jo-hangzas-megfizetheto-aron-audictus-achiever

Jó hangzás megfizethető áron: Audictus Achiever

2019. február 27. Herczeg Balázs Perifériák

Korábban, amíg nem ismerkedtem meg az audiophile fejhallgatók világával (Sennheiser, Beyerdynamic, Audio-Technica…), addig személy szerint kifejezetten szerettem a gaming fejhallgatók hangzásvilágát. Nagy basszus, dinamika, virtuális 7.1, stb… Viszont amióta átpártoltam a zene/audiophile kategóriába, azóta észreveszem, ha valaminek a hangzásvilága nem kiegyensúlyozott, vagy éppen rossz helyeken van a hangsúly. A gaming fejhallgatók szinte kivétel nélkül ilyenek, nem ott van a hangsúly, ahol kellene. Sokakat nem érdekel, mert nem zenehallgatásra használják, míg másokat egyre inkább érdekel, és a korábban imádott perifériagyártójának fejhallgatóit már nem szívesen venné fel úgy a fejére, hogy nem módosítana a hangzásán úgy, hogy valósághűbb hangzásvilágot adjon vissza. Ez ugyebár a karakterisztikának tudható be, ami minden fejhallgatónak egyedi, mérnöki precizitástól függ a végeredmény. Hosszas keresés után bárki megtalálhatja a saját fülének megfelelő hangzásvilágot, ez lehet gaming fejhallgató is, de többnyire a tradicionális zenehallgatásra kitalált eszközökben szoktak lenni a jobb választások. Sokszor mélyen a zsebbe kell nyúlni ahhoz, hogy számunkra megfelelő hangzásvilággal rendelkező termékeket vásároljunk, viszont van, hogy kifejezetten olcsón is hozzá lehet jutni egészen jó hangzással megáldott termékekhez, amikhez ráadásul rengeteg kiegészítő feature is jár. Ilyen az Audictus féle Achiever is.

Achiever – érd el, amit -hallani- szeretnél

Az Audictus nem egy audiophile márka, erről szó sincs, viszont a termékeikben van valami, ami más gyártó termékeiben nem igazán fedezhető fel ebben az árkategóriában. Ez pedig leginkább a termékeik anyaghasználatán, illetve kiegészítőken figyelhető meg. Sokkal több extrát kínál az Audictus az olcsó kategóriás termékeikhez, mint bármelyik másik gyártó. Tény, az Achiever a gyártó palettájának egyik legdrágább terméke, amely a 10-13 000 forint környéki árkategóriát jelenti. Aki viszont kicsit is jártasabb a jobb fejhallgatók árazásában, annak rögtön megfordul a fejébe: Ez túl olcsó, biztos, hogy nem fog jól szólni. Pedig ez is egy téves gondolat. Az Achiever ugyanis árához képest szól olyannyira jól, ha nem jobban, mint a konkurensek termékei.

Miből is épül fel?


Különösebb egetverő dolgokra nem kell gondolni, egyszerű poliuretán bőr, vagyis műbőr borítás, alumínium váz, illetve műanyag borítás alkotja. Tehát a nyakpánt belseje alumíniumból van műanyag alátámasztással, körülötte puha párnázott rész, hogy kényelmes legyen a viselete, ezt pedig egy műbőr kabát öleli körbe. Igen, sokan gondolhatják, hogy a műbőr egy idő után elveszíti állagát, és a műanyag borítás idővel leválik, de az legalább 2-4 év távlata, addig viszont nem kell semmi olyasmi miatt aggódni, hogy az anyag károsodna. A mindössze 138 g-os fejhallgató ugyan lehetne kicsit kevésbé súlyos, de akkor nem lenne meg a felépítésének az a minőségi érzete, ami egy mondjuk rivális gyártónál ebben az árkategóriában általában hanyagabb minőségű, így az érzetre és a küllemre jár a pacsi az Audictusnak. Az alumínium oldalborítást kapott kagylók alatt 40 mm-es neodímium mágnes alapú hangsugárzók találhatók, melyek mind átmérő, mind pedig hangzás és hangzásvilág tekintetében megfelelőek. A kagylók legnagyobb borítórésze még ugyan mindig műanyag, de a hangsugárzót tartó és elektronikát védő rész teljes mértékű fémborítása prémium termék érzetét kelti. A hangsugárzókat befedő műanyagkereten és a hang szűréséért felelős borításon kívül levehető/cserélhető fülpárnákat kapunk, melyek kellően puhák, sejtésem alapján memóriahabot, vagy ahhoz hasonló habszivacsot tartalmazhat, kívülről pedig a fejpánthoz hasonlóan szintén műbőr borítást kaptak. 


Ha sokáig akarjuk ezek állapotát megőrizni, izzadós6sportolós nyári meleg napokon nem túlzottan ajánlott a fejhallgató viselete, mert a nedvesség és a pára a műbőrrel nem kellemes dolgokat tud művelni, és egy idő után mállásnak indulhat az anyag. Ha kellőképpen vastag persze a mű borítás, akkor ez a probléma nem feltétlenül lehet ténylegesen jelen. Méretéből adódóan kicsit nagyobb nyomást gyakorolnak a fülre az on-ear párnák, de a hab puhasága miatt ez nem kifejezetten zavaró. A kagylókat és fejpárnát összekötő belső pánt ahogy már említettem fém, az állítási mechanizmus ennek következtében stabil, ahogy a fejhallgató szerkezete is az. Nem is feltétlen rugalmas termékről van szó, a hordozhatóság máshogy lett megoldva, méghozzá mozgatható kagylómechanizmussal. A kagylók 90 fokban befordíthatók, a pántot és a sugárzókat összefogó állítómechanizmus pedig engedi, hogy azokat be is tudjuk hajtani, aminek köszönhetően jóval kevesebb helyet fog elfoglalni az achiever. Ha pedig ez nem lenne elég, a fejhallgatókábel egyszerűen kihúzható/cserélhető, így ha megtörne, akkor sincs baj, ezzel pedig jóval hosszabb élettartamot ad a fejhallgató számára a gyártó. A csatlakozás mindkét oldalon 4 pólusú, 3.5 mm-es jack-el történik, a kábel nagyjából 1.2m hosszúra saccolható, a felső részént pedig mikrofonos vezérlőpanel található egész használható mikrofonnal.

Extrák a csomagban


Somagolást tekintve egyszerű, de elegáns dobozt kapott a termék, amelyben egy igen tartós és jó minőségű fejhallgató tartó található. A kemény borítású tartó zipzárjának kihúzása után pedig egy szürke szütyő, a fejhallgatókábel, illetve maga a fejhallgató pihen meg előttünk. A tartóban található hálós oldalzseb is a kábel, illetve akár egyéb más kisméretű kiegészítők számára.


Hangzásvilág

Ahogy már korábban említettem, közel sem audiophile/Hi-Fi minőségű termékről beszélünk. Hiába a 20 Hz-től 22 KHz-ig terjedő skála, a részletesség még nem az igazi teljesen, de nem ez lesz az, ami esetleg zavaró lehet. A lényeg tökéletesen hallható, a hangzás túlnyomó része pedig kifejezetten jól lett balanszolva. Legalábbis ami a mély és középtartományt illeti, ez elmondható róla. A magas tartomány viszont kicsit túl lett erőltetve, mintha a domináns szerepet az szeretné megkapni, de nem éppen a legjobb beállításokkal. Ennek eredményeképpen kissé fémes hangzás a végeredmény, ami tökéletesen leírja milyen is hallgatni a fejhallgatót. Afféle enyhén steril/hideg érzésnek lehetünk először részei a fémes hangzás idegen hatása miatt, de miután hozzászokik a fül, a közép tartomány melegsége és a mély dinamikája kárpótolni fog minket. Ez a hangzás leginkább rock, alternatív rock, metál, vagy éppen hip-hop, enyhe pop, és alternatív műfajok számára lehet jó, komolyzene és a rap műfaját a fémes hangzás nem túl jó irányba tolja el. Ha viszont használunk ekvalizert, akkor a hiányosságok kiküszöbölhetők. A fejhallgató lényegében bármilyen eszközön működik, hiszen mindössze 32 ohm-os ellenállással rendelkezik, melynek minden modern eszköz eleget tesz. Hangerő tekintetében a 103 +/- 3 decibeles jel-zaj arány pedig mindenki számára megfelelő lesz.


Összegzés

Az Audictus Achiever bár ugyan nem egy tökéletes fejhallgató, de árkategóriájában kifejezetten jó hangzást biztosít, extráinak és minőségi kialakításának köszönhetően pedig kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik. Ha utazáshoz, chillezéshez, vagy esetleg egyszerű zenehallgatási vágy miatt szükség van egy belépő szintű, de apró hibái ellenére remek hangzású fejhallgatóra, akkor az Achiever segíteni fog elérni azt, amire vágyunk. 

ajanlott

 A tesztben szereplő fejhallgatót a hazai képviselet, Blue Rock Media Group biztosította számunkra, melyet köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter