msi-mag-z690-torpedo-alaplap-teszt

MSI MAG Z690 Torpedo alaplap teszt

2022. június 06. Kocsis Bence Alaplap

Nemrégiben bemutattuk az MSI egyik DDR5-ös, LGA 1700 folgalatra épülő alaplapját, a MAG Z690 TOMAHAWK WIFI-t, mai tesztünkben pedig egy újabb modell vendégeskedett nálunk, mely a TOMAHAWK nem egypetéjű ikertestvérének is mondható, hisz a MAG Z690 TORPEDO számos tulajdonságban megegyezik.  

Az alaplap dobozánál már elkezdődik a hasonlóság, hisz a dizájn teljesen megegyezik, azzal az eltéréssel, hogy a TOMAHAWK felirat és grafika egy TORPEDO feliratra és hozzá tartozó rajzra lett lecserélve. A doboz hátoldalán leolvashatók a legfontosabb tulajdonságok és egy fotó is látható lapunkról, mely első ránézésre valóban megegyezik az általunk tesztelt modellel. 

Mielőtt az alaplapot körbejárnánk, nézzük meg, mi rejlik még a dobozban. Az alaplapra rögzíthető M.2-es adathordozókhoz szükséges csavarok mellett két SATA kábel és egy USB stick is mellékelve lett. A 16 GB-os pendrive-ra a gyártó a szükséges drivereket és szoftvereket másolta rá, de mindenképp érdemes ezeket inkább a gyártó oldaláról leszedni, mert azok frissebbek. Kapunk használati útmutatót, alaplapra ragasztható matricákat és egy házra rögzíthető sárkányos logót is. 

Nézzük meg az alaplapot nagy vonalakban... Az alaplap egy ATX formátumú, 30,5 x 24,4  cm-es méretű megoldás. A TOMAHAWK modellel szinte teljesen megegyező a külső, néhány apró eltérés azért van. A fekete kivitelt leváltotta a kék/sötétszürke színvilág. A 6 rétegű PCB felett számos hűtőbordát találunk, melyek a VRM, a chipset és a beépíthető M.2 eszközök hűtését segítik elő. Ezek a bordák úgy lettek kialakítva, hogy vonalvezetésben passzoljanak a körülöttük elhelyezett elemekkel. Az I/O pabel is kapott egy méretes borítást, mely teljesen a processzor melletti hűtőborda fölé lóg, így mindent takar. Az eltérés a TOMAHAWK laphoz képest hűtőbordák terén, hogy a középső M.2 foglalatot takaró lemez kimaradt, ennek minden bizonnyal költséghatékonysági okai vannak. Ez alapvetően nem jelent problémát, hisz egy két slotos grafikus kártya esetén ez az a borda, ami takarásban van, nagyobb baj lett volna, ha az alsó bordán spórolnak a készítők. 

Az MSI MAG Z690 TORPEDO Intel LGA 1700-as foglalattal rendelkezik, így támogatja a legújabb, Intel 12. generációs processzorokat, egészen a sorozat zászlóshajójáig, az Intel Core i9-12900K-ig. Az alaplapon 4 darab kétoldalasan zárható DRAM foglalat kapott helyet, melyekbe összesen 128 GB-nyi memóriát pakolhatunk, melyekből XMP profil használatával 6400 Mhz-es modulok is használhatók. Arra fel kell készülnie a felhasználóknak, hogy korlátokba ütközhetnek több memóriamodul (4 db) használata esetén, hisz ilyenkor alacsonyabb lesz az elérhető memória órajel, így sok esetben még a 4800 Mhz-es natív órajel sem elérhető. Maga a VRM egy 18 fázisú digitális megoldás, a processzor tápellátásáról pedig két darab 8 tűs EPS csatlakozó gondoskodik, melyek a processzor számára szolgáltatják az áramot. Ezek közül csak egy csatlakozó bedugására van szükség, még egy izmos processzor esetén is.

Az alaplapon elhelyezett 6 darab SATA III 6 Gb/s port mindegyikét a Z690 chipset vezérli. Ezek kötül 4 darab az alaplap alján, kettő pedig a chipset hűtéséért felelős borda alatt, jobb oldalra kifordítva találhatók. 4 darab M.2 bővítőhely került elhelyezésre, melyekből 3-at a Z690 chipset, egyet pedig a processzor vezérel. A foglalatok többsége PCIe 4.0 támogatású (maximálisan 64 Gbps sebességre képes), viszont az egyik Z690 chipset által vezérelt foglalat csak PCIe 3.0-t tud. Az Intel Optane Memory támogatás is megoldott. Ami pozitív dolog, hogy nem kell attól aggódnunk, hogy egy-egy M.2 port használatával kiütnénk valamelyik SATA portot.

Összesen 4 darab PCIe foglalatot helyezett el a gyártó, melyek közül az egyik PCIe 5,0 x16, melyet a processzor vezérel, a többi x16-os és x1-es port PCIe 4.0, melyeket a Z690 chipset vezérel. A több kártyás rendszerek támogatottak, hivatalosan AMD CrossFire technológia támogatás van. Ha integrált grafikus vezérlőre váltunk - már ha a processzor tudja - akkor az I/O panelen elhelyezett HDMI 2.1 port HDR port, 4K 60Hz-es támogatással, a DisplayPort 1.4 pedig HBR3 port, 4K 60Hz támogatással.

Az alaplapon összesen 7 db FAN csatlakozó került elhelyezésre, melyek közül 3 a felső részen a memóriafoglalatok körül, 4 pedig az alsó szekcióban. A fenti csatlakozók közt találjuk a PUMP_FAN1 és CPU_FAN1 portot, melyek 3A/36W, illetve 2A/24W kimenettel rendelkeznek. A többi csatlakozó 1A/12W-ot tud. Az alaplapon összesen 4 db RGB header kapott helyet, melyek 3, illetve 4 tűsek. Az alaplapi USB portok a jobb oldalon és alul kaptak helyet. A modernebb csatlakozók a memória foglalatok melletti USB 3,2 Gen2 Type-C és USB 3.2 Gen1.

A hangminőségről a prémium Realtek ALC4080 chipset gondoskodik, melyet a gyártó elszeparált külön rétegben a többi komponenstől a hangminőség biztosítása és a zavarok elkerülése érdekében.

Az I/O panel gazdagon el lett látva csatlakozókkal, szinte teljesen megegyezik a TOMAHAWK modell kiosztásával, mindössze a WIFI antennák kimenete hiányzik. Kijelző kimenetekből kapunk egy SiplayPort -et és egy HDMI 2.1 portot, USB portokból rendelkezésre áll két darab USB 2,0 , három darab USB 3.2 Gen2 10Gbps Type-A, két darab USB 3.2 Gen 1 Type-A port, ezen felül egy USB 3.2 Gen2x2 20 Gbps Type--C is helyet kapott. Hálózat terén kapunk egy 2.5G LAN portot, a LAN vezérlő egyébként egy Intel i225V 2.5Gbps, mely a Gigabit LAN-hoz képest 2,5-szeres sebességre képes. Audió csatlakozókból 5 darabot kapunk, plusz elhelyezésre került egy optikai S/PDIF kimenet is. Itt még nincs vége a felsorolásnak, hisz kapunk egy Flash BIOS gombot is.

Tesztkonfiguráció:

Az MSI MAG Z690 TORPEDO alaplapba egy Intel Core i5-12600K processzort helyeztünk, melyet egy NOCTUA NH-D15S chromax.black-al hűtöttünk. Memóriából egy 32 GB-os (2x16 GB) XPG LANCER RGB Kit-et használtunk, melyek 6000 Mhz-es órajelen üzemeltek. A tápegység egy XPG CORE REACTOR 750 GOLD modell volt, míg grafikus kártyaként egy EVGA GEFORCE RTX 2070 XC GAMING szolgált. Az operációs rendszert egy 1 TB-os ADATA SWORDFISH SSD működtette. A konfiguráció egy FRACTAL DESIGN Meshify 2 gépházba került beépítésre.

BIOS:

Ahogy belépünk a BIOS-ba a legfontosabb specifikációkat olvashatjuk az alaplapról, a processzorról, , a memória mennyiségéről és a BIOS verzióról. ezen felül a processzor és a memória órajelét is kiolvashatjuk, illetve látható, hogy az Intel Extreme Memory Profile aktív, így az ADATA RAM-unk 6000 Mhz-es órajelen ketyeg.

A BIOS-ban természetesen a temérdek beállítási lehetőség mellett megmondhatjuk a rendszernek, hogy milyen jellegű processzorhűtőt használunk, így a teljesítmény limitet ehhez fogja igazítani a számítógép.

EZ módban rengeteg diagnosztikai adatra tehetünk szert, köztük a processzorral, memóriával, tárhellyel és rendszer, illetve processzorhűtő ventilátorokkal kapcsolatban.

CPU Z:

Merevlemez teszt:

Megnéztük a rendszert működtető SSD olvasási és írási teljesítményét. Az ADATA Swordfish 1 TB-os SSD gyári olvasási / írási értékei 1800 / 1200 MB/s, melyet a tesztben sikerült túllépni, hisz a merevlemez 1883 MB/s-os olvasási és 1439 MB/s-os írási sebességet produkált. 

Cinebench R23.2:

A következő grafikonokon a Cinebench R23 pontszámai láthatók. A teszteket elvégesztük multicore és single core módban is, valamint az eredményeket összehasonlítottuk korábbi generációs (DDR4 platformra épülő) processzorokkal. Az eredményeken látszik, hogy a DDR5 memóriával működő konfiguráció esetében van differencia a 4800 és 6000 Mhz-es órajelek között.  

AIDA 64 tesztek:

WINRAR tesztek:

Megnéztük, hogy a Winrar tömörítő program esetében mennyit jelent, ha az XMP profil aktív és 6000 Mhz-es rakokkal rendelkezünk, melyeket Torpedo alaplapunk támogat, mekkora előny szerezhető.

Összegzés:

Az MSI MAG Z690 TORPEDO egy letisztult és kimondottan jól felszerelt alaplap, a TOMAHAWK Wi-fi funkcióját nélkülözve. A négy darab M.2 port, a PCIe 5.0 támogatás mind-mind nagyon jó. Ennél a modellnél is hiányzik az integrált RGB LED-ek hada, de az alaplapra csatlakoztatott RGB és ARGB kompatibilis eszközött a szoftverrel vezérelhetők. Más dolog, hogy az MSI Center sajnos nem működött, minden vele való próbálkozás rendszerösszeomlást okozott, remélhetőleg ezt a hibát kijavítják a gyártó mérnökei. Az alaplap jelenleg 110 ezer forint környékén szerezhető be. Ha mindenképp szükségünk lenne Wi-fi-re, akkor az azonos tudású TOMAHAWK nagyjából 15 ezer forint felárért lehet opció.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: