scythe-big-shuriken-2-rev-b-az-alacsony-profilu-fenegyerek-processzor-huto-teszt/2013/05/27

Scythe Big Shuriken 2 rev. b, az alacsony profilú fenegyerek - processzor hűtő teszt

2013. május 27. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A legtöbben úgy vannak a processzor vásárlással, hogy azonnal lecserélik a CPU-hoz mellékelt gyári hűtőt egy egyedi megoldásra, hiszen a gyári modell hűtési teljesítménye nem meggyőző, emellett a zajszintje is magas. Ez annak tudható be, hogy a hűtőbordák felülete, valamint a ventilátor átmérője is kicsi, így a ventilátor fordulatszámát nagyon meg kell emelni, hogy megfelelően hűtsön. Ebben az esetben jön képbe vagy azonnal, vagy jópár átszenvedett óra után a hűtő csere. Ez a procedúra általában könnyen megy, hisz csak a pénztárcánk szabhat annak határt milyen modellt vásárolunk. Van azonban olyan eset, mikor a ház mérete nem szab határt képzeletünknek, ebben az esetben jönnek képbe az alacsony profilú processzor hűtők.

Mai tesztünkben egy Scythe Big Shuriken 2 rev. b modellt fogunk bemutatni, mely teljesen megfelel az említett problémák orvoslására. Megfelelő hűtési teljesítmény, alacsony profik, minimális zajszint.

Scythe Big Shuriken 2 rev. b:

A Big Shuriken 2 rev. b egy extra alacsony profilú hűtő,  mely nem csak a vékony hűtőbordáknak köszönhető, hanem a Slip Stream 120 Slim PWM vezérlésű ventilátornak is, mely mindössze 12 mm vastagságú.EZ a ventilátor 500-2000 RPM közötti fordulatszámra képes, ami maximálisan 78 m³/h légszállítást eredményez. Ez magas értéknek számít, viszont ne feledjuk, hogy a lamellák magassága is alig 1, 1,5 cm, ami azt eredményezi, hogy ez a lamella mennyiség csak korlátozott mennyiségű hőt tud eltárolni.

Big-Shuriken-2-Rev_B-Top-View-Fan_01

A hűtőn összesen 5 darab hőcső jutattja el a processzor felületétől a keletkezett hőt a hűtőbordákhoz. Amint a lenti képen látható, a Hőcsövek kicsit meg lettek nyújtva, ami azért szükséges, hogy a memória foglalatok fölé nyúló lamellák bizonyos fokig memória kompatibilitást eredményezzenek.

Big-Shuriken-2-Rev_B-Side-View-3_01 Big-Shuriken-2-Rev_B-Full-Bottom-View_01

Ez a modell egy nagy processzor-kompatibilitással rendelkező hűtő, hiszen használható Intel LGA2011, 775, 1150, 1155, 1156, 1366, valamint AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2 foglalatú alaplapok esetében.

Big-Shuriken-2-Rev_B-Accessory_012

Specifikáció:

spec

Tesztkonfiguráció:

  • ASUS M5A99FX PRO 2.0 alaplap
  • AMD FX-8150 BE @ 3,6 GHz processzor
  • Patriot Black Mamba 2 x 4 GB @ 1600 MHz DDR3 RAM memória
  • Kingston V300 128 GB SATA III SSD
  • Samsung 1 TB 7200 RPM HDD
  • Gainward Geforce GTX 670 2 GB + Arctic Accelero Twin Turbo II videókártya
  • Xilence Interceptor számítógépház
  • Tacens Radix VI 650 W 80+ tápegység
konfig

Tesztkörnyezet:

A teszteket az AIDA 64 rendszerdiagnosztikai program rendszer stabilitás tesztjével végeztük. A tesztek során a Scythe Big Shuriken 2 rev. b processzor hűtőt az AMD FX 8150 gyári hűtőjével és egy prémium kategóriás, ugyancsak alacsony profilú Noctua NH-L12 processzor hűtővel hasonlítottuk össze.

scythe_big_shuriken_1 nh_l12

scythe_vs_stock

scythe_vs_noctua

A képen látható, hogy a Scythe Big Shuriken 2 rev. b sokkal alacsonyabb, mint korábbi tesztalanyunk, a Noctua NH-L12.

scythe_big_shuriken_3

A Scythe Big Shuriken 2 rev. b beszerelve

scythe_big_shuriken_4

Sajnos a teszt pillanatában csak magas profilú, hűtőbordával ellátott memóriánk volt. Ez a modell is csak 1 mm híján nem fért be a Big Shuriken alá. Normál méretű memóriák azonban gond nélkül elférnek, akár 4 slotban is az alaplapon a hűtőbordák alatt.

A következő táblázatban az AIDA 64 programban mért eredményeket láthatjátok.

graf

Az eredményekből is látszik, hogy nem egy bajnok hűtőről van szó, de ennek a modellnek nem is ez a célja. A célja az, hogy minél kisebb felületen minél alacsonyabb zajszinten próbálja a processzort hűvösen tartani. Ha megnézzük a gyári hűtő akár 5000 RPM-es fordulatszámát, a Big Shuriken 2000 RPM környéki ventilátor fordulatszáma szinte zajtalan.

A célunk a teszttel ez volt. Bemutassuk, hogy egy az alaplapból alig kinövő hűtő is képes zajtalanul kellő hűtési teljesítményt nyújtani, amivel nyugodt szívvel válthatjuk le gyári hűtőnket. És ha megnézzük, hogy mi egy AMD FX-8150 processzorral próbálkoztunk, ami az egyik legjobban melegedő CPU, akkor a Scythe Big Shuriken 2 rev. b teljesítménye még tiszteletre méltóbb.

Ha az általunk kipróbált alacsony profilú egyedi megoldások árát nézzük, akkor elmondhatjuk, hogy a Scythe Big Shuriken 2 rev. b a maga 11000 forintos árával nagyon jó vétel lehet, ha megnézzük a Noctua NH-L12 17.000 forint környéki árát.

images

rendszeriajanlott

Scythe Big Shuriken 2 rev. b

Szükséges alacsony profilú

hűtésnek tökéletes megoldás

Írta: Kocsis Bence

Hozzászólások