kiprobaltuk-a-noctua-home-termekvonalanak-ujdonsagait

Kipróbáltuk a Noctua HOME termékvonalának újdonságait

2024. május 25. Kocsis Bence Hűtés

A Noctua jellemzően a számítógépekre és annak prémium minőségű hűtésére koncentrál. A saját termékei mellett az ASUS-szal együttműködve a videókártya piacon is hagyott már maradandót és a 2024-es Computex-en kiderült, hogy más gyártóval együttműködve saját folyadékhűtésen is goldozik. Ami viszont kimaradt, az a számítógépházon kívüli termékpaletta, amit most a gyártó bepótolt, ugyanis piacra dobta HOME név alatt futó megoldásait, melyekkel az otthonok és irodák szellőztetésében, hűtésében próbál segítséget nyújtani a vásárlóknak, amolyan Noctua-ás módon. A gyártó számos kiegészítőt és komplett készletet dobott piacra, melyeket most be is szeretnénk mutatni. 

Noctua NV-FM1:

A Noctua NV-FM1 egy sokoldalú, elforgatható tartó 120, valamint 140 mm-es ventilátorok számára. A Noctua újdonsága nem csak egyszerű állványként használható íróasztalon, vagy bármilyen vízszintes felületen, hanem falra, mennyezetre, bútorokra is rögzíthető a csavaros rögzítőfuratok segítségével. 


Ami érdekesség, hogy az állvány alján négy erős mágnes is helyet kapott, így az NV-FM1 bármilyen, viszonylag lapos mágneses felületre rögzíthető. Az NV-FM1 kimondottan masszív szerkezet, erős igénybevételre kitalálva, hogy tartósan használható legyen. 


A Noctua megoldásának középrésze 360°-ban elforgatható, így a rá rögzített ventilátor felfelé, lefelé, vagy oldalra képes nyomatni a levegőt, mindezt csendes körülmények között - természetesen számít a rögzített ventilátor minősége - a mellékelt regzéscsillapítóknak köszönhetően. 

A dobozban számos tartozékot találunk. Kapunk négy csavart a ventilátorok keretre történő rögzítéséhez, de opcióként a 4 darab rezgéscsökkentő rögzítő gumi is a készlet része. Kapunk négy csavart és hozzá négy darab tiplit is, ha a keretet falra szeretnénk felfúrni, de négy gyorskötöző is rendelkezésre áll, ha kötegeléssel szertnénk a keretet valahova feltenni.  

Ezek után a lenti képen látható egy Noctua NF-A12x25 ventilátor rögzítése az NV-FM1-en. 

Noctua NV-AA1-12:

A Noctua NV-AA1-12 egy légáramlást segítő megoldás, kimondottan az NF-A12x25 típusú 120 mm-es ventilátorokhoz. A háromutas kialakításnak köszönhetően progresszív áramlásgyordulás érhető el, ami lehetővé teszi a ventilátorok használatakor, hogy erős, fokuszált levegősugár jöjjön létre, miközben a kivételesen csendes működés megmarad. 


AZ NV-AA1-12 tökéletes megoldás olyan helyzetekben , amikor egy helyiségen belül koncentráltan kell levegőt fújni és ezt a normál szellőztető ventilátorokhoz képest azonos teljesítményen, de alacsonyabb ventilátor sebességgel, ezáltal alacsonyabb zajszinten képesek hozni, által csendesebb környezetet teremtenek. Az NV-AA1-12 összeszerelésénél fontos, hogy távolítsuk el a ventilátorról a rezgéscsillapító bakokat, ezáltal a réseket megszűnetjük, ami a felesleges turbulenciát kiküszöböli. A rügítéshez a gyártó mellékelt négy darab csavart, amit a dobozban megtalálunk. Az NV-AA1-12 ideális megoldás az NV-FM1 kiegészítésére, hisz egy asztali ventilátort varázsolhatunk , vagy akár a polctól a falakon át a mennyezetekig bárhová rögzíthetjük. 

NOCTUA NV-PS1:

Az NV-PS1 egy kompakt, prémium minőségű 24W-os AC/DC tápegység , mely ideális 12V-os ventilátorok hálózatról történű működtetésére otthoni, vagy irodai környzeteben. Az eszköz támogatja a 230V-os és 115V-os hálózatokat és moduláros csatlakozókat tartalmaz az EU, Egyesük Királyság és Egyesült Államok alljazai számára. Az adapter mindössze 0,075W üresjárati fogyasztással rendelkezik. 


A mellékelt NA-AC10 adapter kábel lehetővé teszi 3 és 4 tűs ventilátorok csatlakoztatását, ráadásul kombinálható az NA-YC1 elosztó kábellel, vagy az NA-FH1 8 portos ventilátor elosztójával több ventilátor táplálása érdekében. Az 50.000 órás MTTF besorolással rendelkező eszköz CE és UKCA megfelelőséggel, UL és TÜV biztonsági tanúsítvánnyal, túláram-, túlfeszültség- és rövidzárlat elleni védelemmel rendelkezik. A gyártó 6 év garanciát vállal újdonságára. 

 Noctua NV-FH2:

Az NV-FH2 egy prémium minőségű 8 csatornás PWM ventilátor HUB, mely ideális akár 8 ventilátor tápellátásához otthoni, vagy irodai környezetben külső tápegység használatával, mint például a Noctua NV-PS1. Az eszköz kompatibilis az 5, 12 és 24V-os ventilátorokkal 3, valamint 4 tűs kivitelben és akár 60W teljesítményfelvételt támogat. Míg a 3 tűs ventilátorokat feszültségszabályozással lehet szabályozni, az 5 és 12V-os légkavarókat az opcionális NA-FC1 vezérlővel a 4 tűs PWM bemenethez csatlakoztatva vezérelhetjük. Alternatív megoldásként a HUB a 4 pines csatlakozón keresztül is táplálható.

Az NV-FH2 rögzítése kimondottan egyszerű. Ezt ugyanis megtehetjük csavarokkal is, de lehetőségünk van fém eszközökhöz mágneses módon is rögzíteni, ami nagyban megkönnyíti a rugalmasságot. 


A HUB-hoz tartozik egy csíptetős fedél is, mely biztonságosabbá teszi a használatot, a por, érintés, vagy mechanikai behatások ellen. A CE, UKCA és UL tanúsítvány mellett az összes biztonsági szabványnak megfelel az eszköz. 

Noctua NV-MPG1-12

Az NV-MPG1-12 egy többcélú reggéscsillapító tömítés a 120x25 mm-es Noctua ventilátorokhoz. Ideális megoldás A/V vevők, DVR-ek, videójáték konzolok, sztereó berendezések, switch-ek radiátorok, vagy egyéb olyan eszközök felületére helyezésére, ahol találunk szellőzőnyílást. Segítségével extra levegőhöz juttathatjuk eszközeinket, illetve a radiátor esetében kisugározhatjuk a meleg levegőt. 


A hőálló szilikon hatékonyan megakadályozza a rezgések átterjedését, továbbá lezárja a rést a ventilátor és a készülék között, ami csökkenti az áramló levegő szivárgását. Azzal, hogy a rezgéscsökkentő szilikon 10 mm-rel eltartja a ventilátort, csökkenti a zajt, hisz megszűnteti a beáramlási turbulencia kialakulását. 

A megoldás támogatja az opcionális NA-FG1 rács beszerelését, mely biztonságosabbá teszi a használatot. Az NV-MPG1-12 barna és fekete színben érhető el. 

Noctua NV-MPP1 SX4:

Az úgyancsak barna és fekete színben elérhető NV-MPP1 SX4 négy rezgéscsillapító bakot tartalmaz, mely kompatibilis a Noctua 120 x 25 és 140 x 25 mm-es ventilátoraival. "Stand" pozícióban tökéleteen alkalmas bármilyen vízszintes felületen való elhelyezésre, aból a célból, hogy a különféle elekronikai eszközük oldalsó részén elhelyezett hűtőnyílásokon keresztül képesek legyünk hűteni az extra légáramlással. 

Továbbá a ventilátorok szívó oldalára szerelt párnák lehetőséget adnak arra, hogy bizonyos eszközök alá fektetve helyezhessük el a ventilátort. A szilikon mivolta természetesen hőállóságot és rezgéscsökkentést is biztoít , így nem kell attöl tartanunk, hogy a ventilátor működés közben hang-kavalkádot produkál. Hogy biztonságossá tegyük a működtetést, itt is opció a Noctua NA-FG1 ventilátorrács, mely 120 és 140 mm-es ventilátorokhoz is elérhető. 

Eddig a alapvetően legóztunk, hisz darabonként elérhető kiegészítőkről volt szó, most viszont bemutatunk három kézletet, melyekkel szinte teljes értékű terméket kapunk, tehát dobozból kivéve használhatók, de természetesen az extra igényeknek megfelelően bővíthetjük a készletünket.

Noctua NV-SPH1:

Az NV-SPH1 a már bemutatott NV-FH2 8 csatornás PWM vezérlő és a 230 / 115V-os tápegység, az NV-PS1 kombinációja. A készlet akár 8 darab 12V-os ventilátort képes működtetni otthoni, vagy irdodai környezetben, olyan helyzetekben, amikor több ventilátorral szerenénk hűteni, szellőztetni. 


A készlet tartalmaz egy NA-FV1 ventilátor vezérlőt, melyet az NV-FH2 hub-ra tudunk csatlakoztatni és a csatlakoztatott ventilátorok fordulatszámát szabályozni. Ha további ventilátorokra van szükségünk, az sem jelent problémát, ugyanis akár két hub-ot össze is köthetünk. 


A fentebb említett CE, UKCA és UL certifikációk itt is adottak, ahogy az összes biztonsági standardot is megkapjuk a 6 év gyártói garancia mellé. 

Noctua NV-FS1:

Az NV-FS1 egy sokoldalú, prémium ventilátor készlet többcélú szellőztetési feladatokhoz. Használhatjuk szobaventilátorként, vagy különféle eszközök hűtésére. 


A készlet magja egy Noctua NF-A12x25 PWM 120 mm-es ventilátor, mely az NV-AA1 légáramás-erősítővel párosítva koncentrált teljesítményt nyújt csendes körülmények között. A mellékelt NA-FC1 fordulatszám szabélyzóval a ventilátor sebessége könnyedén állítható, így kiválasztható a megfelelő fordulatszám. 


Az acélból készült NV-FM1 váz lehetővé teszi a ventilátor irányba állítását, így lefelé, felfelé, illetve oldalra mindkét irányba elforgathatjuk. A beépített mágneseknek és a nyílásoknak köszönhetően felcsavarozhatjuk, vagy akár fém felületekre fel is "ragaszthatjuk" a ventilátort. Kapunk egy NA-FG1 ventilátorrácsot, mely biztonságossá teszi a használatot, legyen szó gyerekről, házi kedvencről, vagy saját magunkról, nem kell sérülésektől tartanunk. A tápellátás is a készlet része a 230/115V-os NV-PS1 személyében, valamint kapunk egy 1 m-es hosszabbító kábelt is, ha nincs a közvetlen közelben hálózati csatlakozó. Ez a kábel tetszőlegesen elhelyezhető a vezárlő elé, vagy mögé.  

Noctua NV-FS2:

Az NV-FS2 is egy prémium minőségű ventilátor készlet, mely egy teljes értékű megoldás és több célra is használható. A készlet sok-sok a fentebb felsorolt kiegészítő nagy részét tartalmazza, hogy minden téren kielégítse a felhasználókat. Első körben ott van az NF-A12x25 PWM ventilátor, mely kiemelékedő mutatókkal rendelkezik hűtési teljesítmény és zajszint terén. 

A ventilátor az NV-FM1 keretre lett rögzítve, mely elé egy NA-AA1-12 légterető került. A rezgések elkerülése érdekáben a ventilátor és a légterelő közé gumi került. 

A biztonságos működésről a szívó oldalra felszerelt NA-FG1-12 120 mm-es rács gondoskodik, így nem kell attül aggódnunk, hogy munkahelyen, belenyúlunk, vagy otthoni környezetben a gyerek, vagy házikedvenc sérülését okozzák a gyorsan forgó lapátok.

A készlet továbbá tartalmaz egy NA-AC10 adapter kábelt a tápegység és a ventilátor összekapcsolására. A tápegység a fentebb bemutatott NV-PS1, mely levehető EU, US és UK dugaljal rendelkezik. Az NA-FC1 ventilátor vezérlő segítésével a fordulatszám könnyedén szabályozható, melyet tetszés szerint helyezhetünk el az 1 méteres NV-EC4 bővítőkábel bármelyik oldalára. A készlet falra szerelhető a mellékelt csavarokkal és tiplikkel, de kapunk gyorskötözőt is és a rögzítést megoldhatjuk a keret mágneseinek segítségével is. 

A Noctua NV-FS2 használható asztali ventilátorként, ezen felül ideális hűtési keigészítő elekronikai eszközök, mint például A/V vevők, set-top boxok, videóláték konzolok, sztereó berendezések , switchek, vagy kűlső adattároló eszközök számára. 

A Noctua HOME termékcsaládja elég átfogóra sikerült, melynek segítésével otthoni, vagy irodai környezetben szellőztethetünk, vagy akár az eelektronikai eszközeinket is extra hűtéssel láthatjuk el. A komplett készletek mellett kapunk kiegászítőket is, így rán van bízva milyen megoldásokat hozunk létre. 

Ami a HOME termékek megjelenéskori fogyasztói árcéduláit illeti:

NV-FS1: 99.90 euró
NV-FS2: 79.90 euró
NV-FM1: 39.90 euró
NV-AA1-12: 14.90 euró
NV-PS1: 29.90 euró
NV-FH2: 49.90 euró
NV-SPH1: 69.90 euró
NV-MPG1.brown: 14.90 euró
NV-MPG1.black: 14.90 euró
NV-MPP1.brown Sx4: 12.90 euró
NV-MPP1.black Sx4: 12.90 euró

Írta: Kocsis Bence