hasznat-videokartyat-csak-ovatosan/2017/07/19

Használt videókártyát? Csak óvatosan!

2017. július 19. Kocsis Bence Videokártya hírek

A használt hardver-piac mindig is népszerűnek számított, hisz videólártyáka, processzorokat, alaplapokat és memória modulokat a bolti ár töredékéért be tudtunk szerezni, így hosszabb-rövidebb keresgélés után jóval erősebb konfigurációt tudtunk kihozni abból a pénzből, amit bolti alkatrészek vásárlására költöttünk volna. Persze a használt hardverek vásárlásában benne van a kockázat, ugyanis nem minden komponensre van már élő garancia, így meghibásodás esetén igazából kidobtruk a pénzünket az ablakon. Ennek tükrében érdemes a használt hardvereket úgy vásárolni, hogy azokra legyen hivatalos, papíros garancia, így meghibásodás esetén be vagyunk biztosítva.

A VGA piac az utóbbi hónapokban csatatérré változott a már jól ismert bányász-tevékenység miatt. Ennek eredményeképp számos videókártya szinte beszerezhetetlen és rengeteg modellnek az egekbe szökött az ára. Ez viszont csak egy állapot, hisz minden bizonnyal a bányászatra vásárolt grafikus kártyák el fogják lepni a használt piacot, ami komoly problémákat jelenthet.

Miért is? Ezek a grafikus kártyák a bányászat során nem rendeltetés szerűen voltak használva, hisz éjjel-nappal 100%-os terhelésen működtek és esetenként a profit növelésének reményében az órajeleket is megemelték. Ha ezek a modellek a használt piacra kerülnek, nagy galibát okozhatnak, hisz a meghibásodás kockázata a vásárlás után sokkal nagyobb, mint egy otthoni környezetben használt modellé.

Ennek tükrében nagyon figyelni kell, ha használt videókártyát vásárolunk. De mi is az, amire oda kell figyelni? Az első és legfontosabb, hogy legyen a videókártyára élő garancia (lehetőleg minél több). Így ha az tönkremegy, a garanciális javítás / csere megoldott. A garanciáztatás szempontjából az is fontos kérdés, hogy hova szól az a bizonyos garancia. Nézzünk utána, hogy a vásárlás helye megbízható bolt-e, de az is fontos, hogy az adott hely hazai, vagy külföldi készletről dolgozik-e?  Emellett érdemes olyan használt hirdetésekkel foglalkozó oldalakon keresgélni, ahol nyomon lehet követni a hirdetők megbízhatóságát.

Még egy fontos dolgo, amire érdemes figyelni, ha egy hirdető több (kettőnél több, ráadásul AMD modell) grafikus kártyát árul, ráadásul azonos modellekről van szó, akkor azonnal nézzünk más lehetőségek után...

Írta: Kocsis Bence