nh-d15s-chromaxblack-kiprobaltuk-a-noctua-ejsotet-csucshutojet

NH-D15S Chromax.black - kipróbáltuk a Noctua éjsötét csúcshűtőjét

2020. november 22. Kocsis Bence Processzor Hűtés

Nagyjából 5 éve dobta piacra a Noctua az NH-D15 memóriabarát változatát, az NH-D15S-t. Azóta a vásárlók "nyomására" bevezetésre került a Chromax termékvonal, melyhez aztán sorra érkeznek a processzorhűtők. Nemrégiben a Noctua örömmel jelentette be, hogy a sikeres NH-D15S-nek a chromax.black változata is elérhető lesz a boltok polcain, így már nem csak az NH-D15 chromax.black áll a felhasználók rendelkezésére, hanem az NH-D15S chromax.black is, melyet a gyártónak köszönhetően ki is próbáltunk.

A hűtő csomagolása a chromax.black termékvonalat tükrözi, így nem a gyártó védjegyének számító barna/fehér dobozt nézegethettük, hanem egy fekete változatot. A dobozon az illusztráción kívül a termék legfontosabb tulajdonságait olvashatjuk, illetve specifikációkat a ventilátorról, a hűtőbordáról, illetve a kompatibilitásról.

A dobozt kibontva már visszatért a barna karton dizájn. A dobozokban a hűtő (melyre előre fel lett szerelve a ventilátor) és a tartozékok kerültek elhelyezésre. A tartozékok dobozában megtalálunk minden, az összeszereléshez szükséges komponenst, illetve egy L alakú csavarhúzó és egy Noctua NT-H1 hővezető paszta is csomagolásra került. Minden foglalathoz megtaláljuk a megfelelő összeszerelési útmutatót, egy-egy színes, összehajtogatott papíron.

A hűtőborda megegyezik a szürke változattal azzal az eltéréssel, hogy a coldplate kivételével teljesen feketére lett festve, még a hőcsövek is. Természetesen nem is a NOCTUA lett volna, ha még a festés közben sem az járt volna a fejében, hogy az extra réteg milyen hatással van a hűtési teljesítményre. Így a gyártó ígérete az volt, hogy szinte azonos képességekkel bír a festett és a nyers alumínium hűtőborda.

A hűtőborda teljes magassága 160 mm és egy aszimetrikus kialakítást kapott, aminek köszönhetően az alaplapi komponensek nem akadályozzák a hűtő használatát.

A hőfelvételért felelős rézlap nikkelezett megoldás, melyhez hat darab feketére festett réz hőcső kapcsolódik, hogy a coldplate által felvett hőt az alumínium hűtőbordákhoz juttassa.

A hűtőre egy 140 mm-es NF-A15 HS-PWM ventilátor került, természetesen fekete színben. A 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel rendelkező modell 105 mm-es rögzítési pontokkal rendelkezik, hisz az élek le lettek kerekítve abból a célból, hogy egy alkatrészekkel még inkább kompatibilis ventilátor kerüljön a hűtőbordára. A 30 cm hosszú, fekete hálóval körbevett kábel 4 pólusú.


Természetesen a lapátok, a motor és a keret is a NOCTUA legújabb technológiáit vonultatja fel, így optimalizált a zajszint és a teljesítmény is, emellett 150.000 órás üzemidővel is számolhatunk. A ventilátor 1500 RPM maximális fordulatszámra képes, a működés pedig 300 RPM-nél kezdődik. A mellékelt LNA adapter segítségével a fordulatszámot 1200 RPM-ben maximalizálhatjuk, így a 24,6 dBA zajszint helyett 19,2 dBA a maximum.

A hűtő beszerelése a Noctua rögzítő (SecuFirm2) készletnek köszönhetően kimondottan egyszerű. A dobozban található rögzítők specifikusan az Intel LGA 115x / 1200, az AMD és Intel LGA 20xx foglalatokhoz lettek megalkotva, így kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Ezek után csak fel kell szerelnünk a rögzítőket, felvinni a mellékelt Noctua NT-H1 pasztát és felhelyezni a hűtőbordát.


Itt annyit érdemes megemlíteni, hogy a ventilátor és a hűtőborda rögzítésének sorrendje fontos. Először érdemes a ventilátort a CPU fan helyre csatlakoztatni, és óvatosan valahova letenni, ugyanis a hűtőborda felhelyezése után nagyon nehézkes lesz bedugni. A ventilátort semmiképp sem szabad a hűtőbordára szerelni a hűtőborda alaplapra történő rögzítése előtt, mert a csavarhelyeket a ventilátor eltakarja.

Abban az esetben, ha egy második Noctua ventilátort is be szeretnénk szerelni, akkor nyugodtan megtehetjük, hisz a gyártó mellékelt két plusz rögzítő fület a készlethez, de természetesen a plusz ventilátort magunknak kell beszerezni. Egy 120 mm-es ventilátor kellemesen elfér, attól függően, hogy milyen magas memória modulokkal rendelkezünk.

A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszerstabilitás tesztjével végeztük, ahol a játékokkal ellentétben a processzor 100%-os terhelés alatt működik. Játékokban ez a teszt azért nem hiteles, hisz a processzor terheltsége függ a grafikus kártya teljesítményétől, memória mennyiségétől és a merevlemez írási / olvasási sebességétől.

Az eredmények mutatják, hogy a Noctua NH-D15S chromax.black felveszi a harcot a 280 mm-es folyadékhűtésekkel és ezt kimondottan halkan teszi. 1500 RPM-es maximális fordulatszámon mindössze 24,6 dBA zajszintet produkál, de ha az L.N.A adaptert beiktatjuk, akkor 1200 RPM-em 19,2 dBA a maximális zajszint, ami figyelemre méltó, hisz már ezen a fordulatszámon teljesen csendes a hűtő. Bár lemértük a teljesítményt 900 RPM-en, de ezen a fordulatszámon teljesen felesleges járatni, hisz az 1200 RPM is kimondottan halk. Persze az alaplap szoftverében állítgathatunk fix és dinamikus fordulatszámot, rajtunk múlik, hogy a hűtési teljesítmény, vagy épp a tökéletes csend az elsődleges, de lehet akár ezeknek harmónikus elegye is. 

A NOCUTA NH-D15S végre elhallgattatja azon felhasználókat, akik a színösszeállítás miatt maradnak távol az osztrák gyártó termékeitől. Igaz, a szürke hűtőborda a krémszínű, barna tappancsokkal rendelkező ventilátorokkal nem túl be egy "látvány" PC-be, attól függetlenül, hogy kivételes hűtési teljesítményre képesek ezek a modellek. A chromax.black termékcsalád fokozatos bővülésével a távolmaradók is elköteleződhetnek a NOCTUA mellett, hisz így már nem csak nagy teljesítmény, hanem a konfigurációba is beleillő megoldás kerül a boltok polcaira. Az NH-D15S chormax.black is egy ilyen hűtő. Kiemelkedő hűtési teljesítménnyel rendelkezik, letisztult, teljesen feketére festett megoldás. A gyártó 6 év garanciát vállal hűtőjére, így évekig megbízható processzorhűtőként funkcionálhat. Sokan vannak, akiket már nem lehet eltántorítani a folyadékhűtésektől, de egy próbát szerintem mindenképp megér. A hűtő 90 dolláros ajánlott fogyasztói áron hamarosan elérhető lesz.

Írta: Kocsis Bence