dizajn-gyoztes-cooler-master-masterair-ma610p-teszt/2018/04/29

Dizájn győztes - Cooler Master MasterAir MA610P teszt         

2018. április 29. Ficsor Tamás

A gyártó tavaly októberben mutatta be az új MA410P és MA610P CPU toronyhűtő párosát, melyek innovációja a CDC 2.0 technológia. Laborunkba a felsőbb kategóriát megcélzó MA610P került, így fokozottabb kíváncsisággal kezdtem neki a szerelésnek.

Csomagolás:

A doboz elég menő matt dizájnt kapott. Az oldalain elolvashatunk minden fajta információt és specifikációt. A fedélt kinyitva először egy kisebb dobozkával találkozunk, amikben a szerelékeket találjuk. Alatta vannak a papírosok, tovább pedig maga a hűtő. Nagy pozitívum, hogy maga a termék teljes mértékben szivaccsal van védve. A szerelékek között megtaláljuk az Intel és AMD kereteket, a hátlapot, csavarokat, műanyag kapcsokat, 4 pines táp elosztót, valamint az RGB színek megjelenítéshez egy 2 Molex porttal rendelkező kábelt, amit a kis távirányítóba kell dugni.

Külső, belső:

A hűtő 620 gramm súllyal és 122.3 x 112.8 x 166.5 mm méretekkel rendelkezik. A műanyag dizájnelemek miatt tűnik nagynak, mivel a fő szerkezeti egység 116 x 60 x 158 mm-es. A gyártó nagyon odafigyelt megjelenésre, így egy nem mindennapi hűtőről beszélhetünk. Már abból a szempontból sem, hogy a gyárilag rajta lévő két 120 mm-es ventilátort nem lehet cserélni. A köréjük épített keret egybe van a motorral és a lapátokkal.

Továbbá első ránézésre úgy tűnik, hogy egy push-push megoldású cooler, aminek nem sok értelme van. Szerencsére nem erről van szó. Az MA610P egy push-pull megoldású toronyhűtő. Ha jobban megnézzük, akkor az egyik ventilátor követi a szabványos megjelenést, viszont a másiknál a lapátok ellentétes irányba néznek, vagyis lamellákról elszívja a levegőt.

A DF1202512RFMN kódjelű ventilátorok átlátszó, de matt kivitelek. A motor köré 4-4 RGB LED-et helyeztek, amik 16,7 millió árnyalatot képesek megjeleníteni. Ugyan ilyen tulajdonságú égők/égő van a felső műanyag elem alatt. A ventik 600 – 1,800 RPM fordulattal képesek, max 53.38 CFM levegőt szállítani, 1.65mm H2O nyomással, 35 dBA zajszinten. Mindkettő 4 pines PWM tápcsatlakozóval rendelkezik.

 

Mint már elhangzott, a két ventilátor egyedi tervezésű, így egyszerűen nem tudjuk kicserélni egy nekünk tetszőre. A ventik le- és felszerelésük nagyon egyszerű. Mind két szélgép összeköttetésben van a hűtő tetején elhelyezett RGB LED-ekkel. A szereléshez ezt a kapcsolatot meg kell szüntetni azzal, hogy szét húzzuk a kábeleket.

A ventilátorok eltávolítása után a két vezeték mellett még egy 4 pines RGB kábel lóg ki a lamellák között kialakított úton. A mérnöki precizitással kialakított alumínium toronyba 6 db 6 mm-es réz hő cső ágazik. A legelején volt szó a CDC 2.0 technológiáról, ami a torony talpára vonatkozik. Ezzel 45%-al nagyobb kontakt felületet kaptunk, ami által a CPU-hoz közvetlenül érintkező hőcsövek is nagyobb mértékben veszik fel a hőt. Ezzel a megoldással a nagyobb méretű CPU-kon is megállja a helyét.

Az alumínium talp felső részén jól láthatók nagy mértékű nyúlványok, amik szintén a hőelvezetést szolgálják. Érdekes, hogy ezeket a lamellák a ventilátor által létrehozott légárammal merőlegesen állnak. Talán logikusabb lett volna a gyártótól, ha légárammal párhuzamosan pozícionálják.

Szerelés:

Az alumínium talpon 2 menetes furatot találunk, ahová az Intel és az AMD foglalatokat támogató masszív fém lábakat kell erősíteni. E lépés előtt vagy után a csomagban található műanyag hátlapra, a foglalatnak megfelelő helyére kell négy műanyag elemet pattintani, amik a szintén általunk felhelyezett fém „tűskéket” fogja tartani. A tüskéket az alaplap furatain át kell vezetni és a mellékelt 4 nagyméretű anyát rá kell tekerni. A CM új házainál már többször látott kis adapter (ami az alaplap távtartóinak betekerését segíti elő) itt is megjelenik bár jóval nagyobb kivitelben.

A hűtő nem pasztázott előre, így ezt a felhelyezés előtt nekünk kell megtennünk, de ami szintén fontos, az a talpon lévő matrica lehúzása. A torony felcsavarozása után a két ventilátor visszahelyezése jön. Figyeljünk a lapátok hajlásirányára, hogy a házban lévő légáramlatok jók legyenek.

A csomagban lévő elosztó segítségével a ventilátorok fordulata egyszerre változik. Az RGB funkció kihasználásához három lehetőségünk van. Ha megfelelő alaplappal rendelkezünk, akkor az RGB Header-re csatlakozva, szoftveresen tudjuk szabályozni az effekteket. Az MA610P a jelenleg piacon lévő gyártók megoldásaival kompatibilis. Maga a CM is kifejlesztett egy szoftvert, viszont ahhoz szükség van a külön megvásárolható RGB LED Controller-re, amit nem régen sikerült kipróbálnom.

Ha az előbbi két lehetőség nem jellemző ránk, akkor sem kell csüggedni, mivel a gyártó szoftver nélküli vezérlést is szánt a hűtőnek. A csomagban található vezérlő, a Molex táp csatlakozó és a 4-4 pines adapter ezt a módot szolgálja ki.

A vezérlőn három kapcsoló van, amikkel az effekt módját, színét, és a fényerőt lehet változtatni. A ventilátorok 6 effektet tudnak így megjeleníteni: Static, Stars, Cycle, Breathing, Cycle Breathing, Mirage.

Specifikáció:

  • CPU folgalaltok:
    • Intel LGA 2066 / 2011-v3 / 2011 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156 / 1366 / 775;
    • AMD AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1;
  • Teljes méret: 122.3 x 112.8 x 166.5 mm;
  • Torony mérete: 116 x 60 x 158 mm;
  • Súly: 616g;
  • Hő csövek mérete: 6 x Ø6 mm;
  • Ventilátor méret: 120 x 120 x 25 mm;
  • Fordulatszám: 600 – 1,800 RPM (PWM) ± 10%;
  • Légszállítás: 53.38 CFM (Max);
  • Légnyomás: 1.65mm H2O (Max);
  • Zajszint: 35 dBA (Max).

Tapasztalat, vélemény:

A tesztben az MA610P egy Intel i7 7700-át hűtött, ami 4 GHz-en pörgött. Az adatokat az AIDA64 Extreme szoftverrel vizsgáltuk. Idle állapotban a CPU 36 foknál maximalizálódott. Körülbelül 10 percig tartó stressz teszt alatt a mutató 60 foknál állt meg. Ugyan ennyi idő alatt az FPU-t stresszelve 75 fokos értéket jött ki.

A teljesítményével nálam nem volt panasz, igaz az az előtte használt Kraken X52-vel nem ér fel, de azt érdekes volt látni, hogy az ICEKIMO 240W-val majdnem azonos szinten vannak. Játékok közben AIO hűtésnél a hőfok 55, míg az MA610P-nél 65 fok volt. A zajszint is elfogadható volt, bár az FPU tesztjénél a ventilátorok nagyon hangosak voltak, de más esetben mindig csendesen tette a dolgát.

Összességében én a termékkel meg vagyok elégedve. Először is a dizájn tényleg üt, az RGB funkciók jól néznek ki, de érdemes szoftverről vezérelni, hogy egyszerűen tudjunk váltani az effektek között. Sajnos a kapcsolós megoldás nem kényelmes, mivel valamelyik oldalt mindig le kell szedni, ha módot akarunk váltani. Ezt kiküszöbölve valamit a felhasználónak kell ki okoskodni, de erre a gyártó is gondolhatott volna. Például az ID-Cooling megoldása nagyszerű lenne ide is, ahol egy rádiófrekvenciás távirányítóval tudunk váltani. Másik megoldás lehet a már említett, a gyártó saját tervezésű, külön megvásárolható RGB LED Controller-e, amihez egy szoftver is társul.

A Cooler Master MasterAir MA610P kb. 20 ezer forintos áron vásárolható meg.

[youtube]https://youtu.be/V1vGff4dQwo[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás