noctua-nh-l12s-processzorhuto-jart-nalunk/2017/10/20

Noctua NH-L12S processzorhűtő járt nálunk

2017. október 20. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua már jó ideje az egyik vezető processzorhűtő gyártó. Egy olyan márkáról beszélhetünk, mely nem dob piacra szinte havi szinten újabbnál újabb hűtőket, hisz az üzletpolitika a minőségre és nem a mennyiségre helyezi a hangsúlyt. Ennek eredményeképp a paletta nem túlzottan nagy, de lefedi a legfőbb igényeket. Ilyen igények az extrém hűtési teljesítmény, az alacsony zajszint, vagy épp a kompakt kialakítás. Már több mint 5 éve annak, hogy a gyártó piacra dobta alacsony profilú processzorhűtőjét, az NH-L12 modellt, mely azóta komoly hírnévre tett szert. Fontos megemlíteni, hogy úgy ventilátorok piacra dobása nagy eséllyel egy frissített processzorhűtő megjelenését is maga után vonja. Persze a Noctua esetében ez hosszadalmas folyamat hisz magát a ventilátort, de az ezek után megálmodott processzorhűtőt is évekig fejlesztik, finomítják. A nemrégiben megjelent NF-A12x15 és egy újjászabott NH-L12-es hűtőborda házasságából létrejött a korábbinál még kompaktabb megoldás, az NH-L12S.

A csomagolás nem okozott meglepetést, a megszokott barna/fehér színösszeállítású dobozban kapjuk meg a hűtőt. A dobozon a főbb tulajdonságok leolvashatóak.

A tartozékok a megszokott módon egy dobozkában kapnak helyet.

A tartozékok között megtaláljuk az Intel LGA 115x, LGA 20xx és AMD foglalathoz szükséges rögzítőket, ezen felül kapunk egy L-alakú csavarhúzót, egy tubus NT-H1 hővezető pasztát (ami több újrapasztázásra is elegendő), egy számítógépházra ragasztható fém logót, egy L.N.A (zajcsökkentő) adaptert és természetesen egy kis segédletet minden foglalathoz.

A hűtő:

Az NH-L12S egy C-profilú hűtő, egy darab ventilátorral, mely a hűtőborda alsó és felső oldalára is felszerelhető.

Noctua NF-A12x15 PWM:

A z NH-L12S processzorhűtő egy nemrégiben piacra dobott Noctua NF-A12x15 PWM ventilátorral lett szerelve. A ventilátor több okból is érdekes. Először is az NF-F12-t váltotta le (mármint az NHL12-n az teljesített szolgálatot) és 10 mm-t karcsúsodott, ezzel még inkább kompakttá tette a processzorhűtőt. Ennek eredményeképp a borda alá és fölé helyezve is használható.

Ami a hűtő csapágyazását illeti, továbbra is SSO2 megoldásról beszélhetünk, ami jól bevált, kiforrott technológiája a Noctuának. Fordulatszám tekintetében 1850 RPM mondható a maximumnak (+- 10%) és nagyjából 450 RPM-ig képes lelassulni. Ez zajszintben 23,9 dB(A) maximumot jelent, légszállításban pedig 94,2 m³-t óránként, ami szép teljesítmény egy ilyen ventilátortól.

Mivel a ventilátor viszonylag lapos a méreteihez képest, ezért a gyártó fém megerősítésű belső részt használt, ami stabilabb működést és hosszabb élettartamot jelent. Ez a megoldás egyébként nagy teljesítményű, ipari ventilátoroknál jellemző. Persze a vékony kivitel nem mentesíti a gyártót azon technológiák bevetése alól, melyek a vastagabb, prémium kategóriás ventilátorokon megtalálhatók. Így a lépcsős keret és a ventilátor keret belső oldalán kialakított apró mélyedések, a lapátokon kialakított uszonyok, vagy épp a rezgéscsökkentő borítás mind-mind azért felel, hogy a levegő a leghatékonyabban találja meg az útját, persze csendben, a gumiborítás, pedig a keletkező rezgéseket nyeli el. Egy ilyen jól átgondolt ventilátor jó alapot képezhet egy igazán jó processzorhűtőhöz.

A hűtőborda:

A hűtőborda egy fekvő, C-betűt formázó megoldás, melyet a négy darab nikkelezett réz hőcső eltart az alaplaptól. A hűtőborda magassága úgy lett kiszámolva, hogy alsó pozícióban elhelyezett ventilátor esetén az alacsony profilú memóriamodulok bőségesen elférjenek alatta, de fent elhelyezett ventilátorral is mindössze 70 mm-es teljes magasságról beszélhetünk. Felülre helyezett ventilátorral egyébként alul 48 mm helyünk lesz.

A hűtőborda felső részén több nyílás is helyet kapott, melyek arra hivatottak, hogy az előre szerelt csavarokat gond nélkül elérhessük, ha rögzítésre kerül a sor.

Összeszerelés:

Megmondom őszintén, a Noctua processzorhűtők mindig is a kedvenceim közé tartoztak, ha az összeszerelésről volt szó. A gyártó egy egységes rendszert hozott létre, természetesen a foglalatokhoz igazodva, így szinte minden hűtőjük rögzítőrendszere megegyezik és emiatt hihetetlenül kiforrott. És ami a legjobb az egészben, hogy csavarhúzóra sincs szükségünk, hisz a dobozban megtalálunk egy L-alakú, csillagfejű megoldást.

A felszerelésnél még a ventilátort sem kel leszerelnünk (bár mi mégis megtettük a magas profilú memóriák miatt) a hűtőbordáról - mint az sok más hűtőnél követelmény lenne - , hanem két nyíláson keresztül,  a ventilátor lapátokat kicsit elfordítva könnyedén be tudjuk hajtani a fixen felhelyezett, rugós csavarokat a korábban már rögzített állványzatra.

Ami a kompatibilitást illeti, nagyon jó a helyzet. Az NH-L12S megbirkózik az Intel LGA2066, LGA2011, LGA2011-3 (80x80 mm-es kialakítás), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 és AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, AM4, FM1, FM2, FM2+ foglalatokkal is.

Néhány fotó külső összeszerelésről, melyhez egy AsRock H110 Pro BTC+ lapot használtunk:

.

Hőmérséklet mérés:

Mielőtt a mérési eredményekre térnénk ki kell térnünk a gyártó által javasolt használatra. Elolvastuk az útmutatót, melyben az szerepelt, hogy az AMD TR4 / SP3 foglalatot leszámítva minden AMD és Intel processzorral használható. Néhány kikötés persze van. A gyártó egyes modelleknél, mint Pl. a Core i7-7700K, az LGA 2066-os Skylake-X processzorok, vagy az AMD Ryzen modellek, megfelelő ház szellőzést kérnek a felhasználóktól. Ennek tudatában vágtunk neki egy Intel Core i7-6700K processzor hűtésének.

Mivel nem egy felsőkategóriás processzorhűtőről van szó, ezért a processzor órajelét nem bántottuk. Az Intel Core i7-6700K processzor gyári órajeleken működött, azaz a 4000 Mhz-es alap órajel mellett 4200 Mhz-re "boostolt". A hűtő teljesítményét maximális fordulatszámon és 60%-os is megvizsgáltuk, utóbbi nagyjából 1200 RPM-et jelentett. EZ azt is jelenti, hogy az L.N.A adaptert nem használtuk, ami ugye 1400 RPM-re "feszeli vissza" a ventilátort.

Ami az eredményeket illeti, kellemesen csalódtunk. A szinte zajtalan processzorhűtő egyáltalán nem szenvedett, sőt, egész jól tette a dolgát. Ez azt eredményezte, hogy még a visszafogott fordulatszám is bőségesen elegendő volt ahhoz, hogy a processzor hőmérséklete ne ugorjon meg. Sajnos a magas profilú memória modulok miatt csak a felső részre tudtuk szerelni a ventilátort, de véleményem szerint ezt a hűtési teljesítményt alsó állásban is hozta volna az NH-L12S.

Összegzés:

A Noctua ismételten szép munkát végzett, hisz nem egy újabb, palettát gyarapító modellt dobott piacra, hanem a hűtő bevezetését azzal a céllal lépte meg, hogy egy újabb prémium kategóriás megoldással örvendeztesse meg a vásárlókat. Aki olcsó processzorhűtőt szeretne kompakt számítógépéhez beszerezni, hisz egy modellért 16 ezer forintnál is többet kérnek el (ami viszont Noctua márka alatt nem számít soknak). De aki egy csendes megoldásra vágyik és komolyabb, akár Core i7-es, vagy AMD Ryzen processzort használ és nem sajnál ekkora összeget kiadni, annak mindenképp csak ajánlani tudjuk (már a 6 év garancia miatt is) az NH-L12S beszerzését.

Írta: Kocsis Bence