rkm-mk802iv-quad-core-teszt/2013/05/29

RKM MK802IV Quad-Core Android média lejátszó - teszt

2013. május 29. Teszt delmaster Android

Elsőként érkezett meg Magyarországra - s itt is hozzánk - a Rikomagic gyártó vadonatúj terméke, az RKM MK802IV 4 magos Android média lejátszója. Nagyon sokan írtatok nekünk, s kérdeztetek a termékről, így most az alábbi tesztünkben részletesen kielemezzük, s bemutatjuk az eszközt!

RKM MK802IV Quad Core

DSC_2971 DSC_2973

A Rikomagic az új termék kiadása előtt lecserélte a céglogót, s így lett az RKM név. Korábban már beszámoltunk elődjéről, az MK802IIIS-ről, s most a legfiatalabb, legújabb sticket vesszük górcső alá.

[caption id="attachment_27301" align="aligncenter" width="300"]DSC_2977 Doboz tartalma[/caption]

A megszokottól eltérően a doboz kissé nagyobb, mint a korábbi típusoknál. Találunk a stick mellett egy hálózati AC adaptert (hmm..), HDMI-kábelt, Micro USB átalakítót és angol nyelvű leírást. A gyártó gondolt azokra is, akik régebbi LCD TV-vel rendelkeznek és nincs USB csatlakozás a készülékük hátoldalán; egyszerűen csak egy konnektor kell és az AC adapter máris áramot szolgáltat a sticknek. Ennél a típusnál is hasonló az áramigény, mint elődjénél: 5V / 2A, de elegendő a 800mA is a működéshez, ami annyit jelent, hogy működik a TV szabvány USB csatlakozójáról is.

[caption id="attachment_27304" align="aligncenter" width="300"]DSC_2980 Működésre készen[/caption]

Az MK802IV házának kialakítása tökéletesen megegyezik az MK802IIIS-ével; nem kellett a gyártónak új design-nal bajlódnia (még ha a korábbi reklámokban nem is így promozták). A burkolaton megtalálható az USB-, AC csatlakozó, MicroSD kártyafoglalat és egy micro USB dugalj. Ez utóbbihoz kell a mellékelt adapter csatlakoztatni, így bátran rádughatunk pendrive-ot vagy bármi adathordozót amellett, hogy a szabvány USB-t pedig, a külső egér és/vagy billentyűzethez használjuk. Legnagyobb előnye, hogy bármilyen vezetékes és vezeték nélküli eszközt anélkül felismer, hogy szükség lenne driver telepítésre.

[caption id="attachment_27310" align="aligncenter" width="270"]DSC_2982 Új céglogó[/caption] [caption id="attachment_27311" align="aligncenter" width="270"]DSC_2983 Eszköz azonosító[/caption]
[caption id="attachment_27313" align="aligncenter" width="270"]DSC_2987 Kártyafoglalat és micro USB[/caption] [caption id="attachment_27316" align="aligncenter" width="270"]DSC_2995 USB csatlakozók[/caption]

A stick legfőbb jellemzője a 4 magos, RK3188, 4x1.8 GHz-es processzor, melyet megtűzdeltek 2 GB DDR3 RAM-mal. Videó vezérlője is szintén 4 magos, melyek 533 MHz-es órajelen működnek. Továbbá kapott még 8 GB Flash memóriát is, amiből kb. 5,5 GB szabadon felhasználható, a többit az Android 4.2-es rendszer foglalja el. Lehetőség van microSD kártyával 32 GB-ig kibővíteni a tárhelyet. Beépített Bluetooth és WiFi-vevővel rendelkezik, ez utóbbival Hotspot funkciót is elérhetünk, ami az új Android rendszer sajátossága. Támogatja az 1080p, vagyis a HD felbontást, azonban ennél a típusnál is felskálázott 720p-ről beszélünk, nem valós 1080p-ről. A képernyőfelbontást az Android rendszer érzékeli és a TV-nek megfelelően állítja be.

SPECIFIKÁCIÓ
Operációs rendszer Android 4.2
Processzor 4 x 1.8 GHz Cortex A9, RK3188, Quad Core, 28 nm
GPU 2D/3D, MALI-400 MP4 @ 533 MHz, OpenGL ES2.0, OpenVG 1.1
RAM DDR3 2 GB
Belső memória 8 GB
Csatlakozó USB, Micro USB, T-Flash microSD (32GB-ig)
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
Bemenet HDMI 1.4
Audio formátum MP3 / WMA / APE / AAC / FLAC / OGG / AC3/ WAV
Fénykép formátum JPEG / BMP / PNG / GIF max. 8000 x 8000 pixel
Videó formátum WMV / ASF / MP4 / 3GP / AVI / MJPEG / RV10 / DivX / VC-1 / MPEG-2 / MPEG-4 / H.263 / H.264
[caption id="attachment_27328" align="aligncenter" width="270"]DSC_3006 Beüzemelve[/caption] [caption id="attachment_27331" align="aligncenter" width="270"]DSC_3007 Piros visszajelző LED[/caption]

Az összes MK802IV teszten megy keresztül, mielőtt a vásárlóhoz kerül, ezzel is kiszűrve az esetleges hibákat. Ennek a tesztelésnek lehet látni a "nyomait" a beállításokban pl. a WiFi hálózatoknál (nem elérhető, korábban csatlakoztatott hálózat). Az első bekapcsolást követően már egy üzemkész média lejátszót élvezhetünk a kanapéban ülve. Szükség van azonban beállításra, finomhangolásra, hogy az élmény teljes legyen. Első körben a magyar nyelvet kell kiválasztani, s onnantól gyerekjáték a beállítások végigzongorázása. A vezeték nélküli, saját hálózatunkra csatlakozva az óra bekalibrálja magát és az előre telepített alkalmazásokat automatikusan frissíti a rendszer.

[caption id="attachment_27338" align="aligncenter" width="549"]DSC_3011 Főképernyő[/caption]

Az első MK802IV sticket még Android 4.1-el adták ki, majd május 25.-étől már csak a legújabb, Android 4.2-es op.rendszerrel forgalmazzák, mely számos újdonságot rejt magában. Nem csak több funkciót lehet elérni a menüpontokban, de más az ikonok közötti távolság mértéke, illetve a futó alkalmazások megjelenítése és a főképernyő elrendezése is. Az egér kurzora viszont maradt a régi, ami lehetne egy picit dizájnosabb.

[caption id="attachment_27339" align="aligncenter" width="549"]DSC_3012 Eszköz és platform információ[/caption]

Ebben a típusban is megtalálunk előre telepített alkalmazásokat, amik hasznosak lehetnek. A teljesség igénye nélkül jelen van pl. Google Chrome, eHomeMediaCenter, Google Csevegő, Google Play, WifiDisplay, RKGameControlSetting, valamint zene- fotó- és videólejátszó program is. A Play webáruházból kedvünkre tölthetjük le a számunkra szükséges alkalmazásokat, úgy mint Youtube, Facebook, RTL Most vagy Időkép ...stb.

[caption id="attachment_27354" align="aligncenter" width="270"]DSC_3020 Menü alaphelyzetben[/caption] [caption id="attachment_27355" align="aligncenter" width="270"]DSC_3091 ... és megspékelve[/caption]

Korábban már említést tettük az eHomeMediaCenter nevű programról, ami egy nagyon hasznos alkalmazás, hiszen dokumentumainkat egy kattintással megoszthatjuk a hálózat számára, továbbá fájlokat cserélhetünk 2 eszköz között. Ha pl. a telefonunkról szeretnél egy zenét meghallgatni a médialejátszón, akkor nincs más teendő, mint megosztani a telefonon a mappát, amit a sticken betallózunk és máris indulhat a lejátszás. De működik ez fordítva is: a média lejátszón lévő dokumentumot könnyedén el tudjuk érni a telefonon, a megosztási lehetőség segítségével. Ugyanilyen, kiválóan használható, sokak számára ismert XBMC alkalmazás, mely megnyitja a teret az otthoni videózás világában. Az angol nyelvű program a zene, videó lejátszás mellett időjárást is mutat, továbbá bővebb felvilágosítást ad a felhasználó számára az MK802IV stick hardware-nek pillanatnyi működéséről.

[caption id="attachment_27359" align="aligncenter" width="270"]DSC_3025 eHomeMediaCenter[/caption] [caption id="attachment_27360" align="aligncenter" width="270"]DSC_3097 XBMC alkalmazás[/caption]
[caption id="attachment_27361" align="aligncenter" width="549"]DSC_3092 WiFiDisplay[/caption]

Mint már írtam, az MK802IV egy olyan HOTSPOT-ot tud létrehozni, amihez nagyon sokan tudnak csatlakozni. Ennek akkor látnám értelmét, ha Ethernet adapteren jönne az internet és nincs router a lakásban, akkor a telefon és más vezeték nélküli - WiFi vevővel rendelkező - eszközön el tudnánk érni a világhálót, a megosztott kapcsolatnak köszönhetően. Azonban nem ezért van ez a program, hanem azért, hogy megmutassa, milyen eszközzel van összeköttetésben a stick, milyen eszköz látja a megosztott mappákat, s melyek érhetik el a teljes tartalmat; mert ugyebár azonos WiFi-hálózaton folyik az adatmozgatás. Biztonságossá tehető a kapcsolat, így illetéktelenek nem tudnak véletlenül sem az eszközünkre csatlakozni.

[caption id="attachment_27417" align="aligncenter" width="549"]DSC_3036 RKGameControlSetting[/caption]

Eddig nem ismert alkalmazás - a Rikomagic körében - az RKGameControlSetting program, mellyel virtuális játékvezérlőt varázsolhatunk a képernyőre. Vannak olyan Google Play-ből letölthető játékok, amik "csak" érintőképernyőn működtek ezidáig, de ennek most vége, mert az alkalmazás erre ad megoldást. A képernyőn szabadon elhelyezhetjük a kontroller virtuális gombjait, amit később egérkattintással és billentyűzet leütéssel tudunk aktiválni. Persze nem minden játékkal kompatibilis ez az újdonság (pl. Ski Safari és Bad Piggies-nél nem működik).

[caption id="attachment_27418" align="aligncenter" width="549"]DSC_3015 MK802IV és Notebook párosítása bluetooth-on[/caption]

rkm_bt_connect

A beállítások menüpontban lehetőség nyílik a Bluetooth bekapcsolására, így különböző eszközökkel tudjuk összepárosítani az MK802IV sticket. A Bluetooth segítségével kihangosíthatjuk pl. a telefonunkat oly módon, hogy a hang a TV-n hangzik el, de lehet egy filmnézést vagy zenemegosztást színesebbé tenni. A menüben még találunk Ethernet beállítási lehetőséget, ami akkor hasznos, ha rendelkezünk RJ45 LAN adapterrel, hiszen ebben az esetben a vezetékes internetünket is közvetlenül rá tudjuk dugni az MK802IV stickre. Emellett PPPoE funkciót is ellát az efajta csatlakozás.

WiFi

Értelmét láttam annak, hogy külön írjak a stickbe épített WiFi-vevőről. Fórumozó olvasóink felhívták a figyelmünket, hogy a WiFi nagyon gyenge és olykor már használhatatlan, ezért mi ennek utána jártunk. Sajnos igaz a hír: olyannyira nem találta el a gyártó a WiFi beállításokat, hogy egy Youtube videó indítását követően 2 másodpercen belül már előjön a buffering karika, és a videó folytatására várni kell. Többször megcsinálja ezt rövid időn belül, illetve ami ennél is aggasztóbb: a Google Playből a a 15 MB-os Facebook alkalmazás kb. 14 perc alatt töltődött le szélessávú internetkapcsolattal (kb. 15 mp időt kéne igénybevennie). Felvettem a gyártóval a kapcsolatot ez ügyben, aki azt mondta, hogy a WiFi hálózatát zavarja a vezeték nélküli egér vevője. Sok Android sticket és boxot teszteltem már, de még egy olyannal sem találkoztam, ami bezavart volna a hálózatba. Kipróbáltam a gyártó kérésére egy USB HUB-bal és láss csodát, megszűnt a probléma. Aztán elővettem a jó öreg, vezetékes egeremet, rádugtam a média lejátszóra és úgyszintén jól működött a WiFi. Nem tudom, mi köze van annak, hogy a HUB-ba dugtam bele a receivert, de mivel ez megoldotta a problémát, ezért így folytattam a tesztet. (Nem mindegyik vezeték nélküli billentyűzet/egér USB vevője zavarja a készülék működését! Remélem lesz javítás a szoftverhez.)

DSC_3084 DSC_3022 DSC_3023
DSC_3028 DSC_3040 DSC_3044
DSC_3048 DSC_3073 DSC_3079
[caption id="attachment_27411" align="aligncenter" width="270"]DSC_3045 Cserpes Laura klippje[/caption] [caption id="attachment_27415" align="aligncenter" width="270"]DSC_3077 Egy kis móka Playmate módra[/caption]
[caption id="attachment_27414" align="aligncenter" width="549"]DSC_3081 "Jó ez a kütyü hallod-e!"[/caption]

Az eszköz villámgyors, s érződik, hogy 4 magos processzor dolgozik benne. Az alkalmazások és játékok nagyon gyorsan betöltődnek és a legújabb, hardware-igényű gamek is gond nélkül futnak. Mi is játszottunk pl. Dead Trigger-rel, bluetooth játékvezérlővel: szépen fut. Az AnTuTu Benchmark programban pedig leellenőriztük, hogy milyen erős pontszámban az MK802IV.

DSC_3066 DSC_3067

antutu

Összességében elmondhatjuk, hogy az eddigi legerősebb hardware-el rendelkezik az MK802IV, ugyanis 15231 pontot kapott. Vetélytársa csupán 3000 ponttal maradt le, amiben csak 1 GB memória van, s talán emiatt kapott kevesebb pontszámot.

ÖSSZEHASONLÍTÁS
DSC_3001 DSC_3003
 
RKM MK802IV Quad Core Rikomagic MK802IIIS+BT Dual Core
Operációs rendszer Android 4.2 Jelly Bean Android 4.1 Jelly Bean
Processzor 4x1.8 GHz Cortex A9, RK3188 Quad Core 2x1.6 GHz Cortex A9, RK3066 Dual Core
GPU Quad-Core 2D/3D, MALI-400 MP4 @ 533 MHz Quad-Core 2D/3D OpenGL ES2.0
RAM DDR3 2 GB DDR3 1 GB
Belső memória 8 GB (kb. 5 GB felhasználható) 8 GB (kb. 5 GB felhasználható)
Csatlakozó USB 2.0 USB 2.0
Kommunikáció Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
Bemenet HDMI 1.4 HDMI 1.4
WiFi vétel (erősség) közepes / jó kitűnő
Előnyök - slim kivitel - extra erős hardware - villámgyors művelet - AC adapter (5V / 2A) - slim kivitel - erős hardware - nem melegszik a ház - kis áramfelvétel
Hátrányok - WiFi gyenge, többször megszakad - nagyon melegszik - WiFi és vezeték nélküli periféria jele összeakad - WiFi gyenge, többször megszakad - csak USB csatlakozóval rendelkező TV-vel működik - szükséges a használatához külső egér / billentyűzet
  ÖSSZEGZÉS

Az RKM MK802IV egy nagyon jól összerakott, erős konfigurációval rendelkező Android média lejátszó, mely minden téren megállja a helyét, legyen az játék, munka vagy kikapcsolódás. Sokszínű alkalmazásaival még komfortosabbá tehető a használata. Villámgyors böngészés, videózás és Facebook.

A WiFi probléma okoz némi csalódottságot bennem, mert jobbnak hittem. Amilyen erős ez a stick, annyival romlott a WiFi-vevő. A 4 magnak köszönhetően túlságosan is felmelegszik a készülékház, ami szokatlan a Rikomagic termékeknél.

Mindezek ellenére azt mondom, hogy érdemes beszerezni egy ilyen sticket és egy kompatibilis vezeték nélküli egér + billentyűzet szettet, ami nem zavar be a WiFi-jelébe. Nekem sajnos nem sikerült ilyet összehoznom a teszt során.

Az MK802IV megvásárolható a gyártótól 88$-ért, az alábbi link bármelyikén:

http://www.aliexpress.com/store/810525

http://stores.ebay.com/rikomagicmk802familystore

[caption id="attachment_15888" align="aligncenter" width="150"]rendszeriajanlott RKM MK802IV[/caption]

Köszönjük a terméket a Rikomagic Tech Co.,Ltd-nek!

riko_logo

Írta: Teszt delmaster

Hasonló bejegyzések: