milyen-processzort-vegyek-avagy-mi-a-kulonbseg-a-core-i3-i5-i7-i9-kozott

Milyen processzort vegyek, avagy mi a különbség a Core i3, i5, i7, i9 között

2019. április 24. Tóth Ádám Processzor / Hardver

Mielőtt bármi komolyabb témába ásnánk magunkat, hozzátenném, hogy ez most itt kifejezetten azt Intel oldaláról szól, természetesen AMD-t is érdemes lehet választani számítógép újítás/vásárlás esetén, azonban egy viszonylag nagy változáson esett át a mainstream, azaz az egyszerű felhasználóknak szánt processzorcsalád.

Na de mi változott?

Előzőleg már írtunk arról, hogy mi a különbség a Core i3, i5, i7 között, mely a 8. generációt, azaz a Coffee Lake architektúrát követően teljesen elavulttá vált (régi cikk itt). Azonban most az általános kérdésekre igyekszünk egy cikk keretében választ adni arra a kérdésre, hogy mégis mi változott?
Röviden tömören: gyakorlatilag minden. Kicsit jobban belemélyedve leginkább a magok számáról beszélünk, mikor azt mondjuk, hogy minden, hiszen az egész felhozatal egy kicsit elcsúszott.

A korábbi 2 maggal, illetve 4 szállal dolgozó i3 átváltozott az amúgy régebben i5 processzorokban található 4 mag 4 szálra. A 8. generációval az i7, illetve az i5 6 magosak lettek, melyek esetén az i7 6 magját még megfejelte egy Hyper Threading, tehát ott már 6 mag, 12 szálról beszélhetünk.

Mindezt a 9. generáció, azaz Coffee Lake Refresh még jobban megcsavarta. Ugyan az i3 és i5 alapvető tulajdonságai, azaz a magok száma maradt, de az i7 8 magos lett, melyből kiszedték a Hyper Threading technológiát, így az 8 maggal és 8 szállal rendelkezik. Mindezt teljesen érthetetlenné téve az Intel beiktatta még az i9-et is a mainstream Core processzorcsaládjába, mely lényegében egy i7-es, csak 16 szálon fut, tehát megkapta a Hyper Threading technológiát így ezzel 4 szegmensre osztva a Core szériát, mindezt úgy, hogy az i3-as sorozatban is helyt kapott a K-s, azaz a szorzózármentes változat.

A grafikont illetően megjegyezném, hogy az i7-6900K már egy 2011-es foglalatú, 8 magos, illetve 16 szálas processzor, továbbá az i9-7900X egy X szériás, 2066-os 10 maggal és 20 szállal dolgozó processzor. Mindezt összevetve az eredmények nem is olyan rosszak. Az összes információ a Geekbench hivatalos oldaláról van.

Íme egy táblázat, mely összefoglalja az alábbiakat:

Név:

Intel® Core™ i3-9350K
Intel® Core™ i5-9600K Intel® Core™ i7-9700K Intel® Core™ i9-9900K
Magok: 4 6 8 8
Szálak 4 6 8 16
Órajel 4.00 GHz 3.70 GHz 3.60 GHz 3.60 GHz
Turbó Órajel 4.60GHz 4.60GHz 4.9GHz 5.00GHz
Cache 8 MB SmartCache 9 MB SmartCache 12 MB SmartCache 16 MB SmartCache
TDP 91 W 95 W 95 W 95 W

Jó, de melyiket vegyem?

Míg 4-5 évvel ezelőtt az i7 már inkább komolyabb, hardverigényesebb szoftverekhez volt szükséges, úgy az elmúlt pár évben szimpla játékhoz is szükséges volt már pár esetben az i7, hiszen a játékfejlesztők jobban ráfeküdtek arra, hogy több magot használjanak ki, ahelyett, hogy egy magból sajtolják ki azt, amit még lehet.

Alapvető FullHD felbontásban való játékra teljesen megfelelő választás lehet egy Core i3, legyen itt szó 8., vagy 9. generációról. Azonban ha talán a FullHD fölé lőnénk felbontásban, oda már elkél egy i5.

Mivel alapvetően már igencsak magas órajelen ketyegnek a mai processzorok, 4K játékra az i5 abszolút elégséges lehet, míg az i3 szinte minden játékban megállja a helyét, bármilyen beállítások mellett FullHD felbontásig.

Az i7, illetve i9 ereje inkább munkakörnyezetben mutatkozik meg, hiszen a 8 magot, vagy a 16 szálat nem minden alkalmazás tudja kihasználni. Én személy szerint egy i7 9700K-val rendelkezem és a játékok alig használják a processzort, inkább izzasztja meg egy videovágás, vagy szoftver buildelés.

Összegzés

Mindezekből levonva a konzekvenciát igencsak nagy változáson ment át az Core széria, gyakorlatilag minden eddigi hagyományát felrúgta az Intel, mely leginkább az AMD Ryzen architektúra megjelenésének köszönhető. Emiatt játékra már az i3, i5 sorozat is bőségesen megteszi, míg az i7, illetve i9 komolyabb munkára ajánlott, így könnyen alakíthatjuk az egyszerű 1151-es foglalatunkat workstation számítógéppé, nem szükséges X szériás processzort használnunk.

Zárógongolatként egy tanács: jó dolog, ha erős a processzorunk, de ne felejtsünk el egy komolyabb videokártyába is befektetni, ha elegendő FPS-t szeretnénk játékainkban!

Videokártya TOP 100 ranglista

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban