ultralight-ujratoltve-genesis-xenon-800-teszt

Ultralight újratöltve - Genesis Xenon 800 teszt

2021. szeptember 16. Bordás Dávid Egér

A legutóbbi egerekkel foglalkozó cikkemben megemlítettem egy másik könnyű egeret, amit inkább lehet ultrakönnyűnek hívni. Hát itt van és az elkövetkezendőkben jól be is mutatom.

Újabb Genesis terméket fogunk bemutatni, ami újfenn egy cincogó lesz, ami, mint a fentiekből is kiderül szintén a tömege miatt különleges. Itt nem pusztán az FPS játékosok vágya teljesül, hogy egy alacsony tömegű egeret kapnak, itt nem csak egy szuperkönnyű egeret használhatunk, hanem egy ténylegesen ultrakönnyű gaming egérről van szó, mert a mai tesztünk tárgya a Xenon 800-as, ami akár 58g-ig le lehet fogyókúráztatni.
A könnyű egér jó tulajdonságairól már legutóbb értekeztem, de itt azért egészen más magasságokig megy fel a fogalom. Ha alacsony tömegű egy egér, sokkal kisebb erő kell a megmozdításához, így akár sokkal nagyobb távot is át tudunk szántani vele és emiatt sokkal kisebbre állíthatjuk a DPI értéket és ezzel pontosabbak is lehetnek a lövéseink legfőképpen az FPS játékokban. Persze nem egyszerű megszokni sem, ha hirtelen egy ultrakönnyű egér kerül a kezünkbe, ami adott esetben fele tömegű is lehet előző perifériánkhoz képest. Őszintén szólva nekem is sokáig kellett vele játszanom, még mire megszoktam azt, hogy szinte alig van súlya az egeremnek. És emiatt elsőre nem is lehet mindenkinek ajánlani, de erre még később visszatérünk. Előbb nézzük meg mit is tud ez a Xenon 800-as.

A doboz

A kézhez kapott doboz nem egy nagy szám, pont olyan, mint az összes többi eddig bemutatott Genesis egér doboza. Persze a rajta lévő egér képe és a feliratok egy része más, de egyébként ugyanolyan. Persze az egyszeri vásárlónak ez tökéletes, mivel a szükséges információk rajta vannak a dobozon. Mesél a gombok számáról, amik programozhatóak is, a 16000-es max DPI-ról is, aminek nem látom sok értelmét, mert ki használhatja vajon ilyen magas érzékenységen? És egyáltalán miért tenné ezt? Egy ilyen tömegénél fogva precíziós mozgásra kitalált egeret miért használna valaki olyan ultraérzékenyre állítva, hogy egy 8k-s monitoron is pár mm-es mozgatás hatására is a kurzor átrepül az egyik oldalról a másikra. Végül is nem én fogok pálcát törni azok feje felett, akik így használják, de érdekel, hogy mi értelme van így, ha van jártasabb ember a témában, vagy esetleg te is 16000-es DPI-on használnád mesélj róla.
Szóval visszatérvén a dobozra, a hátoldalán írja le az igazán érdekes információkat. A cserélhető elemek mellett a specifikáció is szóba kerül. Ami sokak számára érdekes lehet az persze a méret, mivel nem mindegy mekkora mancsot akarunk ráhelyezni a törékenynek látszó, de egyébként nagyon is masszív egérkére. A hossza 120 mm 66 mm széles és a púpja 43 mm magasan van, tehát egy átlagos méretnek lehet nevezni, sőt talán még hosszban kicsit rövidnek is, de persze kézmérettől is függ. Ha a doboz külső jegyeit már alaposan szemügyre vettük, jöhet is a tartalom. A dobozt kibontva hasonló csomagolással találkozhatunk, mint eddig, egy fiókot kihúzva egy műanyag burok alatt található meg az egér és mellette kis fakkban elhelyezve a mellékelt többi alkatrész. Amiből van ám bőven! Kezdjük is a sor a cserélhető hátlappal, amiből kapunk egy lyukas és egy lyukmentest kivitelt is. Itt is a méhsejtrácsos minta jelenik meg, viszont ennél a modellnél a hátlapon és az alján kívül az oldalai is tele vannak lyukakkal, így érhették el a még alacsonyabb tömeget. Ha a hátlapot levesszük, akkor egy súlytálcát találhatunk alatta, amibe a mellékelt pici súlyokat lehet belepakolni, de ha mindet beletesszük az egész maximális tömege így is csak 78 g lesz, tehát teljes tömegével sem éri el az igazán nehéz egereket. Viszont, ha valakinek túl könnyű lenne az 58 g, az elég pontosan belőheti magának a megfelelő és kényelmes tömeget. Ami még érdekesnek számít és cserélhető, az a talpak, teflon és sima műanyag talpak közül választhatunk, hogy mennyire szeretnénk csúszóssá tenni egerünket. A többi alkatrész már hangsúlytalanabb, mivel a DPI váltó gomb cserélhető még, ami már csak dizájn szempontból érdekes (valakinek), hogy piros, vagy fekete színű a gomb. Ja és még ennél a gombnál azt is cserélgethetjük, hogy puha gumi, vagy kemény műanyag legyen a kapcsoló gombja. Emellett a fő gombok is levehetőek, ez viszont tisztítás miatt esetleg hasznos lehet.

Külső

Az egér kinézete egyébként elég szolid, egy tömzsi kis cincogóról van szó, ami a méhsejtrácsos dizájnon kívül nem egy extrém forma, ellenben nagyon kényelmes. Persze megszokást igényel a lyukacsos kialakítás, de ennek könnyebbé tételére van a dobozban a lyukmentes hátlap, aminek használatával ugyan egy pici plusz tömeget kapunk és a világító logó sem látszódik miatta, de egyeseknek kényelmesebb lesz. Az oldalán lévő lukakat viszont meg kell szokni, ott ugyanis nem cserélhető a borítás ellenben a bal oldalon kapunk két nagyméretű és jól elkülönített gombot. A jobb oldalra gomb nem jutott viszont van egy kisméretű dudor a kényelmesebb fogás érdekében. A tetején pedig a már említett cserélhető elemek mellett a bal és jobb klikk gombjai vannak, amik kattintásérzetre és méretileg is tök jó gombok és a görgővel sem akadt problémám. Ami még érdekes, az egér alja, mivel itt is van egy gomb, amivel a Polling rate állítása lehetséges, 125, 500 és 1000 Hz-es értékek állíthatóak be.
Fogásra egy nagyon jó kis egérről van szó, ami még a kisebb kezű gamereknek is kényelmes lehet, bár a magasra húzott púp a hátán esetleges akadály lehet nekik, de itt is érvényes az az igazság, hogy ki kell próbálni rá kell tenni a kezed az egérre, hogy kiderüljön mennyire kényelmes a felhasználó számára. Viszont itt az sem árt, ha meg is mozgatja az ember az egérkét, mert a nagyon kicsi tömege furcsa lehet, nekem is az volt elsőre és hosszú megszokási folyamatot igényelt, főleg egy 70-80g-os egérről való váltás után, mert itt tényleg nagyon számít a tömeg. De, ami viszont nem fog meggátolni minket a szabad mozgásban az a kábel, ugyanis egy extra puha kábelt kapott ez a modell is. Nem gabalyodik, nem merev egyáltalán, ami akadályozhatna abban, hogy szabadon mozgathassuk az egeret, viszont az 1.8 m-es hossz standartnak mondható, de még így is elég hosszú, hogy kényelmes legyen.

A szoftver

A szoftver maga, a korábbi Genesis termékekkel sok hasonlóságot muatat, mivel itt is saját programja van az egérnek. A használati utasításban csak egy linket kapunk a letöltéshez, nincs lemez a csomagban, de ez manapság már egyszerűbb csak a megadott oldalról letölteni a szoftvert. Viszont nagy csodára nem érdemes várni, ugyanaztz tudja, mint az előzőek, csak mint minden esetben más a kinézet. De itt is megkapjuk a szoftveres DPI állítást, ami akár 7 szinten is változtatható 200 és 16000 DPI között. A 200 DPI alacsonynak hangozhat, de egy kipróbálást megérhet egyes FPS játékokban. A gombok itt is makrózhatóak és külön gombnak számít a görgő előre vagy hátra görgetése is. A polling rate szoftverből is állítható, de mindenki kedvence az RGB-s LED világítás is állítható a szoftver segítségével 8 féle stílussal, de ha nagyon zavaró ki is kapcsolható. Viszont nem lesz szükség állandóan a szoftver futtatásásra, mivel ez az egér is rendelkezik egy kicsi saját memóriával, így a beállított dolgokat megjegyzi magának.

Összegzés

A végére nem maradt más hátra, mint hogy összegezzünk. A Genesis Xenon 800-as egy nagyon jó egér, nagyon könnyű egér, amivel kiemelkedik a mezőnyből és jogosan kaphatja meg az ultralight megnevezést. Persze pont emiatt sem lesz tökéletes minden gamernek, mivel erősen megszokást igényel. A formája elég standart és sokaknak nagyon kényelmes lesz azonnal, de a tömegét szokni kell, de ha belejön az ember, akkor nagyon jó tud lenni, mert a precíz lövéseket a szenzor is támogatja. Jelenleg olyan 18-20000 Ft-os áron érhető el Magyarországon, de egy brutálkönnyű és jól használható egeret kapunk a pénzünkért, ami szerintem maximálisan megéri, így csak ajánlani tudom, főleg FPS játékosoknak.

Köszönjük az együttműködést a forgalmazónak!

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: