halk-es-hatekony-hutes-fsp-windale-6-teszt

Halk és hatékony hűtés? - FSP Windale 6 [Teszt]

2019. szeptember 20. Herczeg Balázs Hűtés

A hazánkban is jó hírnévvel rendelkező FSP terjeszkedése megállíthatatlan. A Fortron Source Group ugyanis már nem csak tápegységekkel, hanem betört a gépházak, processzorhűtők és szünetmentes tápegységek piacára is. Jelenlegi tesztünkben egy matt fekete processzorhűtőről lesz szó, amely az FSP Windale 6 nevet kapta. Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a hűtés két kék LED világítással rendelkező ventilátorral érkezik, így amennyiben valakinek ez nem teljesen felel meg, ha a hűtés tekintetében nem is, de ventilátor miatt érdemes lehet más alternatíva után is néznie. Amennyiben viszont nem zavaró a kék szín, akkor bemutatjuk, miért is jó az FSP hűtési megoldása.

A Windale 6 240W TDP hőelvezetésre lett tervezve, amely elegendőnek bizonyulhat a modern processzorok számára szükséges hőeltávolításhoz legyen szó alapjáratról, vagy akár enyhe túlhajtásról is. A tesztben a fókusz az FSP Windale 6 és a be quiet! Dark Rock TF összehasonlításán lesz. Itt felmerülhet a kérdés, miért kell összehasonlítani egy olcsóbb kategóriás hűtést egy 10 000 forinttal drágább hűtővel, de ez majd a tesztből kiderül.

Csomagolás

Az FSP túlzottan nem komplikálta túl a doboztervezést, egy szürkés fekete dobozban érkezik a hűtő. A doboz eleje egy termékfotót ábrázol, míg a többi oldalon sematikus ábrát és leírásokat találhatunk. Egyszerű és praktikus, de nem kell semmi komolyra gondolni. Kibontást követően pedig egy habszivacs bélésben találhatjuk meg magát a hűtést, a ventilátort, illetve a szereléshez szükséges eszközöket, egy apró leírással, telepítési útmutatóval. 

A fekete torony

A Windale 6 különlegessége abban rejlik, hogy maga az alumínium hűtés matt fekete festést kapott, ezzel egy szinte minden rendszerbe illő, mondhatni lopakodó külsővel lett megáldva. Maga a hűtőborda kiterjedése igen nagyra sikerült, ugyanis 120 mm magas és 90 mm széles blokkrétegről (a hőcsövekkel és ventilátorral együtt 165mm és 110 mm) beszélhetünk. Ez a tömérdek vékony lemezekből álló radiátor a megfelelő légáramlásért felel, amelyben ezt leszámítva nagy szerepet játszanak a hővezető csövek is, amelyekből összesen 6 áll rendelkezésre egymás mellett, mondhatni U alakban ölelik körbe a bordát. A hűtőblokk érdekesége abban rejlik, hogy ugyan felülnézetből ugyan fekete a blokk, de ha az alsó részét nézzük meg, kiderül, hogy közvetlenül a réz hőcsövek érintkeznek a processzorral, semmilyen egyéb alsó alapblokk nem játszik szerepet. Ez ugyan kinézetre furcsa lehet, cserébe kellóképpen hatékony. A rézcsövek a hűtő többi területén hasonlóan a bordához, fekete festést kaptak, de ez nem különösebben befolyásolja a hűtési teljesítményt. A külső vonzerőjét viszont annál inkább növeli.

A mellékelt ventilátor egy 600-1600 RPM-mel dolgozó, 120 mm-es, siklócsapágyas, halk működésű eszköz, amely gumírozott oldaltalpakkal rendelkezik, ezzel is csökkentve a forgásból adódó rezgés mértékét. A PWM ventilátor 12 volton működik, 60 CFM légáramlat biztosítására képes maximálisan 32 decibel zaj mellett. Egyéb érdekesség, hogy a lapát rész fehér színű, a vázból pedig kék színű LED-es megvilágítás színezi ezt be. Ez pedig pláne jó visszakanyarodási lehetőség a korábban említett Dark Rock TF-re, amely maximális zajszintje mindösszesen 26.7 dBA, amely ugyan jóval alacsonyabbnak tűnhet, mint az FSP hűtéséé, de az két ventilátorral dolgozik, és az árkülönbség meg tudja magyarázni ezt a pár decibel eltérés. 

A hűtés összesen 823 g-ot nyom, foglalatok tekintetében pedig kompatibilis az Intel LGA 775, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011 (+v3), 2066, illetve az AMD AM2(+), AM3(+), AM4, FM1 és FM2(+) foglalatokkal.

Szerelési élmény

A Windale 6 felszerelése különös nehézséget nem okoz. A több foglalattal is kompatibilis hátlap felszerelését követően a kívánt foglalathoz szükséges csavarokkal kell az alaplaphoz fogatnunk a tartófelületet, amelyre platformtól függően lehet felhelyezni a tényleges tartószerkezetet. AMD esetében persze a gyári foglalatot szükséges eltávolítani. Miután az alappillérek felkerültek a tartólemezekkel egyetemben, jöhet a hűtőpaszta nyomása a processzorra, majd mehet rá a radiátor. Ha a radiátor fent van, a hűtőblokk felfogatása maradt hátra a tartólemezekhez, amelyet egy hidas rendszerrel oldott meg a gyártó. A hídlemez mindkét végét fel kell fogatnunk a már felhelyezett tartólemezekre, ha pedig ez megvan, a dolog nehezét elvégeztük. Szándékosan nem beszéltünk a ventilátor felfogatásáról még, ugyanis ez gumis fogatókkal történik kifejezetten egyszerűen, de csak is úgy érdemes ezt megtenni, ha már a RAM slotokba el lettek helyezve a gép működéséhez szükséges memóriamodulok, ugyanis igen kevés hely áll rendelkezésre a foglalatok fölött, utólagosan pedig nem lenne kellemes meglepetés, ha kiderülne, hogy túl nagy a memóriák hűtőbordája, így le kell szedni a ventilátort. Ha viszont minden megvan, és nem jelentett semmi sem különösebb problémát, akkor az alaplap mehet a gépházba a többi komponenssel együtt, és indulhat a tesztelés.

Tesztkonfiguráció

  • Gigabyte AORUS Z270X Gaming 5
  • Intel Core i7 7700
  • ADATA XPG Dazzle 2400 MHz 2x8GB DDR4 RAM
  • Intel 540s 120 GB SSD
  • Kingfast e-Drive Pro 120 GB SLC SSD
  • ADATA XPG sx6000 pro M.2 SSD 256GB
  • Seagate Barracuda 1TB SATA III HDD
  • Be Quiet! Pure Base 600 Window
  • MSI GTX 1060 6G Gaming X

Az Intel Core i7 7700 sosem arról volt híres, hogy egy hűvös processzor lenne, hát még a K sorozat. A 7. generációval az Intel megnövelte a TDP limitet, ugyanis a processzorok kifejezetten nagy hőt képesek termelni. És kanyarodjunk is vissza a Dark Rock TF-re. A Windale 6-ot a már említett be quiet! hűtővel és az Intel gyári hűtésével vetettük össze 3 különböző órajel beállításon. Fix 3,6 GHz, 4GHz és 4,2 GHz (turbó minden magon). OC sajnos ebben az esetben nem ment még FSB-vel sem, ugyanis tavaly egy chipkészlet frissítésnek köszönhetően az Intel letiltatott minden OC lehetőséget a nem K-s modelleken, mindezt az BCLK korlátozásával. A maximális engedélyezett BCLK korlát 102.95 MHz volt. A Tesztelés folyamán a magyar fejlesztésű AIDA64 terhelőfelületét használtuk processzor és FPU terhelés üzemmódban. A külön FPU terhelés azért jó, mert nagyobb hőmérsékletet generál, mint a kombinált művelet végrehajtás, ugyanis ebben az esetben csak is nagy számítási kapacitást igénylő Floating Point Unit terhelés aktív.

A hőmérséklet nem csak 3,6 GHz-en volt közel azonos, de 4 GHz-en sem volt túl sok különbség. A Dark Rock TF az i7 processzoron persze kicsit jobban érezte magát, mint a Windale 6. 4,2 GHz-en már kicsit nagyobbra nőtt a különbség, de ez sem volt kifejezetten rossz. Zajszint tekintetében viszont meglepő dolgok vannak. Ugyan a 32 decibel papíron magasabb, viszont a dark rock TF 2 ventilátorral rendelkezik, így dupla zajjal lehet számolni. Üresjáratban, 25%-os PWM esetén megegyező 34 decibellel működnek, 50% PWM esetén szintén 36 decibel mindkét hűtésnél, 100% PWM esetén pedig 40 és 41 decibel, viszont megelő módon a Windale 6 a halkabb.

Összegzés

A Windale 6 megmutatta azt, hogy 10 000 forinttal alacsonyabb ár mellett is lehet tudni azt, mint egy drágább hűtés, amely kifejezetten remek ár-érték arányt ad a termék számára, A fekete külső mellett mindössze a ventilátorból adódó RAM problémák, és a világítás jelenthet negatívumot. Ezeket leszámítva viszont egy kiváló hűtési rendszerről beszélhetünk, amely ajánlott lehet szinte bármilyen felhasználó számára, ha hűvös és halk rendszert szeretne.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter