gaming-szek-olcson-sandberg-commander-gaming-szek/2017/01/03

Gaming szék olcsón?! - Sandberg Commander Gaming szék

2017. január 03. Tóth Ádám Perifériák

Pár évvel ezelőtt elkezdett a játékos közösség egy bizonyos irányba mozogni. Eddig mikor választás elé kerültünk, hogy milyen ülőalkalmatosságot válasszunk, melyben órákat eltölthetünk a gép előtt ücsörögve, teljesen egyértelműen egy hagyományos irodaiszéket vettünk. Mára az egész játékos közösség a feje tetejére állt és elkezdtek egy bizonyos irányba indulni a csicsás, villogó perifériák mellett a nevesebb, kényelmesebb, funkciókkal telítettebb ülő alkalmatosságok felé is. Persze a „mozgalom” oka érthető is, nagyon nem mindegy, hogy miben ülünk naponta órákat, ha pedig tényleg több órát, vagy akár az egész napot töltjük a gép előtt, nagyon sokat jelent a helyes testtartás, mégis a kényelmes ülés és a prémium érzet, ami plusz komforttal szolgálhat nekünk. Azonban mikor ezekre a székekre gondolunk, a versenyautóülés és párnák tucatjai mellett eszünkbe jut a horrorisztikus, már-már felhők között járó áruk, ilyenkor legyintés szerűen le is teszünk róluk.  Azonban még mindig maradnak bennünk kérdések. Miért ilyen drága? Miben különbözik a társaitól? Ezekre a továbbiakban mind választ kapunk.

Csomagolás, tartozékok 

Csomag átvételekor kikerekedett a szemem, mikor a kezembe nyomta a futár, hiszen a csomag 19 kilogramm. Ilyenkor elkezdtem fantáziálni azon, hogy mégis mennyire fog a szemem elé tárulni egy minőségi termék, így azt előre le kell szögeznem, hogy abszolút az tárult. A csomagolás egy hatalmas nagy fekete doboz, villám mintával ellátva, rajta pár specifikáció, illetve pár nyelven (köztük magyarul is), hogy a szék mégis felhasználói élményben mit képes nekünk nyújtani. A doboz tartalma a szék támlája, alja, karfája, takarólemezek, talp, talphoz kerekek, a szék összerakásához elengedhetetlen teleszkóp, továbbá a csavarok, aminek tasakjában meglepődve találtam szerszámokat, melyek jóvoltából semmilyen külső egyéb szerszámra nem lesz szükségünk a továbbiakban. Említésre méltó, hogy egy két oldalas „füzet” van még benne, amiben elmagyarázzák a szék összerakását képes illusztrációkkal, illetve fel van rajta tüntetve (ahogy a dobozon is), hogy a székre 5 év garancia jár!

640-81-large

Összerakás 

Összerakásnál szerencsére nem kell mérnöki pontosság és szakértelem, ugyanis pár lépésben megoldható az egész. Szék talpazatába egyszerűen csak bele kellett pattintani a kerekeket, melyeknél megemlíteném, hogy a verseny, igazán domináns Gamer szék mivoltjaképen egy felni kinézetű kereket kapott a szék talpazata, mely nem nagy durranás, ilyen ár mellett végképp nem, de apróság és tetszik. Ha készen lettünk a talppal, egyszerű mozdulattal a teleszkópot a helyére illeszthetjük, ez után a teleszkópot takaró lemezeket kell a helyükre raknunk. Minden további lépés előtt ráhelyezzük az állítható kartámlákat a szék aljára oldalanként két-két csavarral oda is rögzítjük. Mindez után ráillesztjük a szék alját, majd ez után helyezhetjük fel a támlát rá. Ez már problémás lehet, ugyanis a bőrtámlán csak oldalanként két-két lyuk található, ami nem feltétlen van mindig a menetnél, így könnyedén megsérthetjük a bőr egy részé, ha nem figyelünk, ezért arra érdemes több figyelmet fordítani szerelésnél, egyébként több gond nincs vele. Ha ránézünk és úgy néz ki, mint egy szék, akkor elrontani nem rontottuk, így az apró kis műanyag csavarhelytakaró lemezeket a helyükre pattintjuk és az egész szék összerakásával végeztünk. Leírva hosszúnak néz ki, de mindez nem igénylett 10 percnél többet, de nem árt, ha van egy segítőkész személy mellettünk, hiszen néha megkönnyítheti az így sem túl bonyolult munkánkat.

Külső, minőség 

Borításnak a szék egy bőr, illatról ítélve, feltehetőleg műbőr borítást kapott, mely tapintásával, illetve egyelőre minőségével gondunk nem akad. Külsőre egy tipikus vörös-fekete színkombinációt kapunk, mely igazán a kor „Gamer” jelzővel ellátott eszközeire, bútoraira jellemző, de talán nem is bánom, hogy tipikus, hiszen ez jól néz ki és minden közegbe illik, nem ront a szoba összképén. Két párnát kapunk, melyek a derekunkat és nyakunkat támasztják. Ezekről a párnákról először, ha nem is, de idővel egy fantasztikus véleményünk lesz, külső tekintetében. Ha jobban szemügyre vesszük, rájövünk, hogy mindkét párna kapott egy Sandberg EsportsEquipment feliratot, mely nem nyomtatott, hanem bele van hímezve, így biztosít egy prémium érzést, hogy nem akármiben ülünk, hanem egy gamer székben. Továbbá az egész praktikusan van megoldva. A borítása a párnának egy egyszerű cipzárral leszedhető, kimosható. Ezeket a funkciókat sajnálatos módon a szék támlája, többi részei nem kapták meg. Ugyan van rajtuk cipzár, de ahogy nézegettem, sehogy, illetve sehol nem találtam rajta helyet, ahol leszedhető lenne, így kétlem, hogy leszedhető lenne. Karfából állíthatót kapunk, mely nálam igen elgondolkoztató. A gyártó olcsóbb széke rendelkezik párnázott karfával, ez csak egy habszerű műanyag, mely nem sugározza, hogy gagyi minőségű lenne, de csak épphogy nem.

640-81_lg

Tapasztalatok 

Ezek igencsak vegyesek. A szék maga kényelmes, a párnák létét néhol megkérdőjelezem, párszor használatát erőltetettnek érzem. Nagyon kényelmes, ha beleülünk, de valahogy egy pár óra használat után sehogy nem sikerült megtalálnom a kényelmes pozíciót. Bár ehhez hozzá kell tennem, hogy hanyag háttartásom van, épp azért, mert nem úgy tartom a hátam, ahogy ez a szék tartani szeretné, így a kezdetekben igencsak megerőltető tud lenni, de egy idő után rájövünk, hogy hogy lesz kényelmes számunkra, onnantól pedig fantasztikus élményt nyújthat a szék egy kis pihenés, vagy egy film megnézésének kereteiben.

img_0321

Összehasonlítás más székekkel

Összehasonlítás terén főként három márka jött még szóba: Arozzi, AKRacing, DXRacer. Ezen márkák székeinek árai az ígéretes választéknak köszönhetően igencsak megoszlik. Lehet kapni 60 ezer Forintért is, míg 120 ezer Forint felett is találhatunk széket. Összehasonlítás szempontjai a mellékelt párnák, és az egyéb extrák voltak. Olyan szék, melyhez adnak két párnát, melyből az egyik a derekunk, míg a másik a nyakunk támasztására volt hivatott, bőven 100 ezer forint felett kellett keresgélnünk, míg ez a szék 100 ezer Forint alatt jó pár ezer Forinttal lentebb helyezkedik el, amellett, hogy két párnát adnak hozzá. Bár ez a típus Magyarországon nem forgalmazott, de Európán belül külföldi országok boltjaiból van lehetőségünk rendelni egy ilyen széket, kifizethető szállítási díjjal. A szék kistestvére, a Warrior kapható Magyarországon. A szék ára 274.9€, mely a jelenlegi valuták átszámolásával kb. 86 ezer forint köré lőhető be.

Összegzés 

Összességében a székkel vegyes érzelmeim vannak, hol nagyon imádtam, mert kényelmes, hol nem találtam benne a helyem. Összerakása a legtöbb székkel megegyezően igencsak egyszerű, 10 perc alatt lehet végezni vele. Az ár/érték arányával bizonyos szempontokból meg vagyok elégedve, más szempontokból meg nem. Az egyik szempont, mellyel elégedett vagyok: más székek, melyek ezt tudják sokkal drágábbak. A másik szempontom már inkább a gamer székek túlárazottsága felé ellenszenves, hiszen a szék magasságát, és a támla dőlésszögét lehet állítani, más sokkal olcsóbb irodai székeknél sokkal több állítási lehetőség van, természetesen azok nem ennyire csicsásak. Összességében, ha gamer széken gondolkozunk, akkor megéri az árát, jóval a hasonló kaliberű székek alatt jár az ára, még ha külföldről is rendeljük. Több órát is el lehet benne tölteni anélkül, hogy fájna a hátunk, vagy a nyakunk, mely nagy előny, ha egyhuzamban órákat töltünk a gép előtt és nem lehet eléggé hangsúlyozni a helyes háttartás fontosságát, ez a szék pedig tökéletesen támaszt nyújt ennek kialakításában. Mivel társai ára alatt, minőségi, sok-sok extrával rendelkező székről van szó, az „Editor’s Choice” plecsnit!

editors

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban