kiprobaltuk-az-msi-coreliquid-e360-aio-folyadekhuteset

Kipróbáltuk az MSI CORELIQUID E360 AIO folyadékhűtését

2024. május 28. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Az MSI már egy ideje képviselteti magát az AIO folyadékhűtések piacán és a gyártó MEG, MPG , valamint MAG sorozatokba gyűjtötte össze termékeit. A MAG sorozat a három széria belépő szintjét képviseli és a fő célja az, hogy az árérzékeny vásárlókat misőgési és nagy teljesítményű AIO folyadékhűtéshez juttassa megfizethető áron kisebb kompromisszumokat vállalva.

Az MSI MAG AIO folyadékhűtés sorozatából nemrég érkezett hozzánk egy MAG Coreliquid E360 modell, méghozzá fehér színben. Ahogy az elnevezés is mutatja egy 360 mm-es radiátorral rendelkező hűtésről beszélhetünk, mely 3 darab 120 mm-es ventilátort kapott. Ezt a hűtést szereljük be és vetjük alá egy bemutató tesztnek. 

A hűtő doboza a MAG sorozat fekete színösszeállítását követi sárga színű grafikával megspékelve. Nem maradhat le az illuszrtáció sem, mely eléggé vásárlócsalogató és a sorozat mivoltára utaló MAG logó sem hiányozhat. 

A hátoldalon azokat az információkat olvashatjuk, melyekre büszke a gyártó, mint a teljes processzor felületet lefedő és továbbfejlesztett mikrocsatornákkal ellátott coldplate, az elforgatható pumpaborítás, vagy a rendszerbe minden téren való integrálhatóság. 

Természetesen a doboz minden oldala telis tele van információkkal. Az egyik oldalon például a teljes specifikációt le tudjuk puskázni, a foglalat kompatibilitástól kezdve a pumpa tulajdonságain át a ventilátorok paraméteréig. A dobozt kinyitva egy fedőszivacsot eltávolítva pillanthatjuk meg a hűtést és a tartozékokat. 

A dobozban megtaláljuk magát a hűtést, három darab ventilátort, a foglalatokra való felszereléshez szükséges rögzítőkészletet, elosztót a ventilátorokhoz, egy tubus hővezető pasztát, zajcsökkentő adaptert és egy felhasználói kézikönyvet. Sajnos az összeszerelési útmutató lemaradt, így azt a gyártó oldaláról kell letöltenünk. 

A sok-sok tartozék nem hiába került a dobozba, ugyanis a processzorhűtő széleskörű foglalat kompatibilitással rendelkezik. Intel fronton az LGA 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 és 1700, AMD téren pedig az AM4, AM5 és TR4 foglalatal rendelkező alaplapokra szerelhető fel. Jól látható, sajnos a hűtés nem támogatja az Intel LGA 20xx foglalatokat. 

A radiátor teljesen fehér színű. Az alumíniumből készült szögletes - tehát nem lekerekített élű - megoldás 384 x 119 x 27 mm-es méretekkel rendelkezik. Ebben az esetben tehát egy 27 mm vastag radiátorról beszélhetünk, ami az MAG Coreliquid E360-at az átlagos hűtők közé sorolja. Bár itt meg kell említeni, hogy a 27 mm a teljes vastagságot jelenti, maguk a bordák bentebb helyekzednek el, melyek valós vastagsága így 23-24 mm lehet. Ez azért így van a konkurenciánál is, de a 27 mm vastagság megjelőlése a beszerelhetőség szempontjából fontos adat, hisz a ventilátorokkal 52 mm-es teljes vastagságról beszélhetünk. 


A kölséghatékonyság jegyében a radiátor oldalsó részén nem találunk semmiféle logót, vagy feliratot, de úgy gondolom, ez legyen a legkisebb problémánk. Ha elindulunk a szivattyú felé, láthatjuk a 400 mm-es gumicsöveket, melyek fonott nylon hálót kaptak. Itt lenne egy apróbb kivetnivalónk, ugyanis a több helyen alkalmazott kötöző foltot hagyott a szöveten, ami nem túl előnyös az általunk tesztelt fehér modellnél. Ettől függetlenül a szövet nagyon jól néz ki, sehol nincs felfutva, kiszőrösödve. 

Az MSI ebben az esetben korong alakú blokkot szerelt a hűtésére, mely ugyancsak fehér színbe öltözött. A szivattyú háza ABS burkolatot kapott, melynek tetején találjuk azt a részt, ami használat közben világítani fog (ARGB világítás), ezt be is fogjuk mutatni. Ez a burkolat 270°-ban elforgatható, ami azt jelenti, hogy összeszereléskor nem kell a radiátor rögítésénél azon agyalnunk, hogy a pumpán lévő világítás és logó jó irányba fog e állni. A szivattyú oldalsó részén csatlakozókba lettek rögzítve a csövek, így ezek rugalmasan kezelhetők, amivel a feszülség elkerülhető. 

Amint a fenti képen látható a 56 x 40 mm-es méretű coldplate nem kapott előre felvitt pasztaréteget, ezt majd nekünk kell megoldanunk, ezért is találjuk a tartozékok között a tubus hővezető pasztát. Az is látható, hogy a coldplate kicsit kitüremkedik a pumpa vonalából. Erre azért volt szükség , mert a készítők megnövelték az érintkezési felületet a hűtőfolyadék és a coldplate között a mikrocsatornák módosításával, ami azt a célt szolgálja hogy a processzor hőjét minél intenzívebben vezesse el a hűtés. A szivattyú egy 3 fázisú, hatpólusú motort használ, mely 200.000 órányi terhelést képes elviselni. A pumpa névleges teljesítménye 0,25A 12V-on. A szivattyú maximális fordulatszáma 3000 RPM, ami 20 dBA átlagos zajszintet produkál. Ami a szivattyú fogyasztását illeti, 3W-ról beszélhetünk, 6W-os maximum értékkel. 

A hűtőn három darab 120 x 120 x 25 mm-es, FDB csapágyazással rendelkező ARGB-s ventilátor kapott helyet. Ezek a lekerekített kerettel rendelkező légkavarók 600 és 1800 RPM fordulatszám tartományban képesek működni - ez az adat sajnos nem szerepel a specifikációban, így az alaplapi szoftverből kellett kiolvasnunk - , ami 25,5 és 75,04 CFM közötti légszállítást jelent. A ventilátorok rendelkeznek egy 4 pines PWM csatlakozóval, valamint egy ARGB csatlakozót is kaptak, pontosabban kettőt, ugyanis ezeket a modelleket fűzérbe tudjuk tenni, így az alaplapra csak egyetlen ARGB kábelt kell csatlakoztatni. A ventilátorok kaptak rezgéscsökkentő bakokat a rögzítési pontokra, így a ventilátorok által keltett rezgések nem adódnak át a radiátorra, azon keresztül pedig a számítógépházra.  

Összeszerelés:

A hűtő összeszerelése nem okoz különösebb fejtörést, persze ha az útmutatót a gyártó oldalán megnézzük, de tapasztaltabb versenyzők leírás nélkül is elboldogulhatnak. Első körben a radiátorra felhelyeztük a három ventilátort. Itt felcsavarozáskor figyelnünk kellett arra, hogy a ventilátorok kábelei az alaplapi tálca felé nézzenek majd, mikor a radiátort a gépház adott részéhez rögzítjük.

Mi az Intel LGA 1700-as foglalatra építettük fel az MSI MAG Coreliquid E360-at, ami azt jelentette, hogy a hátlapba be kellett hajtanunk négy kétoldali menettel rendelkező csavart. 

A coldplate-re nekünk kell felcsavaroznunk az Intel specifikus rögzítőket a mellékelt pici csavarokkal. Ezek után jön a pasztázás és a pumpa fixálása a mellékelt csavarokkal az előre felépített rögzítőkre. 


Ha ezzel is megvagyunk, akkor a ventilátort 4 pin-es PWM kábeleit össze kell dugnunk a 3-as kábellel, amit aztán az alaplap CPU fan heather-jére kell dugnunk. A ventilátorok ARGB csatlakozóit füzérbe kötjük, majd a füzér végén található kábelt az alaplap ARGB portjára csatlakoztatjuk. A pumpánál is elvégezzük a csatlakozók bedugdosását. Itt is van egy ARGB csatlakozó, amit ugyancsak az alaplapra kell dugnunk, ahogy a pumpa működtetéséért felelős 4 pines kábelt is. Ha nincs pumpához alkalmas csatlakozónk (12V), akkor használhatjuk a gyártó által mellékelt Molex adaptert, amit a tápegységgel kell összedugdosnunk. 

Hőmérséklet mérés:

A hőmérséklet méréseket a jól megszokott módon az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszer stabilitásteszt alkalmazásával végeztük, a következő konfigurációval:

  • Processzor: Intel Core i5-12600K
  • Alaplap: AsRock Phantom Gaming Z790 Riptide WiFi
  • Memória: Corsair Vengeance RGB DDR5 32 GB 6000 Mhz
  • Számítógépház: Corsair 6500X 

A mérésekhez használt Intel Core i5-12600K processzort gyári órajeleken működtettük és a processzorhűtőnél 1800, 1200 és 900 RPM fordulatszámokat állítottunk be. A gyártó által mellékelt zajcsökkentő adaptert nem használtuk fel. 

Az üresjárati tesztek arra hivatottak, hogy megmutassák, hogy a processzorhűtő egy nem terhelt rendszer processzorát milyen alacsony hőmérsékleten képes tartani. A tesztünkben látható, hogy a Coreliquid E360 partiban volt a bár 240 mm-es radiátorral rendelkező Deepcool LS520-al, de nála ventilátorok jellemzően 450 RPM-el magasabb tempóban forogtak. Természetesen a léghűtéseknél jobban teljesített. 

Aztán jött a terhelés, melyben az AIDA 64 szolgált szaunaként. Itt megmutatkozott a Deepcool LS520 ventilátor fordulatszámban rejlő tartaléka, de csak minimális volt a differencia. Ha visszavettük a fordulatszámot 1200 RPM-re 64°C-ig kúszott fel a hőmérséklet. Ez az érték 900 RPM-es fordulatszámon 67°C lett, ami még mindig bőségesen jó. Összehasonlítva a Deepcool zászlóshajójának számító léghűtésével - AK620 -  a Coreliquid E360 jobban teljesített, hisz fordulatszámban alá tudott menni hasonló hőmérsékleti eredmények mellett. 

RGB világítás:

A ventilátorokon és a pumpa burkolata alatt 16,8 millió szín előcsalogatására képes RGB ledek kaptak helyet, melyekkel számos színes effektet állíthatunk elő az MSI Mystic Light és más gyártók alaplapjainak kompatibilis ( ASUS AURA SYNC, GIGABYTE RGB FUSION 2.0, AsRock Polychrome Sync) szoftverei segítségével. A LED-ek fényereje kielégítő és a szoftver által kreált átmenetek is folyamatosak, tehát nem kell darabos váltásoktól tartanunk, amit egyes ventilátoroknál, vagy pumpáknál már tapasztaltunk.

Összegzés:

Az MSI Coreliquid E360 fehér változata a külsőt tekintve megvett minket. Hűtési teljesítményben maradéktalanuk tudja, amit egy folyadékhűtésnek tudnia kell és az RGB világítás sokat dob az értékén. Ami az ár/érték arányt illeti, az 50.000 forint körüli árcédula egy kimondottan jó árazás a hűtési teljesítmény és a világítás tükrében. Plusz pont, hogy a hűtés támogatja az AMD TR4 foglalatokat, viszont a Coreliquid E360 nem alternatíva azok számára, akik Intel LGA 20xx foglalattal rendelkeznek, hisz ezekkel a megoldásokkal a hűtés sajnos nem kompatibilis.  

Írta: Kocsis Bence