noctua-nh-l12sx77-alacsony-profilban-nagy

Noctua NH-L12Sx77 - Alacsony profilban nagy

2024. május 03. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua a múlt héten rántotta le a leplet legújabb processzorhűtőjéről, az NH-L12Sx77 modellről, mely a gyártó alacsony profilú hűtéseinek palettáját gyarapítja. A gyártó malmai lassan őrölnek, semmit nem hamarkodnak el, minden lépést átgondolnak és nem dobják piacra revíziók tömkelegét. Ezt bizonyítja, hogy a Noctua NH-L12Sx77 annak az NH-L12S-nek az utódja, mely még 2017-ben jelent meg. A gyártó sokat dolgozott azon, hogy az elődhöz képest egy hasonlóan kompakt, kompatibilitás terén jobb megoldást hozzon létre. 

A csomagolás a már jól ismert, de kicsit sem unalmas színösszeállítást követi a szokásos illusztrációval és legfontosabb specifikációkkal, kiemelve a 77 mm-es teljes magasságot, mely a hűtés egyik fő erénye.  

A dobozban a tartozékok csomagolása is megszokott, ami egy több rekeszes kartont jelent, az összeszereléshez szükséges komponenseket szépen elhelyezve. 

A széleskörű kompatibilitás miatt sok-sok tartozékot kapunk, ami különféle rögzítő pántokat, távtartókat, zajcsökkentő adaptert, hátlapot, csavarokat, az összeszereléshez szükséges dokumentációt jelenti, ezen felül kapunk egy csavarhúzót és egy tubus Noctua NT-H2 hővezető paszta is a készlet tartalma. 

Az NH-L12Sx77 processzorhűtőre egy 120 mm-es Noctua NF-A12x15 PWM ventilátor került, mely 15 mm vastag. Az SSO2 csapágyazással rendelkező légkavaró 450 és 1850 RPM közötti fordulatszám tartományban képes működni, miközben 23,9 dBA maximális zajszintet produkál és legfeljebb 94,2m³/h levegőt mozgat meg. A mellékelt zajcsökkentő adapter segítségével a fordulatszám 1400 RPM fordulatszámon maximalizálható, így a zajszint 16,8 dBA-ra esik vissza és a teljesítmény is picit visszaesik, ami 70,8 m³/h-t jelent. 

A ventilátor felvonultatja a gyártó számos technológiáját. A vékony ventilátorok esetében a rövidebb tengely csökkenti a stabilitást, így a Noctua ebben az esetben fémmel megerősített középrészt használt. A lapátok szívóoldalán áramlásgyorsító csatornák kerültek kialakításra, mely csökkenti a szívóoldali áramlás "beragadásának" lehetőségét. A Noctua AAO technológiája több pilléren alapul. Első körben ott vannak a beépített rezgéscsillapító párnák a rögzítési pontoknál. A lépcsőzetes keret kialakítás megadja a kezdeti turbulenciát, hogy könnyebb legyen az átmenet lamináris áramlásból turbulensbe, ezáltal a tónusos zaj csökkenthető.  A keret belső felén kialakított mikrostruktúrák arra hivatottak, hogy a lapárok zaját csökkentsék , emellett javítják a légáramlás hatékonyságát. A ventilátor a PWM vezérlésnek köszönhetően képes 0%-os módra kapcsolni, ha a terheltség okozta hőmérséklet ezt lehetővé teszi, így a hűtés félpasszív módban működhet. 

A hűtőborda a már jól ismert minőségi látszatot keltő megoldás, mely jól átgondolt, a légáramlás optimalizálását szem előtt tartva számos bevágással és természetesen az el nem maradható NOCTUA logóval. 

A nikkelezett réz coldplate és az alumínium hűtőbordák között nikkelezett réz hőcsövek tartják a kapcsolatot, ami az NH-L12S-hez képest megnövelt számú, 4 db helyett 6 db. 

A hűtőborda felső részének esztétikusnak kell látszania, hisz ventilátor nélkül ezt folyamatosan látni fogjuk. MIndössze néhány nyílást találunk a tetején, ami arra hivatott, hogy a csavarhúzóval elérjük a rögzítő csavarokat. 

Összeszerelés:

A Noctua NH-L12Sx77 összeszerelése kimondottan egyszerű a SecuFirm2 rögzítő rendszernek köszönhetően. Az összeszerelési útmutató elég jól elmagyarázza a teendőinket. A back plate az első, amit össze kell raknunk és már itt eldől, hogy milyen foglalattal van dolgunk, ami a mi esetünkben Intel LGA 1700-at jelent. 

A back plate összerakása után fel kell építenünk a rögzítést, ami többféle módon lehetséges, attól függően, hogy milyen irányba szeretnénk tenni a processzorhűtőt. 

Ha a döntés megszületett pasztáznunk kell a mellékelt NT-H2 tubussal, majd a ventilátor eltávolítása után a hűtőbordát a mellékelt csavarhúzóval a rugós csavarok segítségével rögzítenünk kell. A ventilátor eltávolítására azért van szükség, mert annak biztosan lesz olyan eleme, ami belelóg a csavarhúzó útjába. 

Ha a hűtőborda a helyén van, már csak a ventilátort kell behelyezni és a klipek segítségével rögzíteni. Itt érdemes megemlíteni a ventilátor beszerelésének esetleges buktatóit. Ha méretesebb házzal rendelkezünk elég, ha a grafikus kártyát vesszük ki a szereléshez és alulról bújtatjuk be a légkavarót. Ha kis házban gondolkodunk, mint amire a hűtés amúgy is hivatott, akkor érdemes az alaplap kivételével operálnunk, hisz körben nem lesz elegendő hely a ventilátor bebújtatásához. A lenti képen látható, hogy az eltolt kivitelnek köszönhetően az összes memória foglalat szabadon van, ami egy alacsony profilú hűtés esetében nem megszokott. 

Bár a hivatalos layout az, hogy a ventilátor alul kerül elhelyezésre és alulról szívja át a levegőt a hűtőbordán, mi megnéztük a másik összeállítást is, ami a fenti elhelyezés. Ez annyit jelent, hogy a ventilátor fentről szívja a levegőt és fújja át a hűtőbordákon. 

Hőmérsékletmérés:

A teszteket az Aida 64 rendszerdiagnosztikai segédprogram rendszer stabilitásteszt alkalmazásával végeztük. A Noctua NH-L12Sx77 hűtőt megnéztük maximális fordulatszámon, a zajcsökkentő adapter használatával történő maximális fordulatszámon, illetve megnéztük, mit is jelent a passzív mód a működő ventilátorral szemben, ha a rendszer nincs terhelve.

Első körben az üresjárati hőmérsékleteket néztük meg. Maximális, azaz 1850 RPM-es fordulatszámon 31°C volt a hőmérséklet. Ha használtuk az LNA adaptert, ami 1400 RPM-en maximalizálta a ventilátor fordulatszámát, akkor a hőmérséklet minimálisan megemelkedett, 32°C-ig kúszott fel. Mivel a gyártó beszélt a passzív módról, ezért mi is megnéztük ennek hatását. A hőmérséklet lekapcsolt ventilátorral 44°C lett. 

Jött aztán az AIDA 64 stressz teszt. Azt tudni kell a stressz tesztről, hogy ebben az esetben a processzor terhelése nem az életszerű kategória, tehát a CPU minden porcikája meg van mozgatva, amivel feltárható az, hogy extrém terhelés esetén a processzorhűtő alkalmas e ellátni a feladatát. A hűtés maximális fordulatszámon 82°C-ig engedte fel a processzor hőmérsékletét, LNA adapterrel használva pedig 1400 RPM-es fordulatszámon 88°C-ot mértünk.

Mint a korábbiakban említettük, a gyártó lehetőséget ad arra is, hogy a ventilátort a hűtőborda tetején helyezzük el. Ez a megoldás 77 mm-ről 92 mm-re emeli a hűtő teljes magasságát és most meg fogjuk nézni, ha a ház kialakítása ezt lehetővé teszi, akkor érdemes e erre a beállításra átállni. 

Azzal, hogy a ventilátort alulról feltettük, a légkavaró máshonnan kapja a levegőt, így nem az alaplap felől érkező melegebb, hanem a gépházon kívülről érkező hűvösebb levegőt fújja át a hűtőbordán. Ez annyit jelentett az esetünkben, hogy 1850 RPM-es fordulatszámon 5°C-ot sikerült lefaragnunk a processzor hőmérsékletéből, míg LNA adapter használva 4°C-ot nyertünk. 

Elmondható tehát az, ha lehetőség van, akkor érdemes a ventilátort a hűtőborda tetejére tenni, de ha nem tesszük, akkor sem követünk el nagy hibát, hisz a processzorhűtő extrém termelés alatt is bőségesen elegendő teljesítményt nyújt. 

Összegzés:

A Noctua NH-L12Sx77 méltó utódja az NH-L12S-nek. Alacsony kialakításának köszönhetően a keskeny számítógépházakba is gond nélkül beszerelhető. Minimálisan megemelt magasságának hála nem okoz problémát az alaplapi hűtőbordákkal és I/O panel burkolatokkal történő összeférhetetlenség, így asszimetrikusan is elhelyezhető, ami 100%-os memória kompatibilitást jelent. Hűtési teljesítménye alacsony kivitelének ellenére megfelel a mai elvárásoknak, ráadásul variálható a ventilátor elhelyezésre, amivel tovább tudjuk növelni a hűtési teljesítményt. A ventilátor nagyon csendesen (23,9 dBA max) működik, ezáltal olyan rendszerekbe is integrálható a hűtés, ahol a teljesítmény mellett a csendes működés is szempont. A hűtés 85 eurós ajánlott fogyasztói árcédulát kapott. 

Írta: Kocsis Bence