enermax-liqmax-ii-120s-folyadekhutes-jart-nalunk/2015/02/04

Enermax Liqmax II 120S folyadékhűtés járt nálunk

2015. február 04. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Az Enermax számítógépházaival, tápegységeivel és processzorhűtőivel már bebizonyította hozzáértését. A többi gyártóhoz hasonlóan az Enermax is próbált a felhasználói igényekhez igazodni, így a folyadékhűtés piacán is képviselteti magát. Az első generációs AIO Liqtech és Liqmax folyadékhűtéses sorozat után a Liqmax sorozat frissített változatai is piacra kerültek Liqmax II néven, mely a Liqmax 120S és Liqmax 240 modelleket tartalmazza. Mai tesztünkben a 120 mm-es Liqmax II 120S folyadékhűtést fogjuk kipróbálni és összehasonlítani más gyártók, nálunk járt hűtőivel.

Liqmax II 120S:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Liqmax II 120S egy 120 mm-es radiátorral ellátott AIO folyadékhűtés. Az AIO folyadékhűtések nagy előnye az egyedileg épített megoldásokkal szemben a könnyű szerelhetőség, valamint a karbantartási igény hiánya. A gyártó a Liqmax II 120S esetében a hosszú élettartamot a flexibilis, folyadék elpárolgását megakadályozó gumicsővel és a pumpában található kerámia csapágyakkal garantálja.

A 154 x 120 x 27 mm-es méretekkel rendelkező radiátoron két darab 120 mm-es ventilátor került elhelyezésre, melyek több okból nagyon érdekes megoldások. Első körben a lapátkialakítás a szembetűnő. A kilenc darab lapát, speciálisan hajlított "penge", mely az Enermax saját fejlesztése. Ez a kialakítás intenzívebb légáramlást biztosít, melynek köszönhetően a levegő gyorsabban és nagyobb mennyiségben jut át a radiátoron. A másik érdekesség, illetve erény a ventilátoroknál, hogy a rögzítési pontokon gumírozott borítás található. Ennek eredményeképp a ventilátor által keltett rezgés nem kerül át a házra, ami többlet zajszintet eredményezne.

A harmadik érdekessége a ventilátoroknak az, hogy a PWM vezérlés lehetősége mellett 3 fokozatú kapcsoló is elhelyezésre került. Ez a valójában feszültség szabályozó kapcsoló három különböző fordulatszám limitet tud létrehozni, a zajszintet és ezzel a komfortérzetet nagy mértékben befolyásolva. A ventilátor legalacsonyabb lehetséges fordulatszáma 500 RPM, melyet a legkisebb álláson 1200 RPM-re maximálhatunk. A következő, második állás megengedett maximuma 1600 RPM, míg a legnagyobb álláson elérhető a ventilátor maximális teljesítménye a 2000 RPM. Mindhárom esetben lehetőség van a PWM vezérlésnek köszönhetően az automatikus fordulatszám szabályozásra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A radiátort és a hűtőblokkot a már említett 300 mm hosszú szigetelt gumicső köti össze. A gyártó a vizesblokk összeállításánál a szabadalmaztatott SCT (Patented Shunt-Channel-Technology) technológiát alkalmazta, ami annyit jelent, hogy a rézlap, mely egyik oldalról a processzor sapkával, másik oldalról a hűtőfolyadékkal érintkezik egy bevágást kapott, amely megakadályozza a határréteg kialakulását, ami lassítaná a folyadék áramlási sebességét a lapka felszínén, ezáltal nő a hőleadás mértéke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

liqtech_chart02

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A négyszögletű vizesblokk tetején egy Enermax logó került elhelyezésre, ami fehér LED világítást kapott. A LED nem RGB, azaz nincs lehetőség a fehéren kívül más színek "kikeverésére". Ez nem is olyan nagy gond, hisz a Liqmax II 120S szürkésfekete színe minden konfigurációba beleillik, a fehér fény pedig mindenhez megy. A színek kikeverése egyébként sem lenne lehetséges, hisz az Enermax nem mellékelt driver-t a hűtőhöz, ami a fordulatszám profilokat elérhetővé tenné a folyadék hőmérsékletétől függően, vagy a világítás szabályozását engedné. A driver hiányát véleményünk szerint a ventilátorokon elhelyezett feszültség szabályzó interfészek némiképp ellensúlyozzák.

Specifikációk:

Radiátor méretek: 154 x 120 x 27 mm
Vastagság ventilátorral: 53 mm
Súly (ventilátor nélkül) 580 gramm
Folyadékcső hossza: 300 mm
Kompatibilitás: Intel LGA 775/1150/1155/1156/1366/2011 AMD AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+
Ventilátor méret: 120 x 120 x 25 mm
Fordulatszám: 500-1200/1600/2000 rpm ±10%
Megmozgatott levegő: 47.1~99.1/128.3/163.1 m3/h
Zajszint: 16~23/30/35 dBA
Csatlakozó: 4 pin PWM

.

Összeszerelés:

Az Enermax Liqmax összeszerelése kimondottan egyszerű, ami a legtöbb AIO folyadékhűtés előnye természetesen. A mellékelt tartozékok között találjuk az univerzális hátlapot, mely egyik oldalát az alaplap felé fordítva az Intel, míg a másik oldalára fordítva az AMD csavarhelyeket tudjuk használatba venni. Nagyon jó kezdeményezés a gyártótól, hogy a processzor felőli oldalon a távtartó műanyag hengerek rászorulnak az átvezetett csavarokra, így a radiátor felhelyezése után csak rá kell húzni az előre felszerelt hűtést a csavarokra, amik megvezeti azt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A gyári paszta helyett most is, a korábbiakhoz hasonlóan NT-H1 hővezető pasztát használtunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A radiátor felhelyezése kicsit macerás, ami minden két ventilátoros 120 mm-es megoldás "betegsége". Az a baj ugyanis hogy a ház hátulja, vagy ház teteje felőli ventilátort úgy kell becsavarozni a házra, hogy az még nincs rögzítve a radiátorhoz, így egy kicsit manőverezni kell.

Ha sikeresen túléltük a radiátor ventilátorral együtt történő rögzítését (ami igazából az egyetlen macerás részlet az egész folyamat során) már csak a pumpát ellátó 3 pines csatlakozót kell az alaplapra csatlakoztatni, valamint a két ventilátort összekötő 4 pines Y kábelt rögzíteni ugyancsak az alaplapba. AMD processzor esetén az előre felszerelt pántokat le kell cserélni a gyártó által mellékelt AMD konzolra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztkonfiguráció:

Alaplap: AsRock Z97 Extreme 6
Processzor: Intel Core i7-4790K 4,0 & 4,4 Ghz
Memória: 4 x 4 GB Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz (XMP profil bekapcsolva)
Videókártya: Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming 4 GB
Merevlemez: Sandisk Extreme II 240 GB SSD
Tápegység: Bitfenix Fury 550W 80 PLUS Gold
Ház: Fractal Design ARC XL

Tesztkörnyezet:

A teszteket az AIDA 64 diagnosztikai program rendszerstabilitás tesztjével végeztük, melynek során a processzort 100%-os terhelésnek vetettük alá. A vizsgálatot 4000 Mhz-es alapórajelen fix 1.085V feszültségen és 4400 Mhz-es órajelen (mind a négy mag) 1.220V-os feszültségen végeztük. A manuálisan beállítható maximális fordulatszámokat használtuk, azaz fix 1200, 1600 és 2000 RPM volt beállítva. A zajszinteket, mivel nincs lehetőségünk ilyen jellegű mérésekre a gyártók oldalán olvasható adatok alapján hasonlítottuk össze.

4400_1.220V_ok

Teszteredmények:

A 4000 Mhz-es a 4790K processzor esetében alapórajelnek számító 4000 Mhz a legtöbb processzorhűtőnek nem okoz gondot, de a gyári hűtő által okozott 84 °C-os hőmérséklet azért árulkodik, hogy ennél a processzornál azért ezt az órajelet is komolyan kell venni. Az Enermax Liqmax II 120S a 2000-es fordulatszámon utolérte a Noctua üdvöskéjét a léghűtés királyának aposztrofált NH-D15-öt. A visszafogott 1600 RPM-es fordulatszámon sem melegedett komolyan a processzor, ezért bátran visszavettük 1200 RPM-re a fordulatszámot, ami már eléggé halk ahhoz hogy akár alapállapotban is így használjuk a hűtőt. A 4000 Mhz ebben az esetben is csak 57 °C-ra tudta feltornászni a processzor hőmérsékletét.

4000

 

Nem szerettünk volna órajel rekordokat döntögetni, úgy gondolom processzorunk 4400 Mhz-es órajele is elég ahhoz, hogy egy hűtőt meg tudjunk ítélni. Mondom ezt azért, mert például a gyári hűtő körülbelül 4 másodperc után az AIDA 64 tesztprogramban 93 °C-ig engedte fel a processzor hőmérsékletét, ami után már nem volt kérdés, ez nem játék. Az Enermax Liqmax II 120S azonban itt is kimondottan jól teljesített maximális fordulatszámon mindössze 1 °C-ot kapott a Noctua NH-D15-től és az alacsonyabb fordulatszámokon sem ment a processzor hőmérséklete 71 °C fölé, ami azt mutatja, hogy akár az alacsonyabb fordulatszámon is használhattuk volna a processzort a 4400 Mhz feletti órajelen tartósan is.

4400

A zajszintek terén a 2000 RPM maximális fordulatszám megtette a hatását, bár ez a fordulat a 120 mm-es ventilátoroknál pontosan akkora zajt produkál, mint a Corsair H110-en működő 140 mm-es 1500 RPM fordulatszámú ventilátorok. Ha csak nem akarunk hatalmas tuning rekordokat dönteni, akkor a fenti eredmények láttán bőven elegendő az 1600 RPM-re, de akár még az 1200 RPM-re történő fordulatszám maximálás. Utóbbi fordulatszámon a Liqmax II 120S alig zajosabb, mint az eddig nálunk járt egyik legcsendesebb hűtő az Alpenföhn Himalaya II.

zaj

Összegzés:

Az Enermax Liqmax egy jól sikerült vérfrissítése az gyártó folyadékhűtés arzenáljának. A 120 mm-es folyadékhűtések gyermekbetegsége sajnos még mindig fennáll, hisz a 2000 RPM maximális fordulat elég hangos, de szerencsére nagyon kevés esetben van rá szükség és használható a két alacsonyabb fokozat, ami még mindig nagyon jól hűt. A zajszint további csökkentéséről a gumiborítású ventilátorok gondoskodnak. Bár nincs változtatható led fény, a hidegfehér világítás nagyon esztétikus. A hűtő összeszerelése kimondottan könnyű, leszámítva a radiátor ventilátorral együtt történő rögzítését. Ha összehasonlítjuk a Liqmax II 120S a Noctua NH-D15-tel elmondható, hogy egy 120 mm-es ventilátorhellyel beéri, míg a léghűtés komoly helyigénnyel rendelkezik és a RAM kompatibilitás sem minden esetben megoldott. A fent említett tulajdonságok általában eléggé jellemzőek a folyadékhűtésekre, de amiért mi mégis ajánlott díjat adunk a hűtőnek, az az ára, ami jelenleg 18 ezer forint körüli árcédulát jelent.

ajanlott_new

enermax

Írta: Kocsis Bence