kis-kiraly-cooler-master-mk730-billentyuzet-teszt

Kis király - Cooler Master MK730 billentyűzet teszt

2019. április 23. Ficsor Tamás Perifériák

A gyártó tavaly mutatta be az akkor csúcs billentyűzetét, az MK750-et, ami több szempontból is revolúciót hozott a MasterKeys családba. Ez volt az első olyan billentyűzet, ahol a kapcsolók nem kaptak plusz takaró elemet, (ezt nevezem shieldless dizájnnak) valamint itt láthattuk először a 3 oldalt is világító csíkokat. Idén ennek a testvérét leplezték le és fogom nektek most bemutatni az MK730-at.  

Csomagolás:


Az új MK família dobozának a dizájnja is változott. Mostanában a gyártó nagyon szereti a fekete és a lila színek együttesét, ami itt is tetten érhető. A külső dísz burkon látható maga a termék és annak pár fontos tulajdonsága, amikről olvasni is lehet. A konkrét doboz fekete színű, aminek a közepén a gyártó lila logója kapott helyet. Ebben, pontosabban egy szövet tasakban helyezkedik el a billentyűzet. E mellett találunk még a leírást egy csuklótámaszt, egy 1,8 m hosszú szövet külsejű USB Type C kábelt, egy sapka lehúzót és 9 darab cserélhető lila színű PBT sapkát.

Külső, belső:Mint azt már említettem, az új MasterKeys família tagjai merőben eltérnek az eddig láttotaktól. A 360 x 183,5 x 41,5 mm méretekkel rendelkező klaviatúra egy magaával ragadó dizájnt kapott. Ez köszönhető a fegyver szürke színű, szál csiszolt alumínium elemnek, ami a műanyag házra épül. Viszont ez a rész bőven lenyúlik, körülbelül a billentyűzet házának a felét teszi ki, amitől a termék rettentő masszív lett.

Az alumínium elemből emelkednek ki a Cherry MX RGB kapcsolók, amik ebben az esteben a barna fajta. E mellett még kapható piros és kék kapcsolós változatban is. A Cherry MX Brown RGB a Tactile csoportba tartozik. Ennek az a különlegessége, hogy a pirostól eltérően, de a kékhez hasonlóan ennél lehet érezni a 2 mm-nél lévő nyomáspontot, viszont a kéktől eltérően ez nem jár hanghatással. A 4 mm-es össz út mindhárom esetében állandó. A barna kapcsoló lenyomásához 55 gramm erőt kell kifejtenünk.

A modernebb RGB verzió, annyiban tér el a simától, hogy maga a kapcsolóház átlátszó műanyagból készült. Ennek hatására a LED-ből kiinduló fények jobban és nagyobb terjedelemben oszlanak el a billentyűzet felületén. Ezekre a gyártó ABS sapkákat rakott, de csomag tartalmaz 9 darab lila színű PBT sapkát, amik a WASD, a nyíl- és az ESC billentyűkre illenek.

A már szintén említett világító csíkok a nagy testvér, MK750-nél debütáltak először, amik természetesen itt is jelen vannak. Összesen három ilyen található, a ház két oldalán és az elején. A klaviatúra egyedivé tételét segíti még egy előre elhelyezett műanyag, kissé döntött, zongora lakk fekete dísz lap. Ezen helyezkedik el a csík, középen pedig a gyártó logója, ami szintén világít. A célját abszolút elérte, viszont nem értem miért kellett ezt az ujjlenyomatmágnes anyagot választani.

A billentyűzet hátulján nem látunk semmit viszont a talpán annál többet. Itt van 4 gumírozott láb, amik közül a hátsók kinyithatók. Ezek felett húzódnak a kábel elrendező csatornák, amik középen az USB Type C portnál futnak össze. Ennek segítségével egyszerűen középen vagy akár jobbra és balra is el tudjuk vezetni a kábelt. Sajnos a portnál kialakított hely nem elég tágas, így mikor a vezetéket jobbra vagy balra akarjuk irányítani, az nagyon meg kell törnünk. Szerintem ez hosszútávon nem lesz jó. A kábel a 1,8 m hosszú és fonott külsejű, amihez 1 ms-os válaszidőt társul.

Az F1-től az F12-ig, a nyílbillentyűk és az a felett lévőkön is találunk másdlagos gombokat, amiket az FN funkció gombbal tudunk elérni. Így lehet változtatni a háttérvilágításon, a profilon, a makrók módján, új makrót tudunk létre hozni, valamint a média gombokat is ezzel érjük el, amiknél a némítás nem kapott helyet. Összesen négy profilt tudunk létrehozni, amiknek a beállításai a fedélzeti 512 KB-os memóriában tárolódnak. Ezek megfelelő előhívásáért egy 32bites ARM Cortex M3 mikrokontroller felel.

Az MK730-hoz jár egy műbőrrel bevont puha csuklótámasz is, ami mágneses úton csatlakozik a billentyűzethez. Ennek az alján 6 gumírozott talpat találunk, szóval a leghevesebb gépeléstől sem valószínű, hogy el fog mozdulni.

Szoftver:

A testre szabáshoz nagy segítséget nyújt a Cooler Master Portal szoftver, ami a gyártó oldalán tölthető le. A program kezelő felülete letisztult és jól kinéző, nagyon könnyű benne navigálni. A beállítás négy kategóriába lett sorolva.

Ezek közül az elsőnél a háttérvilágítást lehet meghatározni, ahol több mint 20 effekt áll a rendelkezésünkre. Van itt a szokásos statikus, lélegző, színváltó és szivárvány mellett vannak olyan különlegességek, mint a spektrum szivárvány, eső, hó, kereszt, ütés, tűzgolyó, hullám. A multi layer-es mód volt számomra a legérdekesebb, ahol 4 szinten tudjuk meghatározni, hogy konkrétan, melyik kapcsoló milyen effektet játszon. A makrók létrehozása nem maradhatott ki. A tajvaniak mindig nagy hangsúlyt fektettek erre, nem egy másodlagos gombot direkt ennek szántak.

A Key Map fül értelme kimerül annyiban, hogy le tudunk tiltani gombokat, vagy át fel tudjuk cserélni azok funkcióit. Így például a Win gombot akár az F5-re átrakhatjuk. A profil fül alatt természetesen a rendelkezésre álló négy közül tudunk választani, testre szabni, exportálni vagy a gyári állapotba állítani.

Tapasztalat, vélemény:

Az MK730 nekem nagyon bejött. Egyrészt azért mert én a kompakt kialakítású billentyűzeteket kedvelem, másrészt pedig azért mert nagyon jó a megjelenése. Nagyon el lett találva a fegyver szűrke alumínium lap és a műanyag ház kissé szögletes találkozása, ami a kinézet mellett a merevséget is elősegíti. Ráadásul ezek között húzódik az RGB csík, bár igaz, hogy nem teljes mértékben. A klaviatúra elején lévő kissé döntött műanyag díszlét egyfajta plusz agresszivitást ad a perifériának. Itt csak azt sajnálom, hogy azt a zongoralakk bevonat lett használva. Ez kissé ront az összképen.

Az RGB csíkok jól néznek ki, de nem egyformák, ugyanis az elől lévő sokkal halványabb. Ha azért nem lett vele foglalkozva, mert a csuklótámasz úgyis eltakarja az elég buta döntés volt. Én nem vagyok a csuklótámaszok híve, de ha már volt, akkor használtam. A kiegészítő nagyon kényelmes, de nekem akkor adott jó tartást, amikor a billentyűzettől 1-2 centivel távolabb volt.

Az effektek nagyon szépen mutattak, nem tapasztaltam megakadást. A fényerő változtatásához, nem egy, hanem három gomb áll rendelkezésünkre ugyanis külön külön lehet az R, a G és a B értékeket változtatni. Viszont ha nem akarjuk, hogy az alapértelmezett effekt nagyban torzuljon és halványuljon, akkor csak a B értéket, vagyis az F4-et kell nyomogatnunk. Az Fn gombbal minden világítási módot elérünk és azokat testre is tudjuk szabni. Ugyan ez a helyzet áll fent a makrózás terén is, így a szoftvert nem kötelező feltelepíteni.
A gépelés mennyei érzése nem változott, ugyan azt a minőségi Cherry MX Brown kapcsolót kapjuk, mint korábban. Ha új mechanikus billentyűzeten törném a fejemet, akkor az MK730 benne lenne a választási lehetőségek közül, mivel: mechanikus, kompakt, megnyerő egyben agresszív és gamer megjelenésű, RGB-s. Viszont a némító gomb hiánya, lehet döntő ok lenne. Minden esetre, aki e nélkül is tud élni és a felsorolt szempontok tetszenek neki, az nagyon jól fog járni ezzel a billentyűzettel, ami 35 ezer forinttól megvásárolható.

Írta: Ficsor Tamás