masodik-felvonas-cooler-master-masterset-ms120-teszt/2017/10/14

Második felvonás – Cooler Master MasterSet MS120 teszt

2017. október 14. Ficsor Tamás

Napjainkban jóformán csak a Cooler Master-től kapunk gazdaságos, nem annyira a zsebünkbe nyúlós viszont jó minőségű billentyűzet+ egér párost. Gondolok itt a Devastator-ra, az Octane-re, amik nem mellesleg magyar kiosztásban is elérhetők. A MasterKeys termékcsalád elindulta után pedig kaptunk egy remek MasterKeys Lite L combót, ami még most is kb 15 ezer forintért nagyon megéri. Vajon a szinte tökéletes Lite L után mi újat tud mutatni a gyártó a MasterSet MS120-al?

Csomagolás:

Az egéren és pár feliraton kívül a tavalyihoz képest nem sokban változott a doboz dizájnja. A külsőhöz képest a belső szinte ugyan az, azaz a becsomagolás módja sem változott. A két periférián kívül még a dobozban találunk egy rövid leírást, bár ez a nálam nem volt. A papiros hiánya könnyen betudható annak, hogy egy teszt példányról van szó.

A billentyűzet

Külső:

Első ránézésre azt gondolhatjuk, hogy ez a tavalyi modell, de nem az. Viszont, ha úgy nézzük, akkor félig igaz az állítás. Az 441 x 132.5 x 38 mm klaviatúra hozza a MasterKeys-ek által „divatba” hozott letisztult és egyszerű dizájnt. A billentyűzet csak egy nagyon minimális kávát kapott, ami jobb látványt, valamint több helyet ad, ami jól jöhet a szűk asztaloknál. A billentyűzet matt fekete fényezést és műanyag burkolatot kapott. A numerikus rész felett találjuk a visszajelző fényeket, amik fehéren világítanak: N- Num Lock, C- Caps Lock, S- Scroll Lock. Ezek mellett helyet kapott egy G, ami kéken világít, ha lezárjuk az egész billentyűzetet és pirosan, ha hatástalanítjuk a Win gombokat. A Lite L-tól eltérően „kapcsoló szerkezetek” (ez még mindig nem mechanikus) jobban látszanak, viszont nem teljesen. Úgy is mondhatnánk, hogy az MS120 félig frameless stílust kapott, ami véleményem szerint nagyszerű egyrészt a fények, másrészt pedig a takarítás miatt. Maguk a kapcsolók és körülöttük lévő felület fehér színű műanyaggal lett kitöltve, ami inkább a fények jobb szétoszlását biztosítja.

A klaviatúra alját most sem bonyolították túl, szinte teljesen ugyan az, mint a Lite L-nél. Szemmel láthatóan csak a felént eső talpak alakja változtak meg. Szerencsére a két hátsó kinyitható talp gumi borítású. Nagy erő hatására is elég jól tartja magát klaviatúra. A Lite L a tapadás tesztjén valószínűleg azért bukott meg, mert pár nappal előtte lett Pronto-ztatva a fa íróasztalom. A géppel való kommunikáció 1,8 méter hosszú, gumi bevonatú USB 1.1 kábelen keresztül történik 125 Hz-en.

Belső:

Az MS120 nagy újdonsága az újra gondolt Hybrid Mem-chanical kapcsolók, amiket clicky switch-nek becéznek. Ha a Lite L-nél azt mondtam, hogy az egy Cherry Blue-ra hasonlít akkor óriásit bakiztam. Az MS120 hasonlít a Cherry Blue-ra, de sajnos csak egy „olcsókínai” Blue kapcsolóval tudtam összehasonlítani. A lejjebb lévő videóban hallhattok mindent. Az új hibrid kapcsoló a mechanikusokkal megegyező élettartammal bírhat (gyártó szerint), ami 50 milliós leütést jelent. Természetesen lehetőségünk van több gomb egyszeri lenyomására, de ahogy a Lite L-nél is úgy itt is csak 26 gombra terjed ki ez a funkció.

Az MS120 per-key RGB LED megvilágítással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy minden sapka alatt 1-1 LED dióda található. Sajnos a szoftveres testre szabhatóságról ismét le kell mondanunk, így a gyárban belőtt effektek között tudunk válogatni az FN gomb segítségével. Az effekteket a funkció billentyűkön keresztül érhetjük el. Az F1-F4-ig választhatjuk ki és állíthatjuk be a statikus árnyalatokat. Az F5-el barangolhatunk az előre konfigurált effektek között, melyből 9 van. Az F6-al van lehetőségünk egyes módnak az irányát az F7-el pedig a sebességét megváltoztatni. Az F9-re raktak egy normál, mg az F10-re egy turbo opciót. Az utóbbival „gyorsabban” írhatunk. Az F11-el lezárhajtuk az egész klaviatúrát, míg az F12-vel hatástalanítani tudjuk a Win gombokat. A média lejátszásnál használható alapvető elemek, mint a Start és a Stop a nyílbillentyűk feletti gombokra kerültek. A fények kikapcsolását az Esc-el tudjuk elvégezni.

Az egér

Külső:

A szett másik tagja a 118 x 78.5 x 39.5 mm-es egér nagyon hasonlít a múlt hónapban bemutatott MasterMouse MM520-ra, mely a Spawn újra gondolt változata. Az egér teljes mértékben matt fekete külsőt kapott, mint ahogy a billentyűzet is. A műanyag háznak nagyon jó a minősége és a fogása. Jobb oldalra kaptunk egy gumi réteget is, viszont ez a bal oldalt már hiányzik. A matt dizájnt egyedül a fényes CM logó és a görgő mögött lévő fényes DPI váltó töri meg. A nagy feketeséget pedig a sötét szürke görgő. Jobban megnézve minden világító rész ilyen színt kapott, ami annak is betudható, hogy ezek a részek átlátszók.

A géppel való kommunikáció 1,8 méter hosszú gumi bevonatú USB 2.0 kábelen történik.

Belső:

Az egér alján 3 nagy méretű teflon talp kapott helyet. Innen láthatjuk az szenzor optikáját, mely Pixart 3050 típusú. A fő gombok alatt Omron kapcsolók kaptak helyet. Mivel az egérhez sem jár szoftver, így csak a gyárban beállított 4 DPI értékek között tudunk válogatni, amik 500, 750, 1500, 3500. Minden szinthez más szín társul, amik sorrendben a következők: piros, kék, lila, világoskék (vagy fehér). Sajnos a szintek színei nem változtathatók, viszont a hátul lévő élnél igen.

Az egér hátsó éle 8 féle színben (világoskék, sötétkék, rózsaszín, fehér, piros, narancssárga, citromsárga, zöld) tud pompázni és 2 féle módban (statikus, color cycle). Az effekt változtatásához a DPI-t és a görgőt kell egyszerre megnyomni. A Color Cycle mód 3 féle sebességét a DPI + hátra gomb meg nyomásával érhetjük el. Statikus módban a 8 féle szín között a DPI + előre gomb kombinációval tudunk barangolni. A fények kikapcsolását a DPI + jobb klikkel tudjuk elvégezni.

Tapasztalatok, vélemény:

Elég megoszló vélemény alakult ki bennem. Az MS120 combó egyaránt jó és rossz is. Először is szerintem csak rontottak azon, hogy ennyire mechanikus szerűvé tették a billentyűzetet. A mechanikus nem azt jelenti, hogy kattog. Ez máris egy döntő tulajdonság, hisz aki nem szereti, hogy hangos, kattogós a klaviatúrája, ráadásul a Blue-hoz hasonlóan minimum 50 grammot kell kifejteni a lenyomásokhoz, az biztos el fogja kerülni ezt a lehetőséget. Technológiailag viszont érdekes, hogy olyan tökélyre fejlesztették ezt a „kapcsolót”, hogy pontosan a kattanásnál van az érzékelési pont. Ez ugye a Lite L-nél nem így jött össze.

Ami még gond volt a tavalyi modellnél az a Turbó módban való játszás. Rainbow Six Siege-nél például a futás nem úgy működött ahogy kéne, ugyanis, ha egyszerre oldalra és előre is rohannék akkor egyszerűen megáll a karakter. De ugyan ez van, ha direkt lassan akarok menni. A reinforce felrakása pedig ugyan csak nem megy ebben a módban. Talán szövegszerkesztésnél jöhet jól ez a Turbó opció, ahol a kurzor sebessége megnő, viszont előfordulhat, ahogy nálam is, hogy Ctrl+s mentésnél oda lő pár s betűt. Továbbá az is egy bosszantó probléma volt, hogy a hosszú i-t nem mindig vette be. Mivel US kiosztású példány volt nálam, amin mindkét Shift hosszú, így az Altgr+j kombinációval lehet hosszú i-t írni, de a billentyűzet hajlamos volt ezt figyelmen kívül hagyni. Azt jó volt látni, hogy a világításon javítottak: félig frameless dizájn és új effektek. A színek még mindig gyönyörűek. Esztétikai hibaként említeném meg a Del és a bal oldali Win gomb alatt lévő fehér borítást, ami jól láthatóan elcsúszott.

Az egér világítása annyira nem jött össze, mint a klaviatúrán. Azt bántam, hogy a DPI szintekhez egy-egy szín társul, ami állandó a görgőnél és a logónál. Így következik az, hogy az 500-piros, 750-kék, 1500-lila, 3500-fehér (vagy világos kék?). Két szintnél véltem felfedezni problémát, és nem tudtam eldönteni, hogy melyik szín a valós. Az 1500-as DPI-nál a görgő színe kékesebb, a lila logónál, a 3500-as DPI-nál pedig míg a görgő világos kék, addig a logó fehér. Viszont az alsó élnél kialakított fény szép és jól is néz ki. Ami még zavaró volt az egérnél az megint csak a nagy emelési magasság. A bakikon kívül a egér nagyon kényelmes fogást biztosított.

Remélem a következő ilyen kombóban a gyártó egy kevésbé kattogós hybrid mem-chanical kapcsolót fejleszt ki, valamint elérhetővé teszi azt, hogy az egéren lévő egyes DPI szintekhez tartozó színeket változtatni tudja a felhasználó. Persze, akiknek ez a stílus bejön annak jó vétel lehet ez a kombó, főleg úgy, hogy magyar kiosztásban is kapható kb. 22 ezer forintos áron. Sőt, ha ez a fajta egér nem jön be akkor a tavalyi modellel ellátott kombó is elérhető MS121 néven.

Cooler MAster MasterKeys Lite L teszt: Klikk

Írta: Ficsor Tamás