feketebe-oltoztetett-noctua-nh-d9l-es-nh-l9x65-processzorhutok-jartak-nalunk

Feketébe öltöztetett Noctua NH-D9L és NH-L9x65 processzorhűtők jártak nálunk.

2023. december 08. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua neve már évek óta egybeforrt a prémium hűtési megodásokkal. A gyártó folyamatosan fejleszti meglévő termékeit és folyamatosan talál ki újakat, melyekkel felkavarja az állóvizet a piacon. Persze ezt nem hónapról hónapra teszi, vannak olyan processzorhűtők, vagy ventilátorok, melyek többéves fejlesztés eredményeképp kerülnek a boltok polcaira, ezáltal biztosítva azt, hogy a vevő a várakozásainak megfelelő terméket vehessen kezébe. A Noctua az árazást tekintve a felsőkategóriát képviseli, de minden téren képviselteti magát, egyelőre az AIO folyadékhűtés szegmenst leszámítva. A kompakt házaktól, a nagy belső térrel rendelkező házakig mindenre van már megoldása és az utobbi években már a Noctua védjeggyé vált színösszeállítása mellett a chromax.black termékvonallal - nem beszélve a redux sorozatról - növelik az esztétikai kompatibilitást. 

A Noctua a novemberben dobta piacra NH-D9L chromax.black és NH-L9x65 chromax.black hűtéseit, melyeket a kompaktabb házakba építkezők számára szánt, fekete köntösbe bújtatva. Ezt a két modell fogjuk mod bemutatni és néhány mérési eredményt is prezentálni fogunk nektek. 

A két hűtő a chromax.black sorozatra jellemző fekete dobozban érkezett meg hozzánk, mely csomagolás alatt a hűtőborda, a ventilátor és a tartozékok kaptak helyet. A dobozokon megtalálhatóak a hűtőkre jellemző fontos információk, mint a processzor kompatibilitás, a ventilátor típus a hűtésre vonatkozó paraméterekkel, valamint a tartozékok listája is. 

Tartozékok terén a Noctua ebben az esetben is jól teljesít. Mindkét hűtő fel van készítva arra, hogy az Intel LGA1851, LGA1700, LGA1200, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 és AMD AM5, AM4 foglalatokra felszerelhessük őket. A tartozékok között találjuk a rögzítéshez szükséges SecuFirm2 rögzítő készletet, NT-H1 hővezető pasztát, az összeszerelési útmutatót, a gépházra ragasztható fémből készült logót, egy csavarhúzót, LNA, adaptert, valamint az NH-D9L esetében két extra rögzítőt egy másodlagos ventilátorhoz.  

A kisebb megoldás, az NH-L9x65 egy 92 mm-es ventilátorral ellátott feketére festett hűtő, mely ventilátorral együtt mindössze 65 mm-es teljes magassággal rendelkezik. 

A hűtő 95 x 95 mm-es teljes lábnyommal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a kisebb alapalpok esetében is 100%-os RAM kompatibilitásra számíthatunk, emellett nem akad össze a PCIe foglalatokkal sem. A gyártó a hőcsöveket úgy oldotta meg, hogy kettő a jobb, kettő pedig a bal oldalon fut végig a hűtőbotdák alatt. A réz coldplate nikkelezett bevonatot kapott, hogy ellenálljon a korróziónak. 

A hűtőn egy mindössze 14 mm vastag NFA-A9x14 HS-PWM ventilátor kapott helyet, mely 600 és 2500 RPM közötti fordulatszám tartományban képes működni. Maximális fordulatszámon 23,6 dBA zajszintet produkál, miközben 57,5 m³/h levegőt mozgat meg. A ventilátor természetesen felvonultatja a Noctua számos prémium tulajdonságát, mint a speciálisan bordázott üvegszálas keret, valamint a légáramálst optimalizáló lapát kialakítás. A mellékelt LNA adapter használata esetén a fordulatszám 1800 RPM-en megakad, ami a zajszintet 14,8 dBA-ra fogja vissza. 

A nagytestvér, az NH-D9L egy dupla toronyhűtő, mely 110 mm-es magassággal - a 3U szabványra épülő házakba tükéletesen beleillik ez a magasság -  rendelkezik és az NH-D9x65-höz hasonlóan 95 x 95 mm-es lábnyoma van, így a RAM slotokkal és PCIe bővítőhelyekkel nem veszik össze még ITX alaplapok esetében sem. 

Chromax.black modell révén a hűtőborda és a réz hőcsövek, valamint a ventilátor teljesen fekete színű, beleértve a ventilátor rögzítőket is. A coldplate ebben az esetben is nikkelezett réz, ami ugyancsak a megakadályozza az esetleges korróziót. 

Az NH-D9L chromax.black hűtőre egy 92 mm-es Noctua NF-A9 PWM chromax.black ventilátor került. Ez a modell felvonultatja a Noctua összes technológiai erősségét, mint az SSO2 csapágyazás, a szabadalmaztatott AAO keret és a "Flow Acceleration Channels", ami a kereten és a lapátokon kialakított barázdákat jelenti. Ezek az apróságok gondoskodnak a megbízható működésről, alacsony zajszintről és nagy hűtési teljesítményről. A ventilátor 400 és 2000 RPM közötti fordulatszám tartományban képes működni PWM vezérlés mellett. Maximális fordulatszámon, 22,8 dBA a jellemző zajszint, a légszállítás pedig 78.9m³/h. Ha használjuk a zajcsökkentő adaptert, akkor a fordulatszám 1550 RPM-en maximalizálható, ami a zajszintet nem engedi 16,3 dBA fölé. 

Összeszerelés:

A már megszokott módon ebben az esetben is a Noctua SecuFirm 2 rögzítö rendszer gondoskodik a processzorhűtők gyors és stabil felépítéséről. Az aljzatot mindkét esetben máshogy kell orientálni, a lenti fotón az NH-D9L rögzítésének előkészítése látható. Az aljzat elhelyezése után fel kell vinnünk az NT-H1 hővezető pasztát és mehet a helyére a hűtőborda. 

Az NH-L9x65 esetében látható, hogy a hűtőborda felhelyezése után a 4-es memóriafoglalat teljes mértékben érintetlen, tehát bizonyosak lehetünk abban, hogy a későbbiekben nem lesz probléma, ha az összes memória foglalatot ki szeretnénk használni. 

A ventilátor rögzítése az előre feltett klipek segítségével kimondottan egyszerű, innentől már csak a kábel alaplap CPU FAN helyére való rögzítés és a gép újraindítása maradt hátra. 

Az NH-D9L esetében is ugyanaz a rögzítési rendszer és pasztázás után a hűtőbordát a mellékelt csavarhúzóval könnyedén tudjuk rögzíteni. 

A rögzítéshez a ventilátort le kell szerelni, hisz a csavarok alatta helyezkednek el. A rugós csavarok becsavarozása után a venntilátort a rögzítő klipekkel visszatesszük a helyére. 

A ventilátor rögzítése után a ventilátor kábelt rádugjuk az alaplap CPU FAN csatlakozójára és már használható is a számítógép. 

Tesztkonfiguráció:

A processzorhűtőket egy Intel Core i5-12600K processzorra szereltük fel, mely gyári órajeleken működött. Az alaplap egy AsRock Z790 Riptide Wifi volt, melyen 2 x 16 GB ADATA Lancer RGB DDR5 6000 Mhz-es memória csomag működött. A Windows 11 operációs rendszer egy ADATA Swordfish 1 TB-os M.2 PCIe SSD-ről futott. A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai szoftver rendszerstabilitás teszt alkalmazásával végeztük, melynek során a processzor 100%-os terhelésnek vetettük alá. Ezem felül megnéztük, hogy teljesítenek a processzorhűtők játék alatt, ami ebben az esetben az EA FC 24 volt.  

Teszteredmények:

Első körben az üresjárati hűtési teljesítménnyeket néztük meg. Mindkét hűtő esetében Maximális fordulatszámon és az LNA adapter segítségével mértünk hőmérsékleti értékeket. Az NH-D9L eggyik esetben sem vitte 30 °C fülé a processzor hőmérsékletet és az NH-L9x65 is jól teljesített. 

Az AIDA 64 a processzor minden porcikáját megmozgatja és a lehető legmagasabb terhelésen járatja azt. Ennek tükrében a hőmérsékletek is eltérnek a megszokottól és megmutatják, hogy az adott processzorhűtő extrém terhelés alatt képes e lehűteni a processzort. Az NH-D9L maximális fordulatszámon és LNA adapter használatával is nagyon jól teljesített, mindkét esetben 80°C alatt maradt a hőmérséklet. Az NH-L9x65 már nehezebben viselte a megpróbáltatást, de sikerült a 100 °C-os lélektani határ alatt tartani a processzor hőmérsékletét, 94 °C-ig mentünk el. 

A végére hagytuk a játékot, mely ebben az esetben az EA FC 24 volt. Itt már nem AIDA 64 szintű volt a terhelés, ami meg is látszott a hőmérsékleteken. Az NH-D9L használatával még az LNA adapter esetén sem mentünk 55°C fölé, ami azt eredményezi, hogy a játék közben teljesen zajtalanul működtethetjük a processzorhűtőt, ha beállítjuk a fordulatszám görbét. AZ NH-L9x65 is jól tette a dolgát, itt is látszik, hogy a Noctua kompakt kömtösbe  komoly hűtési teljesítményt bújtatott.

Összegzés:

A Noctua NH-D9L egy nagyon jól sikerült megoldás. Kompakt méreteinek köszönhetően a 3U szabványú számítógépházakba is beszerelhető , de kimondottan jó hűtési teljesítménye és fekete színvilága miatt "kirakathűtőként" is funkciónál a gépépítők számára. Az NH-L9x65 a mindössze 65 mm-es magasságának köszönhetően határtalan kompatibilitással rendelkezik. Ami a hűtési teljesítményt illeti, csodát ne várjunk, viszont a dolgát hihetetlenül csendesen teszi. Az eredmények alapján bátran használható, ha nem, a processzort 100%-osan terhelő munkaállomásba szánjuk. A Noctua NH-D9L 75 eurós árcédulát kapott, míg a Noctua NH-L9x65-ért 70 eurót kérnek el. 

Írta: Kocsis Bence