kiprobaltuk-a-fractal-design-celsius-s28-prisma-folyadekhutest

Kipróbáltuk a Fractal Design Celsius+ S28 Prisma folyadékhűtést

2021. szeptember 01. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Nemrégiben kipróbáltuk a Fractal Design Meshify 2 számítógépházát, mely nagyon jó benyomást tett ránk. Úgy gondoltuk, hogy a továbbiakban is maradunk a gyártónál és a hűtés vonalra evezünk. Mai tesztünkben a Celsius+ folyadékhűtéses sorozat továbbgondolt változatát vettük górcső alá. A Celsius+ Prisma név alatt ismételten három modell fut, az S24, az S28 és az S36, melyek közül az S28 látogatott meg bennünket.

A Fractal Design Celsius+ S28 Prisma egy szabványos méretű 280 mm-es all-in-one processzorhűtés RGB világítással és elegáns megjelenéssel, melynek egyik építőköve a beépített NYÁK, ami a ventilátor vezérlést kezeli, így csökkenti a kábelek okozta káoszt, megteremtve a tiszta megjelenést.

Csomagolás:

A doboz fekete / fehér színű, melynek elején látható a Celsius+ S28 Prisma működő állapotban, mely teljes képet ad arról, hogy mire kell számítani a vásárlóknak. A doboz további oldalain részletes információk olvashatók a radiátor méreteiről, a ventilátorokról az alaplap kompatibilitásról, valamint néhány extra információ is megtalálható az ARGB LED világításról, vagy a pumpán elhelyezett speciális üveglapról.

A doboz tartalma:

A legtöbb AIO folyadékhűtéshez hasonlóan itt is egy belső , préselt / formázott kartondoboz rejti a hűtést és a tartozékokat. A legtöbb esetben azért a nyitott rész kapni szokott egy fél cm vastagságú habot, ami itt sajnos kimaradt. Ez azt jelenti, hogy egyenkénti szállításkor nagyobb az esély arra, hogy a termék megsérüljön.

A tartozékok közt jópár komponens megtalálható, hisz a hűtés támogatja az összes népszerű foglalatot, beleértve az AMD TR4-et. A radiátoron elhelyezett HUB miatt bővítő kábelek, elosztó kábelek nem kerültek a dobozba. A kompatibilitás megoldott az Intel LGA 1200, 1150, 1151, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066és AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+foglalatokkal.

A hűtés:

A legtöbb folyadékhűtéses radiátor alumínium alapokra építkezik, ami ebben az esetben is igaz. A 143 x 30 x 324 mm-es radiátoron elhelyezett bordák sűrűn lettek elhelyezve, ami kimondottan nagy hőmennyiség tárolására képes. Ez persze azt jelenti, hogy nagy fordulatszámú és / vagy nagy statikus nyomással rendelkező ventilátorokra van szükség a hő levegővel történő eltávolításához. A radiátor elég minimalista, nem látható rajta semmiféle felirat, ami igazából nem olyan nagy probléma, hisz legtöbb esetben nem nagyon látható az oldalsó rész.

Magán a radiátoron kaptak helyet a PWM és RGB LED csatalkozók, így mindössze egyetlen RGB kábelt és egy Pumpa csatlakozhót kell az alaplapra csatlakoztatni. 

A pumpa viszonylag kis méretű, felfelé keskenyedő megoldás, melynek tetején egy edzett üveg fedél kapott helyet egy ARGB gyűrűvel és egy fehér háttérvilágítással. A pumpához csatlakoztatott csövek oldalirányban forgathatók, így megkönnyítik a beszerelést, hisz valamilyen szinten rugalmasságot biztosítanak abban, hogy milyen helyzetben állhat a radiátor. A pumpa felső részén található egy AUTO / PWM kapcsoló, melynek segítségével választhatunk. az AUTO mód a szivattyúzaj korlátozását segíti elő, míg a PWM módban átvehetjük az irányítást a pumpa teljesítménye felett.

A Celsius+ S28 Prisma két darab Prisma AL-14 ARGB ventilátort kapott. Ezek a ventilátorok 500 és 1700 RPM között képesek működni és maximálisan 103,9 CFM légáramlást igéznek elő. Maximális fordulatszámon 34,1 dBA zajszintet produkálnak.

Telepítés:

A hűtés beszerelése kimondottan egyszerű volt az esetünkben. Egy Intel Core i7-8700K processzor számára az útmutató segítségével megkerestük a megfelelő elemeket és felépítettük a rögzítő rendszert. Megkerestük a radiátor helyét, amit a mellékelt csavarokkal rögzítettünk, majd a pumpát felcsavaroztuk az előre felszerelt aljzatra. A pumpa kapott egy előre felvitt pasztát, így azzal sem kell bajlódni, bár mi a jól bevált megoldásunkat használtuk, mint a korábbi hűtéstesztjeinknél.

Ne felejtsük el a ventilátorok tápkábelét a radiátorra csatlakoztatni ugyanúgy, ahogy az ARGB kábeleket sem. Ha ezzel is megvagyunk, akkor üzemkész az AIO hűtés, már csak arra vár, hogy elkezdje a processzor lehűtését.

Összeszerelés után felemás látvány fogad bennünket. A radiátort a fehér lapátokkal rendelkező ventilátorokkal megnézve figyelemfelkeltő a látvány, míg a pumpa még az árnyékban marad, de csak amíg be nem kapcsoljuk a számítógépet. A 400 mm-es, szépen beburkolt cső kellő hosszúságú volt a beszereléshez. A gyártó eléggé kicentizte a folyadékcsonkok helyét, hisz majdnem eléri a beszerelt memóriákat - a mi esetünkben Corsair Vengeance RGB PRO RAM-okról beszélhetünk – de nem jelentkezett kompatibilitási probléma.

Tesztek:

A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás tesztjével végeztük. Megnéztük az Intel Core i7-8700K processzor hőmérsékletét üresjáratban és gyáró órajeleken, terhelt állapotban is. 

Elővettünk néhány korábbi tesztet és összehasonlítottuk az eredményeket. A grafikonból látható, hogy a Fractal Design S28 Prisma hűtési teljesítményét csak a Corsair H110i GTX múlta felül, mely 400 RPM fordulatszám előnyben volt. Az is látszik, hogy 800 RPM-es fordulatszámon is komoly képességekkel rendelkezik. 

RGB világítás:

A ventilátorok motorházába integrált RGB LED-ek a félig áttetszó lapétoknak és keretnek köszönhetően nagyon intenzív fényefekteket képesek produkálni. 

A pumpa világítása is nagyon megfogó, a ventilátorokhoz hasonlóan számos effekt és szín kiválasztható. 

Összegzés:

A Fractal Design Celsius+ S28 Prisma egy jól kivitelezett processzorhűtő. Az ARFB és PWM hub kábelrendezés szempontjából nagyon hasznos és a telepítés is kimondottan egyszerű. Az AUTO / PWM módok lehetőséget adnak a pumpa testreszabására. A legtöbb márka 1-3 éves garanciaidővel operál, ami ebben az esetben 5 év, ami kimondottan csalogató, hisz biztonságot jelent a vásárlóknak.

Ami a Fractal Design Celsius+ S28 Prisma árát illeti, elég borsos, 65-70 ezer forintba kerül a beszerzése, ami a felső harmadba pozícionálja a 280 mm-es hűtők között, persze ott az említett ütőkártya, az 5 év garancia, ami legtöbb esetben 3-4 évet ver a versenytársakra, így 280 mm-es AIO fronton mindenképp érdemes számításba venni. További információkat a hűtésekről a gyártó oldalán olvashattok. 

Írta: Kocsis Bence