joarasitott-membranos-billentyuzet-a-corsair-muhelyebol-k55-core-teszt

Jóárasított membrános billentyűzet a Corsair műhelyéből: K55 CORE teszt

2024. január 14. Kocsis Bence Perifériák

A Corsair nemrégiben bemutatta teljes méretű, membrános működésen alapuló, pénztárcabarát billentyűzetét, a Corsair K55 CORE modellt, mely a gyártó billentyűzet palettájának belépő szintjét képviseli, ami persze nem azt jelenti, hogy egy "fapados" megoldásról beszélünk, de ezt meg is fogjuk vizsgálni, hisz szerencsére kaptunk egy mintát, amin keresztül be is tudjuk mutatni, mit jelent a Corsair olvasatában egy pénztárcabarát modell és tudásban ez mit is jelent. 

A csomagolás továbbra is a jól megszokott, sárga / fekete dizájnra alapoz, melyen megtalálhatók a billentyűzettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. A dobozt kibontva nem egy fóliába csomagolt klaviatúta tárul elénk, hanem környezeti megfontolságból egy papírba lett becsomagolva, így a terméket leszámítva nem kapunk műanyagot. 

A Corsair K55 CORE egy teljes méretű billentyűzet 14 x 45 cm-es méretekkel , 1 kg-os súllyal és első ránázésre, szinte semmi nem utal arra, hogy egy olcsó modellről lenne szó. Színben a nálunk járt modell fekete volt, de elérhető szürke színű változat is. A K55 CORE műanyag házra alapoz és a billentyűsapkák alatt membrán található, ami közvetítőként szolgál a gombok és a nyomtatott áramköri lapka között. A billentyűzet jól bírja a többszörös lenyomásokat, ugyanis 12 gomb egyszeri lenyomásáig nem is kapunk "beragadó gomb" hibaüzenetet. Ami a kiosztást illeti, sajnos magyar nincs. Bár mi az UK verziót próbálhattuk ki, a német kiosztású modell áll közelebb a magyarhoz, ha pl. a hosszú í-re gondolunk. 

A billentyűzet jobb felső sarka mutat néhány érdekességet, bár itt előtűnik néhány dolog, ami utal a költséghatékonyságra, legalábbis a Corsair modellekhez képest, hisz a gyártó előszeretettel használ ezen a szekciók fémet. Kapunk egy fényerő szabályzó gombot, mellyel 5 fényerő közül választhatunk, illetve ki is kapcsoljuk a világítást. Felette találjuk a Windows Lock gombot, mely arra hivatott, hogy a Windows gombot kikapcsoljuk. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha billentyűzettel játszuk és eszeveszett lendületben vagyunk. Nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül megnyomjuk, ami online játék során akár "kidobást" is eredményezhetne. Kapunk négy dedikált médiagombot is, melyekkel hangerőt állíthatunk, némíthatunk, illetve a lejátszást állíthatjuk meg, vagy indíthatjuk el. 

A billentyűzet éredessége az, hogy bizonyos szintig vízálló, ami azt jelenti, hogy a gyártó által közölt információk szerint 300 ml-nyi folyadék kiömlését is képes elviselni. Ez természetesn optimális esetben cukormentes folyadék, hisz a cukros italok után nem csak a billentyűzet, de az egész asztal is ragadni fog. 

A billentyűzet alsó része kimondottan pofás, bár ebből sokat nem fogunk látni. Középen egy fémnek látszó logó kapott helyet, ami ebben az esetben természetesen műanyag. Csúszásgátló tappancsoknól négy darabot kapunk, melyek megakadályozzák, hogy a billentyúzet az asztalon elmozduljon. Kapunk további két tappancsot ráadásként, melyek a felhajtható támaszok alján kaptak helyet, így akkor is biztosan áll a lábán a K55 CORE ha használjuk a magasítókat. 

A Corsair iCUE szoftver rengeteg beállítási lehetőséget tartalmaz. Ha már van Corsair eszközünk, akkor és fent van a szoftver, akkor az autómatikusan felismeri a billentyűzetet, így nem kell újratelepíteni. A szoftver számos előre programozott effektet tartalmaz világítás terén, bár korlátozottak a lehetőségek, hisz a K55 Core nem kapott gombonkénti RGB világítást, így a gombok programozása és a Murals ebben az esetben kiesett a képletből. Azért így is vam pár effekt, amivel elboldogulhatunk. A szoftver lehetőséget ad a Polling Rate állítására, amit 125 Hz / 8 ms és 1000 Hz / 1 ms között tudunk állítani. A fényerőt is állíthatjuk, van PlayStation kompatibilis mód és pár billentyűkombinációt letilthatunk, mint a Windows, az Alt+Tab, az Alt+F4, vagy a Shift+Tab. Hozzányúlhatunk a billentyűkhoz is, ami után alkalmazásokat indíthatunk, makrózhatunk, gombokat tilthatunk le, szóval van sok-sok lehetőség. 

Mint már említettük, az RGB világítás nem gombonkénti, hanem 10 zónás (16,8 millió szín), így néhány effekt nem érhető el, ami nagyobb precizitást kíván. A 10 zónából is azért kihozta a gyártó a maximumot. Nem lehet panasz. A világítás alappillére az RGB ledek mellett a fehér betét, ami a gombok alatt található, így a fények még inzenzívebbek. 

Az RGB fénye nem csak a gombok körül látható, de a billentyűsapkák feliratain át is kiszűrődik, ami persze alapvető dolog, hisz másképp nem látnánk a gombok jelöléseit. 

A következő videóban láthatjátok a rendelkezésre álló effekteket. Ami nagyon jó, hogy az adott effekteknél nem is látszik, hogy zónás világítás van. A gyártó nagyon jól eltalálta ezt a számot, hisz nagyon jól mutat. A videó nem képes teljes egészében visszaadni a látványt, de látszik, hogy az átmenetek nagyon jók, panaszunk nem lehet. 

Összegzés:

A Corsair K55 CORE a 40 dollár alatti szegmensben szinte hibátlan, ha az elvárásokat vesszük figyelembe. Csuklótámaszt nem kapunk, ahogy beépített USB portot sem, sőt nincs mechanikus kapcsoló és gombonkénti RGB világításra se számítsunk. Cserébe kapunk egy kimondottan pofás billentyűzetet membrános kivitelben, a gombok alatt 10 zónás RRB világítással, ami nagyon szép effektekre képes. A billentyűzet bizonyos mértékig vízálló, bár azért ne feszegessük a határait, használjunk pohártartót és igyunk óvatosan az asztal fölött. Az iCUE szoftver sokat dob az élményen testreszabhatóság terén, ami sok más hasonló kategóriájú modell hiányossága. Összességében a Corsair K55 CORE nekünk bejött és azok számára ajánljuk, akik árérzékeny felhasználók és nincs szükségük mechanikus kapcsolókra, vagy épp tartanak azok zajától. A Corsair a billentyűzetre 2 év garanciát vállal.

Írta: Kocsis Bence