phanteks-ph-tc14cs-processzorhuto-tesztje/2014/07/24

Phanteks PH-TC14CS processzorhűtő tesztje

2014. július 24. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Phanteks márkanév bizonyára csak azoknak mond bármit is, akik tényleg otthon vannak a hűtési megoldások és a számítógépek világában. A név 2007-ben jött létre azzal a céllal, hogy high end termékeket hozzanak létre a termikus megoldások piacán. A Phanteks felső kategóriás PH-TC14PE processzorhűtőjével már bizonyított, hisz elnyerte azon felhasználók bizalmát, akik nem vetik meg a tuningot sem. Mai tesztünkben egy ugyancsak felsőkategóriás processzorhűtő járt nálunk, melyet kinézetre a Noctua NH-C14 modellhez tundék hasonlítani.

Mint már említettük a PH-TC14CS egy Noctua NH-C14-hez nagyon hasonló hűtési megoldás. Nagy méretét már a doboz is sugallja, emellett a csomagoláson megtaláljuk a hűtőre vonatkozó legfontosabb információkat, paramétereket. A specifikáció mellett egy másik oldalon szép színes ábrák mutatják, hogy a szürke alapszín mellett a hűtő fekete, kék és piros színösszeállításban is választható. Ezen kívül a doboz egyik oldalán felsorolásra kerültek a gyártó büszkeségei, amelyeket technológia terén mutatott fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Maga a hűtőborda 90 fokban el lett döntve, így a két ventilátor az alaplappal párhuzamosan fog elhelyezkedni. Ennek eredményeképp használható a hűtés egy illetve két ventilátoros módban, aminek köszönhetően a memória kompatibilitás is megoldott. A hűtőbordákat a réz lappal 5 darab 8 mm-es nikkelezett réz hőcső köti össze, ami a 6 mm-es átlaghoz képest komoly növekedés. A hűtőbordák a színösszeállítástól függően, a mi esetünkben kék színre lettek lefújva. A hűtőborda ventilátorok nélkül 600 grammot nyom és 143,8 x 140 x 112 mm-es méretekkel rendelkezik. Fontos megemlíteni a Phanteks P.A.T.S technológiáját, mely annyit jelent, hogy a bordák egy antioxidáns bevonatot kaptak, így az alumínium nem oxidálódik, ezáltal a hűtő élettartama a változatlan hatásfoknak köszönhetően megnő. A C.P.S.C technológia is a Phanteks újítása, melynek köszönhetően a forrasztott területek hőátadása a korábbiakhoz képest hatékonyabb.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A hűtőrendszerhez a gyártó két darab prémium minőségű Panteks PH-F140 140 mm-es ventilátort mellékelt, mely 140 x 140 x 25 mm-es méretekkel rendelkezik. Fontos megemlíteni hogy a hűtő nemcsak a 140 mm-es ventilátorokkal, hanem a 120 mm-es modellekkel is kompatibilis. A PH-F140 minden esetben fehér kerettel rendelkezik, a lapátok színe pedig a színre fújt hűtőbordával egyezik meg. Az UFB csapágyazással ellátott, 9 lapátot tartalmazó ventilátorok 1300 (+- 10%) fordulatszámra képesek, miközben 88.6 CFM légszállítást és 19.6 dB(A) zajszintet produkálnak. Fontos megemlíteni, hogy ezek a ventilátorok 3 pines csatlakozóval rendelkeznek, így a PWM vezérléshez egy mellékelt Y kábel és egy PWM csatlakozó szükséges. Ebben az esetben a ventilátorok 700 és 1200 (+- 10%) között képesek működni, 45.1 – 78.1 CFM levegőt megmozgatva és 13.4 – 19 dB(A) zajszintet produkálva. Ha mindkét ventilátort felszereljük, akkor a hűtés 900 gramm össztömegű és 160 x 151 x 140 mm-es méretekkel rendelkezik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A kompatibilitásról érdemes néhány mondatban kitérni, mely a processzor foglalatokra és a memória támogatottságra egyaránt vonatkozik. A Phanteks PH-TC14CS felszerelhető Intel LGA 2011, 1150, 1155, 1156, 1366, 775 és  AMD FM1, FM2, AM3+, AM3, AM2+, AM2 tokozású processzorokra. Kialakításának köszönhetően a memória kompatibilitás eléggé összetett. Ha egy ventilátort használunk, akkor a borda alja és a memória bővítőhelyek között bőséges távolság van a magas profilú memóriák használatához. Ha az alsó ventilátor is beszerelésre kerül, abban az esetben csak az alacsony profilú, nem emelt hűtőbordájú ramok használhatók fel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Specifikációk:

Kompatibilitás
Intel Socket: LGA 2011/115X/1366/775 AMD: FM1/FM2/AM3+/AM3/AM2+/AM2
Színek
fekete, kék, fehér, vörös
Anyagok
.Réz (lap és hőcsövek), nikkelezett felület .Alumínium (lamellák)  P.A.T.S és C.P.S.C. technológia
Ventilátor
PH-F140 + PWM adapter
Ventilátor méretek
140 x 140 x 25mm
Ventilátor kompatibilitás
140 x 140 x 25mm (2 db), 120 x 120 x 25mm (2 db)
Csapágyazás
UFB (Updraft Floating Balance) csapágy
Lapát geometria
9 lapát MVB(Maelström Vortex Booster) kialakítással
Sebesség (RPM)
1300 ± 10%
Légszállítás
88.6 CFM
Max légnyomás
1.37mm H2O
Zajszint
19.6 dB (A)
Sevesség PWM adapterrel
700 – 1200 RPM ± 10%
Max légszállítás PWM adapterrel
45.1 – 78.1 CFM
Max légnyomás PWM adapterrel
0.45 – 1.21mm H2O
Zajszint PWM adapterrel
13.4 – 19 dB (A)
Felvett teljesítény
2.8 W
Áramerősség
0.24 A
Feszültség
12V
Becsült üzemidő
>150,000 h
Méretek ventilátor nélkül
143.8 x 140 x 112 mm
Méretek egy ventilátorral
160 x 151 x 112 mm
Méretek két ventilátorral
160 x 151 x 140.5 mm
Súly ventilátorok nélkül
600g
Súly ventilátorokkal
750/900g
Csomagolás mérete
167 x 214 x 190 mm
.

A Phanteks PH-TC14CS összeszerelése nem nagy ördöngösség. Az Intel, vagy AMD szett kiválasztása után a hátlapot és a processzor felőli aljzatot összeszereljük. Itt egyetlen kivetnivalónk van a hátlappal kapcsolatban. Néhány hűtőnék találkozhattunk olyan szilikon kesztyűkkel, amik a helyükön tartották a fémcsavarokat meghúzásik, de ebben az esetben ezeket a kiegészítőket nélkülöznünk kell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A hűtő felszerelésénél le kell szögezni egy dolgot, miszerint csak abban az esetben használható az alsó ventilátor, azaz akkor használhatjuk ki a PH-TC14CS maximális teljesítményét, ha alacsony profilú memóriákkal rendelkezünk. Abban az esetben ha méretes hűtőborda került a memória moduljainkra, akkor egyáltalán nem használható az alsó ventilátor. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy így a hűtő használhatatlan, hisz gondoljunk csak bele, nagyon kevés olyan hűtő van, amely támogatja a 4 memória slot használatát, a PH-TC14CS esetében, egy ventilátorral komoly hűtőbordával ellátott ramokkal is telepakolhatjuk az alaplapot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A fenti képen látható, hogy az alsó ventilátor átéri mind a 4 memória bővítőhelyet, így nem is lenne arra lehetőség, hogy akár az első, vagy a második helyre magas profilú memóriát tegyünk. Megnéztük magas profilú Corsair Vengeance Pro ramokkal is a felállást és a modulok kényelmesen elfértek. Fontos megemlíteni azt is, hogy a hőcsövek hajlításánál a gyártó számos alaplapot kipróbált,  így nem igazán fordulhat az elő, hogy a hűtés a hőcsövek miatt nem fér be a helyére. (találkoztunk már olyan modellekkel, melyeknél forgatni kellett a hűtőt emiatt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

Térjünk ki a ventilátorok rögzítésére is, hisz a PH-TC14CS esetében egy újfajta megoldás került bevetésre. A fém rögzítőket nem közvetlenül a ventilátor csavarhelyébe kell belejátszani, hanem egy szilikon alkalmatosság kerül a csavarhelyre, majd ebbe kell a fémrögzítőt belepasszítani. Ennek nagy előnye van a felhelyezésnél, hisz a fémrögzítő nem csúszik ki a helyéről, így nem fogunk néhány próbálkozás után kiakadni. Ez azért fontos, mert csak akkor tudjuk az alsó ventilátort feltenni, mikor már a hűtő benn van a helyén, így kicsi helyünk lesz a munkához.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha minden a helyén van, akkor boldogok lehetünk, attól függetlenül, hogy egy, vagy két ventilátorral sikerült elérni célunkat, hisz minden bizonnyal egy megbízható hűtőt tudhatunk magunkénak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A színösszeállítás gondoskodik arról, hogy bármilyen színű alaplapunk, kábelezésünk, legyen a hűtő nem fog kilógni az összképből a választéknak köszönhetően.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A tesztkonfigurációnk egy MSI Z77A-GD65 alaplap, Intel Core I5-3570K processzor párosból, 4 x 4 GB Corsair Vengeance DDR3 és  2 x 2 GB Kingston HyperX DDR3 ramból, valamint egy Antec HCG 520 tápegységből állt. A grafikus kártya szerepét egy Gigabyte Geforce GTX 770 2 GB OC töltötte be, a Windows 8.1 operációs rendszer pedig egy SanDisk 240 GB-os SSD-re volt telepítve. A számítógépházunk egy Fractal Design ARC XL volt.

A teszteket a megszokott módon AIDA 64 rendszerdiagnosztikai alkalmazás rendszer stabilitásteszt funkciójával végeztük el. A Core I5-3570K hőmérsékletét első körben Turbo Boost órajelen, azaz 3800 Mhz-en végeztük, majd 4600 Mhz-es órajelen is mértünk. Ezzel párhuzamosan a PH-TC14CS egy ventilátorral és két ventilátorral is fel volt szerelve, így minden lehetséges variációt kipróbáltunk. Az egyedüli tesztből kimaradó mérés talán a PWM adapter használatával történő hűtés volt, de mi mindenképp a processzorhűtő maximális teljesítményén szerettünk volna mérni, annak tudatában, hogy maximális fordulatszámon sem produkál nagy zajt a hűtés.

Teszteredmények:

A lenti grafikonon 3800 Mhz és 4600 Mhz órajelen mért eredmények láthatók a különböző processzorhűtők esetében. A Phanteks PH-TC14CS számára a 3800 Mhz-es órajel a vártnak megfelelően sem egy ventilátoros, sem két ventilátoros módban nem okozott fejtörést, hisz ezekben az esetekben 54 °C-os és 53 °C-ot mértünk. Ha mindkét ventilátor a helyén volt, akkor a hűtés is a helyén volt, hisz a Cryorig és a Noctua zászlóshajója is ezt a teljesítményt tudja, csak a folyadékhűtések tudtak jobban hűteni.

phanteks_3800_4600_2

Miután 4600 Mhz-re tornáztuk fel a processzor órajelét, a PH-TC14CS továbbra is jól teljesített. Figyelemre méltó az a tény, hogy egy ventilátoros módban, mikor a memória kompatibilitás van előtérben, a hűtés még mindig megállja a helyét, mely azt eredményezi, hogy magas profilú memóriák használata esetén sem kell elbúcsúznunk a komoly hűtési teljesítménytől.

Összegzés:

A Phanteks PH-TC14CS eszttikai szempontból egy univerzális megoldás, ami például egy Noctua hűtővel szemben nagy előnyben van. Hűtési teljesítménye mind két-, mind egy ventilátoros módban kiemelkedő, a felső kategóriában tartozik. Ha a kompatibilitást nézzük, akkor elmondható, hogy az összes, jelenleg piacon lévő processzor foglalat esetében felhasználható. A memória kompatibilitás is egy lényeges pont, ami egy kétélű dolog, hisz két ventilátoros módban vannak problémák, viszont egy ventilátoros módban rengeteg magas teljesítményű hűtőt maga mögé utasít. A Phanteks PH-TC14CS festetlen hűtőbordával ellátott változata 25.000 forint köröli áron szerezhető be, míg a színes hűtőbordával ellátott modellek kicsivel 26.000 forint felett vásárolhatók meg.

PH-TC14CS-Black3 PH-TC14CS-blue3 PH-TC14CS-red3 PH-TC14CS-silver3
.

tetszett_s

phanteks_logo-500x250

Írta: Kocsis Bence