noctua-nh-d12l-avagy-kicsiben-is-tudunk-jol-huteni

Noctua NH-D12l - Avagy kicsiben is tudunk jól hűteni

2022. április 17. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua soha nem sieti el a dolgot, hisz az osztrákok nem halomra dobják piacra hűtéseiket, mint a gyártók többsége. Ha valami új hűtés kerül a boltok polcaira, akkor annak komoly oka van. Minden hűtésük időtálló, hosszú évek telnek el, mire le kell cserélni őket, ráadásul a gyártó gondoskodik arról, hogy a foglalat kompatibilitással se legyen gond, hisz a rögzítő készletek általában a vásárlást igazoló számla bemutatásával ingyenesen igényelhetők. A Noctua most egy, az átlagosnál alacsonyabb processzorhűtést dobott piacra. A gyártó 120 mm-es ventilátorral ellátott hűtései 158 mm magasak, viszont az NH-D12l egy újfajta ventilátorral megspékelve mindössze 145 mm, ami alkalmassá teszi arra, hogy keskenyebb számítógépházakba is beszerelhető legyen. 

A Noctua NH-D12l csomagolása a jól megszokott megoldás, a barna / fekete / fehér színösszeállítású dobozban kartondobozban találjuk a hűtést és a tartozékokat. A dobozon megtaláljuk a legfontosabb specifikációkat, melyek a méretekre, ventilátor tulajdonságokra és processzor kompatibilitásra vonatkoznak. 

A tartozékok a Noctua prémium hűtéseihez hasonlóan bőséges listát jelentenek. AMD fronton Az AM4 és AM5 foglalatokhoz , Intel fronton pedig az LGA 1200, LGA 115X és LGA 2011 foglalatokhoz kapunk rögzítő készletet, ráadásul a hűtés már kompatibilis az LGA 1700 foglalattal is, ami ugyebár az Intel 12. generációs processzorait használja. Kapunk továbbá egy NA-RC14 LNA adaptert, egy fecskendő hővezető pasztát, rögzítő klipeket egy második ventilátorhoz, valamint egy fémből készült logót, melyet a gépházra felhasználhatunk. Ami kicsit hiányzik számomra az az Y-kábel a második ventilátorhoz, de aggódni nem kell. Aki még egy NF-A12x25r ventilátort vásárol, annak készletében ott lapul majd a keresett elosztó, így azt semmiképp sem kell külön megvásárolni. 

A Noctua NH-D12L hűtőbordája 145 x 125 x 113 mm-es méretekkel rendelkezik. Mint már említettük, ez a 145 mm-es magasság 13 mm-el alacsonyabb, mint a Noctua eddigi 120 mm-es processzorhűtői, és dupla toronyhűtő kialakításának ellenére 100%-os memória kompatibilitással rendelkezik az aszimetrikus kialakításnak köszönhetően. A lamellák a két oldalsó részen továbbra is zártak, hogy a levegő csak egy irányba tudjon haladni. A borda zárólemezén a Noctua felirat és a gyártó logója díszeleg. 

A coldplate nikkelezett rész lap, ahogy az 5 darab hőcső is. A Noctua továbbra sem használja a szabadon hagyott részfelületet, ezáltal a HDC technológia alkalmazása is távol áll tőle, a meglévő megoldására esküszik és ezt minden bizonnyal okkal teszi. 

A Noctua NH-D12L ventilátora  Noctua NF-A12x25r PWM modell, mely bár 120 mm-es légkavaró, nem a megszokott négyszögletes kialakítású. ezzel helytakarékosabb és alkalmassá teszi egy helytakarékos hűtőn való alkalmazásra. A csapágyazás a Noctua védjegyének számító SSO2, mely nagyobb pontosságot, alacsonyabb működési zajszintet és hosszabb élettartamot garantál. A ventilátor 450 és 2000 RPM között képes működni, miközben 22,6 dBA maximális zajszintet és 102,1m³/h légszállítást produkál. A mellékelt zajcsökkentő adapter segítségével a fordulatszám maximuma 1700 RPM lesz, ami 18,5 dBA maximális zajszintet és 84,5m³/h légszállítást jelent. A gyártó a ventilátorához 150 000 h működési élettartamot garantál. 


Összeszerlés: 

Bár a teszt idején állunk át a 12. generációs Intel platformra, a hűtőt még a 8. generáción teszteltük le. El kell mondani viszont, hogy az NH-D12L már kompatibilis az LGA1700 foglalattal, így bátran megvásárolható, ha ilyen konfigurációban gondolkodunk. Az összeszerelés a SecuFirm2 mounting kit segítségével továbbra is egyszerű. Kapunk egy univerzális hátlapot, majd az alaplap túloldalán kell felépítenünk a rögzítő rendszert.

Az összeszerelési útmutató kimondottan szájbarágós, telis-tele piros és zöld jelekkel - mit tehetünk és mit nem - így könnyedén eljuthatunk a kész, felszerelt processzorhűtőig. 

Ami mindenképp lényeges a pasztázást követően, hogy a hűtőborda rögzítése előtt a ventilátort el kell távolítsuk, hisz a csavarok lent, belül helyezkednek el, melyeket a mellékelt L alakú csillagfejű csavarhúzóval, vagy szeretett otthoni csavarhúzónkkal tudunk behajtani. A képen látható, hogy alapfelszereltségben, tehát egy ventilátorral a hűtés 100%-ig kompatibilis a memória foglalatokkal, még azokkal a modulokkal sem lesz gond, melyek magas és széles hűtőbordát, vagy épp RGB világítást kaptak.  

Az eredmény szemmel látható, a hűtő minden oldalt bőséges helyet ad a komponenseknek.

A gyártó biztosított számunkra egy második NF-A12x25r ventilátort is, melyet természetesen beszereltünk. Sajnos ez a plusz ventilátor csak abban az esetben használható, ha csak egy memóriamodult építünk be, illetve kettőt, ha hűtőborda nélküli memóriát használunk. Abban az esetben, ha nem gondolkodunk több memóriamodulban, mindenképp érdemes a plusz ventilátor használata, amit a tesztekkel be is fogunk bizonyítani. 

Tesztek:

A teszteket egy Intel Core i7-8700K processzorral, alap órajeleken, az AIDA 64 Extreme Edition rendszerdiagnosztikai program rendszerstabilitásteszt funkciójával végeztük. A tesztek során megnéztük a processzor hőmérsékletét a maximális 2000 RPM-es fordulatszámon és az LNA adapter használatával 1700 RPM-es maximális fordulatszámon is. Ezen felül felszereltük a gyártó által biztosított második ventilátort is, kíváncsiak voltunk arra mennyit hoz a konyhára még egy légkavaró. Összehasonlításképp egy teljes értékű 120 mm-es processzorhűtőt hívtunk segítségül, egy Noctua NH-U12S személyében. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a kisebb méret hogyan befolyásolja a hűtési teljesítményt. 

Az eredményekből látszik, hogy az alacsonyabb hűtőborda semmit nem vesz el a teljesítményből, melyhez természetesen szükség van a Noctua legújabb ventilátorára, az  NF-A12x25r-re. 

Összegzés:

A Noctua NH-D12L egy kimondottan jól sikerült megoldás. Alacsony, kompakt és nagyon jól teszi a dolgát, ráadásul csendesen. Egyelőre itthon még borsos áron szerezhető be, de ha a nagykerekben elterjed, akkor minden bizonnyal közel lesz a 89,90 eurós ajánlott fogyasztói árhoz. Bár a második ventilátor a fent leírtak miatt korlátozott lehetőségeket ad, mindenképp teljesítmény növekedést jelenthet 29,90 eurós ajánlott fogyasztói áron. 

Írta: Kocsis Bence