core-i3-i5-i7-mi-a-kulonbseg-gyorstalpalo/2014/03/03

Core i3, i5, i7: Mi a különbség? Gyorstalpaló

2014. március 03. Kocsis Bence Processzor

Frissített cikk 2019 ITT

Annak ellenére, hogy ezek az elnevezések már néhány éve a köztudatban vannak, mégis sokan gondolkodóba esnek, mikor egy Notebook jobb alsó sarkában meglátják a core i3, i5, i7 feliratot, vagy asztali számítógépükbe processzort keresnek, hisz nem tudják mit is takar valójában a processzor elnevezésében szereplő előtag. Természetesen, aki benne van a számítástechnika világában, most egy jót mosolyog, hisz tapasztalt felhasználó révén a kis ujjában van a válasz, de azért sokan vannak úgy vele, hogy nem tudják, milyen hatással van ez az előtag a processzor teljesítményére.

Első körben természetesen el lehet mondani, hogy minden esetben a Core i7 jobb, mint a Core i5, de a Core i5 is jobb, mind a Core i3. Ez minden esetben igaz, de azért nem ilyen egyszerű... A cikket az Ivy Bridge asztali platformra építjük, mely a 3. generációját képviseli az Intel Core processzorainak. Az Ivy Bridge család nem csak az említett előtaggal rendelkező modellekből áll, hisz itt találunk Intel Celeron és Intel Pentium processzorokat is, melyeket onnan ismerünk fel hogy G előtagot kaptak, tehát például egy Celeron lehet G1620, míg egy Pentium lehet G2120.

Melyek is a főbb tulajdonságok, amik megkülönböztetik az említett processzorokat egymástól?

Magok száma:

Az Intel Celeron és Intel Pentium "G" modellek kizárólag 2 magosak, ugyanúgy, mint a Core i3 jelzésű processzorok. Itt jön egy ugrás, hisz a Core i5 modellek szinte mindegyike 4 fizikai maggal rendelkezik (Core i5-3470T, 2 magos) és a magok számában nincs különbség a Core i7 processzorokkal, hisz azok is 4 maggal rendelkeznek. Vannak olyan Core i7 modellek is egy jóval magasabb árszegmensben, amelyek nem négy, hanem hat maggal rendelkeznek, ilyen a Core i7-4960X

Szálak száma:

A processzor magok száma nem minden. Fontos szempont az is, hogy az illető processzor hány szálon képes dolgozni. Az Intel bevezette a Hyper -Threading technológiát, mely lehetőséget ad arra, hogy a processzor magok több szálon dolgozzanak. Ennek eredményeképp a több szálon dolgozó processzorok nagyon teljesítményre képesek bizonyos számítási feladatoknál. Játékoknál a több szál szinte semmi előnyt nem jelent, de a tömörítésnél, videó szerkesztésnél és ehhez hasonló feladatoknál komoly teljesítmény többletet jelent.

A Core i3 modellek  4 szálon képesek dolgozni, ugyanúgy mint a  négymagos Core i5 modellek mindegyike(- 3470T). A Core i7 modellek itt már előnyben vannak, hisz a négymagosok 8 szálon, míg a 6 magosok 12 szálon képesek az aktuális számításokat elvégezni.

Turbo-Boost:

A Turbo-Boost technológia lehetővé teszi a processzormagok órajelének dinamikus emelését a teljesítmény igénynek megfelelően. Ezt a technológiát azonban nem mindegyik modell támogatja, így a Core i3 modelleknek ez a plusz sajnos nem adatott meg. Ez a Turbo-Boost funkció processzortól függően 200-1200 Mhz órajel többlet elérésére alkalmas, ami teljesítményben komoly pluszt jelent.

Gyorsítótár (MB Cache) mérete:

Amikor a processzor bizonyos adatokkal többször is dolgozik, akkor ezeket az adatokat a gyorsítótárban tárolja. A gyorsítótár olyan mint a RAM, csak jóval gyorsabb. Nélkülük ezeket az adatokat újra és újra be kellene olvasni a merevlemezről, ami sokkal több időt venne igénybe. Nyilvánvalóan a nagyobb Cache több, gyorsan elérhető adatot tud elraktározni. Ebből a szempontból is lényeges különbség van a Core i3, i5 és i7 processzorok között. Míg a Core i3 modellek mindössze 3 MB gyorsítótárral rendelkeznek (L3), addig a Core i5 processzorok 6 MB-ot tudnak magukénak. A Core i7 egy másik kategória hisz ezeknél a modelleknél 8-15 MB L3 gyorsítótár került beépítésre.

A bizonyos "K":

A processzor neve végén, mint például a Core i5-3570K esetében ott van a "K" betű, ami a nyitott szorzótárra utal. Ennek segítségével a processzort könnyedén tuningolhatjuk a Turbo Boost funkción felül is.

Konklúzió:

Az alacsonyabb teljesítményt igénylő feladatok elvégzésére a Core i3 (Celeron és Pentium is) processzorok tökéletesen alkalmasak. Irodai alkalmazás, vagy egyszerű otthoni használat, de még a kisebb teljesítményt igénylő játékok futtatása sem okozhat problémát, ha besegít egy közepes grafikus kártya. Ha előtérben a játék áll, akkor a Core i5 processzorok vásárlása a javasolt, hisz ezek a modellek bármilyen grafikus kártyát ki tudnak szolgálni. Ha a játékot magas szinten űzzük, 2, vagy több grafikus kártyát akarunk kiszolgálni, vagy komolyabb számítási feladatokat akarunk elvégeztetni a számítógéppel, akkor a Core i7 a javasolt.

A végén pedig egy kis árelemzés az Ivy Bridge processzorokból:

  • Intel Celeron G1620 (2 x 2,7 Ghz)- 9.000,-
  • Intel Pentium G2130 (2 x 3,2 Ghz) - 15.000,-
  • Intel Core i3-3220 (2 x 3,3 Ghz) - 27.000,-
  • Intel i5-3570K (4 x 3,4/3,8 Ghz)- 53.000,-
  • Intel Core i7-3770K (4x 3,5/3,9 Ghz) - 78.000,-

Processzor adatbázisunk

Írta: Kocsis Bence