leghutes-24-magos-processzorra-thermaltake-toughair-510-teszt

Léghűtés 24 magos processzorra? – Thermaltake Toughair 510 teszt

2023. november 27. Herczeg Balázs Hűtés

A kiváló számítógépházairól, hűtéseiről és tápegységeiről is ismert Thermaltake nevét nem hiszem, hogy sokaknak kell bemutatnunk, hiszen a Tajvani gyártó már 1999 óta foglalkozik különböző komponensek gyártásával, manapság pedig igencsak egyedi ventilátorokat dobott piacra a SWAFAN sorozattal, de a Toughfan ventilátorai is igencsak jó hűtési teljesítményt nyújtanak felhasználási környezettől függetlenül. Ezúttal egy olyan terméket próbáltunk ki a gyártó kínálatából, ami továbbfejlesztett Toughfan ventilátorokat használ. Ezúttal az univerzális processzorkompatibilitással bíró Toughair 510 processzorhűtőt teszteltük le, aminek a hűtési képessége igencsak lenyűgözött minket, de ne szaladjunk ennyire előre.

A hűtés egy fekete-szürke dobozban érkezik, ami a márkára jellemző identitást is jól tükrözi. A dobozt kinyitva a szivacsba csomagolt hűtőborda, két ventilátor és egy kiegészítőket rejtő kartondoboz tárul elénk. Ez utóbbiban találjuk a rögzítőkereteket, a hűtőpasztát, a paszta felkenéséhez szükséges segédeszközöket és a csavarokat is. Érdekesség, hogy a csomagba került egy méhsejtrácsos mintázatú keret, ami a paszta egyenletes felkenésében segít méhsejtrácsos alakzatban, ami azért előnyös a gyakorlatban, mert így egyenletesebben tud szétpréselődni a paszta a processzorsapka és a hűtés között.

A Toughair 510 egy két ventilátorral érkező toronyhűtés, ami egy 46,6 mm-es vastagságú és 123 mm-es szélességű és magasságú alumínium hűtőbordát használ a processzor lehűtésére. A hőátadásért 4 darab 6 mm-es átmérőjű réz hővezető cső felel, amelyek U alakban szelik át az alumíniumbordát és közvetlenül érintkeznek a processzor sapkájával. A lamellás alumíniumborda nem mellesleg aszimmetrikus kialakítású lemezeket használ, amik a gyártó szerint nagyobb légáramlást tesznek biztosítanak és csökkentik a turbulens levegő kialakulásának esélyét. A processzorral érintkező felület azonban barázdás csiszolást kapott, ami elméleti szinten egy kicsit nehezíti a hőátadást egy tükörsima felülethez képest, azonban a hűtés ennek ellenére is remekül teljesített. Nem mellesleg pedig a hűtés önmagában 180 W-os hűtési teljesítményre lett értékelve, ami elsőre nem hangzik túl biztatónak, azonban a teszt során kellemes csalódást okozott.

A Toughair toronyhűtés a Toughfan ventilátorok továbbfejlesztett, egy kifejezetten léghűtésre tervezett változatát használják, amik 58,35 CFM-es légáramlást és 2,41 mmH2O statikus nyomást biztosítanak maximum 22,6 dBA-s zajszint mellett. Ez a zajszint igen alacsonynak számít, pláne, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezeket az értékeket 2000 fordulat/perces sebességgel éri el a ventilátor, ami a zajszintjéhez mérten kifejezetten gyorsnak számít. A ventilátor egyébként 4 pines PWM csatlakozással rendelkezik. Mivel a Toughair 510-hez rögtön két ventilátort is kapunk, érdemes azok sebességét szinkronizálnunk, amikhez szerencsére kapunk egy Y-adaptert is a csomagolásban.

A Toughair 510 felszerelése közepesen nehéznek mondható, aki már szerelt fel processzorhűtést az alaplapjára, annak nem fog különösebben problémát jelenteni, azoknak viszont, akik csak gyári hűtéseket használtak eddig, meggyűlhet vele a bajuk, főleg, ha az általánosnál magasabb RAM-modulokat használnak a számítógépiekben. Utóbbi esetén a már érdemes előre felrögzíteni a ventilátorokat a hűtőborára, így nem fognak a magasabb RAM-modulok sem problémát okozni. A rögzítőkeret felszerelése igen egyszerű, a fekete műanyagkeretet az alaplap hátoldalához fogva a fekete műanyagcsavarokkal kell feltennünk, majd a másik oldalról a műanyag hengeranyákat csak rá kell húznunk a csavarokra. Ha ez megtörtént, jöhet a fémkeret, amit a fekete rögzítőanyákkal tudunk a helyére szorítani. bármiféle csavarhúzó szükséglete nélkül. Miután a processzorra felkerült a paszta, feltehetjük rá a hűtőbordát, amit egy kis fémlemezzel tudunk a rögzítőkeretre csavarni csavarhúzó segítségével. Ha az alaplapban még nincs benne a memória, ilyenkor tudjuk felpattintani a két ventilátort a bordára. Ez előtt azonban a két-két fekete rögzítőmechanizmust fel kell csavaroznunk a ventilátorokra. A ventilátorok felpattintását követően a PWM-csatlakozókat össze kell kapcsolnunk az Y-adapterrel, majd végül azt kell az alaplap CPU_FAN csatlakozójára húznunk.

Tesztkonfiguráció

A hűtést egy 13. generációs Core i7 13700K processzoron teszteltük limitált (165 W) és feloldott power limites (PL) beállításokkal 1,185 voltos statikus magfeszültséggel nyitott gépházban. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a processzor körül a hagyományos rögzítőkeret helyett a Thermalright LGA1700-BCF CPU-kerete volt, ami alapvetően egyenletesebb rögzítést és jobb érintkezést biztosít. Ennek hiányában, dinamikus feszültség mellett egy zárt gépházban ettől magasabb eredményeket mértünk volna. Érdekességként a hűtést egy Asetek dizájnon alapuló folyadékhűtéssel, az XPG Levante 240-nel hasonlítottuk össze.

Eredmények

Igazán meglepő volt látni, hogy egy 240 mm-es vízhűtéshez képest nem volt túlzottan nagy lemaradásban a Thermaltake hűtése.

Nyitott gépházas konfigurációban közel úgy teljestett, mint egy vízhűtés zárt gépházban. Ilyen esetben a PL limittől sem kell túlzottan tartanunk, hiszen a processzor képes lesz a 115°C-os határ alatt maradni. Persze senki se várjon el tőle olyan teljesítményt, mint egy folyadékhűtéstől, hiszen nyitott konfigurációban a folyadékhűtés jelentősen jobb volt, azonban ettől függetlenül el kell ismernünk, hogy a Toughair 510 egy kifejezetten erős és kompakt léghűtés lett.

Végszó

A Toughair 510 egy összességében meglehetősen kellemes csalódás volt tesztelni, hiszen képes volt megfelelően kordában tartani egy 24 magos Intel processzort kontrollált körülmények között, ráadásul mindezt kellően halkan tette. A szerelése közepesen nehéz, cserébe viszont nem foglal el túl sok helyet a gépházon belül. Nekünk kifejezetten tetszett a hűtés, és nyitott gépházas rendszerekhez kordában tartott beállítások mellett még akár egy 12. és 13. generációs Intel Core i7 processzor mellé is tudjuk ajánlani. Sőt, ha K jelzés nélküli processzort választunk, akkor a hűtés szinte garantáltan kordában fogja tudni tartani a processzort. A hűtést a GAMERSLife oldalán tudjátok megvásárolni.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter