scythe-ashura-a-140-es-japan-csoda/2013/07/29

Scythe Ashura - a 140-es japán csoda

Sok processzorhűtő fordult már meg nálunk, de Scythe termékek ritkán fordultak meg a szerkesztőségben, így hogy picit felelevenítsük a gyártó termékeit, kaptunk egy 140 mm-es hűtőt egy bemutató erejéig. Így van, az elmúlt hetekben az Ashura nevezetű processzorhűtő volt a vendégünk, melyet az FPO Hungary ajánlott fel tesztre. Ezúton is köszönjük nekik. Ha végignézzük a Scythe kínálatát, észrevehetjük, hogy igen érdekes küllemmel megáldott hűtőket gyártanak, bár a Mugen széria tagjai és az Ashura inkább a standard modellnek mondható.

Scythe Asura - a 140 mm-es melák

Amikor először megláttam már a dobozát, sejtette velem, hogy ez nem egy szokásos, kis paraméterekkel megáldott hűtő lesz. Kibontásnál már azon tűnődtem el, hogy vajon a Thermaltake Commander MS-I gépházába el fog e férni ez a processzorhűtő. Elférni elfért, csak hogy a gépház oldala már nem lehetett felrakni a hűtő berakása után, az már egy másik lapra tartozik. Szóval már az elején le kell hogy szögezzem, aki ilyen, vagy hasonló paraméterekkel ellátott processzorhűtőt szeretne vásárolni, az győződjön meg róla, hogy biztosan elfér-e a gépházában. Nemsokára egy új, Magyarországon még nem forgalmazott gépház is a vendégünk lesz, ott majd megnézzük, hogy elfér-e kényelmesen a hűtő. A processzorhűtő beszerelése sem egyszerű feladat, de ha egyszer sikerült, onnantól már könnyebb lesz.

From-Top_01 Main-fan-B_01

A japán gyártó a processzor foglalat támogatási listát nem bízta a véletlenre, hiszen a hűtő LGA775-től 2011-ig (beleértve az LGA1150) és FM1-től AM3+-ig mindent támogat. A termék dobozán fel van tüntetve, hogy széleskörű gépház támogatottsággal rendelkezik ha a ház 200 mm széles, vagy több. Ezt nekem sikerült megcáfolnom, mert az én házam 202 mm széles, mégsem fért rá a ház oldallapja a házra. A gyártó szerencsére erre gondolt, és egy figyelmeztető üzenetet nyomtatott a doboz oldalára, mely szerint a kompatibilitás a ház struktúrájától függ. Ventilátor szempontjából egy 140 mm-es átmérővel rendelkező hűtőt kapunk, mely harisnyázott kábellel, 4 pines csatlakozóval és 11 lapáttal rendelkezik, a kiváló légáramlás érdekében.

Specifikációk:

techspec

Tesztkonfiguráció:

  • ASUS M5A99FX PRO 2.0 alaplap
  • AMD Phenom II x4 840 @ 3,2 - 3,7 GHz
  • Kingston HyperX Blue 2 x 4 GB @ 1600 MHz DDR3 RAM memória
  • KingFast E-drive 120 GB SATA III SSD
  • Western Digital Green 1,5 TB 7200 RPM HDD
  • MSI HD6850 Cyclone Power Edition
  • Thermaltake MS-I Commander Snow

Tesztkörnyezet és eredmények

A teszteket az AIDA 64 stabilitásmérő segítségével végeztük el. A processzort 2 órajelre is beállítottuk, hogy megtudjuk, tuning esetén mire képes az ashura. A hűtő eredményeit a belépő szintű Corsair H60 vízhűtés eredményeihez hasonlítottuk.

IMG_0167_kicsi

IMG_0164_kicsi

  High Compatibility to various PC Case Widths? Biztos, csak nem nálam...

IMG_0168_kicsi

Mintha egy picit kilógna valami a házból...

Amint a képen is látható, a hűtő enyhén kilógott a házból, ráadásul akár mennyire is húztam meg a csavarokat az alaplap mögötti processzorhűtőt tartó hátlap egészen addig lötyögött,amíg a processzorhűtő teljes egészében fel nem lett szerelve. Mondhatom egészséges... A gyártó őszintén szólva, nem igazán tudom hogy tesztelte-e a hűtőt AMD-s konfigurációkban, mert őszintén szólva amikor ráerősítettem a hátlapra a 4 tartócsavart, a hátlap nem enyhén mozgott! A szerelés sem túlságosan egyszerű, leginkább a ventilátor tartók felszerelése, illetve levétele miatt. Szerencsére a hűtő, azt leszámítva hogy az oldallapot nem lehetett felszerelni, kényelmesen elfért a házban.

Ideje a biztató teszteredményeket is megmutatni:

Ashura_1

3,2 GHz-n

Ashura_2

illetve 3,7 GHz-n

Jól látható hogy a SCYTHE hűtője állta a sarat, és mindössze 3,7 GHz-n maximális terhelés alatt forgott a ventilátor a maximális(?) 1344 fordulat/perccel. Joggal merül fel a kérdés, hogy mit is keres ott az a kérdőjel. Nos, leteszteltem a hűtőt az ASUS FAN Xpert szoftverével, és ott a ventilátor 1584! fordulat/perccel pörgött, amin jómagam is igencsak meglepődtem.

Összegzés

A SCYTHE Ashura hűtője nem sikerült rossz hőtőnek, sőt... Az ábrákon is látható, hogy ha a corsair h60-at vesszük 100%-nak, akkor akár 14%-os fejlődést is elérhetünk az Ashura-val. Ehhez pedig egy igazán baráti, 13 000 Ft-os árcédula társul. De sajnos a nehézkes szerelés, illetve az AMD-s hátlapok lötyögése miatt nem kaphat ajánlott díjat a hűtő.

images

tetszett

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter