nalunk-jart-az-adata-se760-kulso-ssd

Nálunk járt az ADATA SE760 külső SSD

2020. június 17. Herczeg Balázs Adattárolás

Az ADATA leginkább a nagy teljesítményű memóriáiról és a gyors SSD-iről ismert, év elején pedig bemutatták a legújabb külső SSD-jüket, az SE760-at, amely egy kompakt méretű megoldás, USB 3.2 Gen 2 type-C csatlakozással. Ha valamihez hasonlítanunk kellene az eszközt, az a gyártó korábbi SE800 terméke, amely már korábban járt is nálunk. Az újabb modell gyakorlatilag házon belüli versenytársként érkezett a kínálatba azok számára, akik elegáns, szálcsiszolt külsejű, villámgyors adattárolót keresnek.

Az SE760 két különböző színben kapható, az elegáns üzleti megjelenést sugalló titánszürke színben és a gamereknek kedvező fekete változatban. Kapavitás tekintetében a választék kicsit nagyobb, mint az SE800 esetében, ugyanis itt már a 256GB-os modell is megtalálható az 512GB-os és 1TB-os változatok mellett.

Csomagolás tekintetében ugyan azt az egyszerű megoldást követi, mint az SE800: fekete színű doboz, néhány fontos infó, és egy kép a termékről. Semmi extra, mégis valamilyen tekintetben sugallja, hogy belül egy minőségi termék található. Kibontva egy leírás, egy USB-C – USB-A, egy USB-C – USB-C kábel, valamint maga az SSD tárul elénk.

Maga a termék 1-2 apróbb tekintetben kisebb visszalépést jelent az SE800-hoz képest, ugyanis mind súly, mind pedig méret tekintetében nagyobb. A 40g-os súly helyett jelen esetben 95 grammal kell számolnunk, ami akárhogy is nézzük a duplája (ettől függetlenül még mindig elég könnyű ahhoz, hogy bárhová magunkkal tudjuk vinni), a méretét tekintve pedig jelentősen nagyobb a maga 122 x 44 x 14 mm-es kivitelével. Persze néhány pozitív tulajdonság is megmaradt, mint például az alumínium váz, amely szálcsiszolt megjelenéssel rendelkezik, továbbá az SSD két vége is megerősített műanyag borítást kapott, amely ellenáll az ütéseknek, ellenben nem nyújt vízállóságot.

Az SSD hossza leginkább annak tudható be, hogy az SE760 lényegében egy külön hordozható vázba épített M.2 SSD, név szerint a tesztkonfigurációban is használt SX 6000 Pro-ra, amely már önmagában egy jó, kellőképpen gyors termékre utal. Ha viszont innen közelítjük meg a dolgot, az említett M.2 nvme megoldás 2GB/s feletti olvasási sebességre is képes, így az USB 3.2 Gen 2 átalakító/vezérlő jelentősen visszafogja a sebességet. Ha ettől eltekintünk, az 1000 MB/s is ritkaságnak számít a külső SSD-k kategóriájában, de kíváncsian várjuk az újabb USB 3.2 Gen 2x2 megoldásokat.

Most, hogy ezt tisztáztuk, érdemes az eszköz teljesítményére is kitérni, amelyhez a szokott módon a CrystalDiskMark programot használtuk.

Tesztkonfiguráció:

A tesztet egy régebbi, Z270 rendszeren végeztük el, amelynek a hardveres specifikációja a következő komponensekből áll.

  • Gigabyte Aorus Z270X Gaming 5
  • ADATA XPG Dazzle DDR4 2x8 GB RAM 2400 MHz
  • ADATA SX6000 Pro (játékok, gyorsítótár)
  • ADATA SX8200 Pro (rendszermeghajtó)
  • Be Quiet Pure Base 600 Windowed
  • Be Quiet Dark Power 11 Pro 750 W Platinum PSU
  • MSI GTX 1060 Gaming X 6 GB

A mérés során sajnos ahogy várható volt, az M.2 nvme – type C átalakító jelentősen lassította az adatátvitelt, így az SX6000 Pro 2 gigás értékének kicsit kevesebbet, mint a felét értük el, a Type-C kábel használatával. Persze az olvasási sebesség 800 és 1000 MB/s között állandóan változhat, ami konzisztens maradt, az az írás sebessége, ahol 784 MB/s volt a legjobb érté, amit el tudtunk érni. Ami viszont kifejezetten pozitívum, az nagy fájlok másolásánál mutatkozik meg, ugyanis hiába a megnövekedett fájlméret, az SSD nem lassul be észrevehetően. Ez talán annak is köszönhető, hogy az SSD-t készítés során az eredeti NVMe megoldás legalacsonyabb mérési értékeihez lőtték be, de ilyen tekintetben kellemesen pozitív csalódást jelentett az SE760. 

Összegzés:

Őszintén szólva vegyes érzelmeink támadtak a külső meghajtóval kapcsolatban. Leginkább amiatt, mert majdnem egy árban van a nagyobb testvérével, amely jelentősen kisebb, átalakító nélküli megoldás, ráadásul víz- és ütésálló borítással rendelkezik. Az új modell az átalakításból kifolyólag nagyobb, nehezebb és kevesebb extrát kínál. Nem mondjuk azt, hogy az SE760 egy rossz megoldás, de aki teheti és nem sajnálja az extra 1000 forintot, az inkább az SE800-at válassza, ha valaki viszont egy 256 GB-os, gyors külső SSD-t keres, annak nyugodt szívvel tudjuk ajánlani az SE760-at. Az SE760 512 GB-os változata jelenleg 33 000 forint környékén érhető el, a 256 GB-os megoldás pedig 24 000 Ft környékén kapható.

A tesztben szereplő terméket az ADATA hazai képviseletétől kaptuk kölcsön, melyet ez úton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: