patriot-viper-vpn100-szolid-valasztas

Patriot Viper VPN100 – szolid választás

2020. december 30. Herczeg Balázs Adattárolás

A Patriot Memory egy amerikai nand flash gyártó vállalat, amely leginkább a nagy teljesítményű memóriamegoldásairól híres. Azonban a fremonti vállalat foglalkozik USB meghajtók, SSD-k, valamint Gaming perifériák gyártásával is. A jelenlegi tesztben a vállalat csúcskategóriás PCIe Gen 3 X4 interfészt használó Viper VPN100 megoldását volt alkalmunk tesztelni. Elöljáróban érdemes róla tudni, hogy egy hatalmas vastagságú, alumínium hűtőborda található rajta, aminek köszönhetően jelentősen lassabban melegszik, mint egy sima lemezzel ellátott, vagy anélküli megoldás. Ez pedig lehetőséget nyújt arra, hogy akár videokártyák fölé is el lehessen helyezni, ugyanis jobban megbirkózik a feltörekvő hővel.

Felépítés

A Viper VPN100 a Phison E12 sorozatú vezérlőjét, név szerint a Phison PS5012-E12(S)-t használja, amely egy kifejezetten népszerű vezérlő az SSD gyártók körében és több nagy márkanév is használja, többek között a Kingston, ami amiatt is érdekes, mert az SSD-n található DRAM gyorsítótár pont az említett vállalattól, valamint az SK Hynix-től származhat, melynek mérete modelltől függően 512 MB és akár 1 GB is lehet. Flash memória tekintetében a VPN100 sorozat egyaránt használ 64 cellarétegű Toshiba BiCS3 3D TLC NAND chipeket és Micron IA7BG64AVA 3D NAND TLC modulokat is. Az SSD egyaránt elérhető 256 GB, 512 GB, 1 TB és 2 TB kapacitással is. A nálunk járt 512 GB-os változat 800 TBW írási élettartammal rendelkezik, teljesítmény tekintetében akár 3300 MB/s olvasási és 2200 MB/s írási sebesség elérése is képes lehet, ez azonban ugyan sok tényezőtől függhet.

A megfelelő megbízhatóság és hőelvezetés érdekében az SSD-n egy vastag, fekete hűtőborda kapott helyet. Ennek következtében az SSD elhelyezéstől és használattól függően akár 10-15°C-al is hűvösebben működhet, mint egy borda nélküli SSD.

Csomagolás

Az SSD egy kifejezetten kis méretű dobozban érkezik, amelynek a felső borítása mágnesesen zárható, igy egy hajtást követően megtekinthetjük a benne lévő SSD-t. A csomagoláson feltüntetett olvasási és írási értékek azonban félrevezetők, ugyanis az 1 TB-os modell értékeit mutatja. A valóságban a tesztelt, 512 GB-os modell „csak” 2200 MB/s írásra képes, így aki a doboz alapján nagyobb értékekre számítana, valószínűleg félrevezetve érezheti magát. Mindenesetre a doboza kifejezetten díszes, fekete-piros kombinációban pompázik, amely tökéletesen passzol a márka arculatához.

Tesztkonfiguráció


Mivel a termék még a PCIe Gen 3 interfészt használja, a korábbi generációs PC-k is tökéletesen ki tudják használni a sebességét, így mi is a régi Kaby Lake rendszeren próbáltuk ki az SSD-t.

  • Intel Core i7 7700
  • ASUS STRIX H270F
  • 16 GB ADATA XPG Dazzle DDR4 2400 MHz CL16 RAM
  • Be Quiet Dark Power 11 Pro 750W
  • Windows 10

A teszt során az ATTO Disk Benchmark, az AS SSD és a CrystalDiskMark programokat futtattuk.

Teszteredmények

Az AS SSD benchmark esetén ahogy már az megszokott, az eredmények kicsit elmaradnak a hirdetett sebességtől, de ez közel sem jelent akkora problémát. Az érdekesség viszont az volt, hogy az SSD nem tudta elérni a válaszidő mérésénél a meghajtót, így olvasási értéket nem tudott produkálni. Ez csupán a program hibája volt, nem a tárolóé.

A CrystalDiskMark szokott az a program lenni, ami tökéletesen visszaadja a gyártók hirdetett értékeit, amely most sem volt másképp. Az SSD 3440 MB/s-es olvasási sebességgel suhant végig a teszten, amellyel teoretikusan majdnem el is érte a PCIe Gen 3 x4 határait. Írás tekintetében ugyan 100 MB/s-al elmaradt a várt értékektől, ezt azonban használat közben senki sem fogja észrevenni.

Végezetül az ATTO SSD benchmark esetén is kifejezetten jó értékek születtek, ugyanis már a 64 KB-os fájltesztnél elérte az SSD a maximális értékeit, amelyet nagyon szépen meg is tartott a teszt során.

Szoftver

Az SSD-hez a gyártó weboldalán egy külön SSD Toolbox szoftvert is letölthetünk, amely hasznos smart információkkal lát el minket, támogatja a biztonságos törlést, amely visszaállítja az SSD gyári értékeit, ha teljesítménycsökkenés következne be, valamint a firmware is frissíthető. Azonban TRIM, valamint a saját felületi tesztelési és optimalizálási lehetőségek kimaradtak, így túlzottan nincs nagy szükség a letöltésére és a használatára.

Használati tapasztalatok

Az SSD egyik hátulütője, hogy önmagában is képes melegedni akár 40°C fölé, amely ugyan nem jelent problémát, viszont, ha egy VGA fölé lett elhelyezve, akkor akár 64°C-ra is felmehet a hőmérséklete. Ugyan a gyártó adatai alapján 70°C-ig semmilyen rendellenesség nem lép fel a használata során, nem túlzottan biztató a magas hőmérséklet.

Verdikt

A Patriot Viper VPN100 ár tekintetében közvetlenül az ADATA SX8200 PRO-val veszi fel a versenyt, amelyhez képest írási sebességben és garanciális támogatásban alulmarad. Ellenben a fekete hűtőborda egyedi megjelenést tud neki kölcsönözni és majdnem háromszor több adat írására képes a cellák teljes elhasználódása előtt, mint a konkurens megoldás. Ha valaki egy jól kinéző és hosszú élettartamú SSD-t keres, az nyugodtan választhatja a VPN100-at. Az 512 GB-os modell 27 000 forint környékén kapható 3 éves gyártói garanciával.

A Viper VPN100-at a Patriot magyar képviseletétől kaptuk kölcsön, melyet ez úton is köszönünk nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: