msi-gp66-leopard-teszt-egy-kifinomult-eromu

MSI GP66 Leopard teszt – egy kifinomult erőmű

2021. augusztus 05. Henits Balázs Hardver / Laptop/Notebook

Nem is volt olyan régen, hogy nálunk járt az MSI Prestige 14 egy példánya a 2021-es szériából, melyre tökéletes választásként hivatkoztunk, ha az illető iskolai dolgokra, esetleg munkára szeretne egy ultraportable gépet. Nos, megjegyezném, a gyártónak emellett a játékosok körének kielégítésére is van néhány ötlete, hiszen az, hogy felnőttünk, és sokat utazunk, nem jelenti azt, hogy a szórakozással is fel kell hagynunk… Ezen opciók közül pedig az egyik e tesztünk alanya, a GP66 Leopard névre keresztelt modell.

Mielőtt komolyabban használatba vettem volna, nem is tűnt fel, hogy egy vérbeli gamer notebook van a kezeim alatt. Nincsenek meg rajta az MSI termékein szokásosan megjelenő piros csíkok, vagy épp a néhány modell esetében használt RGB fénycsíkok, ez teljesen fekete, még a logó sem tűnik annyira ki az összképből. Az egyetlen játékra utaló dolog talán a billentyűzet, mely RGB háttérvilágítást kapott, és a Steelseries áll mögötte. Az alumínium fedélzet (az alsó rész műanyag), és a vékony képernyőkeret akár egy szimpla prémium laptopot is rejthetne… de nem teszi, ez egy erőgép!

Mielőtt azonban rátérnék a teljesítményére, kicsit lovagolnék még a külsején. A GP66 Leopard egy meglehetősen méretes házat kapott, 358 x 267 x 23.4 mm-es kiterjedéssel rendelkezik, és 2,38 kg-ot nyom. Ezt persze nem róhatjuk fel neki, hiszen valamit valamiért… Gondolhatnánk, hogy egy ekkora felületen megannyi csatlakozási lehetőséget kapunk, de nem így van: összesen 2 db USB 3.2 (Gen 1, Type-A), egy USB 3.1-es Type-C, egy 3,5 mm-es jack, egy HDMI, egy RJ-45 Ethernet, és egy töltőportunk van. Utóbbi négy egyébként a hátoldalon kapott helyet.

A három elérhető változat közül mi a 10UG-t vettük górcső alá, melynek pontos specifikációit lejjebb görgetve tanulmányozhatjátok, én annyit mondanék előljáróban, hogy egy 10. generációs i7-10870H processzor mellett 16 GB rendszermemória, és egy RTX 3070-es videókártya lapul a lemezek alatt. Érdekességként emelném ki, hogy 1215-ös mag-, és 1620 MHz-es boost órajelekkel bír a VGA 130W-os teljesítmény mellett, ami tudtommal az Nvidia által használt felső határ mobil GPU-k esetében.

Lefuttattunk néhány tesztet a notebookon, melyek sorát természetesen a játékokkal kezdtük, és igyekeztünk olyan címeket választani, ahol a sugárkövetés tényleg észlelhető hatást fejt ki. Így került a listára például a Control, vagy a Metro Exodus is, ahol 1080p felbontáson, magas RTX beállítások mellett átlagosan 55, illetve 67 FPS-t produkált a gép. A GTA V esetében ez a szám 123 FPS, a Red Dead Redemption 2-nél 80, a Shadow of the Tomb Raider-nél pedig 103. A CPU és GPU hőmérséklet sem szökött az egekbe, átlagosan 63, és 65 fokot mértünk játék közben.

A PCMark 10, 3DMark, illetve Geekbench tesztek eredményeit alább, képek formájában láthatjátok.

És ha már a játékok terén kitértem a látványra, hadd írjak egy bekezdést magáról a képernyőről is. Esetünkben egy 15,6 hüvelykes 1920 x 1080 fullHD felbontású IPS kijelzőről beszélünk 144 Hz-es képfrissítéssel. Bár a fent említett címek nem futnak ilyen sebességgel, de ha nem vetjük meg az Overwatch-ot, a Fortnite-ot, vagy a Rocket League-et, ki tudjuk használni az előnyeit. A panel lefedi a DCI-P3 skála 78,5%-át, ami kiváló, azonban nekem az asztali gép után 1-2 esetben kissé halványnak tűnt. Ettől függetlenül remekül teljesít, játékok közben is élvezhető minden pillanat, le a kalappal!

Egy másik pontja a GP66 Leopardnak, amire kitérnék még, az a billentyűzet. Az MSI és a Steelseries együttműködése immáron több évre nyúlik vissza, az eredmény pedig szinte minden esetben pozitív volt. Most sincs ez másképp, nekem személy szerint a rendkívül alacsony leütési út és a karakterek stílusa tetszik leginkább, de a billentyűk méretével és egymástól mért távolságával sincs bajom. A touchpad mérete szintén rendben van, a 105 x 65 mm elég mindenre, és a gép terjedelméhez képest mérten sem túl nagy. Az egyetlen, amit a rovására fel tudnék hozni, az az, hogy az alumínium fedélhez képest kissé olcsó hatást kelt, és valamivel erősebben is kell vele kattintani, mint azt megszoktam.

Ahogy beléptem az első játékba, már rá is csatlakoztam a bluetooth-os hangrendszeremre, de csak nem hagyott nyugodni, hogy nyers erőből mire képes a GP66 Leopard… Meglepődtem! Minden téren kellően tiszta a hangzás, és a beszéd is teljes mértékben érthető rajta keresztül. Van egy kis basszus-hatása is, amit notebookok közül nem sokan kínálnak fel.

Bár a webkamerát nem sok esetben használom, néhány Skype-hívás erejéig kipróbáltam, és bár a 720p kissé szemcsésen hat, a színhűséggel nem volt gond.

Szándékosan a végére hagytam a dolgot, amire bizonyára mindannyian kíváncsiak vagytok: az akkumulátor-üzemidő. Ami e telepet illeti, a 65 Wh nem egy csoda kategória… Nagyjából 2,5, maximum 3 órát bírt egy töltéssel úgy, hogy ezen intervallumban böngésztem, videót néztem, e tesztet írtam, közben természetesen az otthoni hálózaton lógtam, mindezt kb. 75%-os fényerőn. Úgy gondolom, ez feljebb tornászható, ha egyszerre nem futtatunk ennyi programot, a fényerőt lejjebb vesszük, stb. Az akkumulátor egyébként cserélhető, ha bármi gond adódna vele.

Összegezve tehát, ha egy olyan notebookot kerestek, ami nem magára, hanem a játékra hívja fel a figyelmet, mindenképp érdemes vetnetek egy pillantást a GP66 Leopardra. Az i7-10870H és az RTX 3070 teljesítménye több, mint elegendő, de RTX3080-nal is elérhető a gép, ezesetben a 10UH változatot keressétek. A külseje is teljesen rendben van, az anyagminőségre sem lehet panasz, egyedül talán a touchpad, amihez lehet 1-2 szavunk, de játék közben azt amúgy sem használjuk. Ja, egyébként a tárhely és a rendszermemória gond nélkül bővíthető!

Írta: Henits Balázs