thermaltake-floe-rc240-hideg-zuhany-a-memorianak-is

Thermaltake Floe RC240 - hideg zuhany a memóriának is !

2022. február 08. Kocsis Bence Processzor Hűtés

A Thermaltake folyamatosan frissíti AIO folyadékhűtéses palettáját, hogy életképes legyen a piacon, hisz már nem az a kérdés, hogy mely gyártók vízhűtései vannak jelen a boltok polcain, hanem az, hogy ki gyárt eladhatóbb termékeket. A gyártó ezzel a céllal egy kis extrával látta el néhány megoldását. Ez annyit jelent, hogy a processzor mellett a memória modulok is megkapják a vízhűtést, így talán csalogatóbb lehet egyes vásárlók számára. A magasabb árkategóriába tartozo Floe RC Ultra sorozat mellett a Floe RC széria is elérhető a Thermaltake palettáján. Ezen név alatt az Ultra sorozathoz hasonlóan 240 és 360 mm-es radiátorral ellátott modellek kaptak helyet megfizethetőbb áron. Ezek közül a 360PRSolution-nek köszönhetően kipróbálhattuk a Floe RC240-et. 

A Floe RC sorozat újdonsága a normál AIO hűtésekhez képest, hogy egy extra hűtőfelület került a hűtőkörbe, mely a memória modulok fölé helyezhető. A hűtő egy méretes dobozban érkezett meg hozzánk, melyen a méretes illusztráció mellett a legfontosabb tulajdonságok is leolvashatók. Ezen tulajdonságok közül talán a legfontosabb a memória kompatibilitás, hisz kompatibilis modulok nélkül a hűtés nem használható. Ezen felül a méretekre is kitér a gyártó, valamint a fontosabb teljesítmény adatok is szerepelnek a dobozon. 

A hűtés dobozában a radiátor / pumpa pároson kívül megtaláljuk a ventilátorokat és tartozékokat. A tartozékok közül természetesen a legfontosabbak a socket rögzítők. A Thermaltake Floe RC240 kompatibilis az Intel LGA 2066, 2011-3, 2011, 1366, 1156, 1155, 1151, 1150. valamint AMD FM2, FM1, AM4, AM3 / AM3+, AM2 / AM2+ foglalatokkal és a doboz tartalmazza az ehhez szükséges valamennyi rögzítőt. Ezen felül az ARGB világítás működtetéséhez minden szükséges eszköz adott. A gyártó nagyon korrekt volt, hisz ARGB vezérlőt is bepakolt a dobozba azok számára, akik nem rendelkeznek kompatibilis alaplappal. 

A két darab 120 mm-es ventilátor 500 és 1500 RPM fordulatszám között képes működni, tehát a gyártó viszonylag alacsony fordulatszám maximummal ellátott légkavarókat dobott az új hűtőjére. Ez azt jelenti, hogy maximális fordulatszámon 28,2 dBA zajszintet produkálnak, miközben 59.28 CFM légszállításra képesek, ami viszont nem is olyan rossz. A ventilátorok címezhető ARGB világítással rendelkeznek, így a 4 PIN-es csatlakozó mellett a LED vezérléshez szükséges csatlakozókat is megkapták, melyeket az alaplapra, vagy a gyártó által mellékelt ARGB vezérlőre is tudunk csatlakoztatni.

A Floe 240RC egy 240 mm-es (273 x 120 x 27 mm) alumínium radiátort kapott, ezen felül egy helyett két vizesblokkal rendelkezik. A processzor hűtéséért felelős pumpa 3200 RPM sebességű motorral rendelkezik, egy méretes rézlappal az alsó részen, mely a processzor hőjét veszi fel és kezdi el a folyadék segítségével keringetni a rendszerben. A radiátor és a processzor hűtőblokk közé bekerült a memória blokk, mely a memória modulok hűtéséért felel. A hűtőkör úgy működik, hogy a CPU pumpából távozó meleg víz a radiátoron keresztül áramlik és visszahűtve a memória blokkon halad át, ahonnan visszakerült a CPU blokkba. A memória blokk és a CPU blokk is kapott RGB világítást, mely a ventilátorokkal szinkronizálható, a már említett ARGB vezérlő / alaplapi szoftveres megoldással. 

A memória hűtésének persze vannak feltételei. Ahhoz hogy a Floe 240RC teljes értékű hűtő legyen TOUGHRAM RC sorozatú memória modulokra van szükség, mivel a memória blokkot nem rögzíthetjük bármilyen memóriára. 

A már említett memória követelményt a Thermaltake Toughram RC memóriák megléte jelenti, melyek hűtőbordája fel lett készítve a vizesblokk fogadására. A felső részen elhelyezett csavarhelyek segítségével rögzíthető a memóriák tetején a blokk. 

A Floe RC240 összeszerelése eléggé felhasználóbarát, nem igényel különösebb szakértelmet. MIután kiválasztjuk  milyen foglalatra szeretnénk a hűtést rögzíteni, elővesszük a megfelelő tartozékokat. Ennek megfelelően helyezzük el a rögzítő lemezt, majd jöhetnek a távtartó csavarok. Ezután érdemes felcsavarozni a ventilátorokat a radiátorra, majd az utolsó előtti mozzanat a pumpa és a memóriahűtés felhelyezése. 

Itt érdemes kitérni egy mondat erejéig a memória blokkra. Ez sem nagy ördöngősség, hisz a gyártó egy szilárd hővezető szalagot mellékelt, amit a rézlap aljára kell tapasztani. Ezek után mehet a blokk a memóriák tetejére, amelyet aztán memória mennyiségtől függően 4, vagy 8 csavarral tudunk fixálni.

Az utolsó mozzanat a kábelek megfelelő helyre történő csatlakoztatása. A két ventilátor PWM csatlakozóhoz a gyártó mellékelt egy Y-kábelt, így egy az egyben ezeket rá tudjuk kötni az alaplap CPU fan csatlakozójára. a Pumpa tápellátását ugyancsak az alaplap Pump (CPU Opt) helyére rögzítjük. Ezek után már csak a világítás összehangolása a feladat. A ventilátorok és pumpa , valamint memória hűtés világítását a csatlakozókon keresztül egy füzérre kötjük. Attól függően, hogy az alaplapra szeretnénk bízni a világítás állítását, vagy a mellékelt ARGB kontrollerre, két módon járhatunk el. Egyébként mi az RGB kontroller megoldást részesítettük előnyben, annak ellenére, hogy a gyártó két fajta RGB csatlakozót is mellékelt különféle alaplapokhoz, ami jó pont és nem jellemző ez a gondolkodásmód.

Mérések:

Mivel a memória hűtés az, ami extrának mondható a Floe RC240 esetében, ezért a tesztelésnél az volt a fő szempont, hogy kiderítsük, mennyit hoz a konyhára az, ha vízzel rásegítünk a memóriamodulok hűtésére. Az Intel CoreI7-8700K hőmérsékleti teszteket az AIDA 64 segédprogramon végeztük, a memória hőmérsékletét pedig a HWiNFO programmal monitroztuk. A processzorhűtő hűtési teljesítménye azt gondolom, hogy teljesen rendben van. Bár tesztünkben nem szaladtunk el a processzor órajelével, úgy gondolom annak ellenére, hogy a memória hűtés élősködik a pumpán, még sok erőtartalékkal rendelkezik a Floe RC240. Ráadásul az 500-1500 RPM tartománynak köszönhetően az általa elvégzett munka is csendes körülmények között zajlik. 

És amire leginkább kíváncsiak voltunk, az a memória hűtés. Amint az eredményekből látszik, a radiátoron lévő ventilátorok fordulatszáma nem csak a processzor hőmérsékletére hat, hanem a memóriák esetében is befolyásoló tényező. A vártnál - legalábbis, amire mi számítottunk - jobb eredmények születtek, hisz fordulatszámtól függően akár 6°C-os is lecsíphetünk a memóriamodulok hőmérsékletéből. 

Összegzés:

A Thermaltake FloeRC240 kimondottan tetszetős megoldás. A pumpa szép, az RGB ventilátorok jól mutatnak és a memória hűtés is sokat dob a megjelenésen. Ami a teljesítményt illeti, a hűtés a 240 mm-es radiátorok frontján megállja a helyét, ráadásul még a memóriát is tudjuk hűteni. A memória hűtéssel kicsit óvatosak voltunk, de aztán kellemes csalódás volt, hisz nagy előnyt jelentett a használata. Ami kissé szomorú, hogy a memória hűtés miatta a processzorhűtő használata nagyon korlátozott, konkrétan, aki meglévő konfigurációba szeretné beépíteni a Floe RC240-et , annak mindenképp memória cserét kell végrehajtani. Ami az árakat illeti, a Thermaltake Floe RC240 fehér, illetve fekete színben 45-50 ezer forint körül szerezhető be. Az általunk használt Thermaltake TOUGHRAM RC 16 GB-os, 3600 MHz-es Kit 50 ezer forint körüli áron vásárolható meg. 

Írta: Kocsis Bence