nem-a-belso-hanem-a-kulso-szamit-nzxt-kraken-x42-teszt/2017/09/16

Nem a belső, hanem a külső számít - NZXT Kraken X42 teszt

2017. szeptember 16. Ficsor Tamás Processzor Hűtés

Mindenki ismeri az AIO vízhűtőket, amik a radiátor méretei és a pumpa dizájnja mellett nem sokban különböznek egymástól. Vajon hogyan lehetne feldobni és a vásárlók kedvét felpumpálni, hogy egy amúgy csak hűtésre kihegyezett komponens igazán eladható legyen. Természetesen némi világítással. Az unalmas egy színben fénylés után az RGB mindent meghódított, ám a sok színben pompázó márka logóhoz az NZXT adott egy kevés ráadást.

Csomagolás:

Az új szériás Kraken hűtőkhöz új csomagolás dukál és ezt meg is kaptuk. Az új doboz letisztult dizájnt és a gyártó színeit kapta meg. Természetesen a specifikációk és az extrák sorai nem maradtak le róla. Maga a pumpa és a két cső nejlonba van csomagolva, de az előbbi lábaira még helyeztek egy műanyag elemet. A masszív védelemről egy kemény karton gondoskodik, mely a hűtőt és a hozzávalókat fixen, egy helyen tartja. A csomagban megtaláljuk még a ventilátort, amit a radiátorral együtt egy plusz papír védelemmel látták el. Egy-egy műanyag tasakba kerültek a kábelek és felszereléshez szükséges elemek. A több nyelvű user guide sem maradt ki.

Külső:

Lassan egy éve annak, hogy útjára indult az új Kraken széria, melynek legfeltűnőbb újdonsága a pumpa. A dizájn, azaz a kör alak az maradt viszont a vastagsága megnőtt. Ez főként a nem mindennapi megjelenést biztosító végtelen tükörnek köszönhető, mely egyénileg testre szabható RGB megvilágítást kapott. Gondolom a végtelen tükör lényege érthető. Egy tükör és egy sötétített üveg közé körben LED panel van szerelve, mely bekapcsolt állapotban azt a hatást keltené, mintha egy nagyon mély, szinte a végtelenbe tartó lyukba világítanánk meg. Kétség kívül egy ütősre sikerült szivattyút raktak össze. Persze nem csak kívül, de belül is végeztek változtatásokat. A korábbi 2400-3600-as fordulatszámot 1,600-2,800 RPM-re csökkentették. Ezzel a zajszinten is javítottak, ahogy a hatékonyságon is.

A korábbi modellek X31, X41, X51 és X61 számozásai csak egyel ugrottak, így az új generációt X42, X52 és X62 néven találjuk. Igen a négyből három lett, ugyanis a 120 mm-es variációt elhagyták. Pontosan nem tudom miért, talán a hatásfok miatt, vagy mert az új házak már támogatják a 140 mm-es radiátorokat. Tehát az X42 1 x 140 mm-es, míg az X62 2 x 140 mm-es radiátorral rendelkezik. Az X52-t pedig 2 x 120 mm-es radiátorral látták el.

Maga a radiátor nem sokban, szinte semmiben sem változott, viszont a rá szerelhető ventilátor igen. A korábbiakhoz FX120 V2 típust mellékeltek, mely 800-2000 RPM fordulat mellett 18-34 dBA zajszinten működött. Emellett max 81.32 CFM levegőt tud szállítani, valamint 0.44 - 2.76 mmH20 nyomással képes a lamellák között átpréselni a levegőt. Ezzel szemben az új Aer P140 csak itt ott képes többet nyújtani. Az új ventilátor 500~1,800 RPM fordulat mellett 21-38 dBA zajszinten működik. Maximum 98.17 CFM levegőt tud szállítani és 0.21~2.71 mm-H2O nyomással fújja a levegőt. E mellett új csöveket is kapunk, amik a fonott nejlon bevonatnak hála sokkal strapabíróbbak lettek. A 400 mm-es hosszuk nem változott, így egy Full-Tower házakba is kényelmesen telepíthetjük. A pumpán található derékszögű csatlakozópontok mozgathatók ezzel is megkönnyítve a felhasználók dolgát.

Specifikációk:

  • Pumpa:

Támogatott CPU foglalatok:

  • AMD
    • AM3+ /AM3 /AM2+ /AM2 /FM2+ /FM2 /FM1;
  • Intel
    • 2011-v3 /2011 /1366 /1156 /1155 /1151 /1150;

Méret: 52.90 x 80.00 x 80.00 mm; Fénymódok: Fixed, Breathing, Fading, Pulse, Spectrum Wave, Marquee, Covering Marquee, Alternating, Loading, Heat Exchange, Smart, Audio;

  • Radiátor:

Méret: 30.00 x 143.00 x 175.00 mm; Anyagminőség: Alumínium;

  • Ventilátor:

Méret: 140.00 x 140.00 x 26.00 mm; Csapágyazás: Folyadék dinamikus; Fordulatszám: 500 - 1,800 +/- 300 RPM; Légszállítás: 27.27 - 98.17 CFM; Légnyomás: 0.21~2.71 mm-H2O; Zajszint: 21 - 38 dBA; Csatlakozó: 4 pin PWM;

  • Cső:

Hossz: 400 mm; Anyagminőség: ultra alacsony párolgású gumi, fonott nylon borítással.

Szerelés:

Természetesen a hűtő sikeres felszereléshez minden szükséges elemet megkapunk. A gyártótól megszokott módon most is egy hatalmas user guide lesz a segítségünkre. A zacskóban külön-külön találunk az Intel és az AMD foglalataira illő konzolt, valamint távtartókat.

Először is ki kell válogatnunk a foglalthoz való távtartókat. Ebben az esetben egy 1151-es socket-ről van szó, amihez négy darab egyforma, mindkét végén menetes végű távtartó kell. Papíron úgy zajlik a dolog, hogy a mellékelt backplate-et az alaplap hátára kell helyezni. A rajta lévő mozgatható „anyák” pedig az alaplap furataiban illeszkednek. Ez után csak a megfelelő távtartókat kell betekerni, pasztát nyomni a processzorra és már mehet is fel a pumpa. Azonban ez nem ilyen egyszerű ugyanis a backplate-en lévő anyákba a távtartókat nem lehet teljesen betekerni. Ennek eredményeként pedig a felhelyezett és rögzített pumpa lötyög a CPU-n.

Szerencsére egy kis leleményességgel meglehet oldani a problémát. A hűtőhöz mellékeltek 8 db alátétet, amikből egyet-egyet a backplate-en lévő anyákra helyeztem, majd ez után raktam fel az alaplap hátuljára. Ezzel a megoldással sikerült kiküszöbölni a problémát és a pumpa tökéletesen működött.

A pumpán két csatlakozó felületet találunk. Ezekből az egyik egy micro-USB, mely a szoftveres beállíthatóságot teszi elérhetővé, a másik a tápellátást szolgálja. Az utóbbi kábel több felé ágazik, megtalálunk rajta egy SATA kimenetet, 2 db 4 pines ventilátor foglalatot, valamint egy 3 pines véget, amit az alaplapba kell dugni.

Szoftver:

-

Ugyancsak a gyártótól megszokott módon a testre szabásokat a CAM szoftver segítségével kezdhetjük meg, mi egy komplett vezérlőpult, sőt hardver monitorozó is. A program ingyenesen letölthető EZEN a linken. A UI-al már megismerkedhettünk a korábban tesztelt Aer RGB és Advanced Lighting pack cikkében, így nem sok újat tudok mondani róla. A telepítés után a szoftver automatikusan felismeri a csatlakoztatott NZXT termékeket. A Kraken-hez három féle működési opció rendelhető, így a pumpát és a ventilátort külön-külön üzemeltethetjük Silent vagy Performance módban. A harmadik lehetőség a Custom, ahová a saját igényeinket írhajtuk.

-

Az RGB fényeket összetudjuk szinkronizálni más NZXT termékkel, így ebben az esetben 3 db LED szalaggal. Az eredmény egy nagyon smooth fényárban úszó gépszörny lenne, de ezzel a Sync-el csak majdnem valósul meg, hisz pl. a spectrum wave-nél ellentétes irányba mennek a színek. Természetesen Sync nélkül jól belehet állítani az irányt, valamint a sebességet. Sajnos nem minden fénymód működik tökéletesen. Lehetőségünk van arra, hogy csak a logó vagy csak a gyűrű világítson. Ha például a Covering Marquee módban (8 kiválasztott szín változik egymás után a kör ívét követve) szeretnénk csodálni csak a logót akkor arról le kell mondjunk, ugyanis a szép váltakozó színek, helyett mindössze némi villódzást kapunk.

Tapasztalat, vélemény:

Az Kraken széria új generációjának legkisebb tagja nagyon jóra sikerült. Az RGB megvilágítás csodálatos. Jobbat ki sem lehetett volna találni. A piacon sok fajta AIO vízhűtővel találkozhatunk, ezek közül is rengetegnek egyforma alakú a pumpájuk. Az NZXT-nek sikerült színt vinni ezen a téren és amellett, hogy színpompás, még szép is az új generációs Kraken pumpa. Bár óvatosan kell tisztítani az üveget, hisz könnyen összetudjuk karcolni az üveget.

Természetesen nem a külső a legesleglényegesebb, hanem a teljesítmény. Szerencsére ezen a téren sem okoz csalódást, ami a teszt eredményeken is látszik, ahol egy 4 GHz-en pörgő Intel i7 7700-t kellett hűtenie. A 140 mm-es Kraken egy 240 mm-es ID-Cooling-al lett összeeresztve és jól láthatóan meg is előzi azt. Az előre konfigurált Silent és Performance hűtési opciók közül egyértelmű, hogy melyik a hatásosabb, igaz nem túl nyomó mértékkel.

Az NZXT Kraken X42 kb. 32 ezer forintért vásárolható meg.

[youtube]https://youtu.be/cawiHQHf284[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás