szines-legaram-id-cooling-df-12025-rgb-trio-teszt/2018/03/18

Színes légáram - ID-Cooling DF-12025-RGB Trio teszt

2018. március 18. Ficsor Tamás Hűtés

Az ID-Cooling még januárban mutatta új DF sorozatú ventilátor trióját, mely az SF széria tovább gondolt változata. A két széria között leginkább build quality és teljesítmény különbségek vannak.

Csomagolás:

A trió csomagolása egy az egyben olyan, mint az elődé. A matt fekete és sárga témájú dobozon a fontosabb részek fényesen vannak kiemelve. A dobozban négy kis csomagot találunk. Ezekből háromban találjuk a trió részeit, a kissebben pedig az alkatrészeket. A működéshez kapunk egy remote kontrollert és ahhoz vevőt egy SATA táp véggel, egy 1-4-es RGB splittert, egy 1-3-as ventilátor táp adaptert, valamint 12 db radiátor és ház csavarokat.

Külső, belső:

A DF trióban lévő ventilátorok standard 120 x 120 x 25 mm-es méretekkel rendelkeznek. Az anyagminősége egészen jó, bár a vékony oldalfalak miatt könnyen megtudjuk hajlítani. Maga a külső füstfehér és fekete színben pompázik. Érdekes módon a ventilátor körben fényes felületet kapott, míg hátul, elől és a belső részek pedig mattítottak.

A trió résztvevői 9 db lapáttal rendelkeznek, melyek nagy légáramlat létrehozására lettek fejlesztve. Maguk a lapátok a körülötte lévő gyűrű is átlátszó, viszont mattított. Ezzel a megoldással a fénysugarak szépen eloszlanak.

A dupla golyós csapágyazású motor köré 9 db nagy fényerejű LED-et helyeztek. Természetesen ezek RGB funkcióval bírnak. Ha megfelelő alaplappal rendelkezünk akkor szinkronizálni tudjuk a ventilátorokat ugyanis kompatibilisek Asus Aura, MSI Mystic Lighting, Gigabyte RGB Fusion, és AsRock Aurora RGB szoftverekkel.

Viszont van egy alternatív megoldás is, ami azoknak jöhet jól, akik alaplapjai nem rendelkeznek a fentebb említett extrával. A DF széria örökölte az SF-nél is megtalálható alternatív RGB vezérlést, amit egy távirányítóval kezelhetünk. Ezzel a megoldással a ventilátorok 20 különféle a statikus színben és 22 féle dinamikus módban képesek világítani.

A DF sorozatú ventilátorok 30 cm hosszú 4 pines tápkábellel és 32 cm hosszú 4 pines RGB kábellel vannak szerelve. A ventilátorok fordulatszáma PWM vezérlés mellett 900 és 2000 RPM között képesek működni. A lapátkialakításnak köszönhetően a zajszint 16 és 31,5 dB(A) között alakul, a maximális légszállítás pedig 56,5 CFM. A rezonancia és az e miatt keletkező hangok csökkentése miatt a csavarok furatanál gumitalpakat helyeztek.

Specifikáció:

Ventilátor méret: 120 x 120 x 25 mm; Fordulatszám: 900 – 2000 RPM; Névleges feszültség felvét: 12 V DC; Áramerősség: 0.25 A; Névlege teljesítmény: 3 W; Max. légáram: 56.5 CFM; Max statikus nyomás: 1.82 mmH2O; Zajszint: 16.2 – 31.5 dB(A).

Tapasztalat, vélemény:

Az új DF szériás ventilátorokkal teljesen meg voltam elégedve, mind teljesítményt és megjelenést illetően. Viszont az RF módú effekteket én kevésnek találtam. A 20 szín rendben van, de mindegyikhez statikus, lélegző vagy villogás párosul. Plusz 2 effekt közül az egyik a Wave, mikor egymás után átmenetesen mennek a színek, a másik pedig a color change, mikor is egymás után átmenet nélkül változnak a színek. Ezeken kívül a távirányítón a Mode+ gomb nem működött, illetve a Demo mód értelmét nem értettem, ahol 3 féle szín váltja egymást villogó módban.

Véleményem szerint kb. 15 ezer forintos árával a belépő kategóriát célozza meg a gyártó, amit főleg az alternatív RGB vezérlés miatt gondolok. A termék ideális lehet egy olyan felhasználóknak, akik nem szeretnének vagyonokat költeni csinos világítós ventilátorokra.  A teljesítményét és zajszintjét pedig nem érdemes alá becsülni, hisz meglepően jó.

[youtube]https://youtu.be/KNQa2pyKK0w[/youtube]

 

Írta: Ficsor Tamás