hofeher-hutok-deepcool-ak620wh-es-ak400wh-teszt

Hófehér hűtők: Deepcool AK620WH és AK400WH teszt

2022. július 03. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Mai tesztünkben nem egy, hanem két processzorhűtőt fogunk bemutatni. Bár a nyár közepén vagyunk mégis két fehér processzorhűtő érkezett hozzánk a Deepcool műhelyéből. A Deepcool AK620 WH és Deepcool AK400 WH két 120 mm-es ventilátor-alapokra építkező modell, melyeknél megnéztük, hogy mutatnak a számítógépben, illetve mennyire csendesek és mekkora hűtési teljesítménnyel rendelkeznek. 

Deepcool AK400 WH:

Az AK400 WH a klasszikus toronyhűtő típusú processzorhűtő, mely teljesen megegyező specifikációkkal rendelkezik, mint a fekete változat. Az AK400 WH egy 120 x 405 x 152 mm-es hűtőbordát kapott, mely a ventilátorral kiegészítve 127 x 97 x 155 mm-es méreteket jelent. A hűtőborda, a hőcsővek és a ventilátor is teljesen fehér, majd a későbbiekben látszik, hogy mindössze a rögzítőrendszer maradt eredeti színben. 

A hűtőborda kimondottan esztétikus külsőt kapott, ami egy hófehér fedlapot jelent, melyen egy lógó is elhelyezésre került, valamit ott a hűtőborda lamelláinak bevágása is, ami kimondottan jól mutat. A  négy darab 6 mm átmérőjű réz hőcső fehér porfestést kapott. A hőcsővek beleékelődnek a coldplate alsó részébe, de nem lettek teljesen eltűntetve, ugyanis a gyártó úgy gondolta, hogy a rézcsövek processzorsapkával való érintkezése hatékonyabb hűtést jelenthet. Ha megnézzük a coldplate-t, akkor láthatjuk, hogy a gyártó előre felvitt hővezető pasztával operált, így összeszereléskor nem kell külön a pasztázással bajlódni.

Az FC120P ventilátor egy 120 mm-es, 120 x 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkező megoldás, mely a tartósság és megbízhatóság érdekében FDB csapágyazást kapott. Külsőre nagyon masszívnak tűnik, teljesen szögletes és a sarkokon rezgéscsökkentő burkolatot találunk, mely eltérő a normál megoldásoktól, hisz nem csak a belső és a külső élekre került, hanem a teljes oldalsó részre. Ennek eredményeképp feltehetőleg a rögzítő fülek sem éritkeznek a bentilátor kerettel, így további rezgések nyelhetők el. 

Tartozékok terén viszonylag spórolósra vette a figurát a gyártó, hisz ahogy már említettük, a hővezető paszta kimaradt a készletből, bár két extra rögzítőfül azért a készlet része, így további ventilátor beszerelése esetén nem lehet probléma. Ha már extra rögzítők, akkor egy Y-kábel is elfért volna, de ez is a költséghatékonyság átka. A készlet felkészíti a hűtést a modern processzorfoglalatokra történő felszerelésre, mint az AMD AM4, vagy az Intel LGA 1700, de a hűtés kompatibilis az LGA 1200, 1151, 1150 és 1155 foglalatokkal is.  

Deepcool AK620 WH:

Az AK620 WH a nagyobbik modell, amolyan kétlövetű megoldás, dupla toronnyal és két ventilátorral. A hűtőborda ventilátor nélkül 127 x 110 x 157 mm-es méretekkel rendelkezik, ventilátorokkal pedig 129 x 138 x 160 mm. A hűtőborda kialakítása formavilágra megegyezik az AK400 WH-val, viszont a teljesítmény jegyében készült. 

A hűtőborda már magában is méretes, ráadásul az elülső ventilátort felszerelve még szélesebb. A gyártó felkészült arra, ha egyik hűtőbordát szeretnénk hanyagolni, hisz a hűtőborda alsó részein bevágások kaptak helyet, így a maximális memória magasság 59 mm a négy foglalatra vonatkozóan. 

Itt már 6 db 6 mm-es hőcsővel operál a gyártó, Ha megnézzük a coldplate-et, a közvetlen érintkezésről átváltottak a nikkelezett réz lapra, ebben az esetben ezt a megoldást érezték hasznosabbnak. 

A hűtőre két darab FK120 WH ventilátor került, ami kicsit komolyabb változat, mint amit az AK400 WH-n találunk. Bár ez a ventilátor is 500 és 1850 RPM közötti fordulatszámra képest, a 28 dBA-s maximális zajszint ellenére 68,99 CFM teljesítményre képes, amire szükség is van, hisz két hűtöbordán át kell préselni a levegőt.

Tartozékok terén kicsit nagyobb a választék. Az AK400 WH esetében használt rögzítőt egy véleményem szerint felhasználóbarátabb megoldás váltotta fel. Kapunk pluszba egy Deepcool hővezető pasztát, egy L-alakú csillagfejű csavarhúzót, valamint az Y-kábel is a készlet része, így nem kell a ventilátorokat külön helyre csatlakoztatni. Kompatibilitás terén az AK620 WH többet mutat, hisz felszerelhető az Intel  LGA2066 , 2011-v3, 2011, 1700, 1200, 1151, 1150, 1155 és AMD AM4 foglalatokra. 


Összeszerelés:

A Deepcool AK400 WH esetében kicsit macerás volt a helyzet, az egybeöntött fém rögzítővel nehézkes volt a munka, hisz két kézzel nem volt egyszerű mindent megtartani, hogy valamelyik távtartó ki ne pottyanjon, míg a csavarokat rögzítjük. 

Innentől kezdve viszont a hűtőborda rögzítése komondottan egyszerű, ráadásul a hővezető paszta felvitelével sem kell bajlódnunk, illetve a ventilátor rögzítése is egyszerű a könnyen kezelhető rögzítő fülek haszálatával. A lenti képeken látható, hogy a hűtés 100%-os memória kompatibilitással rendelkezik, azaz legyen szó bármilyen magas memória modulokról, az AK400 WH minden esetben használható.

A Deepcool AK620 WH  esetében az összeszerelés egyáltalán nem bonyolultabb, sőt... Az itt alkalmazott rögzítő rendszer sokkal szimpatikusabb, hisz nem kell mindent egyszerre felrakni, nem potyognak össze vissza a csavarok és a távtartok , míg minden a helyére nem kerül.

A hűtőborda rögzítéséhez itt is le kell venni a ventilátorokat, hogy a behajtandó csavarokat elérjük. Itt nagy segítséget nyújt a mellékelt L-alakú csavarhúzó, így nem kell a szerszámos ládában megfelelő csillagfejű alkalmatosságot keresnünk. A ventilátorok felhelyezése a már előre szerelt rögzítő fülekkel kimondottan egyszerű. A memória kompatibilitás ebben az esetben majdnem 100%-os. Azért mondom, hogy csak majdnem, hisz az elülső ventilátor a foglalatok fölé lóg. A gyártó 47 mm-es maximális memória magasságot említett a leírásban. Ez azt jelenti, ha ennél alacsonyabb modulokat használunk, probléma nélkül tehetjük fel az első ventilátort. Viszont nem kell akkor sem aggódni, ha magasabb modulokat használunk, hisz a ventilátor helyzetével valamilyen szinten tudunk játszani. (Így tettünk mi is, ahogy a lenti képeken látható)

Tesztek:

A tesztkonfigurációnkban egy alap órajelen ketyegő Intel Core i5-12600K processzor dolgozott egy MSI MAG Z690 Torpedo alaplapba szerelve, 2 x 16 GB 6000 Mhz-es XPG Lancer RGB memória társaságában. A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás teszt alkalmazásával végeztük. Ez a teszt 100%-os terhelésen tartotta a processzormagokat 10 percen keresztül. A teszteket több fordulatszámon is elvégeztük és összehasonlításképp figyelembe vettük a Noctua NH-D15S hűtési teljesítményét.

Azt tudni kell, hogy a 12. generációs Intel Core processzorok jobban melegegnek, mint a korábbi generációk, ami főképp az E-magoknak tudható be. Ennek eredményeképp a hűtésre különös figyelmet kell fordítani, hisz könnyebben felkúszik a hőmérséklet terhelés alatt. A lenti grafikonon látszik, hogy még a kompakt méretekkel rendelkező Deepcool AK400 WH is jól teljesített, maximális fordulatszámon és visszafogott sebességgel is. Utóbbi esetben sem érte el a processzor hőmérséklete a 70°C-ot. A Deepcool AK620 WH esetében látszik a "ventilátor erő" , hisz két ventilátorral azonos fordulaton partiban volt a Noctua prémium hűtőjével, az NH-D15S-el, maximális fordulatszámon pedig előnyt is szerzett. Ez azért is pozitív dolog, hisz a két hűtés között nagyjából 8 ezer forint differencia van, ami nem elhanyagolható. 

Összegzés:

A Deepcool AK400 és AK620 hűtői kimondtottan jó megoldások. A WH változatok pedig újabb alternatívát kínálnak a szinösszeállítás variálására. Hűtési teljesítményben az AK400 WH teljesen megállja a helyét, míg az AK620 WH egy felsőbb kategóriát jelent a maga 260W TDP-jével. A dizájn kimondottan jó, minőséget sugároz, a ventilátorok pedig halknak mondhatók. Ami az árakat illeti, a Deepcool AK400 WH-ért 16-17 ezer forintot, míg a Deepcool AK620 WH-ért 35-36 ezer forint körüli összeget kérnek el. 

Írta: Kocsis Bence