Nagy teljesítményű hűtő a Gelid Solutions műhelyéből - "The Black Edition" teszt

2013. január 18. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Gelid Solutions jóvoltából szerkesztőségünk hozzájutott egy processzorhűtőhöz, mely a "The Black Edition" névre hallgat. Időről-időre újabb megoldásokkal jelentkeznek a hűtési megoldásokkal foglalkozó gyártók, folyamatosan javítva termékeik hűtési teljesítményén. Egyes modelleknél ez a zajszint rovására megy, más modellek pedig hatalmas méreteikkel próbálják processzorainkat hűvösen tartani. A Gelid műhelyéből most egy olyan processzor hűtő került ki, mely bár méretes modell, de a későbbiekben kiderül, hogy emellett kedvező paraméterekkel rendelkezik.

Gelid Solutions - The Black Edition

A "The Black Edition" processzor hűtővel a gyártó a komolyabb teljesítményű konfigurációval rendelkező játékosokat célozza meg.  A hűtő komoly méretekkel ennek következtében magas hűtési teljesítménnyel bír.

A hűtő a ventilátorokkal együtt 990 grammot nyom. 109 x 126 x 160 mm-es méretekkel rendelkezik a torony kialakítású "The Black Edition". Hővezető csőből összesen 7 (3 darab 8 mm-es és 4 darab 6 mm-es)  darabot helyezett el a gyártó egymásra halmozott elrendezésben.

A hűtőbordákat úgy alakították ki, hogy ne kerüljenek átfedésbe a memória foglalattal. Ez azt jelenti, hogy nem csak az alacsony profilú memóriákkal nincs átfedés, hanem a magas profilú memóriákkal is "barátságosan viselkedik".

A gyártó a processzor hűtőhöz 2 darab 120 mm-es ventilátort mellékel. Középen egy Gelid Silent 12 PWM oldalt pedig (a memóriafoglalatok felől) egy Gelid Slim 12 PWM lett elhelyezve. Utóbbi "pörrentyű" azért jelentős, mert ennek a ventilátornak köszönhető a memóriabarát kialakítás. Az említett ventilátorok 750-1500 és 750-1600 RPM között képesek működni, kicsit 25 dB(A) zajszint felett. A két ventilátor mellett van lehetőség egy harmadik elhelyezésére is, melyhez a gyártó mellékelte is a szükséges felfogatókat.

A kompatibilitásról nem nagyon van mit mondani, hiszen a mai processzorok teljes spektrumát lefedi, azaz kompatibilis a Intel LGA775, LGA1155, LGA1156, LGA1366, LGA2011 és AMD Socket AM2(+), AM3(+), FM1 és FM2 foglalatos alaplapokal, processzorokkal.

 Tesztkonfiguráció:

  • Alaplap: ASROCK 970 Extreme 3
  • Processzor: AMD FX-8150 BE (Turbo Core engedélyezve)
  • Memória: Kingston HyperX Beast DDR3 1600 MHz 2 x 4 GB
  • Videókártya: SAPPHIRE Radeon HD 7850 2 GB
  • SSD: KINGSTON V300 120 GB a rendszerhez
  • HDD: Samsung 500 GB Sata II
  • Ház: Aerocool Sixth Element (White) 3 darab 140 mm-es ventilátorral
  • Tápegység: ANTEC HCG 520 W
  • Operációs rendszer: Windows 7 64 bit SP1
A képeken látható, hogy még elegendő hely van egy 3. és egy 4. memóriamodulnak is
Egy harmadik ventilátor is elhelyezhető a mellékelt rögzítők segítségével

 Tesztkörnyezet:

A teszthez a megszokott módon az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai program stabilitás tesztjét használtuk fel, mely 100%-os terhelés alatt tartotta processzorunkat. A ventilátorok 1600-as maximális fordulatot értek el, ami szinte semmi zajt nem produkált.

Konklúzió:

Az eredményekből látszik, hogy a "The Black Edition" minimálisan lemaradt a Noctua nagyágyúitól és az Antec folyadékhűtéses megoldásától. A Noctua hűtőkkel szemben nagy előnye, hogy a memória modulokkal összeférhetőbb megoldás, és az ára is kedvezőbb. A folyadékhűtés pedig jópár ezressel többe kerül.

Összességében tehát az a véleményünk, hogy a Gelid Solutions magasra tette a mércét éj hűtőjével, hiszen jó hűtési teljesítményt, magas kompatibilitást és kínál "mindössze" 60 eurós áron. Magjelenése hazánkban rövidesen megtörténik.

GELID SOLUTIONS - THE BLACK EDITION

Írta: Kocsis Bence