kompakt-mindenes-msi-nightblade-b85c/2015/09/22

Kompakt mindenes: MSI NightBlade B85C

2015. szeptember 22. Herczeg Balázs All-In-One PC

Ha az MSI-re gondolunk, nem biztos, hogy rögtön a gyártó Barebone PC-je, a NightBlade jut eszünkbe, pedig egy ilyen hatalmas multinál már számításba vehetjük a hasonló próbálkozások piacra dobását. Vegyük példának az Asus ROG szériáját. Gondolom, senkinek sem kell bemutatnom a ROG TYTANT vagy a ROG G szériájú Steam PC-ket. Az MSI is kihajózott a gamer barebone PC-k piacára egy remekül konfigurálható PC piacra dobásával. Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy ez a teszt egy kicsit rendhagyó lesz, ugyanis jóval kevesebb benchmarkot futtattunk le azon oknál fogva, hogy a gépben szereplő VGA-t már korábban leteszteltük.

DSC03351

MSI NightBlade B85C

A NightBlade PC-k széles választéka érhető el a piacon, kapható gyengébb és kapható erősebb változat is. A nálunk járt B85C az olcsóbb szegmensbe tartozik, ráadásul abból is a belépő szintű, GTX 750 Ti-vel szerelt változatot kaptuk meg. De miért is jó az MSI NightBlade? Először is kompakt, másrészt könnyedén szerelhető, emellé pedig még bővíthető is (már amennyire bővíthető). Egyelőre a gép 3 változatban kapható, melyeken belül különböző hardverekkel szerelt gépek közül választhatunk. Mi is a három változat? B85C, B85, Z97. Értelemszerűen a B85 chipsetre épülő PC-kben egy igen nagy hiány lép fel, mely a túlhajtás teljes mellőzését eredményezi, persze csak processzor tekintetében. A Z97-es változat már pótolja ezt a hiányt, így tuning megszállott barátaim nyugodtan játszadozhatnak a szorzókkal és a feszültségekkel. A gépek alapvetően Windows 8.1 operációs rendszerrel érkeznek, de az új verziókon már egy előretelepített Windows 10 Home fogad minket. Mivel a tesztgép nem egy mai gyártmány, így a Windows 10 előnyeiről le kellett mondanom. Furcsa érzés visszaszokni 8.1-re, de megszokható.

11989275_972229499506177_1891484849_o (1)

A NightBlade PC-k fekete házban érkeznek, melyek 16 Literes kapacitással rendelkeznek. Mivel a gépházak szabvány méretűek, így mindhárom verzióról elmondható, hogy 345,8 x 277,3 x 175,7 mm-es méretekkel rendelkeznek. Akár hogy is nézzük, ez rendkívül kicsi, akkor mégis hogy rendezte be az MSI a gépet a legújabb és leggyorsabb hardverekkel? Egyszerűen, de zsúfoltan. Gépszerelésnél gondolom sokan éreztétek már azt, hogy akárhogy próbáltok nekifutni a szerelésnek, valahogy hiányoltátok a helyet, nem fértetek el rendesen. Ha valaki már eddig sem szerette ezt, az nehogy szétszedjen egy NightBlade PC-t, mert menten elájul a helyhiány puszta látványától. Ez hosszútávon a PC-nek sem egészséges, hiszen gátolja a szabad légáramlást. Nem beszélve a processzorhűtő kicsi méretéről. Ugyan nem teljesen az Intel gyári hűtője lett felszerelve (le lett cserélve a ventilátor, hogy ne legyen feltűnő), de sajnos elég hangos működést tud generálni.

DSC03340

A gépház rendkívül szép, fekete külsővel rendelkezik. A ház eleje letisztult, szálcsiszolt felület. Itt kapott helyet a vertikálisan elhelyezett BluRay író is (meg is van mi dobja a gép árát). A felület alatt egy lábat találunk, ami mögött egy szellőző felület kapott helyet. A szálcsiszolt fémlap felett találhatjuk a vezérlőpanelt, ahol megtaláljuk a bekapcsoló gombot, a merevlemez és a wifi visszajelző ledecskéit, az audio –ki és a mikrofon bemenetet, illetve itt kaptak helyet az előlapi USB portok is, melyekből kettő USB 2.0 és kettő USB 3.0-ás portok. Illetve, helyet kapott itt egy világítást bekapcsoló gomb is, ami a láb és a fémlap közötti szellőzőfelület világítását kapcsolja be. Rendkívül szép vörös színben pompázik olyankor a felület.

DSC03344

A gépház oldalán megtalálhatjuk a gaming dragont is, illetve néhány szellőzőrácsot, amiknek akkora esztétikai szerep nem jut, mint amennyi kellene. Ha pedig elérjük a gépház hátulját, meglepődhetünk, ugyanis rendkívül jó rögzítési módszert talált ki az MSI az oldallapok rögzítéséhez. Mindössze 2 kapcsoló elhúzása elegendő ahhoz, hogy az oldallapokat le illetve fel tudjuk csúsztatni. Ötletes.

DSC03578

A NightBlade PC-k alapjául Z87i Gaming AC alaplap szolgál. Mivel nem akarom túlzottan ecsetelni az alaplap tulajdonságait, hiszen majdnem ugyan azt tudja, mint a már korábban tesztelt Z97i Gaming AC, csak néhány általános infót mondanék el a lapról. Az alaplap 2 db DDR3-as memóriaegységet képes fogadni, ráadásul beépített wifi-vel és BlueTooth-al rendelkezik. A hátlapon 4 USB 2 és 2 USB 3 csatlakozót találhatunk, egy optikai S/PDIF kimenet, egy PS/2 bemenet, egy LAN csatlakozó, audio csatlakozók, egy CMOS clear gomb, egy DVI, egy HDMI és egy Display-Port társaságában. Az alaplapban egy Core i5 4460 bújik meg, mely 3,4 GHz-es alap órajellel rendelkezik, illetve 4 fizikai magot kapott, melyek együttes fogyasztása maximálisan 84 W-ot eredményez. A processzor 6 MB Smart gyorsító tárral rendelkezik, illetve 22 nm-es gyártástechnológiával készült. A Haswell alapokon nyugvó processzor beépített HD 4600-as integrált VGA-val rendelkezik. A tesztgép mindössze 4 GB DDR3-as, 1600 MHz-es memóriával érkezett, így memória tekintetében elengedhetetlen a későbbi bővítés. Tárkapacitás tekintetében egy WDC Caviar Blue, 1TB-os SATA III-as HDD szolgált, mely írási és olvasási sebessége egész kellemes, köszönhetően a 7200-as fordulatszámának, de a 100%-os HDD használati hibát ez sem képes kiküszöbölni (ha van igény rá, csinálhatok egy tutorial videót, ami ismertetné a hiba orvoslásához kellő lépéseket). A tesztgépen kivételesen killer LAN kapott helyet, de vigyázzatok, ugyanis nem mindegyik NightBlade rendelkezik ezzel az extrával. Tápegység tekintetében egy 80 + Bronzos, 360W-os tápegységet kapunk, ami ugyan nem sok, de egy későbbi VGA bővítéshez (pl GTX 960) még elegendő lehet. Ha pedig a VGA-nál tartunk, megemlíteném, hogy a már korábban tesztelt és ajánlott díjat bezsebelő, GTX 750 Ti. Aki részletesebb leírást és tesztet szeretne a VGA-ról, az tekintse meg korábbi tesztünket.

Csomagolás + extrák

DSC03579

A csomagolás a megszokott MSI Gaming dizájnt kapta. Egy jó kép a termékről, fekete alap némi piros átmenettel, és egy Gaming dragon logó. Egyszerű, de nagyszerű. Extrákkal sem vagyunk túlzottan ellátva, ugyanis egy Driver telepítő DVD-n, egy Xsplit telepítőn (nem értem miért kellett ehhez külön DVD), Wifi antennákon, 1 meghajtó tárolón, néhány kábelen és a szokásos papírokon kívül semmi extrát nem rejt a doboz.

DSC03580 DSC03581

Specifikációk

  • MSI Z87i Gaming AC
  • Intel Core i5 4460
  • MSI GTX 750 Ti non OC
  • 4 GB DDR3 1600 MHz
  • WDC Caviar Blue 1TB 7200 RPM
  • Windows 8.1 64 bit
  • 360W 80+ Bronze PSU

Tesztek + használat

Egyrészt mivel már korábban teszteltük a videokártyát, másrészt pedig mert a főiskola remek időszivattyú, mindösszesen 3 tesztprogramot sikerült lefuttatni. Ezek között persze ott szerepelt a GTA 5, a Tomb Raider és a Bioshock Infinite is.

kep2

kep1

kep3

A mérésekből látható, hogy hatalmas visszalépés nem tapasztalható az OC-s és az OC nélküli VGA között, ha pedig valakit csak a GTA 5 érdekel, az nyugodtan játszhat vele Very High beállítások mellett 1080p-ben is.

Ami viszont aggasztó volt, az a gép hangja, ugyanis használat közben rettenetesen magas, süvítő hangot ad ki magából, FOLYAMATOSAN. Ha megszokja a fül nincs gond, de akiknek érzékeny a füle a magas hangokra (pl nekem), annak nem lesz a legjobb barátja a NightBlade. Hőmérséklet tekintetében egész biztató a gép. Hőmérséklet tekintetében ugyan nem fogjuk elérni az Antarktisz napi középhőmérsékletét, de legnagyobb terhelés esetén is a processzor tisztességes 38°C és 68°C között operál, köszönhetően a lecserélt ventilátornak.

Összegzés

Vegyes érzelmeim vannak a NightBalde-del kapcsolatban. A gép maga remek, csak néhány kisebb hiba van benne, ami viszont nagyon az ember agyára tud menni. Viszont ha ezektől eltekintünk, akkor egy remek gépet kapunk az MSI-től, igaz, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk érte, hiszen a videokártya nélküli verziókért kell 140 000 forintot fizetnünk, hát még ha VGA is lenne benne. Ettől függetlenül a gépet leginkább azoknak ajánlom, akik szeretnének egy kompakt, erős, előre összerakott gépet vásárolni egy megbízható márkától!

ajanlott[1]

A tesztben szereplő gépet köszönjük az MSI Európai képviseletének!

msi-corporate_identity-logo-blue-rgb

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: