kiprobaltuk-a-benq-designvue-pd2725u-monitort

Kipróbáltuk a BenQ DesignVue PD2725U monitort

2021. május 28. Herczeg Balázs Monitor

Ha szóba kerül a BenQ, mint márkanév, akkor elsősorban a kiváló minőségű monitorokra és projektorokra asszociál az ember, ugyanis ebben a két kategóriában a márkának már sikerült igen magas reputációt kiépítenie. Természetesen a tajvani vállalat a belépő szinttől kezdve egészen a csúcskategóriáig minden szegmensben képviseli magát, még a gamer termékek piacán is a Zowie valamint a BenQ Mobiuz termékcsaláddal. A jelenlegi bemutatóban azonban inkább egy professzionális munkára tervezett megoldást mutatunk be, amelyet a vállalat kifejezetten arra tervezett, hogy a MacBook készülékekkel tökéletesen együtt tudjon működni, továbbá színhű megjelenítést biztosítson a professzionális szakemberek számára.

BenQ PD2725U

A BenQ DesignVue termékcsaládjába tartozó PD2725U modell egy 4K felbontású, 60 Hz-es, 5 ms-os válaszidejű, 27 hüvelykes, minimalista és modern kialakítású, HDR képes, szinte káva nélküli monitor. A 3840 × 2160 felbontású képet egy a BenQ AQCOLOR technológiájával ellátott IPS panel kelti életre, amely CalMAN és PANTONE hitelesítéssel is rendelkezik, ezzel abszolút színpontosságot biztosítva. A 100% sRGB/Rec. 709 mellett a monitor 95%-os DCI-P3 lefedettséggel, valamint ΔE ≤ 3 értékkel rendelkezik, így kiválóan alkalmas videók vágásához. A panel mindezek mellett a BenQ Uniformity technológiáját is használja, amely esetén lényegében a panel több 100 fényzónára van osztva, melyeknél mind a színek és mind pedig a fényerő úgy lett kalibrálva, hogy a teljes képerő felületén precíz színmegjelenítést tegyen lehetővé. Alapvetően a panel „csak” 250 nites fényerővel rendelkezik, azonban, ha a monitor HDR üzemmódját engedélyezzük, az 400 nitre képes felugrani, így tökéletes, hitelesített Vesa Display HDR400 élményt kínálva. Persze ha valaki ezt ki szeretné használni, előtte a Windows 10 kijelző beállításainál be kell kapcsolnia a HDR módot, valamint ha a böngésző alapból nem képes felismerni a beállítást, a fejlesztői beállítások között is engedélyezni kell a HDR lejátszást. A végeredmény valóban lenyűgöző lesz, ellenben ahhoz, hogy mindez tökéletesen tudjon működni, legalább egy GTX 1050 Ti, vagy azzal egy szinten lévő, 4 GB VRAM-mal rendelkező VGA-ra, valamint H.265 kompatibilis hardverre (VGA vagy CPU) van szükség, máskülönben a hardverek terheltsége a dekóder támogatásának hiányába mind a processzoron, mind pedig a videokártyán 100%-ra fog ugrani, amely szakadozó lejátszást fog eredményezni.

Mac-hez tervezve

A PD2725U különlegessége azonban az Apple Mac készülékeivel történő tökéletes együttműködésben rejlik. Amellett, hogy a monitor Thunderbolt 3 csatlakozással is összeköthető bármilyen készülékkel (akár a legújabb M1 processzorral felszerelt MacBook-okkal is) a monitor egy MacBook szinkronizációs képességgel is rendelkezik a BenQ Display Pilot szoftverében található ICCsync módnak köszönhetően. Itt akár DCI-P3 üzemmódba, vagy M-Book üzemmódba is át lehet kapcsolni a monitort, amely szinkronizálni fogja a beállítást a Mac készülékkel, így gyakorlatilag ugyan azt a képminőséget nyújtva egy jóval nagyobb felületen, mint amit a gyári kijelző nyújt. A Thunderbolt 3 portnak köszönhetően továbbá akár 2 monitort is össze lehet kapcsolni a Daisy Chaining technológia segítségével. A Thunderbolt 3 továbbá akár adatok, videók, vagy audio továbbítását is lehetővé teszi, továbbá támogatja a 65 W-os töltést is.

A hatékonyság fontossága

A 27 hüvelykes monitor rengeteg extrával lett felszerelve, amelyek mind megkönnyítik a monitor általános használhatóságát akár az egyszerű otthoni felhasználás, akár pedig a professzionális munkavégzés során. Az PD2725U egyik legjobb kiegészítője a Hotkey Puck gyorsgombos rendszer, amely segítségével egy külön mini távirányító segítségével lehet állítani a monitor beállításain anélkül, hogy a monitor hátoldalán lévő vezérlőkhöz kellene nyúlni. A KVM switch funkció azoknak a felhasználóknak jelent nagy segítséget, akik egyszerre két gépet használnak más-más bemeneten a monitoron. Ha a felhasználó a monitoron található USB 3.0 portokba csatlakoztatja a billentyűzetét és az egerét, a KVM switch lehetővé teszi azt, hogy a két külön számítógépes bemenet átkapcsolása során ne kelljen másik perifériákat használni a másodlagos rendszeren, ugyanis a Thunderbolt 3, vagy a DisplayPort lehetővé teszi a csatlakoztatott USB eszközök felismerését az éppen használt PC-n, így legyen szó akár külső adattárolókról vagy perifériákról, a felhasználók extra kábelek csatlakoztatása nélkül használhatják ugyanazokat a csatlakoztatott eszközöket mindkét rendszeren. A nagyobb hatékonyság érdekében a BenQ Display Pilot szoftvere több színbeállítást is támogat, így pillanatok alatt lehet váltogatni a kívánt profilok között, továbbá a monitor képernyője akár ketté is osztható két különböző színbeállításra, így a tervezők könnyedén megnézhetik munkáikat más színbeállítások mellett is. Ebbe beletartozik a nyomtatási előnézet is, így a felhasználók azt is ellenőrizhetik a monitoron a nyomtatójuk típusának megadását követően, hogy milyen lesz a nyomtatott kép minősége.

A PD2725U a modern monitortámasznak köszönhetően amellett, hogy állítható magasságbeállítást tesz lehetővé, akár a portré módba is elforgatható. Mindezek mellett a támasz hátoldalán egy kisebb kábelvezetésre kialakított tartórész is található, amely segítségével a letisztult kábelmenedzsment is megvalósítható. Természetesen a monitor támogatja a VESA felfogatást is.

Csatlakozófelületek és a beépített hangszóró

A monitor a két Thunderbolt 3 csatlakozó mellett két HDMI 2.0 bemenettel, egy DisplayPort 1.4 bemenettel, valamint két USB 3.0 Type-A és egy Type-B csatlakozóval, valamint egy fejhallgató jack kimenettel is rendelkezik. A csatlakozók mellett még két 2,5 W-os hangszóró is helyet kapott a monitorba, amelyek ugyan akkor jól tudnak jönni, ha éppen nincs semmiféle másik külső hangszóró a környéken, azonban a hangzása messze alulmúl bármilyen átlagos szintű asztali hangszórót.

Verdikt

Összeségében a BenQ tervezői monitorja egy remek megoldásnak számít, azonban a legnagyobb hátrányát a termék ára jelenti, ugyanis jelen pillanatban 415 000 forintért lehet hozzájutni, ami azért tűnik a tudásához mérten magasnak, mert már 350 000 forint környékén akár 55 hüvelykes OLED televízióhoz is hozzá lehet jutni, amely egy IPS panelhez képest sokkal nagyobb dinamika és kontrasztaránnyal tud rendelkezni, mint egy átlagos IPS kijelző. Akinek persze professzionális munkavégzéshez szüksége van egy ilyen megoldásra, annak csak ajánlani tudjuk, azonban nem ez lesz az a monitor, amely minden tervező asztalán helyet fog kapni.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter