verbeli-gamer-monitor-extrakkal-benq-ex2780q-teszt

Vérbeli gamer monitor extrákkal - BenQ EX2780Q teszt

2020. szeptember 05. Kocsis Bence Monitor

Nagyon gyakran hallani azt a közhelyt, hogy a számítógépben a hardverek legyenek rendben, "monitornak meg majd jó lesz valami". Ez a kijelentés több sebből vérzik. Miért is? Hiába rendelkezünk egy erőművel, ha az azzal kiszámolt képet nem tudjuk megjeleníteni. Egy 60 Hz-es és Full HD felbontású monitor ugyanis vajmi keveset képes megmutatni abból, amire egy nagy teljesítményű számítógép képes játék téren. Ennek megfelelően egy monitor kiválasztását nagyon nem szabad fél vállról venni. A felbontás mellett érdemes nézni a panel típusát, frissítési frekvenciát is és az igényeknem megfelelően sok szemponot figyelembe kell még venni. Mai tesztünkben egy vérbeli gamer monitort szeretnénk bemutatni, mely egy jól felszerelt megoldás, ez a BENQ EX2780Q.

Külső:

A BENQ EX2780Q egy 27 hüvelykes kijelzővel lett ellátva, mely a 61 x 38 cm-es panelen kapott helyet. A monitor teljes magassága a felszerelt állvánnyal 46 cm. Ami a külsőt illeti, egy kávamentes kialakításról beszélhetünk, az alsó részt leszámítva. Itt ugyanis helyet kapott két hangszóró. Az alsó rész méhsejt kialakítású burkolatot kapott, a hangszóroknál természeseten perforáltak. A középső részen egy tükrözüdő, nem átlátszó elem kapott helyet, mely mögött található a mellékelt távirányító érzékelője. 


A hátolddal kissé ívelt, megvastagított, egy újabb hangszóró található, valamint a vezérlő gombok és a bemeneti csatlakozók. Ami a csatlakozókat illeti, két darab HDMI 2.0, egy darab DisplayPort 1.4, egy USB Type C és egy Jack , ami használható.

Az állvány elsőre egy nagyon ingatag megoldás látszatát kelti, de ha levesszük a burkolatot a hátoalról, akkor látható, hogy belül fémszerkezettel megerősített és a kábeleknek is alakítottak ki egy vezető nyílást, így esztétikai szempontból is fontos szerepet tölt be. Az állvány alapja 25 x 16 mm-es méretű, ami a 27 colos monitorhoz viszonyítva nem túl terjedelmes. Ennek eredményeképp lehetőség van arra, hogy a kijelző alá olyan dolgokat pakoljunk, melyeket a mindennapokban használunk. Az állványnak egyetlen gyenge pontja van, az pedig az állíthatóság. Előre és hátra 5˚és 20˚-ban dönthető, viszont a magasság állítására és a vízszintes elforgatásra nincs lehetőség. Ez nem mindenkinek okoz hátrányt természetesen, ugyanis az IPS panelnek köszönhetően a betekintési szög miatt, tehát a láthatóság miatt nincs szükség a kijelző állítgatására. Egyedüli problémát talán az jelentheti, ha két, vagy három monitort használunk, hasonló méretben és neadj Isten játék célból. Ilyenkor hátrány lehet, hogy a kijelzőket nem tudjuk szintbe hozni.

A kijelző:

A BENQ EX2780Q 27 hüvelykes kijelzője 2560 x 1440 pixel felbontással rendelkezik és egy IPS panelt kapott, ami 178 fokos betekintési szöget eredményez. A kijelző a DCI-P3 színtér 95%-át lefedi, ráadásul 10 bites panelről beszélhetünk, ami a színvisszaadást még inkább szebbé teszi. Miel egy Gamer monitorról beszélünk, ezért a 144 Hz nem olyan meglepő, hisz a mai játékosok számára ez már egy elvárható képkockaszámot eredményez. Ami a válaszidőt illeti, nem szállt el a ló a monitorral, ugyanis 5 ms az előrhető ebben az esetben, bár én őszintén megmondom, az 1 és 5 ms között nem látok olyan nagy és észrevehető külömbséget. A kijelző HDR támogatást is kapott, DisplayHDR 400 certifikációval rendelkezik. A monitoron lehetőség van különféle HDR módok közül választani, mint a Display HDR, a Játék HDRi és a Mozi HDRi közül. A monitor rendelkezik Eye Care funkciókkal is, így a kék fény elleni védelem, a színtévesztők számára kielakított segítség, valamint a szem-emlékeztető mmind-mind arról gondoskodik, hogy a szemek ne fáradjanak még hosszú játék, vagy akár munka után sem. 

A monitor rendelkezik Freesync támogatással, de ez nem azt jelenti, hogy NVIDIA kártyákkal, nem működne a dolog. Bár a hivatalos leírásban nem szerepel a G-Sync kompatibilitás, az RTX 2070 grafikus kártyánkkal driveresen gond nélkül tudtuk használni a monitort, mint a lenti videóban is látható, 144 FPS-ig gond nélkül el tudtunk menni, már épp ha a hardver erőforrása engedte. 

Tartozékok:

A könnyített vezérlés érdekében a BENQ EX2780 kapott egy távirányítot, mellyel elvégezhetjük a hang és képbeállításokat, ki- be kapcsolgathatjuk a monitort és a hangerő szabályozása is megoldható. 

A távirányítón felül kapunk még egy összeszereléshesz szükséges állványt, hozzá csavart, egy tápkábelt. Bár elég hízelgő, hogy a gyártó a dobozban elhelyezett egy USB Type C kábelt, mi inkább a mellékelt HDMI kábel helyett egy DiplayPort kábelt láttunk volna szívesebben, de ne legyünk telhetetlenek.

Hang:

A monitor amellett, hogy kapott egy Jack audió kimenetet rendelkezik egy elég komoly 2.1-es TreVolo hangrendszerrel, mely két darab 2W-os elülső magassugárzóból és egy 5W-os hátulsó mélysugárzóból áll. Én a játékhoz (sokak headsetes szolásaival ellentétben) külső hangrendszert használok, melyet természetesen a teszthez lecseréltem a monitor belső hangszóróira. Ami a beállítási lehetőségeket illeti, a monitor menüjében lehetőségünk van különféle hangszínelk közül választani, mint az Élő / POP, a Mozi, a Beszéd, a Játék és a Rock/Party. A következő két videóban játék és zenei felvételeket készítettünk. 

Összegzés:

A BENQ EX2780Q számunkra kimondottan tetszett. A külsőre nem lehet panasz és a tudás is egészen rendben van, leszámítva a gamer monitorokhoz viszonított kissé magas válaszidőt és az állvány állíthatóságának hiányát. Ami nagyon tetszett, az a hangzás, nagy  nagy meglepetés volt, mikor megszólaltak a hangszórók, az egy hetes teszt alatt nem is volt szükség a külső hangrendszer használatára. A távirányítónak köszönhetően még akár filmet is nézhetünk, vagy épp konzolon való játéknál könnyedén állíthatjuk a hangerőt, vagy a hang- és képmódok közül választhatunk. Ami a monitor árát illeti, egy 200 ezer forint körüli összeget kell kifizetnünk, ha be szeretnénk szerezni. És kinek javasuljuk? Elsősorban azoknak, akik PC-n (is) játszanak, hisz a 144 Hz nagy előny és a monitor képe is nagyon szép. Akinek nem javasolnánk, az, aki már rendelkezik külső hangrendszerrel, ugyanis a beélípett 2.1-es rendszer komoly felár a teljes árban, így olcsóbban vehetünk monitort, vagy ebből az ősszegből olyan extra funkciót vásárolhatunk, amire valóban szükségünk van. 

Írta: Kocsis Bence