kiprobaltuk-a-noctua-elso-redux-processzorhutojet-nh-u12s-redux-teszt

Kipróbáltuk a Noctua első Redux processzorhűtőjét - NH-U12S Redux teszt

2021. április 02. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua prémium hűtési megoldások gyártója, hosszú évek óta jelen van a piacon és innovatív megoldásaival olyan termékeket fejleszt, melyek aztán népszerűek a felhasználók körében. Persze a gyártó hűtései nem mindenki számára elérhetőek, hisz a prémium minőséghez prémium árcédula párosul. A Noctua szerette volna bővíteni a vásárlói kört, így olyan megoldásokon kísérletezett, melyekkel az árérzékeny felhasználók kegyeit is el tudják nyerni. Néhány éve már a piacon vannak a Redux sorozatú ventilátorok , most pedig az első processzorhűtő fecske is elérhetővé vált, így ki is próbáltuk az NH-U12S Redux modellt. 

A hűtő csomagolása a Redux sorozatú ventilátorokhoz hasonló színösszeállítást követi, azaz a szürke szín dominál barna körítéssel. A dobozon megtalálhatók a hűtő legfontosabb tulajdonságai, a méretekre, kompatibilitásra és a ventilátor specifikációjára vonatkozóan. 

A doboz belseje a költséghatékonyság jegyében került kialakításra, azaz a hűtő csak egy fedő kartont kapott és a tartozákok sem kerültek olyan bőségben a csomagolásba, mindössze az összeszereléshez nélkülözhetetlen komponenseket találjuk meg. Magán a hűtőn semmi nem utal arra, hogy "fapadot" kapnánk a Noctuától. A hűtőborda ventilátor nélkül 158 x 125 x 45 mm-es méretekkel rendelkezik, így egy klasszikus 120 mm-es processzorhűtőről beszélhetünk. A négy darab nikkelezett réz hőcső végigfut az alumínium hűtőbordákon, melyek tetején elhelyezett fedlapról nem maradhatott le a Noctua logója. 

A hűtés a vékony hűtőbordának köszönhetően kimondottan hardverbarát. Nemcsak mind a négy memóriamodul - még a magas hűtéssel ellátott modellek is - elfér mellette, hanem egy közel egy cm-es hely is gondoskodik a kellő szellőzésről, így a memóriák által kitakart ventilátor alsó rész is képes beszívni a levegőt. 

A hűtőhöz egy NF-P12 redux 1700 PWM ventilátort mellékelt a gyártó, mely elég széles fordulatszám tartományban képes működni, de a készítők magabiztosságát is mutatja, hogy 1700 RPM a maximum. A Noctua prémium hűtői 8 rezgéscsillapító bakkal rendelkeznek, melyet a gyártó ebben az esetben 4 szürke tappancsra redukált, csak a hűtőborda felőli oldalra kerültek, melyek funkciónális szempontból teljesen megteszik, mindössze esztétikailag a külső részről hiányoznak. A ventilátor 450-1700 RPM között működik, 25,1 dBA maximális zajszinttel. A tartósságról az SSO csapágyak gondoskodnak, így a Noctua méltán kalkulál 150 000 óra élettartammal. 

Összeszerelés:

Hiába a Redux sorozat, a gyártó meghagyta a SecuFirm2 rögzítési rendszert, így nagyon könnyű dolgunk lesz. Az Intel LGA 2066, 2011-3, 1200, 1156, 1155, 1155 , 1150 és AMD AM4 foglalattal kompatibilis hűtő mindegy olyan elemet tartalmaz, melyekkel a beszerelés nem okoz problémát. A dolgunkat tovább könnyíti, hogy a coldplate már előre felvitt hővezető pasztával rendelkezik. Ez persze jóval olcsóbb, mint a prémium modelleknél megszokott komplett fecskendő, Ez persze nekünk felhasználóknak kényelmes, de egy második pasztázásnál magunknak kell gondoskodni az utánpótlásról. A rögzítő szerkezet felszereléséhez az AMD és Intel foglalatok számára is kapunk elemeket, melyeket ha felszereltünk, már jöhet is a hűtő...

A hűtőborda rögzítéséhez szükségünk lesz egy csillagfejű csavarhúzóra, valamint arra, hogy a ventilátort leszereljük, hisz alatta találjuk az egyik rugós csavart. Ha a hűtőborda a helyén, már csak az előre felszerelt rögzítő fülekkel kell operálni és a ventilátor 4 pines PWM csatlakozóját az alaplap CPU fan portjába bedugni. 

A gyártó az NH-U12S redux hűtőhöz küldött egy NA-FK1 kitet is, mely egy további NF-P12 redux-1700 RPM, rögzítőket , y-kábelt és 2 zajcsökkentő adaptert tartalmaz, így ezt a plusz ventilátort is felszereltük a processzorhűtőre és ezzel együtt is teszteltük. Ezt az extra ventilátort push-pull kialakításban a hűtőborda átellenes oldalára szereltük fel. 

A hűtő továbbra is kimondottan helytakarékos, nem kell amiatt aggódni, hogy bármilyen alaplapi komponenssel összeakad, még azok sem lesznek veszélyben, akiknek az alaplapi I/O panel komoly burkolatot kapott. 

Tesztelés:


A tesztkonfigurációban egy Intel Core i7-8700K processzor (6 mag, 12 szál) működött, ami jellemzően 4,4 Ghz-es órajelen ment a teszt alatt.


A teszteket a megszokott módon az Aida 64 rendszerdiagnosztikai szoftver rendszerstabilitás teszt beépülő alkalmazásával végeztük, mely esetben a processzor ( Intel Core I7-8700K) hőmérsékletére koncentráltunk. A processzor hőmérsékletét egy és két ventilátoros felállásban és 1000, 1300 , valamint 1700 RPM fordulatszámon néztük.  


A legalacsonyabb fordulatszámon, amit választottunk, a hűtő 67 fokra engedte felmenni a processzor hőmérsékletét, ami kimondottan jó ahhoz képest, hogy szinte hangtalanul hűtőttünk. 1300 RPM-en már 65 fokra esett vissza a processzor hőmérséklete a teszt során, maximális fordulatszámon pedig már 62 fok volt csupán a mért hőfok. Két ventilátorral tovább tudtunk faragni a hőfokokon, a mérések azt mutatták, hogy 2-2 fokot jelent adott forulatszámon a plusz légkavaró. 

Értékelés:

A Noctua NH-U12S Redux egy kimondottan jól sikerült hűtő, illetve nem is megfelelő kifejezés, amit használunk. Ugyanis nem tett mást a gyártó, mint fogta prémium hűtőbordáját és egy minimálisan kevesebb tudással rendelkező ventilátort pakolt rá és a kiegészítőkön is faragott picit. A ventilátor kimondottan csendesen tette a dolgát a tesztek során, ami nem nagyon látszott meg a processzor hőmérsékletén. A hűtő azok számára mindenképp ajánlott, akik a prémium márka egyik hűtőjét szeretnék magukénak tudni, de a közel 30000 forintos alap változat és chromax változatot túl drágának tartják. Ami az NA-FK1-et illeti, hasznos kiegészítő, de ha a 17 dolláros árcédulát hozzá dobjuk a processzorhűtő 50 dolláros árához, már közel 70 dollárnál járunk, ami már nem az az ár, amit egy költséghatékony processzorhűtőért kifizetne az ember. Persze a Noctua fan-ok számára ez nem elrettentő, főleg úgy, hogy a színösszeállítás egy új alternatíva az alap változat helyett, ami sok konfigurációba nem passzol bele. A gyártó a processzorhűtőre figyelemre méltó, 6 év garanciát vállal, hamarosan a magyarországi boltok polcain is elérhető lesz a kiegészítővel egyetemben. 


Írta: Kocsis Bence