hivatalosan-is-bemutattak-az-asus-es-noctua-kozos-grafikus-kartyajat

Hivatalosan is bemutatták az ASUS és Noctua közös grafikus kártyáját

2021. október 05. Kocsis Bence Videokártya hírek

A napokban beszámoltunk arról, hogy az ASUS egy új videókártyát dob piacra, melyen a NOCTUA hűtése fogja a főbb komponenset üzemi hőfokon tartani. Azóta a hivatalos bejelentés is megtörtént és ezzel egy  új modell név is a köztudatba kerül. Az ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition a világ első olyan grafikus kártyája, melyen a NOCTUA hűtése található. Ez a kifinomult - vélhetően sokáig fejlesztett - megoldás lehetővé teszi, hogy a zajszint a versenytársakhoz képest akár 15 dBA-val is alacsonyabb legyen, így kategóriájában messze felülmúlja a partnerek variációit, így olyan felhasználók számára, akik nem kívánnak kompromisszumot kötni a teljesítmény és a zajszint között, tökéletes választás lehet. 

Az ASUS és NOCTUA mérései alapján az új hűtés zajszintje maximális fordulatszámon 15 dBA-t, míg közepes fordulatszámon 9 dBA-t ver a konkurenciára. Az RTX 3070-en két darab Noctua NF-A12x25 ventilátort használ, amilyen hűtésre - sőt talán hasonlóra sem - nem nagyon volt példa. A grafikus kártya a mai elvárásoknak köszönhetően támogatja a félpasszív módot, így 50 °C GPU hőmérséklet alatt a ventilátorok teljesen leállnak. Fontos megemlíteni, ha a környezeti tényezők nem mostohák, akkor még akár Bechmarkok alatt is szinte zajtalanul tudjuk működtetni a rendszert. Ha ezt párosítjuk egy Noctua NH-P1 processzorhűtéssel, akkor valóban garancia a zajtalan működés. 

Az ASUS két modellel fog előrukkolni, az ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition mellett egy gyárilag túlhajtott, ASUS GeForce RTX 3070 Noctua OC Edition is a boltok polcaira kerül. Ami az órajeleket illeti, az "alap" változat 1725 / 1755 Mhz-es Boost órajeleket (Gaming / OC) kap, míg az OC elnevezésű modell 1815 / 1845 Mhz-re lett belőve.

Az újdonságok várhatóan még októberben. Az árakat egyelőre nem ismerjük. 

Írta: Kocsis Bence