kenyelmi-eszkoz-vagy-munka-eszkoz-arctic-z1-3d/2017/08/22

Kényelmi eszköz vagy munka eszköz? - Arctic Z1-3D

2017. augusztus 22. Bordás Dávid

Újabb Arctic termék landolt a rendszerigény tesztpadján. A hűtőiről és legutóbbi tesztünkből kiderült fejhallgatóiról is ismert vállalat újabb fronton támad a számítógép alkatrészek terén. Vagy nem is kifejezett alkatrészként kellene megemlékezni róla, inkább egy olyan kiegészítő, mely kényelmi szempontok alapján segíti a számítógépünket.

A computerünk rengeteg alkatrészből áll, nagyrészt azokból, amit a fekete, fehér vagy egyéb manapság divatos színekben pompázó házban találhatóak meg. De a külső perifériák is elengedhetetlenek. Az egyik legfontosabb a monitorunk, amin láthatjuk grafikusan vajon mit is számítgat gépünk. A jó monitor így elengedhetetlen, de van egy kiegészítő, ami kényelmesebbé teheti a monitor használatot. Ez pedig nem más, mint egy jó monitor állvány. Kevesen gondolkodnak ilyenen, mikor egy otthoni gép összeállítása a cél, pedig akár a lakhelyünk irodájába is beletervezhetünk egy ilyen okosságot. Lehet egykaros, kétkaros, egy vagy két esetleg három monitor befogadására alkalmas szerkezet, mind kényelmes kiegészítő tud lenni akár otthon is. Alapvetően egy ilyen állványt leginkább olyan helyen lehet jól elképzelni, ahol gyakran mozgatásra szorul a kijelző. Képzeljünk el egy olyan esetet, mikor egy irodában, másik munkatársnak szeretnénk valamit megmutatni, de ehhez el kell mozdítanunk a monitort. Ha egy ilyen karra van szerelve máris könnyebben odafordíthatjuk a kollégához. Másik nagyon jó előnye egy ilyen állványnak, hogy nagyon pontosan beállítható a kívánt magassága a monitornak, így a tökéletes szögben nézhetjük azt, ami egészségügyi szempontból sem utolsó. Illetve sokkal kényelmesebb is nem görnyedve bámulni a képernyőt. Persze erre egy modern monitor is képes, vagyis a magasságállítás nem olyan kiemelkedő dolog, de az, hogy a talp elmozdítás nélkül tudjuk adott esetben közelebb hozni a monitort már egy tényező.

Viszont térjünk rá specifikusan a kipróbált állványra, ami egy Arctic Z1-3D monitorállvány. A szerkezet egy kedves kis dobozban rejlik, ami azért méretéhez képest eléggé súlyos. Ez már csak a benne található fém mennyiségének is köszönhető. Ebből ki is derül, hogy egy elég masszív kar rejlik a dobozban. Kinyitva pedig a méreteken fogunk elcsodálkozni, vagyis hogyan tudták belepréselni ezt a nagy állványt ebbe a pici dobozba. Aztán rájövünk, hogy valahogy úgy, mint a lapra szerelt bútorokat egy vékony dobozba. Aztán ahogy kiszedjük az alkatrészeket, kiderül, hogy a gyermeki építgetés új értelmet nyer. Ahogy Legóból robotkart építettünk, itt most fém csövekből fogunk egy félig robotkart eszkábálni. Az összeszerelési útmutatóhoz nem kell mérnöki tudomány, a gyártó gondolt rá, hogy nem egyszerű szerkezettel állunk szemben. Ettől függetlenül egy ember is össze tudja szerelni az állványt, bár egy segítő kéz mindig jól jön. Ez a típus asztalra rögzíthető, de létezik fali verziója is. Asztalra két formában rögzíthetjük, a szélére való felszorítással, vagy az asztalra készült lyuk átfúrásával. Én a felszorítós verziót használtam, ami jól vizsgázott merevség tekintetében. Ennek az asztal felőli részén pedig van egy talp. Ezt a gyárban nem csak simán egy műanagy lappal oldották meg, ugyanis egy kábel is kapcsolódik hozzá. A kérdés adott, vajon miért? A válasz pedig nagyon elmés. A készítők tovább gondolták az állvány receptjét és USB 3.0-ás csatlakozókat építettek bele, amik nyilván valóan USB-s kapcsolat létesítésére jók. A kivezető kábelt összedugva a számítógéppel nyerünk plusz 3 helyet, ahova egeret, billentyűzetet dughatunk. Rövid kábeles, illetve vezeték nélküli perifériák esetében lehet hasznos. Emellett pendrive-ok befogadására is képes így nem kell lehajolgatni és a számítógép házon keresni az üres USB helyet, hanem az asztalon lévő állványba bedughatjuk. Nem utolsó sorban telefon töltésre is alkalmas, ami egy irodában számít, mert a konnektorok száma általában nagyon limitált.

Innen egy masszív cső következik, amin elég széles, 310 mm-es tartományban tudjuk mozgatni fel-le a kart. Ezután választhatunk, erre kerül közvetlenül maga a gázrugóval ellátott terhelt kar, vagy egy hosszabbító kar segítségével még jobban kitolhatjuk az állvány határait. A hossz a csőtől a kiegészítő karral 110 és 530 mm között állítható az azon való forgatással. Emellett a fő kart 45 fokos szögben lehet fel, - illetve lefele billenteni. Ennek a karnak a végén van egy fej, amire maga a monitor fog csatlakozni. Négy csavarral rögzíthető, standart pontokon. A fej egyébként oldal irányban mozgatható 180 fokos félkörben, illetve 360 fokban forgathatóvá válik maga a monitor is, így bármikor átfordíthatjuk álló üzemmódra a kijelzőt. Amit még érdemes megjegyezni az állvánnyal kapcsolatban, hogy maximum 38 collos monitort lehet rárakni, de ezt is csak 8 kg-os maximális tömeg mellett.

Otthoni használat mellett kényelmessé tudta tenni a kijelző bámulást. Egyrészt kényelmes magasságba és szögbe lehetett állítani vele az asztalomon, ami nem jelentett görbe hátat. Igaz stabil helyet kell neki találni, mivel karról lévén szó tud egyfajta kilengése lenni remegő asztalon. Másrészt viszont nagyon egyszerű volt elfordítani a központi kart, hogy az ágyban fekve nézhessek rajta filmet. Talán emiatt lehet érdekes elgondolkodni egy ilyen állvány beszerzésén otthonra. Aprólékosabban állítható mintha egy könyvet tennél a monitor alá és bármikor elforgatható, ha mondjuk ágyból szeretnél tv-zni, vagy filmezni.

Hátránya is mutatkozik persze a dolognak. Az elhelyezéshez és főleg a mozgatáshoz tér kell, így ehhez mérten kell választani kart, illetve szándékot a vásárláshoz. ezen kívül nem mehetünk el szó nélkül az ár mellett sem. Egy ilyen kar nagyjából 20-24 000 Forintot kóstál itthon. Igen ez nem kevés pénz, főleg egy olyan extráért, ami tényleg csak a kényelmünket szolgálja és otthoni használatban talán kicsit kevesebbszer. Viszont irodai használatra, sok monitor közé egy jó befektetés lehet a fentebb említett előnyök miatt.

Akinek meleg szívvel ajánlani tudom, azok az irodák. Illetve azok az egyéni felhasználók, akik otthoni gépük kényelmességi szintjét akarják kimaxolni.

Egy tetszett plecsnit érdemel, kényelmesség, használhatóság és az ára tekintetében.

Illetve köszönjük a felajánlást az Arcticnak.

Írta: Bordás Dávid