noctua-nh-u9s-es-nh-d9l-processzorhutok-jartak-nalunk/2015/01/13

Noctua NH-U9S és NH-D9L processzorhűtők jártak nálunk

2015. január 13. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Noctua azon kevés hűtéstechnikával foglalkozó gyártó egyike, aki nem adta be a derekát és nem nyitott az AIO folyadékhűtéses rendszerek felé. Antec, Corsair, Cooler Master, NZXT és még sorolhatnám, mind-mind rendelkezik AIO folyadékhűtésekkel, de amint az utóbbi időben látható, a léghűtéses megoldások a háttérbe szorultak. A Noctua nem követi ezt a trendet és megmarad a kizárólag léghűtéssel történő processzorhűtőknél, így 110%-ban arra koncentrál, hogy már meglévő megoldásait továbbfejlessze és még egy szinttel magasabban újabb modelleket dobjon piacra. Gondoljunk csak a zászlóshajó Noctua NH-D14 továbbfejlesztett változatára az NH-D15-re mely a léghűtéses processzorhűtők egyik királya esetenként helyben hagyva egyes folyadékhűtéses rendszereket. A gyártó természetesen szélesebb spektrumra koncentrál, így a már meglévő kisebb méretű processzorhűtői is időről időre egy-egy generációt ugranak. Így készült el mai tesztünk két alanya a Noctua NH-U9S és NH-D9L.

MIndkét hűtőn egy-egy 92 mm-es Noctua NF-A9 PWM vezérléssel ellátott ventilátor dolgozik, mely a díjnyertes NF-B9 utódja. Ez a modell a Noctua összes innovatív technológiáját felvonultatja, mely hatással van a zajszintre, a hűtési teljesítményre és az élettartamra. A lapátokon elhelyezett bevágások optimalizálják a légáramlást és a zajszintre is jótékony hatással vannak. Úgyanígy légáramlást optimalizáló céllal kerültek a keret belső felére a lépcsőzetes bevágások és a minimatűr lyukak. A zajcsökkentés másik fontos eleme a csavarhelyek köré elhelyezett gumiborítás, melynek köszönhetően a rezgések nem továbbítódnak a ház felé.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NF-A9 SSO2 csapágyazást használ mely egy nagyon precíz és tartós megoldás, ami egy ventilátor esetében nagyon jó alap. Az NF-A9 PWM vezérlése egy egyedi tervezésű NE-FD1 PWM IC-n alapul, mely egy folyamatosabb fordulatszám szabályozást tesz lehetővé mindenféle zaj nélkül, emellett alacsony sebességen a ventilátor alacsonyabb zajszinten működik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az 92 x 92 x 25 mm-es méretekkel rendelkező NF-A9 400 és 2000 RPM közötti fordulatszámon képes működni, melyet a zajcsökkentő adapter használatával 1550 RPM-ben maximalizálhatunk. Ez a ventilátor zajszint tekintetében 22,8 dBA értéket produkál maximálisan, míg az LNA (Low Noise Adapter) 16,3 dBA zajszintet engedélyez. Az NF-A9 fogyasztása kedvező, mindössze 1,2W.

Hogy érzékeltessük a 92 mm-es ventilátor méretét készítettünk egy képet amin az NF-A9 egy 120 mm-es és egy 140 mm-es ventilátor mellett van.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Noctua NH-U9S

A két tesztalany közül az NH-U9S a klasszikus megoldás, hisz ebben az esetben a ventilátor a hűtőborda oldalán került elhelyezésre. A 125 x 95 x 68 mm-es méretekkel rendelkező hűtő alapja egy nikkelezett réz lap, melyből 5 darab, ugyancsak nikkelezett réz hőcső juttatja el a hőt az alumínium hűtőbordákig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NH-U9S 95 x 95 mm-es "lábnyommal" rendelkezik, ami megszünteti a VGA és RAM kompatibilitási problémákat Intel és AMD alaplapok esetében egyaránt. Ezt a kompatibilitást nagymértékben elősegíti, hogy a hűtőbordák oldalirányban megtörik  a teljes szimmetriát, így még távolabb tartva a ventilátort a memória bővítőhelyektől.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A gyártó a hűtőhöz a megszokott mennyiségű tartozékot mellékelte, így a nélkülözhetetlen szerelék mellett találunk a dobozban L-alakú csillagcsavarhúzót, egy NT-H1 hővezető pasztát, zajcsökkentő adaptert, számítógépházra ragasztható fémből készült Noctua logót, valamint két darab rögzítőt az esetleges második ventilátorhoz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

 Az NH-U9S kompatibilis az Intel LGA 1150, 1155, 1156, LGA 2011 és AMD AM2. AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 foglalatokkal. Az FM2+ foglalat esetén a hátlap megléte szükséges, az LGA 2011-3 foglalathoz pedig a gyártótól ingyenesen lehet ilyen jellegű rögzítő készletet igényelni.

Specifikáció:

Magasság: 125 mm
Szélesség: 95 x 95 mm (ventilátorral)
Súly (ventilátorral): 618 gramm
Súly (ventilátor nélkül): 524 gramm
Anyagok: Nikkelezett réz (hőcsövek, lap, alumínium lamellák)
TDP: TDP táblázat
Ventilátor méretek: 95 x 95 x 25 mm
Ventilátor fordulatszám: 400-2000 RPM (zajcsökkentő adapterrel 1550 RPM)
Maximális légszállítás: 78,9 m³/h
Maximális zajszint: 22,8 dB(A)
Fogyasztás: 1,2 W
Feszültség: 12 V
.

Noctua NH-D9L

Az NH-D9L egy kettős-torony megoldás, ami azt jelenti, hogy a ventilátor a két torony között került elhelyezésre. Így a hűtő ventilátorral és ventilátor nélkül is 95 x 95 mm helyet foglal el az alaplapon. Ez kiszűri a kompatibilitási problémákat, ami a memóriákat , illetve a grafikus kártyát érintené. A kialakításnak köszönhetően, természetesen a memória kompatibilitást részben feláldozva, lehetőség van 2. és 3. ventilátor csatlakoztatására is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NH-D9L négy darab 6 mm átmérőjű hőcsövet tartalmaz, melyek mindegyike nikkelezett réz, ugyanúgy, mint a hő felvételéért felelős processzorral érintkező tükörsimára csiszolt lap. Az említett hőcsövek a sűrűn elhelyezett hűtőbordákhoz vannak forrasztva, így adják át a felvett hőt, melyet azután a ventilátor(ok) távolítanak el. A mindössze 110 mm-es magasságnak köszönhetően a HTPC kialakítású számítógépházakban is lehet használni a hűtést.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Az NH-D9L kompatibilis az Intel LGA 1150, 1155, 1156, LGA 2011 és AMD AM2. AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 foglalatokkal. Az FM2+ foglalat esetén a hátlap megléte szükséges, az LGA 2011-3 foglalathoz pedig a gyártótól ingyenesen lehet ilyen jellegű rögzítő készletet igényelni.

Specifikáció:

Magasság: 110 mm
Szélesség: 95 x 95 mm (ventilátorral)
Súly (ventilátorral): 531 gramm
Súly (ventilátor nélkül): 428 gramm
Anyagok: Nikkelezett réz (hőcsövek, lap, alumínium lamellák)
TDP: TDP táblázat
Ventilátor méretek: 95 x 95 x 25 mm
Ventilátor fordulatszám: 400-2000 RPM (zajcsökkentő adapterrel 1550 RPM)
Maximális légszállítás: 78,9 m³/h
Maximális zajszint: 22,8 dB(A)
Fogyasztás: 1,2 W
Feszültség: 12 V
.

Összeszerelés:

A Noctua NH-U9S és D9L összeszerelése kimondottan egyszerű. Először a hátlapot kell feltenni az alaplap hátoldalára, mely a processzor felőli oldalon felépített szereléket rögzíti. Az Intel és AMD foglalatokhoz 1-1 készletet kapunk, az Intel készletben pedig az LGA 115x és LGA 2011 specifikus rögzítőket is találunk. Miután a szereléket felépítettük a processzor köré a mellékelt NT-H1 pasztát felvisszük a processzor sapkára és a már felépített bakra a tornyot ventilátor(ok) nélkül felcsavarozzuk. A torony orientáltsága lehet vízszintes és függőleges is, így a ház hűtéséhez optimális rendszert építhetjük fel. A ventilátor(ok) rögzítése a mellékelt fémpántoknak köszönhetően nagyon egyszerű.

Miután rögzítettük a tornyot és a ventilátort, a ventilátor 4 pines tápcsatlakozóját csatlakoztassuk az alaplap CPU fan slotjába. Ha egy második NF-A9 ventilátort is beszereztünk, akkor az ott, tartozékként megtalálható Y kábelt használjuk.Az összeszerelés után látható, hogy sem a memóriafoglalatok, sem a grafikus kártya nem akadályozza a teljes értékű használatot, illetve a hűtő nem befolyásolja az említett hardverek használhatóságát.

NH-D9L összeszerelése:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

.

NH-U9L összeszerelése:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

[youtube]

;feature=youtu.be[/youtube]

.

Tesztkörnyezet:

A teszteket az AIDA 64 v5.00 rendszerdiagnosztikai programmal végeztük, melynek során a processzort többszálas stressznek vetettük alá. A Core I7-4790K processzor 4400 Mhz-es Boost orajelen működött a teszt közben, mely egy AsRock Z97 Extreme 6 alaplapban működött. A memória 4 darab 4 GB Coresair Verngeance PRO DDR3 1600 Mhz-es modul volt. Mindkét hűtőt egy, illetve két ventilátorral is felszereltük és mindkét esetben 2000 RPM, illetve 1500 RPM maximális fordulatszámot használtunk.

A teszteredmények értékelése előtt fontos megemlíteni, hogy bár minőségben felsőkategóriát képviselő megoldásokról beszélünk, a méretükből adódóan a hűtési teljesítményük nem a felsőkategóriás hűtési teljesítményt célozza meg, sokkal inkább a kompakt méret és a maximális kompatibilitás a fő szempont. Ennek megfelelően a gyári hűtő mellett egy jónak mondható SilverStone AR03 hűtést hosztunk be összehasonlítási alapként, mely egy 120 mm-es maximálisan 2200 RPM fodulatszámra képes megoldás.

Teszteredmények:

Az az elején le kell szögezni, hogy abban az esetben, ha egy I7-4790K processzorral rendelkezünk, a gyári hűtés használata nem javasolt. Alapesetben (üresjárat, böngészés, filmnézés, GPU igényes játékok) nem is lenne gond, de ha belefutunk egy két processzor igényes alkalmazásba (kódolás, videó szerkesztés) , melyeket az AIDA 64 többé-kevésbe demonstrál, akkor már nem elegendő a gyári hűtő. A hőmérsékleti értékeket megnézve az NH-U9S és az NH-D9L is elegendőnek bizonyul 2000 RPM, de még a 1500 RPM fordulatszámon is, ami kisebb teljesítményű processzorok esetében még a tuningolás kapuját is nyitva tartja. Mivel mindkét hűtő kompatibilis egy második NF-A9 ventilátorral, ezért így is készítettünk mérést. Két ventilátorral a hűtők már felveszik a versenyt a nagyobb megoldásokkal, mint például a SilverStone AR03.

[caption id="attachment_53635" align="aligncenter" width="545"]

noctua_grafikon

Intel "Devil's Canyon" Core I7-4790K @ 4400 Mhz[/caption]

Konklúzió:

A Noctua NH-U9S és NH-D9L a Noctua két újabb remekműve, mely elsődleges alternatíva lehet gyári processzorhűtők leváltására abban az esetben, ha nem szeretnénk memória terén kompromisszumokat kötni, emellett a keskenyebb számítógépházak esetében is jó szolgálatot tehetnek és a grafikus kártyával sem lehet probléma mATX lap használatánál. A jó hűtési teljesítmény mellé egy kellemesen alacsony zajszint párosul, melyet a PWM vezérlésnek köszönhetően testre szabhatunk. Az áruk sajnos még mindig Noctua ár, így a 18-20 ezer forintos jelenlegi árcédula nem meglepetés, viszont ekkora megoldásoknál kicsit sok. Csak utóbbi miatt nem adunk ajánlott díjat a két hűtőnek.

tetszett_s

Noctua NH-U9S, Noctua NH-D9L

noctua_logo

 

Írta: Kocsis Bence