök képességeit. Az új jövevények közül a gyártónak köszönhetően kipróbálhattuk az LS520 fekete változatát, mely tesztrendszerünkben az első LGA1700-as foglalatot támogató folyadékhűtés. 

Az LS520 a korábban tesztelt AK620 WH-hoz hasonló csomagolást kapott, azaz a barna kartondobozra egy fényes sleeve-et húzott a gyártó. A hűtő csomagolásán a képen felül a legfontosabb specifikációk is elolvashatók. 

A barna dobozba egy "tojástartó" kapott helyet, melybe minden komponens és tartozék fóliába lett csomagolva. A dobozban a széleskörű kompatibilitás miatt számos alkatrész kapott helyet. Ilyenek a radiátor és az előre szerelt pumpa, a két darab 120 mm-es ventilátor, az AMD és különféle Intel foglalatokhoz használható szerelőkészlet, kábelköteg a tápellátáshoz és RGB világításhoz, egy pumpára szerelhető, testreszabható burkolat, valamint összeszerelési és használati útmutató. 

A hűtéshez két darab 120 mm-es FC120 A-RGB PWM ventilátor, melyek 500 és 2250 RPM fordulatszám tartományban képesek működni. Maximális fordulatszámon 85,85 CFM légszállítát produkálnak, miközben a zajszint 32,9 dBA-ig szökik fel. A ventilátorok esetében alkalmazott FDB csapágyazás hosszú élettartamot garantál, ami a gyártó kalkulációja alapján 50 000 óra. A ventilátorok kábelezése eltér a megszokottól, azaz a szokásos 3, illetve 4 tűs csatlakozóval ellátott megoldásoktól. A szokásos helyett egy 5V-os RGB csatlakozó a jellemző, mely láncba fűzhető, így minden ventilátor oldalán találunk egy extra csatlakozóházat, ahova a pumpa RGB kábele is csatlakoztatható, így a végkimeneten mindössze egyetlen kábel az eredmény, ami helytakarékos és kimondottan esztétikus.

A szivattyú megfogo házat kapott, hisz a tetején egy végtelenített tükör kapott helyet, ami világítás közben mutatja meg az igazi tudását, ráadásul a középső rész elforgatható. Ennek a tulajdonságnak akkor van szerepe, ha a pumpát elforgatva tesszük fel és a logó nem a jó pozícióban áll. A 4. generációs szivattyú, a továbbfejlesztett mikrocsatornák, a 3 fázisú motor arról gondoskodnak, hogy csendben, nagy teljesítménnyel tudjuk lehűteni a rendszerben keringő vizet. A coldplate réz, melyen gyárilag felvitt paszta található, így beszerelésnél nem kell saját pasztával bajlódnunk. Bár a processzorhűtő kompatibilitási listáján szereplenke a HEDT platform processzorai, a coldplate méretei miatt feltehetőleg abban a szegmensben nem hoznak optimális hűtési teljesítményt. 

A radiátor egy 282×120×27 mm-es, feketére festett alumíniumból készült megoldás, mely ventilátorokkal együtt 52 mm vastagságot jelent. A radiátorból kijövő csövek 410 mm hosszúak, amely közepesnek mondható, már már optimális, azokat a szempontokat figyelembe véve, hogy kellő hosszúságú, hogy akár előre beszerelt vízhűtést használjunk, de nem túl hosszú ahhoz, hogy a csövek akadályt jelentsenek bármiben. A csöveket két helyen egy 1-1 eltávolítható pánt köti össze, mely megakadályozza azok elcsavarodását, vagy egymástól való túlzott eltávolodását.  

Összeszerelés:

Első lépésben érdemes a ventilátorokat felszerelni a radiátorra, push kivitelnél a csövezés felőli odalra, míg pull setupnál a túloldalra. Figyeljünk arra, hogy pull beállításnál a ventilátorok "mintás" fele a radiátor felé nézzen. Azt azért megjegyezném, hogy az ilyen típusú hűtéseknél a push a szokásos összeszerelési mód.

Ha a ventilátorokkal megvagyunk, érdemes a láncba fűtéssel folytatni, azaz a második ventilátor kábelét az elsőre csatlakoztatni, valamint a pumpa RGB kábelét az első ventilátorra dugni. Érdemes előbb a rögzítőrendszert feltenni, hisz a beszerelt radiátor és a levegőben lógó szivattyú akadék lehet. A mi esetünkben az LGA1700-as foglalathoz igazodtunk, melynek felépítését a kis könyvből szájbarágósan ki tudtuk olvasni. Ha ezzel megvagyunk, bátran rögzíthetjük a radiátort, a már bedugott csatlakozókkal. A pumpa rögzítése nem nagy ördöngősség, mindössze egy kis lyukérzék kell hozzá, majd a négy záró csavart kell fixre húzni.

Ezután az RGB és SATA kábel bedugása van hátra. A SATA kábel értelem szerűen a tápegység SATA füzérének egyik szabad csatlakozókára megy, mígy az RGB kábel esetén két lehetőségünk van. Az A opció, a támogatott alaplap egy RGB header-rel. A B opció a kábel figyelmen kívül hagyása. Utóbbi esetben fix világításunk lesz, méghozzá a dobozon található fényeffekt. 

Világítás:

Az RGB világítás két módon használható. Kompatibilis alaplap nélkül a dobozon látható szivárvány színű effektet kapunk, de abban az esetben, ha az alaplap támogatja az RGB-s folyadékhűtéseket számos effekt előcsalható. 

A pumpa világítása megfogó, a végtelenített üveg felsőrész valóban úgy néz ki, minta feneketlen nellen a pumpa belseje. 

Tesztkonfiguráció:

  • Processzor: Intel Core i5-12600K
  • Alaplap: MSI MAG Z690 Torpedo DDR5
  • Memória: XPG Lancer RGB DDR5 32 GB 6000 Mhz
  • Tápegység: XPG Core Reactor 750 GOLD
  • Merevlemez: ADATA Swordfish 1 TB M.2 NWMe SSD
  • Számítógépház: Fractal Design Meshify 2

Tesztek:

A tesztek elvégzéséhez az AIDA64 szoftver rendszerstabilitás beépülő alkalmazását használtuk, az Intel Core i5-12600K alapértelmezett beállításokkal futott. Új platform révén sok összehasonlítási alapunk nem volt, de azért egy Noctua NH-D15S és két korábban tesztelt Deepcool léghűtés szerepelt az eredmények között. Üresjárati hőmérsékleteket nem mértünk, csupán a terheléses hőmérsékletekre voltunk kíváncsiak, amit az AIDA64 produkált is, hisz a processzort 100%-on pörgette a játékokkal ellentétben, így valós képet kaphattunk a hűtő teljesítményérő.

Teszteredmények:

Először is nézzük meg a maximális fordulatszámon történő hűtési teljesítményt. 2250 RPM-en a Deepcool új vízhűtése odavert a mezőnynek, ami várható is volt. A 10 perces teszten 59 °C-ra melegedett fel a processzor. Visszafogott teljesítményen, azaz 1500 RPM-es fordulatszámon 61 °C-ot mértünk, ami megegyezik a Deepcool AK620 WH maximális fordulatszámon mért teljesítményével. Összehasonlításképp a Noctua egy ventilátoros toronyhűtője, az NH-D15S 63°C-on tudta tartani a processzort.

Összegzés:

A Deepcool LS520 az újonnan érkező modellek középső tagja. Ami a külsőt illeti, jó munkát végzett a gyártó, hisz a ventilátorok szépek, a pumpőa megfogó külsejű a végtelenített üveg fedlapnak köszönhetően, a csövek pedig esztétikus hálót kaptak. Az RGB világítás kompatibilis alaplappal konfigurálható és szinkronizálható más komponensekkel. A ventilátorok maximális zajszintje a tesztben szereplő versenytársakhoz képest picit magasnak mondható, ami a +400 RPM-es fordulatszámnak tudható be, viszont dinamikus beállításokkal, vagy alacsonyabb, fix fordulatszámon szinte nem is hallható. Teljesítmény terén hozza azt a szintet, ami elvárható egy 240 mm-es modelltől (korábbi tapasztalataink alapján). Ha teljesítmény / külső / ár hármast nézzük, nem biztos hogy megérős a történet, hisz egy 50000 forintos ajánlott fogyasztói árcédula jön ki, viszont ha az árat kivesszük a képletből mindenképp érdemes a beszerzése. A hűtásről további információkat a gyártó oldalán találtok. 


Írta: Kocsis Bence