kiprobaltuk-a-gelid-uj-kompatibilis-hutojet-antarctica-teszt/2015/10/03

Kipróbáltuk a Gelid új, kompatibilis hűtőjét - Antarctica Teszt

2015. október 03. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Gelid Solutions korábban korábban már tiszteletét tette nálunk a The Black Edition személyében és később a Speedtouch 6 ventilátor vezérlőt is kipróbáltuk. A tesztek alkalmával pozitív vélemény alakult ki bennünk a hazánkban kevésbé ismert gyártóról. A fejlesztők nem álltak le, folyamatosan azon vannak, hogy minél nagyobb piaci részesedést kaparintsanak meg, ehhez pedig folyamatos fejlesztésre van szükség, hogy a vásárlói igényekkel tudják tartani a tempót. Ennek eredményeképp készült el a Gelid Antarctica processzorhűtő, mely azokat a felhasználókat célozza meg, akik olyan hűtőt keresnek, amely 100%-os RAM kompatibilitással rendelkezik, emellett hűtési teljesítménye a komolyabb processzorokhoz is bőségesen elég.

Gelid Antarctica:

A hűtő csomagolása a gyártótól megszokott színösszeállítás. A dobozon a hűtő fotóján kívül a főbb erényeket (5 hőcső, magas légszállítás. halk működés, második ventilátor lehetősége, PWM vezérlés, 5 év garancia), specifikációt olvashatunk, emellett szerepel természetesen a kompatibilitási lista megtalálható és egy hasznos fotósorozatot is kapunk arról, hogy melyik foglalat típushoz milyen rögzítő alkatrészt kell használnunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A dobozt kibontva egy műanyag bliszterben került elhelyezésre a hűtőborda, a ventilátor és a tartozékokat tartalmazó doboz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha megnézzük a hűtőbordát, láthatjuk, hogy egy speciális megoldásról van szó, amit a "coldplate" felett elhelyezett tüskés bordarendszer tesz egyedivé. Ennek a bordázatnak a feladata a hő felfelé terelése, melyet a ventilátor alsó része fúj ki a hűtő alól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 40 darab lamellából felépülő hűtőborda teljes magassága 160 mm, szélessége pedig mindössze 49 mm, ami ventilátorral együtt is csak 74 mm-t jelent. A hűtőborda oldalt zárt kialakítású, így a ventilátor által beszívott levegő csak előre, keresztül a hűtőbordán keresztül tud haladni. A hűtőborda formáját a gyártó szoftveres szimuláció használatával alakította ki, hogy az akár 220W-os TPD-vel (AMD FX 9370 / AMD FX 9590) is megbírkózzon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A "coldplate" egy tükörsima tiszta réz felület, mely felett 5 darab nikkelezett réz hőcső található, amik szépen elősztva futnak végig a hűtőborda tetejéig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hűtőborda zárólemeze az sarkoknál kissé meg lett hajlítva, így esztétikusabb látványt kaphatunk a ház oldalától nézve, mintha egy teljesen sima alumínium lamella lenne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Gelid Antarctica ventilátora egy a már egyre népszerűbb, 140 mm-es lekerekített kerettel ellátott, 120 mm-es ventilátorokra jellemző csavarhellyel rendelkező ventilátor.  A HDB (Hydro Dynamic Bearing) csapágyazással ellátott, PWM vezérlésű ventilátor 400 és 1500 RPM között képes működni, mellyel maximálisan 27,8 dB(A) zajszintet képes elérni ami nagyon jónak modható. A 4 pines, hálós borítású, 350 mm hosszúságú kábel  processzor és gépház hűtésére is alkalmassá teszi a ventilátort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A dobozban a tartozékok között megtaláljuk az AMD és Intel foglalatokhoz használható rögzítő elemeket. Ezeknek a kellékeknek köszönhetően a Gelid Antarctica az Intel Socket 775, 1155, 1156, 1366, 2011 (a rögzítőt külön kell megvásárolni) , 1150 és 1151 foglalatokkal, valamint az AM2/ AM2+/ AM3/ AM3+/ FM1 és FM2 foglalatokkal kompatibilis, azaz az összes modern processzor fölé felszerelhető. A dobozba a gyártó "elrejtett" egy tubus GC-Extreme hővezető pasztát is, emellett egy Gelid feliratú házmatricát is kapunk. A gyártó gondolt arra is, hogy valaki egy második ventilátort is fel akar szerelni a hűtőre ezért 2 pár rögzítőt mellékelt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hardver kompatibilitás szemléltetéséhez elővettünk egy Gigabyte Z97X SOC Force alaplapot. A képeken látható, hogy a memória foglalatoktól távol helyezkedik el a ventilátor, így a magas profilú, méretes hűtőbordával ellátott RAM modulok minden slotban használhatók.

gelid_antarctica_04 gelid_antarctica_01
.

Ugyaez a helyzet a PCI Express bővtőhelyekkel. A hűtőborda itt sem lóg a slot fölé, így a normál alaplapoknál a bővítőkártya, micro ATX alaplapoknál a gafikus kártya is gond nélkül elfér.

gelid_antarctica_02 gelid_antarctica_03
.

Összeszerelés:

A Gelid Antarctica összeszerelése a más hűtőknél is népszerű univerzális hátlapnak köszönhetően nagyon egyszerű. A hátlap megfelelő csavarhelyén átbújtatott csavarokat a túloldalt rögzítjük, ezáltal egy alapot adva a hűtőbordának.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az Intel alaplapoknál két elemből álló pántot kell a processzorhűtő aljára felcsavarozni, míg az AMD esetében ez egyetlen elemből áll. Ezt a felépítményt kell a korábban kialakított rögzítő rendszerre ráhúzni és a rugókkal kiegészített csavarokkal lezárni. Sok rugós megoldással találkoztunk már, ahol a nagyon merev rugó miatt nagyon nehéz volt a menetet "elkapatni" de ebben az esetben ettől nem kell tartani, hisz az alaplapból kinyúló csavar elég  hosszú ahhoz, hogy a rugó alá beérjen és akár kézzel is meg lehessen kezdeni a behajtást. Ne felejtsétek, a processzor megóvása érekében a csavarokat mindig átlósan kell meghúzni és inkább többször menjünk rajtuk végig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A ventilátor rögzítése sem egy túl bonyolult dolog, mindössze a két drótot kell belebújtatni a ventilátor belső csavarhelyeibe és így ráhúzni a drótokat a processzorhűtő bordájának nyitott részére. Persze ehhez a manőverhez hely kell és mivel a csavarokat csak ventilátor nélkül lehet behúzni a ventilátort csak utoljára tudjuk feltenni,  ezért azt javaslom hogy a felhelyezésnél a grafikus kártyát és a ramokat vegyük ki (akinek levehető a ház teteje és nem perforált, hanem nyitott, az még többet fog látni). A ventilátort egyébként - mivel a RAM-okat úgysem fogja zavarni - érdemes minél lentebb elhelyezni, hogy a plusz alsó hűtőbordákat is el tudjuk látni hűvös levegővel, emellett a "leültetett" ventilátor nem növeli a teljes hűtő magasságát. Ha a ventilátor is fenn van akkor már csak a 4  pines tápcsatlakozót kell az alaplap CPU fan helyére rádugni és készen is vagyunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tesztkonfiguráció:

  • Alaplap: AsRock Z97 Extreme 6
  • Processzor: Intel Core i7-4790K 4/4,4 Ghz
  • Memória: 4 x 4 GB Corsair Vengeance Pro DDR3 1600 Mhz
  • Grafikus kártya: Gigabyte Geforce GTX 970 G1 Gaming 4 GB
  • Merevlemez: SanDisk Ultra II 480 GB SSD
  • Tápegység: Bitfenix Fury 550G
  • Ház: Fractal Design ARC XL

Tesztkörnyezet:

A teszteket továbbra is az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszer stabilitásteszt funkciójával végeztük. A processzor hőmérsékletét vizsgáltuk fix 4000 Mhz-es (1.085V-os feszültséggel), tehát alap órajelen, valamint a Turbo Boost technológiát kikapcsolva fix 4400 Mhz-es órajelen (1.212V-os feszültségen).

cpu_z_4000 cpu_z_4400
.

Teszteredmények:

A  4000 Mhz-es alapórajelen mind a maximális 1500 RPM-es, mind az általunk beállított 1100 RPM-es fordulatszámon szépen tette a dolgát az Antarctica, hisz mindkét esetben 60 °C alatt maradt, sőt 1500 RPM-en megszorongatta az egy és két ventilátoros komolyabb léghűtéseket.

4000mhz

4400 Mhz-en már 70 °C-ot elérte az 1500 RPM-en pörgő ventilátorral ellátott Antarctica, ami azért még mindig nagyon jó egy magonként 4400 Mhz-es órajelen működő i7-es processzor esetében. Mikor a fordulatszámot 1100 RPM környékére levettük még mindig jól hűtött a Gelid új üdvöskéje és csak 74 °C-ig emelkedett fel a hőmérséklet, amivel például maga mögé utasította a 2150 RPM-en pörgő (bár nem olyan hangos) , 120 mm-es ventilátorral működő SilverStone AR03-at és az azonos fordulaton működő, hasonló kaliberű hűtőt, az Alpenföhn Brocken 2-t.

4400Mhz

Összegzés:

A Gelid Antarctica nagyon jól szerepelt a tesztek során annak ellenére, hogy egy vékony hűtőbordáról beszélünk. A hűtési teljesítménye még egy komolyabb processzorhoz is bőven elegendő, mely teljesítményhez kevesebb, mint 28 dB(A) zajszint társul. Kompatibilitása kimondottan jó, hisz mind a RAM bővítőhelyek, mind a legfelső PCI Express slot biztonságban volt. És ami a legjobb az egészben, az a hihetetlenül kedvező 37 eurós ár, ami forintra átszámolva kicsivel több, mint 11 ezer forintra jön ki. Bár a Gelid Solutions hűtőit nálunk nehéz beszerezni, aki hűtőt keres és   lát egy Antarctica-át az egyik webshopban, azonnal csapjon le rá.

ajanlott

gelid

Írta: Kocsis Bence