hova-lettek-a-radeon-rx-570-es-rx-580-grafikus-kartyak/2017/06/22

Ezért tűntek el a Radeon RX 570 és RX 580 grafikus kártyák !

2017. június 22. Kocsis Bence Videokártya hírek

Már hetek óta szinte beszerezhetetlenek a Radeon RX 570 és RX 580 típusjelzésű grafikus kártyák és a probléma csak fokozódik, hisz már NVIDIA fronton is tapasztalhatók készlethiányok. Aki az utóbbi időben Radeon RX 570, vagy RX 580 grafikus kártya vásárlásra adta a fejét, az problémákba ütközött, melyet esetenként a magas ár, majd később a komoly készlethiány okozott. Az egész hercehurcának az oka a kriptovaluta bányászat, melyre az AMD kártyák (az NVIDIA modellekkel szemben) különösen alkalmasak magasabb MH/s teljesítményük miatt.

Az RX 570 200 eurós áron került a piacra. Teljesítménye 22 MH / s, míg egy Radeon RX 580 (250 euró) 25 MH / s-ra képes. Összehasonlítva, egy drágább Geforce GTX 1060-as grafikus kártya "mindössze" 20 MH / s-ot tud és a GTX 1070-et ki is vehetjük a listából, hisz dupla árral rendelkezik az RX 570-hez képest.

rx5802

Az ugyancsak Polaris architektúrára épülő RX 470 és RX 480 modellek valamivel lassabbak ilyen téren az RX 570/580-hoz képest, mivel ezek a modellek alacsonyabb órajelen működnek. Érdekes alternatíva a (az RX 580-hoz képest majdnem dupla fogyasztással rendelkező ) Radeon RX 390X, hisz MH / s teljesítménye magasabb, mint az RX 580. Ennek eredményeképp a használt piacon eléggé ingadozó, helyenként kimondottan magas árakkal lehet találkozni.

Az említett RX 570 és RX 580 grafikus kártyák termelési kapacitása nem változott és a bányászati hype nincs és nem is lehet komoly hatással a legyártott darabszámokra, persze a gyártók valamilyen szinten igyekeznek több darabot legyártani, de extrém növekedés nem várható. Ez annak tudható be, hogy a kriptovaluta árfolyam napról-napra változik (persze jelenleg komoly növekedésben van) , így nem lehet tudni, hogy pár nap, vagy pár hét múlva mekkora igény mutatkozhat az MH/s teljesítméynben jeleskedő modellekre.

Az Ethereum kriptovaluta jelenleg 320-330 dollár környékén mozog és érdemes megemlíteni, hogy ez a tavaly, júliusi árfolyamhoz képesz 3000%-os emelkedés.

ethereum

A Bitcoin esetében is komoly a növekedés, hisz egy év alatt 2000 dolláros emelkedésről beszélhetünk.

bitcoin

Így már érthető, hogy miért szeretne mindenki bányászni, még olyan országokban is, ahol maga a folyamat, a helyi villamosenergia árak miatt magasabb. Hallani olyan híreket, hogy az említett modellek, nem a végfelhasználókon keresztül kerülnek a bányászatra alkalmas gépekbe, hanem hozzájuk el sem jutnak tömeges felvásárlások miatt. Sok esetben  az adott gyártó modelljei el sem hagyják Ázsiát, hanem helyi, úgynevezett farmokon kerülnek bevetésre.

Ha a kryptovaluta árfolyama továbbra is emelkedik, akkor a helyzet biztosan nem fog javulni. Az AMD és az NVIDIA valamilyen szinten felkészül a helyzetre, hisz már több esetben is mutatott be bányászatra kiélezett grafikus kártyákat, természetesen RX 570/RX 580-ra és GX 1060-ra alapozva. Az alacsonyabb költségek érdekében lemarad ezekről a modellekről pl. a videó kimenet...

A bányászat miatt jelenleg az AMD kártyák utánpótlása nem megoldott, de a leendő NVIDIA vásárlók sem dőlhetnek hátra, hisz ezen modellek ára is emelkedik, hisz a kétpólusú végfelhasználói piac (AMD és NVIDIA) kezd az NVIDIA felé torlódni. A 6 GB-os GTX 1060-as modellek ára 120 ezer forint környékére kúszott fel, a korábbi 90 ezer forintos árról, míg a GTX 1070 esetében hasonló volumenű áremelkedések történtek, esetenként a 200 ezer forintos árcédula sem számít "pofátlanságnak" egy webshop részéről...

   

Írta: Kocsis Bence