xpg-levante-240-argb-az-xpg-es-az-asetek-kozos-szerelemgyereke

XPG Levante 240 ARGB – az XPG és az Asetek közös szerelemgyereke

2022. január 28. Fenes Kristóf Hűtés

Az XPG pár évvel ezelőtt az egyszerű memória és SSD gyártóból egy igazi komponensgyártóvá nőte ki magát. Ennek fényében a NAND flash alapú megoldások mellett megjelentek a gépházak, a vízhűtések, a tápegységek, a perifériák, az asztali barebone mini PC-k és a laptopok is. A márka kínálatából ezúttal az Asetek-kel közösen megalkotott AIO CPU hűtést, a XPG Levante 240 ARGB-t próbáltuk ki, annak is a 7. generációs pumpára építő megoldását, amelyhez dedikált ARGB vezérlő is jár, így nem szükséges, hogy az alaplapon legyen +5 V-os csatlakozó. Az egyetlen negatívum, hogy a hűtésnek a 12- generációs platform megjelenése előtti változat jutott el hozzánk, így ezt a tesztet csak a régebbi. 7. generációs Intel processzorral felszerelt rendszerünkön tudtuk elvégezni.

Az XPG Levante kétféle konfigurációban érhető el, 240-es és 360-as kivitelben, amelyek a radiátorok hosszára és a felszerelhető ventilátorok számára utalnak. Kisebb probléma, hogy a hűtés vegyíti a fémeket, vagyis a hűtőblokk rézből, viszont a radiátor alumíniumból készült. Ez egészen addig, amíg a gyári korróziógátló folyadék van benne, addig nem jelent problémát, viszont ha valaki desztillált vízzel töltené egyszer fel, akkor sajnos fennáll a belső rozsdásodás esélye. A hűtés TDP értékéről sajnos nem tudunk pontos információval szolgálni, azonban mérések alapján arra tippelnénk, hogy körülbelül 350 W TDP hűtésére képes.

Az alumínium radiátor 272 x 120 x 27 mm-es méretekkel rendelkezik, a csövek pedig harisnyázott megerősítést kaptak így nehezebb őket megtörni. A radiátor méretéből adódóan kompatibilis a legtöbb számítógépházzal, azonban a hűtés hatékonysága nagyban függ attól, hogy mekkora légáramlásra képes a toronyház, amibe a hűtés beépítésre került. A hűtőblokkba épített pumpa 800-2800 RPM-es fordulatszámmal rendelkezik, amely nagy terhelés esetén kicsit hangos is tud lenni.

A VENTO PRO ARGB ventilátorok 2000 RPM-es fordulatszámra képesek, valamint folyadékcsapágyas motorral rendelkeznek, amely mellé 34 dBa zaj társul. Általános megoldásokhoz képest ez visszafogott, azonban a nagy statikus nyomású ventilátorokhoz képes kifejezetten hangosnak számítanak. Cserébe a lapátok kialakítása kifejezetten különleges, ugyanis a lapátokon található rések a légáramlást hivatottak koncentrálni. Ez forgás közben is igen jól néz ki, amelyre már csak tényleg extraként jön az ARGB világítás. A ventilátorok 1,42 mm H2O statikus nyomásra képesek, ami kifejezetten okés, légáramlás tekintetében 104,5 m3/h-ra képesek, ami átlagosnak mondható. Szerencsére a ventilátorok vázán rezgéscsillapítók is helyet kaptak.

A hűtés összességében 1,03 kg-ot nyom a könnyű alumínium radiátornak köszönhetően, emellett kompatibilis a legnépszerű foglalatokkal, beleértve az LGA 115x, 1200, 1366, 1700, 2011, 2066, valamint az AM4 és TR4 foglalatokat. Meg kell, hogy jegyezzük, a nálunk járt modell még nem rendelkezett az LGA 1700-as rögzítőkerettel, azonban ezt vásárlást követően ingyenesen lehet igényelni az ADATA oldaláról, mindössze csak a vásárlás bizonylatát kell feltölteni.

Az általános, vörös XPG dobozon belül a hűtés és a két ventilátor mellett egy ARGB vezérlő, két ARGB LED hosszabbító, két ventilátor PWM kábel, 8 csavar, 8 alátét (amit nem tudjuk miért raktak bele a dobozba, de okés), 8 radiátor csavar, 4 kézzel felhelyezhető pumparögzítő csavarfej, 1 Intel hátlap, 1 Intel és 1 AMD pumpakeret, 3 x 4 különböző rögzítőcsavar Intel foglalatokhoz, valamint 4 AMD rögzítőcsavar található.

A hűtés szerelése kifejezetten egyszerű, azonban egy érdekességet felfedeztünk. LGA 1155 foglaltnál a hátlap még akkor is mozog, amikor a rögzítőcsavarok már az alaplaphoz tartják azokat. Viszont amint az előre pasztázott pumpa felkerül a processzorra és a záró, kézzel elforgatható csavarfejek felkerülnek a pumpára, a processzorra nehezedő nyomásból kifolyólag a pumpa stabilan megmarad a processzor tetején.

Eljött az ideje, hogy megvizsgáljuk a teszteredményeket. Az XPG hűtését a Be Quiet (Alphacool) Silent Loop 240 (Eisbaer LT variáns) megoldásával vetettük össze, amely nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Az Intel Core i7 7700 1,105 V-os feszültségre volt állítva.

A tesztkonfiguráció a következő:

 • Be Quiet! Pure Base 600 Window
 • GIGABYTE AORUS Z270X Gaming 5
 • Intel Core i7 7700
 • 2 Thermaltake TOUGHFAN 120 mm-es ventilátor elől, hogy segítsék a légáramlást
 • 2 Be Quiet Pure Wings 140 mm-es ventilátor felül és egy 120 mm-es Pure Wings hátul
 • MSI RTX 2060 Super Gaming X
 • Be Quiet! Dark Power PRO 11 (FSP) 750 W
 • ADATA SX8200 SSD 512 GB
 • Patriot Viper VPN100

A tesztkörnyezet a következő volt:

 • Windows 11 OS tétlen állapot
 • Cinebench R20 stress test
 • AIDA 64 Floating Point számítási teszt

Bármennyire is meglepő, vagy sem, a két rendszer az általános terheléses hőmérsékletet leszámítva teljesen ugyan úgy teljesített. A hasonló specifikációkból és a zárt kialakítású gépházból ez kicsit sejthető is volt, azonban ezek a hőmérsékletek több, mint egyszerűen korrektek. Ugyan lehet, hogy egy 10. és 12. generációs i9 hűtése már eléggé problémás lenne, ameddig Intel Core i7 megoldásban gondolkodik valaki, nem kell aggódnia a túlzottan magas hőmérsékletek miatt.

Verdikt

Az XPG Levante 240 egy teljesen korrekt hűtési megoldás, ami különösen jó vétel lehet azok számára, akik imádják az ARGB világítást, de nem rendelkeznek alaplapi vezérlővel. Az AIO minden tőle telhetőt meg fog tenni ahhoz, hogy a processzort kellőképpen hűvösen tartja, az ehhez társuló 5 év garancia pedig még jobb értékkel ruházza fel a megoldást.

A tesztben szereplő hűtést az ADATA biztosította a számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!

Írta: Fenes Kristóf