zalman-reserator-5-z24-bemutato

Zalman Reserator 5 Z24 bemutató

2022. október 17. Herczeg Balázs Hűtés

A folyadékhűtések kapcsán sokan egyből a legnagyobb és legdrágább megoldásokra gondolnak, azonban számos konfigurációhoz érdemes lehet inkább egy középkategóriás hűtést választani. A Zalman Reserator 5 Z24 pont egy remek opció lehet.

Kicsomagolás


A Resarator 5 Z24 például csak a radiátor hosszában és a ventilátorok számában tér el nagyobb testvérétől (Resarator Z36). Minden más tekintetben megegyeznek egymással, így például egyaránt támogatják az LGA 115X, LGA 1200, LGA 2011, LGA 2066, AM3 és AM4 foglalatokat, továbbá LGA1700-as rögzítőkeret is készült hozzá, így a legújabb Intel processzorokat is támogatja a hűtő. Ugyan az AMD-féle Threadreaper CPU-kat nem támogatják, de azokhoz vélhetően amúgy is más kategóriában nézelődnének a tulajdonosok.

Ami azonban kiemelkedő lehet, az a réz hűtőblokk mérete, amely jóval nagyobb, mint a számos más gyártó által adaptált és népszerű Asetek féle megoldásoknál.

A szokásos kiegészítők és a ZM-STC8-as hűtőpaszta mellett a dobozban találunk még egy PWM elosztót, egy tápkábelt és egy RGB adaptert, Természetesen a saját fejlesztésű 1225ASH ventilátorok sem maradnak el, melyből a 240mm-es mérethez illően két darabot csomagolt a gyártó.

Azt kevesen tudják, hogy a Zalman rengeteg szabadalommal rendelkezik, melyek közül számos az egyedi folyadékhűtéses megoldásaikra vonatkozik. A pumpák dizájnját, a folyadékáramlást és a hűtési hatékonyságot is egyedileg fejlesztették ki.

Szerelés közben az első szembetűnő negatívum a kissé bizonytalan pumparögzítés lehet. Ez abból adódik, hogy a blokk és pumpa kombó felszerelése nem olyan egyszerűen megoldható, mint ahogy azt egy hasonló gyártótól elvárnánk (vagy éppen mint egy Asetek megoldásnál), pláne úgy, hogy a Zalman évtizedek óta a hűtési piac meghatározó szereplője.

A tesztplatform

  • CPU: i7 7700
  • Alaplap: Aorus Z270X Gaming 5
  • RAM: ADATA XPG Dazzle DDR4 16 GB 2400 MHz
  • GPU: MSI RTX 2060 Super Gaming X
  • SSD: ADATA XPG SX8200 Pro
  • Tápegység: Be Quiet! Dark Power 11 750W (FSP)

Eredmények

A hűtés simán hozta a korábbi 240 mm-es megoldások értékeit közeli értéket. A hangjára sem lehet túlzott panasz, hiszen 36-38 dBa közötti zajt generált, továbbá a ventilátorok sem rossz minőségűek. Érdemes ezeket a hűtőket már egyedileg beállítani és finomhangolni, ez pedig most is beigazolódott. Alaplapi vezérlésre kapcsolva ugyan esett még 3-4 fokot a hőmérséklet, de 44dB felé emelkedett a zajszint, ami már zavaró lehet, miközben a pumpa csak 70%-on tette a dolgát. Játék közben valószínűleg a földhözragadt konfignak is hála, fejhallgató nélkül is vállalható zajszintet hoz a konfiguráció.

Sokaknak jó választás lehet

A Zalman Reserator 5 Z24 nagyjából 30 000 Ft környékén kapható, ami bőven a középkategória alsó részébe helyezi. Cserébe egy tapasztalt gyártó, jól megtervezett megoldását kapjuk, mely a csúcsmodelltől alig tér el. Az árhoz mérten talán nem is olyan fura a pumpa kissé bizonytalan felhelyezése, de azért messze nem tökéletes, a magas zajszinten pedig csak a manuális konfigurálás segít. Ezeken túllendűlve leginkább a Core i5 és Ryzen 5-ös szériákhoz és a modern házakhoz ajánlott a Zalman új vízhűtése.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter